Αντιδράσεις Καρύδη και Δρίτσα για την κατάργηση του Οίκου Ναύτουφωτογραφία ΑΠΕ

Με αφορμή την συμπερίληψη διάταξης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την «Περιφερειακή συγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με την οποία εντάσσεται ο Οίκος Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ και τους εργαζόμενους να συνεχίζουν την κατάληψη στον Οίκο Ναύτου, είχαμε σήμερα και τις πρώτες αντιδράσεις των βουλευτών της Α’ Πειραιά. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον Οίκο Ναύτου με την ένταξη του στον ΕΟΠΠΥ αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τους εν ενεργεία ναυτικούς και τους απόμαχους της θάλασσας που έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων αρνητικών μέτρων μεταξύ των οποίων είναι οι συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις του ΝΑΤ, η ανακοίνωση της κατάργησης του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) καθώς και σειρά αποφάσεων που οδηγούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου.
Σήμερα, ο Οίκος Ναύτου παρέχει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας και μάλιστα με χαμηλό κόστος σε σχέση με άλλους αντίστοιχους φορείς περίθαλψης. Η ένταξη του στον ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικούς και στις οικογένειες τους.
Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στον Οίκο Ναύτου βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα», αφού η διάταξη ένταξης του φορέα στον ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δεν προβλέπει τη μεταφορά και διατήρηση των σημερινών του λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, αλλά δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση το σύνολο των θέσεων εργασίας του υπηρετούντος προσωπικού.
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Οίκου Ναύτου και οι αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και των συνδικάτων αποτελούν σήμερα σημαντική ασπίδα προστασίας των ναυτικών και των εργαζομένων στον φορέα απέναντι στις αντεργατικές επιλογές της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καλεί τους συγκυβερνήτες του Μνημονίου αντί εκ των υστέρων να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την απαξίωση της ναυτιλίας και του ναυτικού επαγγέλματος και να προβαίνουν σε δημόσιες ανακοινώσεις με τις οποίες να εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατάργηση Οργανισμών που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, να διορθώσουν με κάθε μέσο τις αρχικές τους επιλογές. Ειδικότερα καλούνται άμεσα να αποσύρουν τη διάταξη κατάργησης της αυτοτέλειας του Οίκου Ναύτου και να διασφαλίσουν το σύνολο των εργαζομένων σε αυτόν. Διαφορετικά οι δηλώσεις τους μπορούν να καταγραφούν μόνο ως ανακοινώσεις προεκλογικού χαρακτήρα χωρίς κανένα αντίκρισμα».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, μαζί με τους συναδέλφους του Γρηγόρη Νιώτη, Δημήτρη Λιντζέρη και Ιωάννης Διαμαντίδη, έστειλαν επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας στην οποία αναφέρουν:
«Mε τον Εφαρμοστικό Νόμο των Υπουργείων Υγείας κ΄ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας κ΄ Κοινωνικής Ασφάλισης που ψηφίστηκε την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 από την ελληνική βουλή, ο Οίκος Ναύτου εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ από 1ης Απριλίου 2012 με την δημόσια δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού Υγείας από το βήμα της βουλής, ότι οι θέσεις του προσωπικού διασφαλίζονται πλήρως.

Στην τελική όμως διάταξη όπως αυτή διατυπώθηκε στο νόμο, άρθρο 13 παρ. 17, υπάρχουν κενά και ασάφειες τόσο ως προς την δέσμευση του Υπουργού για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όσο και για σημαντικά θέματα που αφορούν την περιουσία και τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τον Οίκο Ναύτου προς τους ναυτικούς όπως, τα επιδόματα ανεργίας, τα προνοιακά επιδόματα και τις παιδικές κατασκηνώσεις.

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο στους ασφαλισμένους Ναυτικούς και τις οικογένειές τους, όσο και στο Ιατρικό, Υγειονομικό και Διοικητικό Προσωπικό του Οίκου Ναύτου διότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην διασφάλιση της εργασίας τους.
Με την παρούσα επιστολή, κρίνουμε απαραίτητο να συμπληρωθεί η διάταξη του εφαρμοστικού νόμου και κατά την έκδοσή της ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργείων Ανάπτυξης-Ναυτιλίας, Υγείας κ΄ Εργασίας να αναφέρεται με σαφήνεια ότι «Από 01-04-2012 μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ ο Οίκος Ναύτου ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και προσωπικού».

Η προσθήκη θεωρείται επιβεβλημένη, προκειμένου να ρυθμιστεί η υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού που υπηρετεί στον Οίκο Ναύτου που ως σήμερα αποτελεί ΝΠΔΔ, αρμοδιότητας Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας».
Σχολιάστε