Κορυφώνεται ο αγώνας κατά της ΚΥΑ και στον ΣαρωνικόΤο κύμα αντιδράσεων κατά των ιχθυοκαλλιεργειών στον Σαρωνικό και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την Ελλάδα, παίρνουν σιγά – σιγά τη μορφή τσουνάμι, που αργά η γρήγορα, θα πάρει και θα σηκώσει τα κλουβιά που θα τοποθετηθούν σε παράκτιες και νησιώτικες περιοχές που ζούν από τον τουρισμό και την αλιεία.
Η εφημερίδα ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ της Αίγινας σε συνεργασία με το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΛΙΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΙΓΙΝΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ» διοργανώνουν συγκέντρωση με θέμα: ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ.
Στόχος της συγκέντρωσης είναι η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου που θα αναπτύξει δράσεις ενάντια στα σχέδια για δημιουργία μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών στην Αίγινα αλλά και στην επέκταση των μονάδων στον Σαρωνικό Κόλπο.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 5.30μμ, στην ταβέρνα «Ο ΝΩΝΤΑΣ» στην Πέρδικα.
Εντωμεταξύ, η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών», σε εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης της 23ης Νοεμβρίου 2011, απέστειλε επιστολές προς:

(α) Όλους τους βουλευτές, πολιτευτές, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες του παράκτιου και νησιωτικού χώρου, καλώντας τους να συνυπογράψουν το αίτημά για άμεση ανάκληση της πραξικοπηματικής ΚΥΑ του «Ειδικού Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών»,
(β) Τους βουλευτές που ήδη έχουν υπογράψει το αίτημα αυτό, κυρίες και κυρίους Ευ. Αμανατίδου – Πασχαλίδου, Μανωλάκου Διαμάντω, Ουρ. Παπανδρέου – Παπαδάκη, Λ. Αυγενάκη, Θ. Δρίτσα, Δ. Καρύδη, Κ. Μαρκόπουλο και Π. Μελά, ζητώντας τους να αναλάβουν στη Βουλή πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών και ανάληψης όλων των προβλεπόμενων θεσμικών ενεργειών για την ανάκληση της ΚΥΑ και
(γ) Τους περιφερειακούς συμβούλους Κ. Διάκο, Λ. Μπούκλη και Σπ. Σπυρίδων, οι οποίοι επίσης έχουν υπογράψει τη διακήρυξή της, ώστε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας να εκδώσουν ψηφίσματα για την ανάκληση της ΚΥΑ.

Η Επιτροπή ζητά με τις επιστολές της, αλλά και δημοσίως, από όλα τα κόμματα να γνωστοποιήσουν την επίσημη θέση τους αναφορικά με το συγκεκριμένο αίτημά (περί ανάκλησης της ΚΥΑ και όχι γενικώς και αορίστως περί της ανάπτυξης της Υδατοκαλλιέργειας και των αρχών στις οποίες πρέπει να βασίζεται) και θα αναμένει την ανταπόκριση των παραπάνω αποδεκτών μέχρι την Τετάρτη 7.12.2011, ώστε να ενημερώσει τους κατοίκους των θιγόμενων περιοχών και να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις της.

Οι υπόλοιπες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της 23ης 11 .2011, έχουν συνοπτικά ως εξής:
1. Tα μέλη της Επιτροπής θα στραφούν από κοινού ενώπιον όλων των αρμοδίων ελληνικών και ξένων δικαστηρίων κατά της ΚΥΑ και ευχαριστούν την ΚΕΔΕ για τη δέσμευσή της ότι θα καλύψει το σύνολο των σχετικών εξόδων.
2. Εκπρόσωποι της Επιτροπής θα υποβάλουν ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα, μηνυτήρια αναφορά κατά των οχτώ Υπουργών που συνυπέγραψαν την ΚΥΑ, αναφέροντας τα ποινικά αδικήματα στα οποία αυταπόδεικτα υπέπεσαν.
3. Η Διοικούσα Επιτροπή θα διερευνήσει την δυνατότητα προσφυγής και ενώπιον των αστικών δικαστηρίων.
4. Όλοι οι Δήμαρχοι των Δήμων που μετέχουν στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή ορίζονται ως εκπρόσωποι της και εξουσιοδοτούνται να την εκπροσωπούν και να συνεπικουρούν την Διοικούσα Επιτροπή στο έργο της.
5. Η Επιτροπή καλεί τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και όλους τους φορείς που εκπροσωπούνται στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες της πραξικοπηματικής κατάλυσης των θεσμών, να υπογράψουν τη διακήρυξή της και τις αιτήσεις που θα υποβληθούν ενώπιον του ΣτΕ.
6. Η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς υποβάλλοντας το κατεπείγον αίτημα για ανάκληση της πραξικοπηματικής ΚΥΑ του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών».

Τέλος στο πλαίσιο των ενεργειών του Δημάρχου κ. Γιάννη Τσαβαρή προκειμένου να προστατευτεί η Σαλαμίνα από την εγκατάσταση νέων υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα και κατόπιν προσωπικής επαφής με τον Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22/11/2011, πέτυχε να λάβει εγγράφως διευκρινήσεις για την επίμαχη ΚΥΑ, η οποία άφηνε ερωτηματικά για το καθεστώς των υδατοκαλλιεργειών στο νησί.
Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. πρωτ. 51107/11-2011έγγραφο που ελήφθη από το Υπουργείο, διευκρινίζεται με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Σαλαμίνα ανήκει στην κατηγορία Α1, δηλαδή στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως υπερκορεσμένες για τις σχετικές δραστηριότητες.
Σχολιάστε