Απογραφή κατοικιών και πληθυσμούΆρχισε από την Τρίτη, 10 Μαΐου, από συνεργάτες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών της χώρας και θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου.
Η συμμετοχή στη Γενική Απογραφή είναι υποχρεωτική και για το λόγο αυτό εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Όπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουν οι πολίτες είναι να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την κατοικία τους, τα άτομα που μένουν σε αυτήν, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσής τους και την κατάσταση απασχόλησής τους και η όλη διάρκεια της συνέντευξης δεν θα ξεπερνά τα 20-25 λεπτά για ένα μέσο νοικοκυριό.
Δεν θα ζητηθούν επίσημα έγγραφα που να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δίνονται στους απογραφείς, ούτε τα στοιχεία αυτά θα διατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο της Γενικής Απογραφής οι επιλεγμένοι από την ΕΛΣΤΑΤ συνεργάτες θα επισκέπτονται τους κατοίκους φορώντας κονκάρδα με το ειδικό σήμα της Αρχής και το όνομά τους, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη τους.
Σε περίπτωση αμφιβολίας οι απογραφόμενοι θα μπορούν να τηλεφωνούν στον επόπτη ή στον αριθμό της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΛΣΤΑΤ (213 135 2138-2140) και να εξακριβώνουν την ταυτότητα του απογραφέα τους.
Για όσους αρνηθούν να απαντήσουν, προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα οποία κυμαίνονται από 1.000 έως 5.000 ευρώ.
Σχολιάστε