Ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο: Σκληρό ροκ… Τρίτη και 13Μέσα σε γενικές αποδοκιμασίες, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Χατζοπούλειου Βιβλιοθήκης, καταψηφίστηκαν από την πλειοψηφία, οι λόγοι του κατεπείγοντος της συζήτησης, για το καυτό θέμα των ιχθυοτροφείων. Το θέμα που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την παράταξη «Αλλαγή Πορείας» θα συζητηθεί τελικά, την επόμενη Τρίτη και 13 Σεπτεμβρίου.
Περισσότεροι από 150 πολίτες, είχαν γεμίσει το απόγευμα της Πέμπτης 8/9 ασφυκτικά την αίθουσα της συνεδρίασης, ενώ υπήρχαν και πολλοί έξω από τη βιβλιοθήκη πού περίμεναν με πολύ ενδιαφέρον να συζητηθεί το επίμαχο θέμα.
Πριν την εισήγηση για το «κατεπείγον», ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Γ. Δημητριάδης ζήτησε από τον Δήμαρχο, να διαβάσει το δελτίο τύπου το οποίο επικαλέστηκε στο συμβούλιο της 10ης Αυγούστου. Ο κ. Στρατηγός παρέμεινε σιωπηλός και ο κ. Δημητριάδης του είπε «Είστε ψεύτης με κεφαλαία γράμματα!».
Οι τόνοι ανεβήκαν απότομα, όταν από τη μια οι πολίτες άρχισαν να διαμαρτύρονται κι από την άλλη οι λιγοστοί εργαζόμενοι των ιχθυοτροφείων, σήκωσαν το γάντι.
Μετά από δεκάλεπτο διάλειμμα που έγινε για να πέσουν οι τόνοι, συνεχίστηκε η συνεδρίαση με την τοποθέτηση του Γιάννη Δημητριάδη, ο οποίος υπογράμμισε, πως η παρουσία του κόσμου στη συνεδρίαση εκφράζει τη θεμελιώδη πολιτική αντίθεση της τοπικής κοινωνίας (αλλά και του ίδιου του ΔΣ μέχρι τις 10 Αυγούστου) στην ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών και στη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο, συνεπώς το αίτημα για ανάκληση της απόφασης του Γ. Γ. Απ. Διοίκησης και της επίμαχης απόφασης του ΔΣ είναι απολύτως κατεπείγον.

Ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είπε πως οι τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις του νόμου που οδήγησαν στη λήψη των αποφάσεων αυτών επέφεραν τελικά την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας μπροστά ακριβώς από μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία αδειοδότησης των μονάδων το 2005 και η πραγματική κατάσταση που προκάλεσαν, εγείρουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες, έως και σε βαθμό κακουργήματος (ά 279 Π.Κ.), στις οποίες πλέον εμπλέκονται και τα μέλη της παράταξης της πλειοψηφίας με τη σύμφωνη γνώμη που εξέδωσαν στις 10.8.2011

