Άδειασε τους Ποριώτες ο ΣτρατηγόςΓράφει ο Μπάμπης Κανατσίδης
Στροφή 180 μοιρών από τη δημοτική αρχή στο θέμα των ιχθυοτροφείων – Υπέρ της δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ. ξαφνικά το Δημοτικό Συμβούλιο.
Για άλλη μια φορά η αίθουσα της Χατζοπούλιου βιβλιοθήκης ήταν κατάμεστη από κόσμο, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 10 Αυγούστου. Το ακροατήριο στην αίθουσα, αυτή τη φορά ήταν μοιρασμένο. Από τη μία, οι εργαζόμενοι στα ιχθυοτροφεία, των οποίων την αίτηση θα συζητούσε το Δημοτικό Συμβούλιο, και από την άλλη όσοι δημότες μπορούσαν να αφιερώσουν δυο ώρες από τον πολύτιμο χρόνο τους, για τα προβλήματα του τόπου.
Από την προχθεσινή συνεδρίαση προέκυψαν νέα δεδομένα, τα οποία αναμφίβολα θα ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη τους επόμενους μήνες, στον Πόρο .
Πρώτα απ’ όλα, η ανεξήγητη αλλαγή πλεύσης της παράταξης Στρατηγού, που με πρόσχημα την κοινωνική ευαισθησία έκανε στροφή 180 μοιρών, στην πολιτική για το σοβαρό θέμα των ιχθυοτροφείων.
Ο δήμαρχος Δημήτρης Στρατηγός, ο οποίος χειροκροτήθηκε από τους εργαζομένους στα ιχθυοτροφεία, αποποιήθηκε κάθε ευθύνης για την πολιτική του Δήμου κατά των ιχθυοκαλλιεργειών και αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση του Δημήτρη Κατσικάρη να διατάξει την παύση λειτουργίας των παρανομούντων μονάδων, την οποία με προηγούμενη απόφαση του ΔΣ (πριν λίγους μήνες) είχε ζητήσει και ο ίδιος. Προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι τα ιχθυοτροφεία λειτουργούν πλέον νόμιμα, αρθρώνοντας ουσιαστικά την υπερασπιστική γραμμή των εταιριών απέναντι στην πολιτική που ασκούσε ο ίδιος μέχρι σήμερα, ενώ δεν δίστασε να επιστρατεύσει γκεμπελικές μεθόδους, για να δικαιολογήσει την μυστηριώδη αλλαγή πολιτικής και να διασπάσει την ενότητα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για να εξηγούμαστε:
Στο πρώτο θέμα, που είχε να κάνει με την πρόταση της μειοψηφίας, να καταδικαστούν οι απειλές των εργαζομένων στα ιχθυοτροφεία κατά των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου σε πρόσφατη συνεδρίαση, κι όταν ο δήμαρχος ρωτήθηκε για την άποψη του για το θέμα, δεν δίστασε, αντί να εκφράσει τη θέση του, να παραπέμψει με περισσό θράσος σε ανύπαρκτο δελτίο τύπου που, όπως ισχυρίστηκε, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου και στο οποίο, σχολίαζε το γεγονός.
Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, αυτό το δελτίο τύπου δεν έχει εκδοθεί ποτέ και όλοι στην αίθουσα, απορούσαν με την ευκολία του Δημήτρη Στρατηγού, να πει ένα τόσο εξόφθαλμο ψέμα για να ελαφρύνει την θέση του.
