Η αντίδραση του Γ. Δημητριάδη στο διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του ΥΠΕΚΑΆμεση ήταν η αντίδραση του Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Δημητριάδη στο σχέδιο του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», το οποίο κατατάσσει τον Πόρο στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης
Υδατοκαλλιεργειών, καταδικάζοντας τον σε περιβαλλοντική και αναπτυξιακή καταστροφή.
Ο κ. Δημητριάδης με παρέμβαση του στο διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

“Πόρος, 13.4.2011
Αξιότιμοι κύριοι,

Η «Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου», ελέγχει τα τελευταία χρόνια (μιας και κανείς αρμόδιος φορέας δεν το είχε κάνει…) το καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή μας. Σχετικά συνοψίζουμε τα εξής:

1. Στον Πόρο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν, παρά την έλλειψη χωροταξικού σχεδίου στην Περιφέρεια Αττικής, τέσσερις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για εγκατάσταση και λειτουργία τουλάχιστον δύο ακόμα.

2. Μέχρι σήμερα κάτοικοι και φορείς του Πόρου έχουμε υποβάλει έξι αιτήσεις ακύρωσης – αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις τελευταίες με τη συμμετοχή του Δήμου, για την μία εκ των οποίων το ΣτΕ εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή αναστολής της προσβληθείσης πράξης, ενώ για τις επόμενες αναμένουμε, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, να γίνουν οι σχετικές δίκες.

3. Όπως αποδείχθηκε μετά από ενέργειές μας, όλες οι παραπάνω μονάδες, όλα τα παραπάνω χρόνια λειτουργούσαν –και εξακολουθούν να το κάνουν- κατά παράβαση ή/και κατά υπέρμετρη υπέρβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών τους όρων. Μερικές μάλιστα δεν είχαν καν εν ισχύ Άδειες ή εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

4. Μετά από μηνυτήρια αναφορά της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» το Φθινόπωρο του 2008, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη και παρέπεμψε σε δίκη που τελικά θα διεξαχθεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά στις 5.5.2011, όλους τους υπευθύνους όλων των ανωτέρω εταιριών για την παράνομη λειτουργία όλων των μονάδων τους στον Πόρο από το 2005 (και όχι από νωρίτερα μόνον επειδή τα ίδια αδικήματα έχουν παραγραφεί). Στο σχετικό κατηγορητήριο, οι υπεύθυνοι των εταιριών φέρονται ως υπαίτιοι πολυετών παραβάσεων, οι οποίες «έχουν ως συνέπεια την αυξημένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του βυθού στην περιοχή» προκαλώντας «μεταβολή… που είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής». Οι παραβάσεις αυτές είναι: λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς Άδειες και χωρίς Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, υπέρβαση έως και του 500% της επιτρεπόμενης παραγωγής, υπέρβαση των πλωτών εγκαταστάσεων έως 283%, παράνομη απόρριψη άρρωστων και νεκρών ψαριών, κ.α. Επίσης, μετά από σχετική αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά, ασκήθηκε ποινική δίωξη και για παραβάσεις που αφορούν σε αυθαίρετες οικοδομικές κατασκευές εντός αιγιαλού, αδικήματα τα οποία εντάχθηκαν στην ίδια ως άνω δίκη, ενώ ήδη η Εισαγγελία Πειραιά έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση και για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν σε πολυετή μαζική χρήση της απαγορευμένης καρκινογόνου ουσίας φορμόλης στην παραγωγική διαδικασία των ίδιων μονάδων. Υπήρξαν εκτεταμένα ραδιοφωνικά ρεπορτάζ από τον σταθμό ΣΚΑΪ καθώς και δημοσιεύσεις στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα για το σοβαρότατο ζήτημα της φορμόλης, αλλά και την εν γένει παράνομη λειτουργία των μονάδων του Πόρου και της ποινικής εμπλοκής των υπευθύνων όλων των εταιριών.

5. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε ελέγχους που διενήργησαν το Μάρτιο του 2009, μετά από καταγγελίες μας, διαπίστωσαν «παράβαση των διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων», όπως πενταπλάσια της επιτρεπόμενης παραγωγή «η οποία συνεπάγεται αυξημένη επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού στην εν λόγω περιοχή», λειτουργία χωρίς ΑΕΠΟ, υπεράριθμους κλωβούς, παράνομη απόρριψη νεκρών – αρρώστων ψαριών, σε όλες τις μονάδες του Πόρου και βεβαίωσαν ότι «οι υπεύθυνοι των εταιριών υποβαθμίζουν το περιβάλλον και δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα και όρους για την προστασία του».

6. Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σε απάντηση αιτήματός του Οργανισμού Αθήνας περί της αναθεωρήσεως του πλαισίου χωροθετήσεως των υδατοκαλλιεργειών στην Αττική ήδη από το έτος 2002 έχει επισημάνει ότι: «..η εν λόγω περιοχή φαίνεται ήδη κορεσμένη, διότι εκεί λειτουργεί μεγάλος αριθμός υδατοκαλλιεργειών. Περαιτέρω εγκατάσταση μονάδων θα αποβεί σε βάρος της άσκησης θαλάσσιας και αλιευτικής δραστηριότητας, της τουριστικής αξιοποίησης και της περαιτέρω ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος» (αριθμ. πρωτ. 2137/1/01/02/ 17.4.2002 ).

