Έγγραφες διαμαρτυρίες για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίεςΕπιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Χρυσοχοϊδη, ο Δήμαρχος Πόρου, ζητώντας την παρέμβαση του για την αποκατάσταση του ζητήματος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στην περιοχή και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Το έγγραφο αυτό απεστάλη στον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δημήτρη Κατσικάρη και τους βουλευτές της Α΄ Περιφέρειας Πειραιά, ώστε να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις και να αρθεί το πρόγραμμα δρομολογίων που έχει υποβληθεί.
Δημοσιεύουμε το περιεχόμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο μας, επιτρέψτε μου να εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου για την περαιτέρω περικοπή των δρομολογίων των συμβατικών πλοίων από και προς το λιμάνι του Πόρου.

Όλοι ελπίζαμε ότι με την απελευθέρωση του τομέα της ακτοπλοΐας ο υγιής ανταγωνισμός θα λειτουργούσε προς όφελος του επιβατικού κοινού με αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών και καλύτερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Αντί αυτού όμως, χρόνο με το χρόνο η κατάσταση στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών έχει αλλάξει δραματικά, με αποτέλεσμα είτε να καταργηθούν τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων προς και από τα νησιά
του Αργοσαρωνικού (Ύδρα, Σπέτσες), αποκόπτοντας έτσι και την δυνατότητα της μεταξύ μας ακτοπλοϊκής επικοινωνίας είτε να περιοριστούν σημαντικά, όπως συνέβη από πέρυσι στην περίπτωση του Πόρου.

Είναι αδιανόητο τα νησιά του Αργοσαρωνικού και ο Πόρος να αντιμετωπίζονται ως άγονη γραμμή, ενώ απέχουν λίγα ναυτικά μίλια από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και είτε να καταργούνται είτε να περικόπτονται
τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων.

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο οι κάτοικοι του Πόρου καλούνται να εξυπηρετηθούν από τα λιγοστά δρομολόγια των ιπτάμενων δελφινιών που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια προς και από το λιμάνι του Πειραιά, με
κόστος εισιτηρίου υπερδιπλάσιο, καθότι καλούνται να καταβάλλουν 22,50 ευρώ για απλό εισιτήριο και 45 ευρώ μεθ’ επιστροφής, ενώ στα συμβατικά πλοία το απλό εισιτήριο στοιχίζει 10,50 ευρώ.

Οι συγκοινωνιακές ανάγκες των πολιτών μας υφίστανται και εμείς απευθυνόμαστε σε εσάς, ώστε με την παρέμβασή σας να διασφαλίσετε τακτικές, επαρκείς και οικονομικά προσβάσιμες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
στους κατοίκους του νησιού και της περιοχής μας που μαστίζονται γενικότερα από την οικονομική λαίλαπα τακτικών και έκτακτων φόρων.

Λέμε όχι στο ΄΄επιβαλλόμενο΄΄ χαράτσι που εμμέσως θέλουν να επιβάλλουν, προσφέροντάς μας ως εναλλακτική λύση την εξυπηρέτηση με τα ιπτάμενα, για στα οποία ελάχιστοι επιβάτες είναι πλέον αυτοί που μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Καταθέτουμε εγγράφως το ΄΄όχι΄΄ στην νέα περικοπή των δρομολογίων των συμβατικών πλοίων, που αιτιολογημένα παρεμποδίζουν την εξυπηρέτηση των γραμμών του υφιστάμενου δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών: Πόρος – Μέθανα, Πόρος – Αίγινα, Πόρος – Πειραιά και το ανάπαλιν.

Με την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας και θα προβείτε στις ανάλογες ενέργειες προς όφελος των διοικουμένων μας, σας ευχαριστώ θερμά.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Πόρου
Δημήτριος –Ανδρέας Στρατηγός
Σχολιάστε