Ακατάλληλο το νερό των ΜεθάνωνΈντονη ανησυχία έχει προκαλέσει ένα έγγραφο με ημερομηνία 12 Μαίου 2011 της Περιφέρειας Πειραιά, προς τον δήμο Τροιζηνίας με θέμα: «Διαβίβαση αποτελεσμάτων μικροβιολογικής και χημικής ανάλυσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης από τη Δημοτική Ενότητα Μεθάνων του Δήμου Τροιζηνίας». Με το συγκεκριμένο έγγραφο, έχουν διαβιβαστεί σε φωτοαντίγραφα τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων των οκτώ (8) δειγμάτων νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, που ελήφθησαν από αρμόδιους υπαλλήλους στις 05-04-2011, από το δίκτυο ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων, του Δήμου Τροιζηνίας, στα πλαίσια της παρακολούθησης της ποιότητας του πόσιμου νερού που διεξάγεται από την Περιφέρεια Αττικής.
Σύμφωνα με τις χημικές αναλύσεις, σε όλα τα ληφθέντα δείγματα παρατηρήθηκε απόκλιση ως προς τη χημική παράμετρο των νιτρικών και τα δείγματα χαρακτηρίστηκαν «ΜΗ ΣΥΜΦΩΝΑ με την ΚΥΑ Υ2/2600/2001», και παράλληλα τα δείγματα κρίθηκαν ως «ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ» και «ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, με οποιεσδήποτε συνθήκες».
Για το θέμα, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» Σάββας Αθανασίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Παρά το γεγονός ότι από τις 12 Μαΐου 2.011 ο Δήμος Τροιζηνίας έχει το έγγραφο της Περιφέρειας Πειραιά ( αριθμός πρωτοκόλλου 1977/12.5.2011) στο οποίο περιγράφεται με λεπτομέρειες η ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού των Μεθάνων, ο δήμαρχος και οι συν αυτώ,  δεν το  έχουν κοινοποιήσει, ακόμα  στους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας. Μάλιστα, το απέκρυψαν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τροιζηνίας, που έγινε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2011, λέγοντας  ότι «υπάρχουν αναλύσεις που δείχνουν αυξημένα νιτρικά στο νερό της Δημοτικής Ενότητας»  και ότι «θα ενημερώσει σχετικά τους κατοίκους της περιοχής». Μάλιστα  ζήτησε για αυτό την εξουσιοδότηση του δημοτικού συμβουλίου. Ερωτηθείς από εμένα,  «που είναι οι αναλύσεις», ο δήμαρχος απάντησε ότι «δεν τις έχει πρόχειρες».
Μέχρι σήμερα, Παρασκευή 27 Μαΐου, δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση από το Δήμο Τροιζηνίας, ενώ αποκρύπτεται από τους κατοίκους των Μεθάνων το σοβαρό για την υγεία τους πρόβλημα. Στο έγγραφο της Περιφέρειας επισημαίνεται ότι πρέπει « να περιοριστεί η χρήση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και να μην χρησιμοποιείται για πόση και για μαγείρεμα, ενημερώνοντας σχετικά τους καταναλωτές».  Στο έγγραφο επισημαίνεται «η παρουσία εντερόκοκκων υποδεικνύει μόλυνση του νερού κοπρανώδους προέλευσης» και ότι «σε όλα τα ληφθέντα δείγματα παρατηρήθηκε απόκλιση ως προς τη χημική παράμετρο των νιτρικών και τα δείγματα χαρακτηρίστηκαν «ΜΗ ΣΥΜΦΩΝΑ» με την ΚΥΑ Υ2/26002011 και παράλληλα τα δείγματα κρίθηκαν ως «ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ με οποιεσδήποτε συνθήκες».
Οι αναφορές της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας είναι άκρως σοβαρές και επιβεβαιώνει πλήρως – δυστυχώς – τις από το 1998 σχετικές μας καταγγελίες για την ακαταλληλότητα του νερού. Οι ευθύνες εκείνων που απέκρυπταν όλα αυτά τα χρόνια τα πραγματικά στοιχεία της ποιότητας του νερού και προωθούσαν με τους μηχανισμούς τους αλλαγές των δικτύων πόσιμου νερού, αντί να μεριμνήσουν για την εξεύρεση νέων και υγιεινών γεωτρήσεων, παραμένουν ακέραιες. Πρέπει να απολογηθούν, όπως πρέπει να απολογηθεί και ο σημερινός δήμαρχος που καθυστερεί την ενημέρωση των κατοίκων των Μεθάνων και των δημοτικών συμβούλων με τα αληθινά στοιχεία. Εμείς, απλώς να ρωτήσουμε:  η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, σε ποιο βαθμό επηρέασε την μόλυνση του πόσιμου νερού; Ποιες είναι οι προηγούμενες αναλύσεις; Πότε έγιναν και από ποιους; Όταν θέταμε το θέμα μας κατηγορούσαν ότι υπονομεύουμε τον τουρισμό των Μεθάνων, τώρα τι έχουν να πουν στους κατοίκους των Μεθάνων που αμέριμνοι έπιναν τόσα χρόνια το ακατάλληλο νερό; Ποιες ενέργειες έκαναν για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Πολλοί είναι οι υπόλογοι και πρέπει να απολογηθούν για τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους.  Η Δικαιοσύνη έχει τώρα το λόγο για τον εντοπισμό των υπευθύνων και την παραδειγματική τιμωρία τους.”
Σχολιάστε