Όταν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας και δημότες από το κοινό, ανταπάντησαν ότι τέτοιο «δελτίο τύπου» δεν υπάρχει, ο δήμαρχος επέμεινε στη θέση του, επιβεβαιώνοντας την κουβέντα που φέρεται πως κάποτε είπε Γκέμπελς ότι «αν πεις ένα μεγάλο ψέμα και το επαναλαμβάνεις συνεχώς ,στο τέλος ο κόσμος θα το πιστέψει».
Μάλιστα ο επικεφαλής της μειοψηφίας, κ. Δημητριάδης τον προκάλεσε να διαβάσει το δελτίο τύπου, ή έστω να ενημερώσει περιληπτικά το συμβούλιο για το περιεχόμενό του, κάτι που ο κ. Στρατηγός δεν έκανε ποτέ, με αποτέλεσμα ο κ. Δημητριάδης να τον αποκαλέσει ευθέως ψεύτη και να τον ρωτήσει: «ποια είναι η θέση σου; που είναι το πολιτικό σου ανάστημα;».
Αργότερα, και ενώ οι παρατάξεις των κυρίων Δημητριάδη και Πάνου είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επιβεβαιώθηκε η αλλαγή πολιτικής της παράταξης Στρατηγού και από τους συμβούλους του. Ο Δημήτρης Μωρόπουλος μίλησε για το ενδεχόμενο να ευεργετηθεί ο Πόρος από την Π.Ο.Α.Υ., αρκεί να συμμετέχει στη διαχείριση της μέσω του Δήμου, η δημοτική σύμβουλος Άννα Χατζίνα –η οποία συνήθως παρακολουθεί τις συνεδριάσεις σιωπηλή – έκανε το ορισμό της κωλοτούμπας, βροντοφωνάζοντας το αμίμητο «ΚΑΘΕΤΑ ΝΑΙ ΣΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ». Η κ. Ρίτα Μάνδηλα μίλησε ευθέως για δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. , αλλά με την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ όλοι οι υπόλοιποι (εκτός από τον κ. Ζεντέλη που για άλλη μια φορά δεν μίλησε καθόλου – αλλά ψήφισε όπως πάντα υπέρ της πρότασης του Δημάρχου) συμφώνησαν με τη διατήρηση της «υφιστάμενης» κατάστασης, για την οποία οι εκπρόσωποι της εταιρίας είχαν φροντίσει να διευκρινίσουν ότι αποτελείται από έξι συνολικά άδειες, δηλαδή για διπλάσιες μονάδες από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή οι κ. Μάγειρας, Χατζίνα, Ζεντέλης, και ο πρώην σύμβουλος (και σύζυγος της κ. Μάνδηλα), Γ. Μάνδηλας, έχουν στραφεί στο ΣτΕ ζητώντας το κλείσιμο των ίδιων μονάδων!
Ποιόν κοροϊδεύουν τελικά με τη στάση του ο Δημήτρης Στρατηγός και οι σύμβουλοι του; Τον Ποριώτικο λαό, τους απελπισμένους εργαζόμενους των ιχθυοτροφείων ή μήπως και τους δύο ταυτόχρονα; Τι μεσολάβησε για να αδειάσουν πολιτικά τον λαό του Πόρου, τον «προϊστάμενο» τους, κ. Κατσικάρη, και σε τελική ανάλυση τον ίδιο τους τον εαυτό, ο δήμαρχος Πόρου και οι σύμβουλοί του;

