Μέθανα: Ερώτηση Καρύδη για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίαςEρώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. κ Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλο και Π. Γερουλάνο με θέμα την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας στα Μέθανα, κατέθεσε, στις 24 Μαΐου 2011, στη Βουλή, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Στην λουτρόπολη των Μεθάνων δημοτική κοινότητα του δήμου Τροιζηνίας, φορείς του δημοσίου διαθέτουν ιδιόκτητα ακίνητα σημαντικής αξίας τα οποία σήμερα είναι δυστυχώς εγκαταλελειμμένα.
Αποτελούν εστίες υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής και ενδεχόμενα, εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, θα εξελιχθούν σε σημεία μόλυνσης, συγκέντρωσης απορριμμάτων και θύλακες ανασφάλειας για την πόλη.
Οι αναπτυξιακές τους δυνατότητες για την περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ενώ τα οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο και για την τοπική οικονομία που μπορεί να προκύψουν από την αξιοποίηση τους θεωρούνται επίσης αξιόλογα.

Πρόκειται για δύο σημαντικά ακίνητα :

1.Το Κέντρο Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου (ΚΛΑΠ) Μεθάνων το οποίο ανήκει στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Άμυνας (ΓΔΟΣΥ/ΔΕΠΑΘΑ). Στις 30 Ιανουαρίου 2008 εγκρίθηκε με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής η υλοποίηση του έργου με την διαδικασία ΣΔΙΤ και με αναθέτουσα αρχή το ΥΠΕΘΑ. Μετά από διαγωνιστική διαδικασία το ΥΠΕΘΑ υπέγραψε τον Μάιο του 2009 σύμβαση με εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν τον ρόλο του Χρηματοοικονομικού, Τεχνικού και Νομικού Συμβούλου.
Έκτοτε δεν έχουμε διαπιστώσει καμία νέα εξέλιξη στην αξιοποίηση του έργου.

2.ΤοΤουριστικό Περίπτερο Νησάκι, ως περιουσιακό στοιχείο του ΕΟΤ, βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» η οποία έχει την ευθύνη αξιοποίησης της έκτασης αυτής. Στο παρελθόν είχε παραχωρηθεί από τον ΕΟΤ, για την περίοδο 1987 έως 2002, στον δήμο Μεθάνων για εκμετάλλευση. Από τότε μέχρι σήμερα το σημαντικό αυτό ακίνητο παραμένει τελείως ανεκμετάλλευτο. Να εξετασθεί η εκ νέου παραχώρησή του στο δήμο.

3.Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», 26 και 27 Μαρτίου 2011, του δημοσιογράφου Λεωνίδα Στεργίου, σχετικά ακίνητα του δημοσίου προς αξιοποίηση, αναφέρεται και πακέτο 12 ακινήτων στα Μέθανα Αττικής.

Είναι σαφές ότι δικαιολογημένα οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των Μεθάνων αγωνιούν και προβληματίζονται για τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση τόσο σημαντικών ακινήτων τα οποία μπορούν να τονώσουν την τοπική οικονομία αλλά και να φέρουν σοβαρά έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί.

1. Ποια είναι η πορεία και οι τελευταίες εξελίξεις για την αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτουν φορείς του δημοσίου στα Μέθανα ;

2. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης προς όφελος της τοπικής οικονομίας και του Δημοσίου :

3. Ποια είναι τα ακίνητα που διαθέτει το δημόσιο στα Μέθανα και τι προτίθεται να κάνει για το καθένα ξεχωριστά ; Να μας χορηγηθεί αναλυτικός κατάλογος με όλα τα στοιχεία των ακινήτων».

Source: Saronic Magazine
Σχολιάστε