“Αλλαγή Πορείας”: Η βία και η τρομοκρατία δεν έχουν θέση στον Πόροφωτό: Μπάμπης Κανατσίδης

Με ανακοίνωση της χθές (19/7), η δημοτική παράταξη «Αλλαγή Πορείας», παίρνει σαφή θέση για τις τελευταίες εξελίξεις, στο μέτωπο των ιχθυοκαλλιεργειών και καταθέτει ανοιχτά τις πολιτικές της, προτάσεις, καταδικάζοντας παράλληλα, την άσκηση βίας και τρομοκρατίας και τις απειλές κατά των μελών του Δ.Σ. Πόρου.
Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της «Αλλαγής Πορείας»:

“Στις 12 Ιουλίου 2011, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου διεκόπη από εργαζομένους της εταιρίας ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δ. Κατσικάρη να εφαρμόσει το νόμο που επιβάλλει την οριστική παύση της λειτουργίας δύο μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που δεν συμμορφώνονταν επί εφτά χρόνια με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς τους όρους. Ωστόσο μικρή μερίδα των εργαζομένων, υπό τον επικεφαλής τους Γρηγόρη Ιωσηφέλη, εκτόξευσαν ευθείες απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των περισσοτέρων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποκορύφωμα τη δημόσια προτροπή στο σύνολο των εργαζομένων για άσκηση βίας εναντίον τους.

Το συμβάν έλαβε χώρα υπό την ανοχή του Προέδρου του ΔΣ, κ. Μάγειρα, ο οποίος μάλιστα, κατά την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ στις 13.7.2011, δήλωσε ότι οι εν λόγω κύριοι «έπραξαν πολύ σωστά». Ο Δήμαρχος, κ. Στρατηγός δεν ήταν παρών στο συμβάν, αφού για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες καθυστέρησε να έρθει σε συνεδρίαση του ΔΣ, ενώ μετά δήλωσε ότι αφού δεν έχει ιδία άποψη δεν μπορεί να λάβει θέση. Το ίδιο βράδυ δε, άγνωστοι διέρρηξαν τον περιφραγμένο δημοτικό χώρο του Ρολογιού, απ’ όπου καθαίρεσαν το πανό διαμαρτυρίας για τη μετατροπή του Πόρου σε ιχθυο – βιομηχανική ζώνη, το οποίο είχε αναρτηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η παράταξη μας στη συνεδρίαση της επόμενης ημέρας, 13.7.2011, πρότεινε να συζητηθεί ως κατεπείγον το συμβάν, να ενημερωθεί σχετικά το Α/Τ Πόρου και να εκδοθεί Ψήφισμα, με το οποίο το ΔΣ: 1) Θα συγχαίρει τον κ. Κατσικάρη για την απόφασή του να εφαρμόσει την περιβαλλοντική νομοθεσία, 2) Θα καταδικάζει την άσκηση βίας και τρομοκρατίας και τις απειλές κατά των μελών του ΔΣ, 3) Θα καλεί την εταιρία να καταδικάσει το συμβάν και τον υπεύθυνο παραγωγής της να ανακαλέσει τις απειλές και την εντολή άσκησης βίας που έδωσε δημοσίως στους υπαλλήλους, 4) Θα καλεί τους ποριώτες υπαλλήλους της εταιρίας που τυχόν χάσουν τη δουλειά τους, να γνωρίσουν τα στοιχεία τους στο Δήμο, ο οποίος, από κοινού με τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο Πόρου, θα μεριμνήσει για την κατά προτεραιότητα πρόσληψή τους σε θέσεις εργασίας στον Πόρο». Μετά από εισήγηση του κ. Μάγειρα και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Στρατηγού, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, συμφώνησαν ότι το θέμα δεν έχει κατεπείγον χαρακτήρα και καταψήφισαν την πρότασή μας.