Θα επανέλθουμε με εκτενέστερο ρεπορτάζ για την συνεδρίαση της 10ης Αυγούστου.
Comments (13)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος Θεοχάρης says:

  Εγώ θα έλεγα επιτέλους πρυτάνευσε η λογική.

  Επιτέλους δεν βλέπουμε την κλασσική άθλια ελληνική εικόνα των τοπικών αρχόντων και πολιτών, που από την μία δεν σέβονται τίποτα, από την άλλη δεν θέλουμε καμία ανάπτυξη ή επένδυση άλλων στον τόπο τους.

  Όπως δεν ήθελαν την ξύλινη προβλήτα, τις ανεμογεννήτριες (ήμαρτον), και οτιδήποτε άλλο γίνεται στο νησί.

  Παράλληλα όμως κάνουμε τα στραβά μάτια όταν ξενοδοχεία πετάνε λύματα στην θάλασσα, δάση αποξηλώνονται, ξεχειλώνουμε κάθε νόμο όποτε μας βολεύει, τα περιμένουμε όλα από τον Δήμο και το κράτος, και κάνουμε ότι μας γουστάρει…

  Και φυσικά όσο είμαστε ενάντια στα πάντα, γκρινιάζουμε γιατί δεν γίνονται επενδύσεις και δεν πάει μπροστά ο τόπος μας…

  Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι συμπατριώτες μου που φωνάζουν, είναι ότι θα έρθουν και άλλες ιχθυοκαλλιέργειες στο νησί μας. Και θα έρθουν γιατί τα συμφέροντα υπέρ αυτών είναι μεγαλύτερα αυτών κατά. Και δεν μιλάω για τους οικοπεδούχους της πίσω πλευράς του νησιού και τους ιδιοκτήτες των ιχθυοκαλλιεργειών αλλά για τα 10.000.000 Έλληνες που επωφελούνται από την συμβολή των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελληνική οικονομία, έναντι των διαμαρτυρόμενων συμπατριωτών μας.

  Και φυσικά μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει καταφέρει να μας πείσει ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες στην βόρεια πλευρά του νησιού δημιούργησαν το οποιοδήποτε πρόβλημα στο νησί μέχρι σήμερα, πλην ότι τα ΔΣ του δήμου αντί να ασχολούνται με τίποτα σοβαρό, αναλώνονται στα ίδια και στα ίδια….

 2. Αξιότιμε κ. Κανατσίδη,

  Διάβασα με μεγάλη προσοχή το άρθρο σας σχετικά με το θέμα του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου για τις Υδατοκαλλιέργειες και θα μου επιτρέψετε κάνω ορισμένες παρατηρήσεις:

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Αυγούστου σε καμία περίπτωση δεν έλαβε θέση υπέρ των Π.Ο.Α.Υ. Αντίθετα μάλιστα απέρριψε την αίτηση των εργαζομένων στα Ιχθυοτροφεία,για να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ που ζητούσε από τον Αντιπεριφερειάρχη να προβεί σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας των Μονάδων.

  2. Οι προσωπικές απόψεις ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων που εξέφρασαν για τις Π.Ο.Α.Υ. δεν σημαίνει πως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει την ίδια θέση. Σας θυμίζω πως ισχύουν ακόμα οι ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τις οποίες εκφράζεται η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗ στη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο, καθώς και η απόφαση για παραίτηση εφόσον αυτή δεν αποτραπεί.

  3. Προσωπικά διατηρώ την ίδια ακριβώς άποψη ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ Π.Ο.Α.Υ. την οποία έχω εκφράσει και γραπτώς στην Ηλεκτρονική Δημόσια Διαβούλευση και μάλιστα ανέφερα στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, πως πρέπει να απαιτήσουμε την μετάβαση του Πόρου από την 1η κατηγορία της Κ.Υ.Α (συγκέντρωση πολλών μονάδων) στην 5η κατηγορία που προβλέπεται για όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού (Ύδρα, Σπέτσες, Αίγινα) και αφορά τις σημειακές (μεμονωμένες) χωροθετήσεις μονάδων.

  4. Σε αυτά τα πλαίσια εκδόθηκε ψήφισμα που αναφέρει πως το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υπέρ της διατήρησης των “Νόμιμων Υπαρχουσών Αδειοδοτημένων Μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας” και όχι των παραβάσεων και αυθαίρετων επεκτάσεων που υπάρχουν και για τις οποίες έχουν επιβληθεί οι ανάλογες κυρώσεις (πρόστιμα, αποφάσεις διακοπής λειτουργίας κλπ). Αυτό το ψήφισμα ελήφθη για να μην επιβαρυνθεί η περιοχή του Πόρου με αύξηση της ανεργίας και μείωση του συνολικού τζίρου στο νησί. Να σας θυμίσω πως αυτή τη στιγμή δεν κυκλοφορούν στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή μόνο τα χρήματα της μισθοδοσίας των Ποριωτών εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων σε αυτές (46 άτομα σύνολο), καθώς επίσης και ο τζίρος από τις μεταφορές των υλικών (μεταφορικές εταιρείες, φεριμπότ), τα καύσιμα λειτουργίας, οι προμήθειες βασικών πρώτων υλών, οι ενοικιάσεις οικιών από τους εργαζομένους κλπ.

