Δένουν για 48 ώρες τα πλοία τη ΔευτέραΣτον κλοιό των απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν τα λιμάνια όλης της χώρας, από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου. Η προαναγγελθείσα 48 απεργία, προοπτική κλιμάκωσης αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στην κρουαζιέρα.
Η απεργία θα αρχίσει στις 06.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας και θα λήξει στις 06.00 το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Γ. Χαλά, η συνομοσπονδία θα συνεδριάσει μία ημέρα πριν από τη λήξη της απεργίας, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφασίσει πότε θα γίνει η νέα 48ωρη.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου η ΠΝΟ απέστειλε εξώδικο στα αρμόδια υπουργεία, προειδοποιώντας ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στα λιμάνια και λιμενεργάτες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις «για να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου με ιστορία χιλιάδων ετών» και για «να δώσουν τη μάχη μαζί με όλους τους εργαζομένους για την ανατροπή της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής».
Τρία από τα βασικά αιτήματα των ναυτεργατών είναι:
1. Αμεση κατάργηση της γενεσιουργού αιτίας όλων των δεινών των εργαζομένων που είναι η υπαγωγή της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης -ΔΝΤ- και του Εφαρμοστικού Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.
2. Διατήρηση του ΝΑΤ και απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων, όπως ίσχυε μέχρι και το 2010, καθώς και διατήρηση των εφάπαξ παροχών, όπως αυτές χορηγούνται σήμερα από τα Ταμεία Πρόνοιας Αξιωματικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων.
3. Διατήρηση κείμενης νομοθεσίας για τον Οίκο Ναύτου με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σχολιάστε