Γιάννης Δημητριάδης: Δεν πρόκειται να να χαρίσουμε το νησί μας σε όποιον επιθυμεί να το οδηγήσει στην καταστροφήΜε αφορμή τη θεσμοθέτηση του χωροταξικού των υδατοκαλλιεργειών το οποίο επιτρέπει την δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στις βόρειες ακτές του Πόρου, ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Πόρου κ. Γιάννης Δημητριάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Από τις 4.11.2011, ο Πόρος μας αποτελεί επισήμως «Βιομηχανική Περιοχή», αφού εγκρίθηκε με πραξικοπηματικό και σκανδαλώδη τρόπο από την κυβέρνηση Παπανδρέου το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες».

Δυστυχώς, όλα όσα φοβόμασταν επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Στον βόρειο Πόρο, όπως και σε όλες τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, προβλέπεται η συγκέντρωση απεριόριστου αριθμού μονάδων ανά 500μ, με απεριόριστη έκταση και παραγωγή. Η διαχείριση τουλάχιστον της μισής Καλαυρίας θα περιέλθει σε «Φορέα Διαχείρισης» που θα ελέγχεται από την εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας ΔΙΑΣ, στην οποία βασικός μέτοχος σήμερα είναι μια επενδυτική εταιρία γεωργιανών συμφερόντων. Σε απόσταση τουλάχιστον 100μ από τα όρια των παλιών και νέων μονάδων, οι οποίες θα έχουν υποχρεωτικά και χερσαίες εγκαταστάσεις, θα απαγορεύεται η αλιεία και ο θαλάσσιος τουρισμός, ενώ στον χερσαίο χώρο θα απαγορεύεται η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη σε απόσταση 1.000μ. Το νησί μας αναγνωρίζεται επισήμως ως μη ανεπτυγμένο τουριστικά και χωρίς ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Η καταστροφική αυτή εξέλιξη, λαμβάνει χώρα με την πλήρη υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής Στρατηγού. Ο Δήμος Πόρου είναι ο μοναδικός Δήμος από όσους ανήκουν στην κατηγορία των ΠΟΑΥ που δεν μετέχει στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά του Χωροταξικού Σχεδίου και ο μοναδικός που αποδέχεται τη βιομηχανοποίησή του. Μάλιστα ο κ. Στρατηγός δήλωσε ικανοποιημένος από το περιεχόμενο του Χωροταξικού.
Παρά την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Απριλίου 2011, σύμφωνα με την οποία ο Δήμαρχος και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι Στρατηγού, σφυρίζουν αδιάφορα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Στη συνεδρίαση του ΔΣ της 17.11.2011, η παραίτηση αυτή, η οποία θα αποτελούσε τον μεγαλύτερο μοχλό πίεσης προς την Πολιτεία, τέθηκε στη διάθεση του Δημάρχου μόνο από τους τακτικούς και αναπληρωματικούς συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας. Ο κ. Στρατηγός και οι σύμβουλοί του, όχι μόνο δεν τίμησαν το λόγο τους, την υπογραφή τους και την εν ισχύ απόφαση του ΔΣ, αλλά δεν δέχτηκαν καν να συζητήσουν το θέμα, σαν να βρίσκονται σε έναν άλλο πλανήτη.

Η παράταξή μας και όλοι οι φορείς που μετέχουν στην «Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να χαρίσουμε το νησί μας σε καμία εταιρία, σε καμία δημοτική αρχή και σε κανένα πολιτικό σύστημα που επιθυμεί να το οδηγήσει στην καταστροφή. Μέσα από τη δράση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετέχω ως μέλος του εννιαμελούς διοικητικού της οργάνου, δεσμευόμαστε ότι το Χωροταξικό δεν θα περάσει! Σε αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων σας!!!

Γιάννης Δημητριάδης,
επικεφαλής παράταξης μείζονος μειοψηφίας Δήμου Πόρου,
επικεφαλής «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου»
Σχολιάστε