Ο κ. Δημητριάδης, μάλιστα, έδειξε ενδεικτικά τις φωτογραφίες από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο επίμαχων μονάδων, με την παραμονή των οποίων διακήρυξαν, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ότι συμφωνούν.
Οι φωτογραφίες υποτίθεται ότι απεικόνιζαν τη Λάκκα και Καμάρα, αλλά στην πραγματικότητα έδειχναν άλλες περιοχές του Πόρου, ώστε να μην φαίνεται η μονάδα του ΒΙΟΚΑ.
«Το καθήκον σας ως μέλη του ΔΣ όταν δίνετε μια γνωμοδότηση στην Πολιτεία είναι να επισημαίνετε άμεσα κάθε τέτοια απάτη που υποπίπτει στην αντίληψή σας, να γνωμοδοτείτε αρνητικά και να αναφέρετε τις ποινικά κολάσιμες πράξεις στον αρμόδιο εισαγγελέα. Δεν το κάνατε στη συνεδρίαση της 10ης Αυγούστου, δεν το κάνατε στη συνεδρίαση της 30ης Αυγούστου, αν δεν το κάνετε ούτε σήμερα, ειδικά μετά από τα στοιχεία που σας γνωστοποιώ, τα οποία πλέον αποδεδειγμένα γνωρίζετε, καθίσταστε απολύτως συνένοχοι στην εξακολούθηση ενός πρωτοφανούς περιβαλλοντικού και διατροφικού εγκλήματος» είπε ο κ. Δημητριάδης και εξέφρασε την πρόθεση της παράταξης του μαζί με πλήθος άλλων πολιτών, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου να επιδώσουν εξώδικη αίτηση ανάκλησης των επίμαχων πράξεων στον Γ.Γ.Απ.Διοίκησης, αλλά και μηνυτήρια αναφορά κατά των υπευθύνων του εγκλήματος αυτού και κάλεσε την παράταξη της πλειοψηφίας να διαλέξει σε ποια μεριά των διαδικασιών που θα ακολουθήσουν επιλέγει να βρίσκεται και πρότεινε ο Δήμος Πόρου, να συνυπογράψει την εν λόγω αίτηση, αφού το ΔΣ ανακαλέσει την Απόφαση της 10ης Αυγούστου άμεσα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Γ. Μάγειρας ανεμίζοντας την πρόσκληση του συμβουλίου της Τρίτης, πρότεινε να μη συζητηθεί άμεσα, αλλά να επανέλθουν στο επόμενο συμβούλιο, ξανά στη μικρή αίθουσα της Χατζοπούλειου
Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, με εξαίρεση τον κ. Π. Καϊκα ο οποίος ψήφισε λευκό, καταψήφισαν χαμηλόφωνα ο ένας μετά τον άλλο, κατά πλειοψηφία το κατεπείγον της συζήτησης.
Στο άκουσμα της άρνησης των συμβούλων, οι περισσότεροι πολίτες ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες και εγκατέλειψαν την αίθουσα.
Ο κ. Δημητριάδης σχολίασε «Τουλάχιστον την Τρίτη, να μας διαβάσετε το δελτίο τύπου και την απόφαση της 10ης Αυγούστου» ενώ ο κ. Πάνου συμπλήρωσε «Να μας φέρετε και την άδεια λειτουργίας του Βιολογικού».
Το ευστοχότερο όμως σχόλιο που ακούστηκε από ένα Ποριώτη, ήταν : «Ποια Τρίτη; Αυτοί παραιτήθηκαν από σήμερα…» εννοώντας προφανώς την απόφαση της 27ης Απριλίου στην οποία το Δ.Σ. είχε ομόφωνα ψηφίσει πως αν ο Πόρος δεν εξαιρεθεί από τον σχεδιασμό του χωροταξικού πλαισίου υδατοκαλλιεργειών, τότε το δημοτικό συμβούλιο Πόρου θα παραιτηθεί σύσσωμο μαζί με τον δήμαρχο.
Περισσότερα από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα υπόλοιπα θέματα, με ΄φωτορεπορτάζ, σύντομα στο Porosnews.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Αγαπητέ κ. Κανατσίδη,
  Στο κείμενο που δημοσιεύετε σας επισημαίνω πως εγώ προσωπικά δεν “καταψήφισα χαμηλόφωνα” όπως αναφέρετε παραπάνω, αλλά είχα το θάρρος της γνώμης μου και συμφώνησα το θέμα να συζητηθεί στην Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 13/9 όπως είχαν ζητήσει με έγγραφο αίτημα τους οι 6 σύμβουλοι της Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν δέχθηκα να συζητήσω ως κατεπείγον ένα θέμα που έχει ήδη ζητηθεί από τη Μειοψηφία να συζητηθεί ως κανονικό θέμα έπειτα από 3 εργάσιμες ημέρες, γιατί θεώρησα πως πρόκειται για καθαρά επικοινωνιακή τακτική και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού.
  Σας θυμίζω πως η Μειοψηφία ζήτησε με επίσημο αίτημα να συζητηθεί το θέμα της Ανάκλησης της απόφασης της 10ης Αυγούστου και αυτό είχε ήδη οριστεί για την ερχόμενη τρίτη 13 Σεπτεμβρίου. Ενώ λοιπόν η Μειοψηφία γνώριζε πως θα γίνει Τακτική Συνεδρίαση ΜΟΝΟ με το συγκεκριμένο θέμα, κάλεσε με ανακοινώσεις επαναστατικού χαρακτήρα τους Ποριώτες να παραβρεθούν σε συνεδρίαση με άσχετα θέματα για να ζητήσει προ-ημερησίας συζήτηση του θέματος που είχε ήδη ζητήσει σε Κανονική Συνεδρίαση.
  Το μόνο που αποσκοπούσε ήταν προφανώς να ταλαιπωρήσει τον κόσμο που με πραγματικό ενδιαφέρον θέλησε να παρακολουθήσει μια συνεδρίαση, χωρίς να τους πληροφορήσει όμως πως ήδη είχε οριστεί άλλη σύντομη ημερομηνία για την κανονική συνεδρίαση.
  κ. Κανατσίδη, ασχολήθηκα πρώτη φορά με τα κοινά του Πόρου για να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις το νησί μου και χωρίς να έχω κανένα προσωπικό ή άλλο συμφέρον. Στην προσωπική και επαγγελματική μου διαδρομή, δεν έχω δημιουργήσει κανενός είδους υπονοούμενα ή αμφισβητήσεις. Διατηρώ τις προσωπικές μου απόψεις οι οποίες δεν επηρεάζονται από λαϊκισμούς ή απειλές από οποιονδήποτε. Στο Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετούμαι με βάση τις απόψεις μου αυτές και όχι με γνώμονα πόσοι είναι πάνω από το κεφάλι μου και αν είναι αρεστά στους πολλούς αυτά που λέω ή όχι.
  Σε κάθε περίπτωση όμως δεν ψηφίζω χαμηλόφωνα ή κρυφά. Έχω το θάρρος της γνώμης μου και έτσι θα συνεχίσω μέχρι το τέλος της θητείας μου (είτε αυτή θα είναι σύντομη λόγω της απόφασης για παραίτηση του Δ.Σ, είτε όχι).
  Για την ιστορία σας αναφέρω πως η προσωπική μου θέση είναι πως δεν έχω αντίρρηση για την παραμονή των υπαρχόντων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ πως δεν θα δημιουργηθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ και εφόσον αυτές τηρούν όλες τις κείμενες διατάξεις και νόμους. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι υπέρ της υπερσυγκέντρωσης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο (δηλ. Π.Ο.Α.Υ) και γιαυτό κατέθεσα προ ημερών στον Πρόεδρο του Δ.Σ ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της οποίας είμαι Πρόεδρος, με εισήγηση για ανάκληση της επίμαχης απόφασης του Δ.Σ της 10ης Αυγούστου (έστω και αν προσωπικά είμαι υπέρ της παραμονής των έως τώρα υπαρχουσών μονάδων), ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα αυτή η Απόφαση να χρησιμοποιηθεί σαν αφορμή για την δημιουργία Π.Ο.Α.Υ ή Π.Α.Σ.Μ στον Πόρο από τους Κρατικούς Φορείς.

Σχολιάστε