Ημέρες «Σύμης»Η διαφορά στον Πόρο μετά τη λήξη του «Συμποσίου», φάνηκε αμέσως με την αποχώρηση των ανδρών της ασφάλειας, που για περισσότερες από τέσσερεις μέρες άλλαξαν την αύρα στο νησί, μεταδίδοντας την καχυποψία τους σε όλους τους υπόλοιπους.
Τελικά το «Συμπόσιο» ολοκληρώθηκε κανονικά. Κάνεις «δεν τους πήρε με τις πέτρες» άλλα και κανείς δεν πήρε χαμπάρι, τι ακριβώς συζητήθηκε, πόσο μας κόστισε και σε τι θα βοηθήσει στην καθημερινότητα μας. Άπλα ελπίζουμε να κατάφεραν οι σοσιαλιστές, να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι μας οδήγησε στην κρίση και για το πώς θα βγούμε από αυτήν .
Το σίγουρο είναι ότι οι κυριακάτικες εφημερίδες θα επικεντρωθούν στα, υπερβολικά για πολλούς, μέτρα ασφαλείας, παρά στην ατζέντα του συμποσίου, που στην τελική πληροφορούμαστε για αυτήν από τα δελτία τύπου.
Ημέρες «Σύμης»
“Εμείς οι Έλληνες τους τελευταίους μήνες γνωρίσαμε πολύ καλά πόση αλληλεξάρτηση υπάρχει μεταξύ της παγκόσμιας και της ελληνικής οικονομίας. Είναι απαραίτητο να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά και να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις, στο μέτρο του δυνατού.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Επιτροπή Stiglitz, την οποία δημιουργήσαμε στη Σοσιαλιστική Διεθνή, έχει κάνει προτάσεις, οι οποίες συζητούνται πια και σε διεθνές επίπεδο, όπως και πρόσφατα στη συνάντηση του G-20.
Η πρόταση για την επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ο λεγόμενος «Tobin Tax», που θα φέρει πόρους για να μπορούμε να επενδύσουμε στις οικονομίες μας, είναι μια πολύ σημαντική πρόταση, στην οποία θα επιμείνουμε. Και θα επιμείνουμε, διότι είναι απαραίτητες οι επενδύσεις, εάν θέλουμε να βγούμε από τη σημερινή κρίση και ύφεση.
Όπως επιμένουμε και στο ότι τα αίτια της κρίσης δεν είναι στα συστήματα πρόνοιας, αλλά είναι η μεγάλη αδιαφάνεια που υπήρχε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, η ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο και βεβαίως, η τεράστια συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου στα χέρια των λίγων, σε πλανητικό επίπεδο.
Άρα, επιμένουμε ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί σοβαρή και δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων, ενίσχυση των δημοκρατικών μας θεσμών και ελέγχων στα συστήματα, όπως το χρηματοπιστωτικό.
Αυτοί είναι οι στόχοι μας και αυτές είναι οι αρχές μας.”

Αυτά, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ.Α Παπανδρέου, σύσκεψη της Επιτροπής της Διεθνούς Σοσιαλιστικής για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Υποθέσεις υπό την προεδρία του καθηγητή Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς και παρουσία της ύπατης εκπροσώπου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας την Δευτέρα 12 Ιουλίου στο Συγγρού.
To απόγευμα, οι σύνεδροι συνέχισαν τις εργασίες στο “Sirene Blue Resort”, όπου έγινε η επίσημη τελετή έναρξης του συμποσίου.

Την Τρίτη 13 Ιουλίου, κατά την πρωινή συνεδρία συζητήθηκε το θέμα της κρίσης της ηγεσίας στην Ευρώπη, καθώς και τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ε.Ε., ενώ κατά την απογευματινή τέθηκε το ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα μας, της κατάργησης των εμποδίων και της δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων.

Το βράδυ της Τρίτης, οι σύνεδροι δειπνήσαν στην ψαροταβέρνα «Πριμασέρα» στην Πούντα, επίσης κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να κρατηθούν μακρία οι φωτογράφοι και οι δημοσιογράφοι.
Μάλιστα οι άνδρες της ασφάλειας δεν δίστασαν, να «εισβάλουν» σε σπίτι Ποριώτη για να διώξουν δημοσιογράφο, που υποπτεύονταν ότι θα μπορούσε να τραβήξει φωτογραφίες από το δείπνο.
Στο δείπνο ήταν παρόντες οι περισσότεροι σύνεδροι με τις οικογένειες τους, (απουσίαζε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ) καθώς και η οικογένεια Παπανδρέου, η μητέρα του πρωθυπουργού Μαργαρίτα και τα αδέρφια του, Νίκος και Αντρίκος με τις οικογένειες τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έφαγε συναγρίδα και έμεινε πολύ ευχαριστημένος με το φαγητό. Επίσης κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο ιδιοκτήτης του Πριμασέρα Τάσος Παγώνης και ο ιδιοκτήτης του “Sirene” χόρεψαν Ποριώτικο χασάπικο και οι παρευρισκόμενοι ενθουσιάστηκαν.

