Αλλαγή Πορείας: ΠΟΑΥ ο Πόρος! Τελευταία ελπίδα η απόσυρση του ΧωροταξικούΗ δημοτική παράταξη «Αλλαγή Πορείας» εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Δυστυχώς η δημοσιοποίηση του τελικού κειμένου του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες, επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους φόβους της παράταξής μας αναφορικά με τα σχέδια της Πολιτείας για τον Πόρο και τον πραγματικό ρόλο που έπαιξε η αλλοπρόσαλλη και ενδοτική στάση του Δημάρχου κ. Στρατηγού και της παράταξής του στην εφαρμογή τους.

Το αίτημα του Δήμου Πόρου (προ «κωλοτούμπας»), για υπαγωγή στην «Κατηγορία Ε» των σημειακών χωροθετήσεων, δεν έγινε αποδεκτό και σύμφωνα με το τελικό Σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), ο Πόρος παραμένει στις Περιοχές στις ποίες πρόκειται να δημιουργηθεί «βιομηχανική ζώνη» (όπως αναφέρεται επί λέξει στην εισήγηση της Διεύθυνσης Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ). Στις περιοχές αυτές, αμέσως με την υπογραφή της ΚΥΑ, θεσμοθετούνται οι λεγόμενες Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων, οι οποίες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια πρέπει υποχρεωτικά να μετατραπούν σε Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών – ΠΟΑΥ. Η διαχείριση των ΠΟΑΥ περνάει στις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες μέσω του φορέα τους θα έχουν το απεριόριστο δικαίωμα για αύξηση της παραγωγής και των μονάδων τους. Η θεσμοθέτηση αυτή γίνεται κατ’ εφαρμογή των υφιστάμενων Μελετών ΠΟΑΥ, οι οποίες γίνονται «εκ προοιμίου» αποδεκτές (μαζί με τους χάρτες τους!).

Τελευταία ελπίδα για τη διάσωση του Πόρου είναι η ολική απόσυρση του Σχεδίου, μέσω των ενεργειών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας, στην οποία έως σήμερα μετέχουν 56 φορείς από όλη την Ελλάδα, ανάμεσά στους ποίους δεκατρείς Δήμοι. Όχι όμως και ο Δήμος Πόρου, αφού η πλειοψηφία απέρριψε το σχετικό αίτημα που υπέβαλαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι δύο παρατάξεις της μειοψηφίας, οι οποίες και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Επιτροπής.

Εντωμεταξύ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, στο χθεσινό δελτίο, συνέχισε το ρεπορτάζ για την νομιμότητα των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο.
Δείτε το ρεπορτάζ εδώ Λεπτό 40.10
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος Θεοχάρης says:

  Εδώ η κυβέρνηση μας σκίζει ομαδικώς και δεν κουνιέται κανείς, νομίζετε ότι θα ασχοληθεί με την γκρίνια κάποιων τοπικών κοινωνιών για τις ιχθυοκαλλιέργειες ?

  Μεγάλο καλάμι έχετε καβαλήσει….

  Υ.Γ.: “Μετεγκατάσταση” ? ! ? Μέχρι χθες ΜΜΕ & αντιπολίτευση μας έλεγαν ότι ήταν καινούργιες, τι έγινε, αλλάξαμε ποίημα ? Θα έχουν την ευθιξία να βγουν και να παραδεχθούν το λάθος τους και ότι τσάμπα τρελάνανε την τοπική κοινωνία ? μπα….

 2. Van says:

  Aυτόν το Νησί δεν τον κληρονομήσαμε,το δανειστήκαμε απο τα παιδιά μας,,,Οταν καταλάβετε το οικολογικο εγκλημα που γίνετε θα εινε πολύ αργά…..

  Εγω προσωπικά δεν θέλω να με σκίζει κανένας είτε αυτός εινε η κυβέρνηση η ο εκάστοτε τοπικός αρχοντας,ουτε θέλω να ΓΛΕΙΦΩ κανενός πισινο για προςωπική μου προβολή η προσωπικό μου συμφέρον.

 3. Γιωργος Πανου says:

  Οποιος δεν κουνιέται απειληται με παχυσαρκια… Ευτυχώς στο νησί μας κάποιοι τρεχουν και δεν καταθέτουν τα όπλα οπως εκανε ο δήμαρχος.
  Οσο για την ευθιξία που όποτε γουσταρουμε την επικαλουμαστε, καλό θα ήταν να την ζητάμε απ’ ολους κι οχι επιλεκτικα απο αυτούς με τους οποιούς διαφωνουμε…

 4. χρηστος says:

  Ο ένοχος ενός εγκλήματος πληροί τρεις προϋποθέσεις: είχε κίνητρο, είχε τα μέσα και είχε και την ευκαιρία.!!!!

Σχολιάστε