Μέχρι σήμερα τα συμβάντα δεν έχουν αναφερθεί στην Αστυνομία και κανείς, Δήμαρχος, Πρόεδρος ή ΔΣ δεν τα έχει καταδικάσει. Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να τα καταδικάζουμε μόνοι μας ως παράταξη, σαν η παράταξη της πλειοψηφίας να τα αποδέχεται. Δηλώνουμε ότι τα γεγονότα αυτά δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητά μας για υπεράσπιση των αρχών της νομιμότητας και καλούμε όλους τους Ποριώτες να δείξουν με τη στάση τους ότι η βία και η τρομοκρατία δεν έχουν θέση στον Πόρο, ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, που αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε τον χαρακτηρισμό του νησιού μας σε βιομηχανική ζώνη.

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες πρέπει να ξέρουν ότι μοναδικός λόγος για την παύση της λειτουργίας τους είναι η επιμονή της ιδιοκτήτριας εταιρίας να λειτουργεί επί εφτά χρόνια με περιβαλλοντικές υπερβάσεις έως και 500%, περιφρονώντας τη νομιμότητα. Αν πραγματικά επιθυμούν να προασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους και όχι την αδιανόητη απαίτηση της εργοδοσίας τους να λειτουργεί ή παράνομα ή καθόλου, τότε μοναδικό συμβούλιο για να διαμαρτυρηθούν είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Απ’ τη μεριά μας δεσμευόμαστε ότι θα υποβάλουμε εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου το θέμα της μέριμνας του Δήμου για την πρόσληψη των Ποριωτών εργαζομένων που τυχόν χάσουν την εργασία τους και ελπίζουμε ότι ο κ. Στρατηγός και οι Σύμβουλοί του θα αλλάξουν θέση και θα το υπερψηφίσουν”.
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γρηγόρης Γιαννούλης says:

  Είμαι ενας απο τους τριάντα εργαζόμενους στα ιχθυοτροφεία του Πόρου που πήγαμε ειρηνικά στη δημόσια συνεδρίαση του Δήμου Πόρου,ζητήσαμε να ακουστούμε και μετά απο δέκα λεπτά περίπου ο πρόεδρος του Δ.Σ μας έδωσε το λόγο και εκφράσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανησυχία μας για τις δουλειές μας και την αγανάκτησή μας για τη στάση τους.Πουθενά δεν υπήρξε άσκηση βίας και η ουσιαστική κατα των μελών του Δ.Σ ήταν το οτι , που είναι ενα σύνθημα της μόδας και το χρησιμοποιούν οι αγανακτισμένοι της Πλατείας Συντάγματος.Σκοπός ήταν να αναλογιστούν τα μέλη του Δ.Σ τις ευθύνες τους για την τυχόν απώλεια των εργασιών μας.Σχετικά με την αναφορά προς τους Ποριώτες υπαλλήλους της εταιρίας να μην ανησυχούν και ο Δήμος θα μεριμνήσει γι’αυτούς κτλ, έχω να σχολιάσω τα εξής:Είναι άκρατος λαΐκισμός και φασισμός οποιοσδήποτε διαχωρισμός των Ελλήνων πολιτών και με εκπλήσει που μια δημοτική παράταξη το χρησιμοποιεί τόσο απροκάλυπτα.Τόσο είναι το μένος κατά της εργασίας μας;Θα αντιπροτείνω, οι κύριοι αυτοί να μας απορροφήσεουν στις επιχειρήσεις τους, το ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑΣ ετελείωσε πλεον.