  5. Στο ίδιο ψήφισμα αναφέρεται επίσης πως το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά την μετακίνηση των υπαρχουσών μονάδων σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές για τη μείωση της επιβάρυνσης των ακτών, σύμφωνα με τον Φορέα Λειτουργίας και τις Αρμόδιες Αρχές.

  6. Ακόμα και με όλα τα παραπάνω που αφορούν την προστασία της εργασίας, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ανεχτούμε σαν πολίτες και εγώ προσωπικά μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, την συγκέντρωση πολλών μονάδων στις βόρειες ακτές του νησιού μας, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή του Τουρισμού και της Ποιότητας Ζωής στην περιοχή μας. Θα είναι πολύ καλύτερο να δημιουργήσουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική για την μεταμόρφωση του νησιού μας σε πυλώνα υψηλής ποιότητας Τουρισμού, παράλληλα με την ενθάρρυνση για ανάπτυξη του Πρωτογενή Παραγωγικού Τομέα (αγροτικές καλλιέργειες, αγροτουρισμός) και της Μεταποίησης (Τυποποίηση Ελαιολάδου, Κρασιού, Αγροτικών προϊόντων κλπ). Τότε δεν θα ανησυχούμε πλέον για την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση του συνολικού τζίρου στην περιοχή μας.

  Τέλος, θεωρώ πως ήταν λανθασμένη κίνηση η αποχώρηση των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης από τη συζήτηση του 2ου θέματος. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και ειδικά όταν έχεις θέσεις και απόψεις πρέπει να παραμένεις και υπερασπίζεσαι αυτές τις θέσεις απέναντι σε οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη, ιδιαίτερα στο θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

  Με εκτίμηση

  Δημήτρης Α. Συξέρης
  Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου

 3. Κοράλλης Δημοσθένης says:

  Αρχικά, θα ήθελα να σημειώσω ότι η τοποθέτηση του κ. Θεοχάρη χαρακτηρίζεται από ασάφειες και γεκικόλογους χαρακτηριμούς περί των διαθέσεων των Ποριωτών συλλήβδην, αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων στο νησί.
  Αναμφίβολα, κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογείται και ενδεχομένως να σχολιάζεται μέσα στα πλαίσια πραγμάτωσης της και όχι υπό το πρίσμα ” one fits all”.

  Εν προκειμένω, κάθε επένδυση θα πρεπει να αξιολογείται εν συγκρίσει με τις στρατηγικές επιλογές και το αναπτυξιακό μοντέλο που ταιριάζει και βάσει κάποιων συνισταμένων έχει επιλεγεί από την τοπική κοινωνία.

  Εξ άλλου,ο Πόρος δεν μπορεί να γίνει Σαλαμίνα λόγω εξυπηρέτησης μικροπολιτικών ή και επιχειρηματικών συμφερόντων.Ο τομέας που επι σειρά ετών έχει προσφέρει τα μαλα στην ελληνική οικονομία δεν είναι ο άρτι αναπτυχθείς τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά ο τουρισμός που χαρακτηρίζεται -και όχι άδικα- ως η βαριά βιομηχανία της χώρας.Ο Πόρος σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ταυτότητά του, αν δεν διατηρήσει αυτά τα ιδιαίτερα γνωρίσματα τα οποία έκαναν το Σεφέρη να τον χαρακτηρίσει “Η Βενετία του Αργοσαρωνικού”.

  Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η παραδοχή ότι η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη από την θεραπεία.Γι’ αυτό το λόγο, δεν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι οι παρενέργειες από την αλόγιστη λειτουργία των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας να είναι μη αναστρέψιμες, αλλά θα πρέπει να δράσουμε όσο είναι ακόμη νωρίς…

 4. Γιάννης Δημητριάδης says:

  Κύριε Κανατσίδη,

  Δυστυχώς, τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης 10.8.2011 υπήρξαν απογοητευτικά και ντροπιαστικά. Η παράταξή μας θα εκδώσει σύντομα δελτίου τύπου, με το οποίο θα λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Σε ό,τι αφορά την απόφαση που ελήφθη, εκτός από το ακριβές ρεπορτάζ σας, οι αναγνώστες σας μπορούν ήδη να σχηματίσουν μια εικόνα διαβάζοντας το σχόλιο του αναγνώστη κ. Θεοχάρη, ο οποίος (αν και διαφωνώ κάθετα με τις κρίσεις του) κατάλαβε πολύ σωστά το περιεχόμενό της.
  Δεν μπορώ να πω το ίδιο όμως και για τον κ. Συξέρη. Απαντώντας στο σχόλιο του, οφείλω να επισημάνω ότι σημασία δεν έχει ποια είναι η θέση μας, αλλά τι αποφάσεις ψηφίζουμε. Καλύτερα μια απαράδεκτη θέση, παρά μια σωστή θέση που συνοδεύει μια απαράδεκτη απόφαση. Σημασία έχει επίσης να ξέρεις τι ψηφίζεις. Θέτω λοιπόν ευθέως στον κ. Συξέρη, ο οποίος δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στην Π.Ο.Α.Υ., τα παρακάτω ερωτήματα:
  1. Από πόσα μισθωμένα θαλάσσια στρέμματα ιχθυοκαλλιέργειας και πάνω δημιουργείται υποχρεωτικά Π.Ο.Α.Υ. με βάση το επερχόμενο χωροταξικό και σε πόσα στρέμματα αντιστοιχούν οι «υφιστάμενες αδειοδοτημένες μονάδες», τις οποίες ο ίδιος, όπως και όλη η παράταξή του, ψήφισαν να παραμείνουν στον Πόρο;
  2. Με βάση το χωροταξικό – αλλά και με βάση την ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας- τι σημαίνει «σημειακή (μεμονωμένη) χωροθέτηση»; (η οποία πράγματι επιτρέπεται σε μία περιοχή χωρίς τη δημιουργία Π.Ο.ΑΥ.)
  3. Πόσες μονάδες θεωρεί ο κ. Συξέρης «πολλές», δηλώνοντάς ότι «δεν θα τις ανεχτεί σε καμία περίπτωση»;
  4. Οι -προφανώς- λίγες μονάδες, με την παραμονή των οποίων συμφωνεί, πόσες είναι;
  5. Πόσες είναι οι «νόμιμες υπάρχουσες αδειοδοτημένες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας» σήμερα στον Πόρο;

  Τέλος, να εξηγήσω στον κ. Συξέρη (ο οποίος ελπίζω να μου απαντήσει ευθέως στα παραπάνω) ότι οι παρατάξεις της μειοψηφίας αποχώρησαν από την πρόσφατη συνεδρίαση ακριβώς για να διαφυλάξουν το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου, τον οποίο δεν σεβάστηκε η πλειοψηφία, εφόσον νομιμοποίησε με την ψήφο της την άσκηση απειλών και τρομοκρατίας κατά των μελών του. Αν συμμετείχαμε στη συνεδρίαση μετά από αυτό, θα είχαμε προσβάλει τόσο τους δημοκρατικούς θεσμούς, όσο και την αξιοπρέπειά μας. Οι θέσεις της παράταξής μας έτσι κι αλλιώς είναι γνωστές, σαφέστατες και δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη ανάλογα με το ακροατήριό μας. Πρωτίστως όμως υπάρχουν!
  Εδώ θα θέσω και ένα 6ο ερώτημα: Μπορεί να μας ενημερώσει ο κ. Συξέρης ποια ήταν η θέση του Δημάρχου για τα έκτροπα της 12ης Ιουλίου, με την οποία συντάχθηκε στο πρώτο θέμα, υπερψηφίζοντάς την; Μπορεί να μας κοινοποιήσει το σχετικό δελτίο τύπου που επικαλέστηκε ο Δήμαρχος;