Την Τετάρτη συζητήθηκε «Το νέο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης: πράσινες θέσεις εργασίας και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα», καθώς και «Η νέα ταυτότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό: 1001 ιδέες για προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα».
Οι εργασίες του Συμποσίου ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 15 Ιουλίου, με δύο συνεδρίες, η πρώτη με θέμα «τι μάθαμε από την παγκόσμια κρίση και τι ακολουθεί στη συνέχεια: Ιδέες για ατζέντα μιας προοδευτικής ηγεσίας στην Ευρώπη» και η δεύτερη υπό τον τίτλο «ένας οδικός χάρτης για την Ελλάδα – εκτιμώντας τη σημερινή πραγματικότητα και διαμορφώνοντας την πολιτική και οικονομική εικόνα της νέας Ελλάδας».

Η τελετή λήξης του συνεδρίου δεν έγινε για λόγους ασφαλείας στο αμφιθέτρο του Συγγρού, αλλά στο έτερο χλιδάτο ξενοδοχείο του Πόρου το “Poros Image Hotel” την Πέμπτη 15 Ιουλίου.
Οι σύνεδροι έφτασαν στο ξενοδοχείο με λάντζες και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η διαδρομή θα τους μείνει αξέχαστη.
Σε όλο τον δρόμο από το μικρό Νεώριο μέχρι τα «Κοχύλια», ήταν παραταγμένοι άνδρες της ασφάλειας για να ελέγχουν την κίνηση και να εποπτεύουν.

«Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της κοινής μας προσπάθειας. Όμως, κάναμε μια καλή αρχή και την κάναμε όλοι μαζί και, πλέον, ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε. Να συνεχίσουμε, γιατί μπορούμε όχι μόνο να σώσουμε την Ελλάδα – όπως κάναμε – από τη χρεοκοπία, αλλά να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα. Μια Ελλάδα, που δεν θα έχει να αντιμετωπίσει ποτέ πια μια παρόμοια κρίση.» υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Αυτή η συλλογική προσπάθεια αποτυπώθηκε και σήμερα, με μία άλλη πράξη, την οποία θα ήθελα να χαιρετίσω. Χαιρετίζω την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των εργαζομένων της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες του ΣΕΒ. Αυτή η υπογραφή σήμερα, που είναι για μια τριετή Συλλογική Σύμβαση, συμβολίζει την κοινή βούληση να ξεπεράσουμε μαζί τις δυσκολίες, αλλά συμβολίζει επίσης και μια κοινή δύναμη να κάνουμε αλλαγές και να γίνουν αυτές οι αλλαγές πραγματικότητα.
Είναι λοιπόν πολύ μεγάλη η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε, όπως έγινε και τους προηγούμενους μήνες, που αποδείξαμε και στους εαυτούς μας, και στους άλλους, ότι μπορούμε. Γιατί πάρα πολλοί έλεγαν «μα μπορούμε;». Μπορούμε! Αυτή είναι η απάντηση.
Καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας και, με τον ίδιο τρόπο, με τις ίδιες δυνάμεις, με την ίδια βούληση, θα αφήσουμε πίσω μας μια και καλή τα φαινόμενα παρακμής, που μας οδήγησαν σε όσα ζήσαμε πρόσφατα. Οι προκλήσεις αυτές είναι πολύ μεγάλες. Οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε είναι πολλές και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα – και γι’ αυτό είναι και τόσο σημαντική μια τέτοια συνάντηση, όπως της Σύμης. Για να ερχόμαστε σε επαφή με νέες ιδέες, μεθόδους, εμπειρίες και προοδευτικές πολιτικές. Να βρίσκουμε ανάμεσά μας ανθρώπους, φίλους που θέλουν να συμβάλουν, με αντίστοιχες εμπειρίες, ανθρώπους της γειτονιάς μας, ανθρώπους της Ευρώπης, αλλά και από τα πέρατα της γης, ή και ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις, όπως ο Λέιφ Παγκρότσκι από τη Σουηδία και ο Κεμάλ Ντερβίς από την Τουρκία, που ήρθαν στην κυβέρνηση των χωρών τους σε ακριβώς παρόμοιες καταστάσεις, όπως αυτή που πέρασε και περνά η Ελλάδα.»

Την Παρασκευή οι περισσότεροι σύνεδροι αποχώρησαν από τον Πόρο μαζί τους και οι περισσότεροι άνδρες της ασφάλειας, ενώ μερικοί σύνεδροι παρέμειναν στο νησί και βολτάριζαν ινγκόγνιτο στα σοκάκια του Πόρου με τις οικογένειες τους.

Ο πρωθυπουργός, το απόγευμα της Παρασκευής, επισκέφθηκε την έκθεση χειροτεχνίας των παιδιών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης, και την ομαδική εικαστική έκθεση της Γκαλερί Κούρντ στο κτίριο Συγγρού. Ο Διευθυντής της γκαλερί κ. Χάικ Κουρδογλανιάν προσέφερε στον πρωθυπουργό μια φωτογραφία του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και της Μελίνας Μερκούρης με τον ιδρυτή της γκαλερί Γιάννη Κουρτ από παλαιότερη έκθεση της ιστορικής γκαλερί.


φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του Γ.Α Παπανδρέου και από τον Μπάμπη Κανατσίδη
Σχολιάστε