Ομόφωνο “Ναι” στους Εθελοντές ΠυροσβέστεςΤρία σημαντικά θέματα συζητήθηκαν με πρωτοβουλία των δημοτικών συμβούλων και των δύο παρατάξεων της μειοψηφίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 15 Ιουνίου. Ένα από τα θέματα, ήταν η δημιουργία Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στον Πόρο. Το θέμα εισηγήθηκε ο αρχηγός της Μείζονος Μειοψηφίας κ. Γιάννης Δημητριάδης.
Ο κ. Δημητριάδης πρότεινε τις άμεσες ενέργειες από τον Δήμο Πόρου, για την δημιουργία Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στον Πόρο, με την στελέχωση από ντόπιους εθελοντές, οι οποίοι είτε έχουν ήδη εκπαιδευτεί ή θα εκπαιδευτούν από μόνιμους πυροσβέστες. Στον Πόρο ασχολούνται ήδη με τον εθελοντισμό σε αυτό τον τομέα 10 άτομα. Οι εθελοντές πυροσβέστες είναι οι μοναδικά επίσημα αναγνωρισμένοι και πιστοποιημένοι, στον τομέα της πυρόσβεσης – διάσωσης, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι να επεμβαίνουν σε κάθε συμβάν, όπως και οι επαγγελματίες. Περαιτέρω, είναι οι μόνοι ασφαλισμένοι σε περίπτωση ατυχήματος και υπάγονται στις διατάξεις αστικής ευθύνης, όπως ισχύει και για το μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας, κάτι που δεν ισχύει για του υπαλλήλους του Δήμου.
Το κλιμάκιο θα βρίσκεται υπό την επιχειρησιακή ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και θα μπορεί να επεμβαίνει σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Τέλος σύμφωνα με το Νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 15 Ιουνίου, προβλέπεται παροχή επιπλέον επιχορήγησης μέχρι 20% από τις πιστώσεις του κρατικού προυπολογισμού, για την κάλυψη δράσεων πολιτικής προστασίας, στους Ο.Τ.Α στους οποίους λειτουργούν εθελοντικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Προκάλεσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Απορία και την οργή της μειοψηφίας προκάλεσε η τοποθέτηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος είχε προετοιμάσει μια διαφορετική εισήγηση, από αυτή του Δημάρχου, στο θέμα της δημιουργίας του εθελοντικού κλιμακίου και όχι μόνο. Ο κ. Μάγειρας ζήτησε από τους δημοτικούς σύμβουλους της πλειοψηφίας, να απορρίψουν την “αίτηση” της μειοψηφίας, να συζητηθούν τα τρία θέματα που έφεραν με πρωτοβουλία τους οι σύμβουλοι των δυο παρατάξεων. Ξεκινώντας την τεκμηρίωση της πρότασης του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στον Πόρο και σύγκρινε τους εθελοντές πυροσβέστες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις του Δήμου Πόρου. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μάγειρας είπε: “Πιστεύω πως η δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου, θα αποδυναμώσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις του Δήμου, που σε ακαριαίο χρόνο, επεμβαίνει τόσο στην πρόληψη, όσο και στην κατάσβεση πυρκαγιών”. Συνεχίζοντας ο κ. Μάγειρας είπε “Πιστεύω πως η δημιουργία εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου στον Πόρο, θα αποδυναμώσει και τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος στον Πόρο, διότι στο γενικό πλαίσιο περικοπών δαπανών υπουργείων, δεν θα διστάσει το αρμόδιο υπουργείο να περικόψει κονδύλια, από βάρδιες, υπερωρίες, εισιτήρια, πετρέλαια, συντηρήσεις οχημάτων, επικαλούμενο την λειτουργία του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου”.
Στην συνέχεια ο κ. Μάγειρας, δήλωσε πως απορρίπτει την “αίτηση” της μειοψηφίας, να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα και τα υπόλοιπα, προκαλώντας την αμηχανία του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.
Η θέση του κ. Μάγειρα, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των συμβούλων της αντιπολίτευσης οι οποίοι τον κατηγόρησαν για “τραμπουκισμό” και “πραξικοπηματικές τακτικές” και για κάποια στιγμή η επιμονή του προέδρου και η ειρωνική του στάση, πήγαν να τινάξουν την συνεδρίαση στον αέρα, σε αντίθεση με τον Δήμαρχο Πόρου, ο οποίος χαρακτήρισε με πολύ θετικά λόγια, την πρωτοβουλία της μειοψηφίας να φέρει αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Τελικά η πρόταση του κ. Μάγειρα, έπεσε στο κενό αφού δεν την ψήφισε ούτε καν ο ίδιος.

Το λόγο στη συνεδρίαση, έλαβε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου Ρούπος Θανάσης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την κοινοπραξία των φέρρυ μπότ, πληροφόρησε πως διευθετήθηκε το ζήτημα των εισιτηρίων του πορθμείου Πόρου- Γαλατά, τα οποία αναγκαζόντουσαν να καλύπτουν με δικά τους έξοδα οι πυροσβέστες. Ο κ. Ρούπος υπογράμμισε την σπουδαιότητα του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα και τόνισε πως ο εθελοντισμός ενδυναμώνει την πυροσβεστική υπηρεσία. Επίσης ενημέρωσε πως όταν δημιουργηθεί στον Πόρο εθελοντικό κλιμάκιο, θα αποκτήσει το νησί μόνιμη δύναμη ισάξια με το Πυροσβεστικό Σώμα, με μηδέν κόστος και πρότεινε ανεπιφύλακτα τη δημιουργία του κλιμακίου στο νησί, έτσι ώστε να διευκολυνθεί και το έργο των μονίμων πυροσβεστών.
Τέλος, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Τσουγκρής Σεραφείμ, ο οποίος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τους εθελοντές πυροσβέστες και δεσμεύτηκε πως θα σταθεί με όλες του τις δυνάμεις δίπλα στον Δήμο Πόρου, σε αυτή την προσπάθεια.
Θετικός ήταν ο Δήμαρχος Πόρου κ. Στρατηγός στο ενδεχόμενο δημιουργίας Εθελοντικού Κλιμακίου και συμπλήρωσε πως το κλιμάκιο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τροιζηνίας θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε κλιμάκιο Β’ Τάξης, λόγο της αναγκαιότητας που υφίσταται, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και σύντομα ο Δήμος Πόρου θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.
Αναλυτικότερο ρεπορτάζ και από τα υπόλοιπα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης Ιουνίου θα ακολουθήσει εδώ στο Porosnews.
Σχολιάστε