 2. Manos P. says:

  Γρήγορη μια μας τα λες έτσι, μια μας τα λες αλλιως. Στο αρθρο “φιλικες κουβεντες” σχολιαζεις οτι πρεπει να σταμτησουν οι ποριωτες να επιρριπτουν ευθυνες σε άλλους και να αναζητησουν τις δικες τους ευθυνες. Συγκεκριμενα λες: “για μένα είναι ξεκάθαρο και δε φταίνε οι άλλοι αλλά εσείς.”
  Γιατί εδω επιρριπτεις ευθυνες στους δημοτικούς σύμβουλους του νησιού κι όχι στην εργοδοσία σου, που τοσα χρόνια έτρωγε προστιμα, αφου λειτουργούσε τις μονάδες με περιβαλλοντικες παραβασεις;
  Γιατι η εργοδοσια σου δεν συμορφοθηκε;
  Εξαιτίας της εργοδοσιας σου κινδυνευτε να χασατε τη δουλεια σας κι οχι εξαιτιας των δημοτικων συμβουλων του νησιου, που στο κατω κατω, κανει ότι μπορει για να προστατεψει το θαλασσιο περιβαλλον για το οποιο η εργοδοσια σου δεν δινει δεκαρα τσακιστη…
  Μη τα θελουμε ολα δικα μας φιλε μου….

 3. Γιάννης Δημητριάδης says:

  Κύριε Κανατσίδη,

  Οφείλω να απαντήσω στις αναφορές του κ. Γιαννούλη περί φασισμού και λαϊκισμού.Η εισήγηση της παράταξής μας για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους που τυχόν χάσουν τη δουλεία τους, ήταν ακριβώς η ακόλουθη:

  “Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων στις επίμαχες μονάδες δεν αποτελεί μέρος του τοπικού εργατικού δυναμικού του Πόρου, αλλά μεταφερόμενο δυναμικό στον όποιο τόπο εγκατάστασης των μονάδων, (το ΔΣ)καλεί τους δημότες Πόρου υπαλλήλους της εταιρίας που τυχόν χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας της παράνομης δραστηριότητας της εταιρίας που επέφερε την παύση λειτουργίας των μονάδων της, να κοινοποιήσουν τα στοιχεία τους στο Δήμο Πόρου, ο οποίος, από κοινού με την ιδιωτική πρωτοβουλία, και εντός του σχετικού θεσμικού πλαισίου, θα μεριμνήσει για την κατά προτεραιότητα πρόσληψή τους σε θέσεις εργασίας του Δήμου και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Καλεί δε τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο Πόρου να λάβει αντίστοιχη απόφαση».

  Και εξηγώ: Η συνεισφορά της μονάδας στην τοπική απασχόληση είναι αυτονόητο ότι περιορίζεται μόνο στους κατοίκους του Πόρου, οι οποίοι εργάζονται σε αυτές. Όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι κάτοικοι άλλων περιοχών της χώρας, ή και υπήκοοι άλλων κρατών, οι οποίοι ήρθαν στον Πόρο επειδή η εταιρία εγκατέστησε εδώ τις μονάδες της, για να εργαστούν σε αυτές. Αν οι μονάδες πάνε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας, θα πάνε μαζί και οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως πριν κάποια χρόνια ήρθαν στον Πόρο. Αν οι μονάδες φύγουν λοιπόν από τον Πόρο, οι μόνοι που πραγματικά πλήττονται είναι οι ντόπιοι εργαζόμενοι. Και για αυτούς οφείλουμε να μεριμνήσουμε. Σε ό,τι με αφορά, δυστυχώς δεν έχω καμία επιχείρηση, ώστε να μπορώ να απορροφήσω κάποιον πρώην εργαζόμενο σε ιχθυοτροφεία, είμαι όμως εκλεγμένο μέλος του συμβουλίου που διοικεί την μεγαλύτερη επιχείρηση στον Πόρο, τον Δήμο, και έχω προτείνει με την παράταξή μου να τους απορροφήσει αυτός.

  Τα υπόλοιπα που αναφέρει ο κ. Γιαννούλης δεν θα ήθελα να τα σχολιάσω, απλώς επισημαίνω ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ηχογραφούνται και υπάρχουν καταγεγραμμένα ηχητικά για το τι ακριβώς συνέβη στη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου 2011.

  Ευχαριστώ,
  Γιαννης Δημητριάδης

Σχολιάστε