Πανελλήνιος Συντονισμός κατά Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών – Απών ο Δήμος Πόρου!Από τον περασμένο Απρίλιο, που το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, είδε το φως της δημοσιότητας, δεκάδες φορείς από όλη την Ελλάδα εξέφρασαν την αντίθεση τους στα σχέδια της Πολιτείας, η οποία δίχως να ζητήσει τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης, αποφάσισε να μετατρέψει τις περιοχές τους σε βιομηχανικές ζώνες.
Ωστόσο οι διαμαρτυρίες τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων δεν φαίνεται ότι εισακούστηκαν, και το σχέδιο δεν αποσύρθηκε. Αντίθετα, ο αρμόδιος Ανπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Σηφουνάκης δήλωσε ότι μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη θα έχει υπογραφεί. Η ξαφνική εμφάνιση όμως μιας συντονισμένης πανελλήνιας κίνησης για την απόσυρση του Σχεδίου ίσως αποδειχθεί καθοριστική για την εξέλιξη των πραγμάτων.
Έντεκα Δήμοι απ’ όλη τη χώρα και τριάντα σύλλογοι και φορείς ζητούν με κοινή διακήρυξή τους την άμεση απόσυρση του Χωροταξικού Σχεδίου και δηλώνουν ότι, αν αυτό θεσμοθετηθεί θα στραφούν νομικά εναντίον της Πολιτείας. Ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκουμε τον Δήμο Τροιζηνίας, όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας Πόρου και Τροιζηνίας και έξι Συλλόγους της περιοχής, ενώ ο Δήμος Πόρου λάμπει δια της απουσίας του (αφού η παράταξη Στρατηγού στο Δημοτικό Συμβούλιο καταψήφισε προχθές τη σχετική πρόταση της μειοψηφίας, αποκαλύπτοντας έτσι και στο πανελλήνιο σε ποιο στρατόπεδο βρίσκεται).
Δημοσιεύουμε αυτούσιο το Δελτίο Τύπου της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας»:

«Στις 9.9.2011 συστάθηκε στην Επίδαυρο η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» προκειμένου να εκπροσωπήσει συλλογικά τις περιοχές αυτές σε κάθε θεσμική διαδικασία διαλόγου που αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, στον οποίο και απαιτούν να συμμετέχουν. Οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την θεσμοθέτηση και την επιτυχή εφαρμογή του αναγκαίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες ενσωματώνονται στα εξής δύο αιτήματα:
1. Να προηγηθεί της θεσμοθέτησής Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο συνολικά, ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτόν να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά (τουρισμός, λιμάνια, ναυσιπλοία, αλιεία, αρχαιότητες, προστατευόμενα οικοσυστήματα κ.λ.π.).
2. Για την θεσμοθέτησή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, για την θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και για την έκδοση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στην Υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα, να είναι απαραίτητη η δεσμευτική σύμφωνη γνώμη της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών που με οποιονδήποτε τρόπο αφορούν.

Ο κάτοικοι και οι φορείς, θεσμικοί και μη, που μετέχουν στην Επιτροπή ζητούν από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του παράνομου και αντισυνταγματικού «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», το οποίο δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, και δηλώνουν ότι, αν αυτό θεσμοθετηθεί, είναι έτοιμοι να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια κατά της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Καλούμε όλους τους φορείς από τις ίδιες και άλλες περιοχές της Ελλάδας που συμφωνούν με την διακήρυξή μας να συμμετάσχουν στην Επιτροπή. (επικοινωνία: syntonistikiepitropi@yahoo.gr )
ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ
1. Δήμος Επιδαύρου
2. Δήμος Ερμιονίδας
3. Δήμος Ιθάκης
4. Δήμος Καρυστίας
5. Δήμος Κεφαλλονιάς
6. Δήμος Λειψών
7. Δήμος Λέρου
8. Δήμος Μεγανησίου
9. Δήμος Οινουσσών
10. Δήμος Πύλου – Νέστορος
11. Δήμος Τροιζηνίας
12. Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Δήμου Κορινθίων
13. Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου
14. Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Σαλαμίνας «Κοντά στο Δημότη»
15. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αλλαγή Πορείας»
16. Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αγώνας Επιβίωσης – Πόρος»
17. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Τροιζηνίας – «Αλλάζουμε τα Μέθανα και την Τροιζηνία»
18. Αναπτυξιακό Κέντρο Οινουσσών Αιγαίου
19. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου
20. Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λέρου
21. Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Αρχαίας Επιδαύρου «ο Άγιος Νικόλαος»
22. Σύλλογος Αλιέων Τολού
23. Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού
24. Σύλλογος Τουριστικών και Συναφών Επαγγελμάτων Επιδαύρου
25. Ομοσπονδία ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Αργοσαρωνικού
26. Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Πόρου-Γαλατά, Τροιζηνίας
27. Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μεθάνων, Τροιζηνίας
28. Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών και Οικοπεδούχων Σκορπονερίου, Βοιωτίας
29. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφικού Κορινθίας, «Αμόνι»
30. Εξωραϊστικός, Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού
31. Εξωραϊστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας
32. Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοντογουράτων Κεφαλλονιάς, «ο Άγιος Παντελεήμωνας»
33. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκάδας, Χίου
34. Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος και Προστασίας του Οικοσυστήματος της νήσου Πόρος – «Πρωτοβουλία – Πόρος»
35. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας – Κόλπος Αταλάντης-Θεολόγου -Λιβανατών
36. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας, «η Γαία»
37. Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας
38. Σύλλογος Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου Τροιζηνίας
39. Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού
40. Ένωση Πολιτών Δημοτικής Περιφέρειας Ασίνης
41. Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κόρφου και Φίλων, Κορινθίας»