7. Ο ΕΟΤ, σε απάντηση ερωτήματος της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας Αττικής, το έτος 2007 έχει επισημάνει διά του Γενικού Γραμματέα του ότι: «η μέχρι σήμερα σημαντική ανάπτυξη υδατοκελλιεργειών στον Πόρο προσεγγίζει οριακά για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής παραθεριστικής δραστηριότητας επίπεδα» (αριθμ. πρωτ. 509434/11.4.2007 και 509639/6.6.2007).

8. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου με σειρά αποφάσεών του ήδη από το έτος 2000 (αρ. 254/22.12.2000, 181/8.9.2005, 58/14.4.2008, 91/20.5.2009 και 168/29.9.2009) έχει εκφράσει επανηλειμμένα την απόλυτη αντίθεση του Δήμου σε κάθε νέα άδεια, εγκατάσταση ή επέκταση ιχθυοτροφείων. Ειδικότερα επισημαίνουμε ότι με την τελευταία, από 29.9.2009, Απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες «την πλήρη αντίθεσή του στο υπό έκδοση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών και στη δημιουργία στο νησί του Πόρου Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών», να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην ως άνω ποινική δίκη και να προσβάλει στο εξής ενώπιον του ΣτΕ κάθε νέα διοικητική πράξη που αφορά σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο (η Απόφαση αυτή διαβιβάστηκε στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 5874/13.10.2009 του Δήμου Πόρου).

9. Στις 4 Οκτωβρίου 2008, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Περιφερειαρχών της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Πόρο υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλου, οι κάτοικοι του Πόρου οργανώσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό πλωτό αποκλεισμό του λιμανιού του Πόρου και επεδώσαμε στους αρμόδιους Υπουργούς και φορείς Ψήφισμα, με το οποίο ζητάγαμε: «Την εξαίρεση του Πόρου και της ευρύτερης περιοχής από τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στις οποίες μας έχει εντάξει η Πολιτεία χωρίς να έχει την συγκατάθεση της πλειοψηφίας των ανθρώπων που εδώ γεννήθηκαν, ζουν και επιθυμούν να κληροδοτήσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα και στις επόμενες γενιές. Την ένταξη του νησιού μας στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, κατηγορία Β2 με προοπτικές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Το κλείσιμο των λειτουργούντων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Την απαγόρευση έκδοσης αδειών για δημιουργία νέων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και για την επέκταση ή μετεγκατάσταση παλαιών μονάδων. Την αποκατάσταση – προστασία του θαλασσίου οικοσυστήματος της περιοχής μας, από την οποία εξαρτάται το μέλλον των παιδιών μας και η οικονομική ανάπτυξή μας στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Την ελεύθερη πρόσβασή μας σε καθαρές θάλασσες και ακτές, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας. Τη συνδρομή όλων των αρμοδίων φορέων για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας. Την άμεση ανταπόκριση όλων των εμπλεκομένων φορέων (Περιφέρεια Αττικής, Νομαρχία Πειραιά, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -Διεύθυνση Αλιείας, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΔΙΠΕΧΩ κ.ά.) στα αιτήματά μας, χωρίς άλλες καθυστερήσεις». Στο ψήφισμα αυτό επισυνάψαμε την διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου», την οποία πλέον έχουν υπογράψει πάνω από χίλιοι πολίτες.

10. Δυνάμει της διακήρυξης αυτής, η «Πρωτοβουλία» μας έχει προβεί σε σειρά νομικών και διοικητικών ενεργειών και έχει αποστείλει δεκάδες έγγραφα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

11. Πέρα των παραπάνω: η περιοχή του Πόρου αποτελεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΑΙ/ΦΟ2/20372/867/6.6.1980 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού /ΦΕΚ Β΄/23.6.1980), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της νήσου Πόρου έχουν εντοπιστεί σημαντικές ενάλιες αρχαιότητες (υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ/ 4/1/3210π.ε./10.10.2008 έγγραφο της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων), ενώ στο βυθό της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής του Πόρου υπάρχουν εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας, (βλ. Μελέτη καθορισμού ΠΟΑΥ στην Περιφέρεια Αττικής) η οποία αποτελεί προστατευόμενο είδος σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παρ’ όλα τα ανωτέρω:
Με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των επί χρόνια παρανομούντων μονάδων και μέσω μιας νομοθετικής ρύθμισης η οποία περιφρονεί απόλυτα τις τοπικές κοινωνίες, αγνοώντας τη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πόρος αποτελεί μια από τις επιλογές της Πολιτείας για τη θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα ελάχιστα νησιά με ανάλογη πληθυσμιακή και τουριστική ανάπτυξη –αν όχι το μοναδικό- για το οποίο η Πολιτεία κάνει μια τέτοια επιλογή.

Μετά ταύτα:
Με δεδομένες τις βεβαιωμένες αρνητικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η υπερ-εικοσαετής λειτουργία των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο, το περιβάλλον του, την οικονομία του, στις περιουσίες μας και την ποιότητα ζωής μας και την κατ’ επανάληψη δεδηλωμένη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και των επισήμων φορέων της στην εγκατάσταση και λειτουργία τους, σας ζητάμε:
Να εξαιρέσετε τον Πόρο από τις περιοχές που χαρακτηρίζονται κατάλληλες για τη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. (κατηγορίες Α και Β) και να τον εντάξετε στην κατηγορία των Περιοχών Σημειακών Χωροθετήσεων, όπως όλα τα νησιά με παρόμοια χαρακτηριστικά με το δικό μας.

Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» και της παράταξης μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου,
Ιωάννης Δημητριάδης”
Σχολιάστε