Θετικοί με τον «Καλλικράτη» σε Μέθανα και Τροιζήνα!Με ιδιαιτέρως θετικές εντυπώσεις υποδέχθηκαν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Μέθανα και Τροιζήνα, την ανακοίνωση της συνένωσης των δύο δήμων, στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης».
Οι δύο δήμοι, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αφού είναι κατεξοχήν αγροτικοί δήμοι και έχουν στα όρια τους, απομακρυσμένους ημιορεινούς οικισμούς. Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι απειλούνται το ίδιο από την γήρανση και την ερημοποίηση.
Συνεπώς, εκτιμούν ότι η συνένωση, μπορεί να λειτουργήσει θετικά, τουλάχιστον σε επίπεδο ανάπτυξης.
Οι πληροφορίες καταγράφουν ότι η διοικητική έδρα του Δήμου Τροιζηνίας, θα είναι τελικά στον Γαλατά, ενώ υπάρχουν προτάσεις για τη δημιουργία της ιστορικής έδρας, του νέου δήμου, στην Τροιζήνα.
Αν και το σενάριο της συνένωσης τους – εδώ και καιρό – φαινόταν ως το επικρατέστερο, αρκετοί ήταν αυτοί, που είχαν πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της συνένωσης και είχαν αρχίσει ήδη να επενδύουν, πολιτικά, σε μία τέτοια προοπτική, ενώ οι διαφωνούντες, έτρεφαν μέχρι και την τελευταία στιγμή τις ελπίδες τους, για την διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος.
Τώρα και μέχρι τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις προεκλογικές ζυμώσεις και στις διαμορφούμενες συμμαχίες.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές ισορροπίες είναι εύθραυστες, βασιζόμενοι στην πληθυσμιακή διαφορά των δυο υπό συνένωση δήμων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο δήμος Τροιζήνας απαριθμεί σήμερα 6.274 ψηφοφόρους, ενώ ο δήμος Μεθάνων, μόλις και μετά βίας φτάνει τους 2.000.
Για τη συνένωση των δήμων, μας μίλησαν , οι δήμαρχοι κι οι επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας.

Γιάννης Σαμπάνης – Δήμαρχος Τροιζήνας

«Θα προτιμούσαμε και τον Πόρο»!

«Θα δημιουργηθεί ένας αυτόνομος και μεγάλος δήμος. Εμείς συγκαλέσαμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, αφού έχουμε ξεκάθαρη άποψη ότι θα ήταν καλύτερα να είμαστε ενωμένοι κι οι τρεις γειτονικοί δήμοι. Να είναι, δηλαδή, μαζί μας κι ο Πόρος.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση και κυρίως σε ότι αφορά τη συνένωση με τα Μέθανα, τονίζω ότι έχουμε να κάνουμε με δυο νοικοκυρεμένους δήμους και είναι βέβαιο ότι μελλοντικά θα είμαστε περισσότερο ισχυροί, απ’ ότι σήμερα. Επαναλαμβάνω,όμως, ότι θα ήταν προτιμότερο να είναι μαζί μας κι ο Πόρος, ούτως ώστε η δυναμική μας να είναι μεγαλύτερη».

Χρήστος Πάλλης – Δήμαρχος Μεθάνων

«Θα είμαι παρών»!
«Ο νέος δήμος που προκύπτει απ’ το σχέδιο «Καλλικράτης», θα δημιουργηθεί στη χερσαία Τροιζήνα και θα είναι μια ιδιαίτερη αυτοδιοίκητη οντότητα. Έχουμε κοινά βασικά χαρακτηριστικά με την Τροιζήνα, αφού είμαστε κι οι δυο αγροτικές περιοχές, ενώ σημαντική κοινή δραστηριότητα έχουμε τον τουρισμό.
Πιστεύω ότι η συνεργασία των δύο δήμων μπορεί να αποφέρει την ανάπτυξη και μάλιστα την βιώσιμη ανάπτυξη στους τομείς του περιβάλλοντος, του τουρισμού και του πολιτισμού. Είναι θετικό το εγχείρημα της συνένωσης των δύο δήμων και σας δηλώνω ότι θα είμαι παρών στις επικείμενες εκλογές».