  Κλείνοντας, για την ορθή ενημέρωση των αναγνωστών οφείλω να διορθώσω κάποιες ανακρίβειες: Η μετάβαση του Πόρου από την 1η κατηγορία της Κ.Υ.Α (συγκέντρωση πολλών μονάδων) στην 5η κατηγορία (μεμονωμένη χωροθέτηση ΜΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ), είναι το αίτημα που ήδη έχει καταθέσει ο Δήμος Πόρου στο αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο αίτημα αναιρείται εκ των πραγμάτων από την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ (όταν τη μία λες άσπρο και την άλλη μαύρο, κατακυρώνεται το τελευταίο). Επίσης στην απόφαση αυτή πουθενά δεν αναφέρεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά την μετακίνηση των υπαρχουσών μονάδων σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές (η διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος, έτσι κι αλλιώς δεν θα είχε νόημα για πάρα πολλούς λόγους).

  Ευχαριστώ,
  Γιάννης Δημητριάδης
  επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου

 5. Αξιότιμε κ. Δημητριάδη,

  Σέβομαι απόλυτα τις θέσεις και απόψεις σας, όπως αυτές εκφράζονται στο σχόλιο σας στο porosnews, σχετικά με το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο και τις δικές μου προσωπικές απόψεις περί του σχετικού άρθρου του κ. Κανατσίδη. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η αντιπαράθεση απόψεων και θέσεων μεταξύ Δημοτικών Συμβούλων γίνεται μόνο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι σε ηλεκτρονικά ή έντυπα Μ.Μ.Ε. Από την πλευρά μου δεν σχολίασα απόψεις κάποιου Δημοτικού Συμβούλου ή Δημοτικής Παράταξης, αλλά άρθρο δημοσιογράφου.

  Επειδή όμως θεωρώ πως οι ερωτήσεις σας είναι καλοπροαίρετες και για να μην υπάρξουν παρερμηνείες και ασάφειες θα σας απαντήσω ευθέως στα ερωτήματα σας, όπως είναι η αρχή μου σε όλα τα ζητήματα. Θα ξεκινήσω όμως από το τελευταίο σας ερώτημα.

  Απάντηση στο 6ο ερώτημα: Αρχικά να σας θυμίσω πως δεν είμαι εκπρόσωπος του Δημάρχου Πόρου, για να σας δηλώσω ποια ήταν η θέση του για τα έκτροπα της 12ης Ιουλίου. Το σχετικό Δελτίο Τύπου που ανέφερε ο Δήμαρχος είναι δική του ευθύνη να το κοινοποιήσει και όχι δική μου. Η προσωπική μου άποψη στο πρώτο θέμα του Συμβουλίου ήταν αρνητική στην πρόταση της Αντιπολίτευσης και γι’αυτό ψήφισα όχι. Δεν θεωρώ πως η ποινικοποίηση της αγωνίας των εργαζομένων για την διατήρηση της εργασίας τους είναι λύση. Ούτε θεωρώ λογικό και νόμιμο όπως προτείνατε να προσλάβει ο Δήμος Πόρου τους – μελλοντικούς – ανέργους. Έχω τη δική μου άποψη περί αυτών των θεμάτων και δεν χρειάστηκε να με πείσει κανένας Δήμαρχος σχετικά.

  Απάντηση σε 1ο ερώτημα: Στην σχετική Κ.Υ.Α αναφέρεται πως στις Π.Ο.Α.Υ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών), η ελάχιστη επιφάνεια μισθωμένων στρεμμάτων είναι 100. Από όσο γνωρίζω (διότι υπάρχει ένας κυκεώνας αποφάσεων από την παλιά Νομαρχία, το Δήμο και την Περιφέρεια, για αδειοδοτήσεις, μετεγκαταστάσεις, κλπ), στην περιοχή του Πόρου έχουν εκδοθεί άδειες για 110-115 στρέμματα και έχουν ενεργοποιηθεί τα 90–95 περίπου (αφορά τα νόμιμα στέμματα). Όμως σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της Αντιπεριφέρειας Νήσων υπάρχουν υπερβάσεις επιφάνειας και παραβάσεις χωροθέτησης. Δηλαδή σε άλλα σημεία έπρεπε να βρίσκονται και σε άλλα σημεία έχουν τοποθετηθεί οι κλωβοί πάχυνσης, με μεγαλύτερες επιφάνειες από τις αδειοδοτημένες.