«Βόμβα» Μαρκόπουλου στη Βουλή:
Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Μαρκόπουλος, με επερώτηση που απηύθυνε χθες 30.11.2011 στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, έδωσε μια ακόμα διάσταση στο παρασκήνιο που βρίσκεται πίσω από την πρωτοφανή κινητικότητα που επιδεικνύει η Πολιτεία τους τελευταίους μήνες να ευνοήσει σε όλα τα επίπεδα την ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα (αδειοδοτήσεις, Χωροταξικό Σχέδιο, Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας κ,α.). Παραθέτουμε αυτούσιο απόσπασμα από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ:
«…Οφείλω όμως να σας δώσω μια διευκρίνιση γι’ αυτό που λέω προμελετημένο σχεδιασμό. Δεν αφορά εσάς. Αφορά πολύ συγκεκριμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με τη μελέτη όλου αυτού του χωροταξικού. Θέλω, λοιπόν, να σας πω, κύριε Υπουργέ –και αυτό δεν έχει σχέση με τη δική σας ευθύνη- ότι υπάρχουν δυο ονόματα, δυο εταιρείες: ο κ. Αναγνώπουλος και ο κ. Παπαγεωργίου. Δεν τους ξέρω τους ανθρώπους. Έχουν σπουδάσει ιχθυολογία. Τον κ. Αναγνώπουλο τον έχετε Πρόεδρο στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου. Μπορεί να τ’ αξίζει ο άνθρωπος. Είναι σύμβουλος στο σύνδεσμο των ιχθυοτρόφων των εταιρειών. Είναι αυτός που έκανε τη μελέτη του χωροταξικού. Και μάλιστα μαθαίνουμε ότι επειδή δεν είχε λεφτά το υπουργείο τα πλήρωσε η Ένωση Ιχθυοκαλλιεργητών. Δεν έχω αντίρρηση για όλα αυτά. Αλλά ξέρετε κάτι; Μήπως έχουμε βάλει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα; Εγώ θέλω και τα δυο. Θέλω και την τουριστική ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών -και δεν είναι μόνο η Εύβοια- θέλω και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Μόνο που δεν πρέπει το ένα πηγαίνει κόντρα στο άλλο. Δόξα τω Θεώ η χώρα έχει πολλές περιοχές. Ο κ. Παπαγεωργίου είναι επίσης μαζί στις εταιρείες. Είναι Αντιπρόεδρος στην εταιρεία του κ. Αναγνώπουλου και έχει και δική του εταιρεία. Μπορεί να τα αξίζει ο άνθρωπος. Δεν έχω καμία αντίρρηση γι’ αυτό. Είναι και εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι και σύμβουλος του κ. Γερουλάνου στο Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Είναι σύμπτωση ότι η οικογένεια του κ. Γερουλάνου έχει ιχθυοκαλλιέργειες; Και είναι σύμβουλος εκεί; Και κάνει και το εθνικό χωροταξικό; Κύριε Υπουργέ, θέλω να επιστήσω λίγο την προσοχή. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί ένας υπουργός να ξέρει τα πάντα. Είναι βέβαιο ότι πρέπει η γυναίκα του Καίσαρος εκτός από το να είναι, να φαίνεται και τίμια. Πρέπει όμως εδώ να προσέξουμε πολύ διότι έχω την αίσθηση ότι όλο αυτό το σύστημα προστασίας των ιχθυοκαλλιεργειών –και εγώ μαζί σας είμαι να τη στηρίξουμε- οδηγεί σε στρεβλή ανάπτυξη, σε παγίδευση πολλών περιοχών της χώρας…»
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Κύριε Μαρκόπουλε, σας παρακολουθούσα με πολύ μεγάλη προσοχή μέχρι τη στιγμή που επιδιώξατε να αφήσετε, θα έλεγα κάτι παραπάνω από υπονοούμενα σε σχέση με τον Υπουργό πολιτισμού».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Γεγονότα είναι».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Κύριε Μαρκόπουλε, ο τρόπος με τον οποίον το χειριστήκατε αυτό θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν σας τιμά. Θα σας παρακαλούσα να είστε πιο προσεκτικός στο μέλλον όταν αναφέρεστε σε παρόμοια ζητήματα ρίχνοντας διάφορα υπονοούμενα για διάφορες σχέσεις. Αν έχετε κάτι συγκεκριμένο φέρτε το. Ο τρόπος με τον οποίο το χειριστήκατε είναι λάθος. Και δεν τιμά τη συζήτηση που κάνουμε η οποία νομίζω πως μέχρι τώρα ήταν σε ένα πολύ καλό επίπεδο…»

Χωρίς σχόλια…
M.K.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΚΩΣΤΑΣ says:

    ΄΄ΤΣΙΠΟΥΡΑ΄΄δικο

    Ο ΠΟΡΟΣ

Σχολιάστε