Εκπαιδευόμενοι Λιμενοφύλακες: “Είμαστε χαρούμενοι που στεγάζεται εδώ η Σχολή του Λιμενικού Σώματος”Αφού ο Μάρτης έχει ήδη διανύσει το πρώτο του δεκαπενθήμερο, ένα σαββατοκύριακο με καλοκαιρία ήρθε να μας επισφραγίσει τον ερχομό της άνοιξης. Ώρα λοιπόν για τους επιχειρηματίες να δουν τα μαγαζιά τους να δουλεύουν περισσότερο… Ένας λόγος παραπάνω φέτος, που το νησί φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε. Πόρος την σχολή δοκίμων Λιμενοφυλάκων και Υπαξιωματικών του Λιμενικού Σώματος.
Οι πεντακόσιοι περίπου δόκιμοι αλλά και οι εκπαιδευτές τους, εδώ και λίγους μήνες ζούν στο νησί, βγαίνοντας από το στρατόπαιδο κάθε Τετάρτη απόγευμα και κάθε Σαββατοκύριακο, γεγονός που από μόνο του έχει δώσει μια μικρή ώθηση στην τοπική οικονομία.
Τί λένε όμως οι ίδιοι για την διαμονή τους εδώ? Είναι ευχαριστημένοι με τις τιμές και την εξυπηρέτηση των καταστημάτων? Έχει τελικά το νησί τα φόντα για να διατηρήσει έναν τέτοιο ζωντανό όργανισμό, εφάμιλλο με μια μονάδα ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης? Ρωτήσαμε τα παιδιά και συγκεντρώσαμε κάποιες απόψεις σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα.
« Ο Πόρος είναι πολύ όμορφο νησί, είμαστε χαρούμενοι που η Σχολή στεγάζεται εδώ, δίπλα στην θάλασσα και τον καθαρό αέρα. Οι εγκαταστάσεις είναι μεγάλες και δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου. Όμως, για εμάς προκύπτουν ορισμένα ‘’τεχνικά’’ προβλήματα, εφόσον, στο στάδιο που βρισκόμαστε, οι περισσότεροι συντηρούμαστε οικονομικά από τους γονείς μας» μας είπαν για το νησί».
Όταν τους ρωτήσαμε αν είναι καλύτερο γι αυτούς να γυρίζουν σπίτι τους το Σαββατοκύριακο ή να παραμένουν στον Πόρο, μας είπαν « Όσο ανοίγει ο καιρός, όλο και περισσότεροι θα μένουμε στο νησί τα Σαββατοκύριακα. Αυτό γιατί οι τιμές των εισητηρίων είναι ελαφρά τσουχτερές για να πηγαινοέρχεται κανείς μια φορά την εβδομάδα, αλλά και γιατί ορισμένοι κατάγονται από πολύ μακριά, ώστε το σαββατοκύριακο μόνο του δεν αρκεί για να επισκεφτεί κανείς στο σπίτι του».
Οι σπουδαστές θα επιθυμούσαν «φοιτητικές» τιμές για τους ίδιους, έτσι ώστε να μπορούν, οικονομικά, να τα βγάζουν πέρα, «Θα ήταν πολύ καλό να γίνει μια προσπάθεια από τους ντόπιους επιχειρηματίες να προσαρμόσουν λίγο τις τιμές τους όταν πρόκειται για εμάς. Φυσικά, είναι πολύ δύσκολο να βγαίνουμε έξω όταν οι τιμές της παραλίας του Πόρου είναι οι ίδιες και για εμάς και για τους τουρίστες. Λόγω της μικρής έκτασης του νησιού, δεν έχουμε και κάποια εναλλακτική, άρα συγκεντρωνόμαστε όλοι στα καφέ και στα εστιατόρια της παραλίας». Πάντως τα παιδιά, βρίσκουν τον Πόρο, φθηνό «Οι τιμές σε γενικές γραμμές δεν είναι κακές, όμως θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτερες για εμάς και έτσι να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η κίνηση στα καταστήματα τις ημέρες των εξόδων μας. Το ίδιο ισχύει και για τα καταλύμματα, ειδικότερα τώρα που θα αυξηθεί η τουριστική κίνηση στο νησί, ελπίζουμε οι τιμές για εμάς να παραμείνουν ίδιες με εκείνες που οι ξενοδόχοι μας έκαναν κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου».
Όταν ρωτήσαμε τα παιδιά για ποιο λόγο πιστεύουν πως ο Πόρος ήταν μια σωστή επιλογή για να φιλοξενηθεί η σχολή, μας είπαν «Ο Πόρος είναι από τα ιδανικότερα μέρη για να φιλοξενείται η Σχολή, είναι κοντά στην Αθήνα, είναι μικρός και δεν χρειάζεσαι μεταφορικό μέσο, οι κάτοικοι είναι εξοικειωμένοι με τον τουρισμό και το βλέπουν πολύ θετικά όλο αυτό. Πιστεύουμε λοιπόν, πως με κοινή προσπάθεια θα καταφέρουμε να κάνουμε αυτήν την «συγκατοίκιση» άνετη και προσωδοφόρα και για τις δύο πλευρές».
Σχολιάστε