  Απάντηση σε 2ο ερώτημα: Με βάση το χωροταξικό (και σίγουρα με την ορθή χρήση της Ελληνικής που θεωρώ πως διαθέτω επαρκώς) σημειακή χωροθέτηση σημαίνει μια μονάδα σε συγκεκριμένο σημείο με μεγάλη απόσταση από την επόμενη και όχι πολλές συγκεντρωμένες μονάδες στο ίδιο σημείο. Οι μεμονωμένες μονάδες με βάση την Κ.Υ.Α. πρέπει να έχουν κάλυψη έως 40 στρέμματα για φυσιολογική ιχθυοκαλλιέργεια και έως 100 για βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια. Στη Κ.Υ.Α αναφέρεται «Η διατήρηση μεμονωμένων σημειακών μονάδων επιτρέπεται σε περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά που αν και ευνοούν την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών δεν επιτρέπουν τη δημιουργία συγκεντρώσεων και οργανωμένων ζωνών».

  Απάντηση σε 3ο & 4ο ερώτημα: Πολλές είναι οι μονάδες που δεν είναι λίγες (πάλι σύμφωνα με την ορθή χρήση της Ελληνικής Γλώσσας και χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας για να μην παρεξηγηθώ). Προσωπικά θεωρώ πως 1-3 μονάδες με τις νόμιμες άδειες και τήρηση των κανόνων και των περιβαλλοντικών όρων δεν είναι πολλές. Όμως η συγκεκριμένη συζήτηση είναι λάθος εξαρχής. Δεν έχει νόημα πόσες είναι οι μονάδες, αλλά πόση είναι η επιφάνεια θαλάσσης που καταλαμβάνουν, σε ποια θέση βρίσκονται, πόσο επηρεάζουν το περιβάλλον, τι είδους εκτροφή υπάρχει (βιολογική ή μη), πόση είναι η παραγωγική δυνατότητα, αν τηρούνται οι κανόνες καλής λειτουργίας, αν επηρεάζουν τη ποιότητα του θαλασσινού νερού και του βυθού, αν έχουν υπερμεγέθεις χερσαίες εγκαταστάσεις, αν έχουν θετική επίδραση στις τοπικές κοινωνίες ,αν επηρεάζουν αρνητικά τον Τουρισμό της περιοχής κλπ. Αυτά είναι τα στοιχεία που πρέπει να μας απασχολούν και όχι μόνο πόσες μονάδες είναι εγκατεστημένες.

  Απάντηση σε 5ο ερώτημα: Με βάση την προηγούμενη αναφορά περί λανθασμένου αντικειμένου συζήτησης, από τα στοιχεία που γνωρίζω έως τώρα, οι εκδοθείσες νόμιμες άδειες στον Πόρο είναι περίπου 6, με νόμιμη μισθωμένη επιφάνεια από 10 έως 35 στρέμματα έκαστη.

  Σχετικά με όσα αναφέρετε σαν ανακρίβειες, θα ήθελα να σας δηλώσω πως δεν είναι του χαρακτήρα μου να γράφω ούτε να λέω ανακρίβειες και ειδικότερα να ανατρέξετε στην σχετική απόφαση που αναφέρει επί λέξει : «…οι οποίες πρέπει αυστηρά να εναρμονιστούν με τις νόμιμες άδειες λειτουργίας τους και περιβαλλοντικών τους όρων, τη νόμιμη αδειοδοτούμενη παραγωγικότητα ψαριών και την μετεγκατάσταση τους σε απόσταση που ορίζει ο φορέας αδειοδότησης τους από την ακτογραμμή».

