Ανασκόπηση 2010: Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάςΤο 2010 ήταν μια χρονιά ξεχωριστή. Η οικονομική κρίση ήρθε να αλλάξει αργά και βασανιστικά τη ζωή των Ελλήνων. Για την περιοχή, η χρονιά που πέρασε, έφερε σημαντικές εξελίξεις σε αυτοδιοικητικό επίπεδο με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη”. Το Συμπόσιο της Σύμης, η υπόθεση της φορμόλης και οι εκλογές, είναι μερικά από τα γεγονότα που θα θυμόμαστε για την χρονιά που μας αφήνει.
Το Porosnews ήταν παρόν σε όλα, από τον Ιούνιο που ξεκίνησε την λειτουργία του. Σήμερα το Porosnews επιχειρεί να κάνει ανασκόπηση σε όσα ζήσαμε στην περιοχή μας, το 2010.

Απρίλιος – «CHARTER YACHT SHOW – POROS 2010»

Τα εγκαίνια της 9η Έκθεσης Τουριστικών Σκαφών «CHARTER YACHT SHOW – POROS 2010», έκανε η τέως Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου, την Τρίτη 27 Απριλίου, στο λιμάνι του Πόρου. Τα εκατό περίπου σκάφη, που συμμετείχαν, αποτέλεσαν ρεκόρ για την έκθεση, καθώς οι συμμετοχές των μεσιτών και των σκαφών, να αυξάνονται κατά 25%.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και η τέως Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη .

Απρίλιος – Ανακοινώθηκαν οι καινοτομίες του “Καλλικράτη”

Παρουσιάστηκε ο νέος χάρτης του “Καλλικράτη”, μαζί με το οριστικοποιημένο προσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο το μεσημέρι της 28/4/10. Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο Δήμος Πόρου μένει ως έχει και οι Δήμοι Τροιζήνας και Μεθάνων συνενώνονται δημιουργώντας τον νέο Δήμο Τροιζηνίας.

Μάιος – Στο σκαμνί οι εταιρίες Ιχθυοκαλλιέργειας

Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά μετά από Μηνυτήρια Αναφορά της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου», και κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης που διήρκησε 18 μήνες, άσκησε ποινική δίωξη και παρέπεμψε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, τους ιδιοκτήτες των εταιριών Ιχθυοκαλλιέργειας που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Ιούνιος – Τα συμβατικά πλοία, στο νέο λιμάνι

Από την Τετάρτη 2 Ιουνίου, άρχισε να λειτουργεί και για τα συμβατικά πλοία (μετά τα φέρυ Πόρου- Γαλατά), το νέο λιμάνι στον Πόρο. Δυο μήνες αργότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέρριψε την προσφυγή των κατοίκων, που ζητούσαν την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν το 2003 οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του έργου και έδωσε το «πράσινο φώς» στην ολοκλήρωση του. Η λειτουργιά του δίνει λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί τα τελευταία χρόνια.

Ιούνιος – 2 τόνοι φορμόλης έξω από τα σχολεία στον Πόρο

Το βράδυ της Παρασκευής 4 Ιουνίου 2010 εντοπίστηκαν “παρατημένα” σε πολυσύχναστο δρόμο, μπροστά στο Λύκειο Πόρου, 64 τριαντάκιλα δοχεία με την απαγορευμένη καρκινογόνο ουσία Φορμόλη.
Το θέμα πήρε διαστάσεις έπειτα από την αναφορά της Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Πόρου και σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο.
Το Δεκέμβριο, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πειραιά κ. Μαρία Σπυροπούλου, διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για εγκληματική χρήση φορμόλης από τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας στο νησί.

Ιούνιος – Παραστάσεις της Θεατρικής Σκηνής Τροιζηνίας

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου, έγινε η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” του Σέξπηρ, από την Θ.Σ.Τ, στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Γαλατά. Οι παραστάσεις είχαν μεγάλη επιτυχία αφού ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά το αμφιθέατρο, όλες τις μέρες.

Ιούνιος – Κυκλοφόρησε το Saronic Magazine

Με μια πολύ ισχυρή δημοσιογραφική ομάδα, ένα τιράζ 40.000 φύλλων και ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο διακίνησης, κυκλοφόρησε την Πέμπτη 24 Ιουνίου το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Saronic Magazine», με 64 σελίδες. Tο σύγχρονο αυτό free press ήρθε να καλύψει ένα υπαρκτό κενό στην ενημέρωση στον ευρύτερο χώρο του Σαρωνικού.

Ιούλιος – Το 13ο Συμπόσιο της Σύμης στον Πόρο

“Φρούριο” έγινε ο Πόρος για να υποδεχθεί τις παγκοσμίου εμβέλειας προσωπικότητες που έλαβαν μέρος στις εργασίες του 13ου Συμποσίου της Σύμης.
Το σύνεδριο έλαβε χώρα από τις 12 εως τις 15 Ιουλίου σε διάφορα σημεία του νησιού με βάση το ξενοδοχείο “Sirene Blue Resort”.
Η παρουσία του πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου και των υπόλοιπων επιφανών προσωπικοτήτων, έφερε τον Πόρο στο επίκεντρο της επικαιρότητας εκείνες τις μέρες.

Ιούλιος – Συναγερμός από φωτιά στο Νεώριο

Τις εφιαλτικές στιγμές του 2007 κινδύνεψαν να ξαναζήσουν οι Ποριώτες με την φωτιά που απείλησε το Νεώριο. Ευτυχώς τα 4 Καναντέρ και τα 2 ρώσικα Σκόρπιον που συμμετείχαν στην κατάσβεση, απέτρεψαν την επέκταση της πυρκαϊάς.

Αύγουστος – Επίσκεψη Παπανδρέου – Νετανιάχου στον Πόρο

Λίγες εβδομάδες μετά το “13ο Συμπόσιο της Σύμης”, ο Πόρος θύμιζε ξανά φρούριο, με τα δρακόντια μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν κατά την επίσκεψη – λίγων ωρών – του Ισραηλινού και του Έλληνα πρωθυπουργού στο νησί.

Αύγουστος – Διεθνής Θερινή Ακαδημία Πιάνου – Πόρος 2010

Για 2η συνεχή χρονιά η Διεθνής Θερινή Ακαδημία Πιάνου – Πόρος 2010, ένας νέος θεσμός που δίνει την ευκαιρία σε νεαρούς σολίστες – ταλέντα από όλο τον κόσμο να διδαχθούν διαφορετικές τεχνικές της πιανιστικής τέχνης από διακεκριμένους καθηγητές σε ένα ονειρεμένο περιβάλλον.

Οκτώβριος – Νοέμβριος – Οι εκλογές του “Καλλικράτη”

Τρείς παρατάξεις συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές στον Πόρο και δύο στην Τροιζηνία. Στον Πόρο επικράτησε ο Δημήτρης Στρατηγός και στην Τροιζηνία ο Γιάννης Σαμπάνης.
Το Porosnews ήταν παρόν με εκτενή ρεπορτάζ σε ξεχωριστή ενότητα.
Σχολιάστε