Σταύρος Κούβαρης (Επικεφαλής μειοψηφίας στην Τροιζήνα) :

«Ισορροπημένη απόφαση»
«Ισορροπημένη και προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η τελική απόφαση για τους δήμους της Τροιζηνίας. Δύο δήμοι λοιπόν! Ο δήμος Τροιζηνίας, αποτελούμενος από τους δήμους Τροιζήνας και Μεθάνων και ο δήμος Πόρου ως έχει.
Αυτή ήταν η πρόταση της παράταξης μας, κυρίως όμως εκφράζει τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων της περιοχής μας.
Με μεγάλη χαρά λοιπόν δηλώνουμε ότι συμφωνούμε με την απόφαση του ΥΠΕΣ και οφείλουμε να συγχαρούμε τους πολιτικούς παράγοντες του Υπουργείου και του Πειραιά, οι οποίοι παρά τις πιέσεις κύκλων της συναλλαγής, αποφάσισαν με αντικειμενικά και αυτοδιοικητικά κριτήρια.
Τώρα ήλθε η σειρά μας, αιρετών και πολιτών να σηκώσουμε τα μανίκια και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στις νέες προκλήσεις που διανοίγονται.
Από αύριο θα δοκιμαστούν οι προτάσεις μας, το ήθος και τα όνειρα μας για μια καλύτερη Τροιζηνία».

Σάββας Αθανασίου (Επικεφαλής της μειοψηφίας στα Μέθανα) :

«Κοινή ανάπτυξη»

«Είχαμε ταχθεί ανοικτά υπέρ της συνένωσης των δήμων Πόρου-Τροιζήνας-Μεθάνων, πριν την ανακοίνωση του νέου διοικητικού χάρτη.
Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη της περιοχής, της πρώην Επαρχίας Τροιζηνίας είναι κοινή. Η κάθε περιοχή είχε και θα είχε τον ειδικό της ρόλο σε αυτή την ανάπτυξη: στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στα μονοπάτια, στις παραλίες. Η συνένωση των δυνάμεων, πολιτικών, οικονομικών και του πολιτισμού, θα έφερνε νέους συσχετισμούς, αντιλήψεις και προοπτικές.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι ο Πόρος συνεχίζει να ελέγχει διοικητικά χερσαίο έδαφος τις Πελοποννήσου.
Είναι σχήμα οξύμωρο!
Επίσης, παρά τη συνένωση των δήμων Τροιζήνας – Μεθάνων, δεν συγκεντρώνεται πληθυσμιακά το όριο που επιδιώκει ο νομοθέτης.”

Tags:
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ says:

  Κύριε Δήμαρχε,
  Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
  Κύριε Σάββα Αθανασίου [επικεφαλής της μειοψηφίας]
  θα θέλαμε να μας γνωρίσεται αφ΄ενός ποια είναι η γνώμη σας για τα αποτελέσματα των εκλογών σύμφωνα με τον Νόμο 3852 ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ όσον αφορά την Δημοκρατικότητα του Νόμου, και αφ΄ετέρου αν ο καταμερισμός των Συμβούλων ανά περιφέρεια όπως θέλει να ονοματίζει ο ανωτέρω Νόμος αριθμητικά είναι σωστός.

  Επιθυμούμε να μας γνωρίσεται αν αυτός ο Νόμος δημιουργεί παρατράγουδα η οχι και σε ποιες περιπτώσεις!

  Επίσης επιθυμούμε να μας γνωρίσετε αν κάποιος προέβη σε διαμαρτυρία η σε προσφυγή στην δικαιοσύνη.

  Ευχαριστώ

Σχολιάστε