Παράνομες –και συνεχίζονται- οι εργασίες ανακαίνισης στο Μοναστήρι του ΠόρουΜετά από ερώτημα του Συλλόγου «Πρωτοβουλία – Πόρος» στις 28.5.2010, η 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπεται καμία εργασία στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής χωρίς την υποβολή και έγκριση σχετικού αιτήματος από την ίδια. Ωστόσο είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες εργασίες που έχουν αλλοιώσει τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κηρυγμένου αυτού ιστορικού διατηρητέου μνημείου, οι οποίες αποδεικνύεται ότι έλαβαν χώρα χωρίς τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την αποκατάσταση του μνημείου, αλλά ούτε καν έχει παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι εργασίες αυτές, οι οποίες συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση της Υπηρεσίας ότι έχει χορηγήσει σχετική άδεια.

Με νεότερη επιστολή του στις 10.2.2011 ο Σύλλογος «Πρωτοβουλία – Πόρος» προς την 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αναφέρει:
«Η Υπηρεσία σας, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 4182/10.6.2010 έγγραφό της, παρότι απάντησε καταφατικά στο ερώτημά μας, επί της αρμοδιότητάς της, δεν έδωσε καμία απάντηση αναφορικά με το συνακόλουθο αίτημά μας να επιληφθεί επειγόντως του θέματος. Επειδή έκτοτε, όχι μόνο οι καταγγελθείσες παραβάσεις δεν άρθηκαν, αλλά αντίθετα ήδη έχουν λάβει χώρα και νεότερα έργα, τα οποία υποθέτουμε ότι και πάλι γίνονται χωρίς την άδειά σας, παρακαλούμε:
1) Να μας ενημερώσετε σε ποιες ενέργειες προχωρήσατε ώστε να αρθούν τα αποτελέσματα των παράνομων επεμβάσεων και να αποτραπούν νέες επεμβάσεις;
2) Να επέμβετε άμεσα για να διακόψετε τις νέες εργασίες και να φροντίσετε για την άμεση άρση των αποτελεσμάτων των προηγούμενων και των νεότερων εργασιών που έχουν λάβει χώρα χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις σας.»
Σχολιάστε