  Στην ίδια επίμαχη απόφαση αναφέρεται : «…επίσης ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΟΘΕΙ –ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ καμία νέα άδεια στο μέλλον και να χαρακτηριστεί ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ περιοχή». Εάν ο στόχος μας είναι να φύγουν ΟΛΕΣ οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας από τον Πόρο, τότε έχετε δίκιο στα λεγόμενα σας και κάναμε λάθος που ψηφίσαμε την παραμονή τους. Αν ο στόχος μας σαν Κοινωνία είναι να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση και οι θέσεις εργασίας και να ΜΗΝ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ οι Ιχθυοκαλλιέργειες, τότε οι θέσεις σας είναι λανθασμένες και εμείς πράξαμε σωστά για το καλό του νησιού.

  Το ποια είναι η θέση της Ποριώτικης Κοινωνίας, δεν μπορούμε ούτε εγώ, ούτε εσείς να την εκφράσουμε αυθαίρετα. Πρέπει να μιλήσει ο λαός του Πόρου ανοικτά για το σοβαρό αυτό θέμα. Οι αφορισμοί Μαύρο-Άσπρο δεν έχουν θέση στην εποχή μας. Εξάλλου η ιστορία έχει δείξει πως πίσω από κάθε «σταυροφορία» εναντίον ορισμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, βρίσκουν χώρο και ακολουθούν αντίθετα επιχειρηματικά συμφέροντα.

  Τέλος θα ήθελα να σας εκθέσω ορισμένες ακόμα απόψεις σχετικά με τα όσα γίνονται και ακούγονται για το επίμαχο θέμα των Ιχθοκαλλιεργειών:

  Α. Συνεχώς ακούγεται από τη πλευρά ορισμένων ο όρος «Βιομηχανική Ζώνη- Βιομηχανική Περιοχή», όμως σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από την Οικονομική και Περιβαλλοντική Ορολογία (και την ορθή χρήση της Ελληνικής Γλώσσας) οι Υδατοκαλλιέργειες ανήκουν στον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής όπως η Αγροτική Παραγωγή και όχι στον Δευτερογενή και Τριτογενή Τομέα που ανήκουν οι Βιομηχανίες και οι Βιοτεχνίες. Αυτό δεν είναι ανακρίβεια;

  Γιατί να μην εναντιωθούμε στην Αγροτική παραγωγή που επίσης ανήκει στον Πρωτογενή Τομέα; Σύμφωνα με τα λεγόμενα σας, πρέπει αναλογικά να ζητήσουμε την διακοπή λειτουργίας και μετεγκατάσταση των Ελαιώνων, των Θερμοκηπίων, των Ελαιοτριβείων, των Οινοποιείων, των Τυροκομείων και πάσης φύσεως Βιοτεχνικών εγκαταστάσεων (πόσο μάλλον Βιομηχανικών) που επίσης ρυπαίνουν και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ περισσότερο από τις Υδατοκαλλιέργειες; (βλ. Νιτρώδη και Φυτοφάρμακα στο πόσιμο νερό).

  Β. Μήπως με αυτή τη ρητορική καταλήξουμε και την περιοχή μας όπως έχει καταλήξει το σύνολο της χώρας: Αποβιομηχάνιση και πλήρης εγκατάλειψη της παραγωγικής διαδικασίας με αποτέλεσμα κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και της εξάρτησης της χώρας στα πάντα από το εξωτερικό;

  Σε πολλές περιοχές της Χώρας οι κάτοικοι εναντιώθηκαν στις Βιομηχανίες και τις Μεταποιητικές Βιοτεχνίες και αυτές βεβαίως μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες. Όμως οι καλύτερες ημέρες δεν ήρθαν ποτέ σε αυτές τις περιοχές. Το ίδιο θέλουμε και εδώ; Να γίνουμε οι «σερβιτόροι της Ευρώπης» για 1,5 μήνα κάθε χρόνο (χωρίς να το κάνουμε και καλά μάλιστα) ή να έχουμε σε ισόρροπη ανάπτυξη τον Τουρισμό Υψηλής Ποιότητας, με την Αγροτική – Θαλάσσια Παραγωγή και Βιομηχανία για να πετύχουμε πλήρη αυτάρκεια της περιοχής και της χώρας;

  Στην Ισπανία & στην Ιταλία έχουν από 60-70 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και παράλληλα ένα πανίσχυρο Βιοτεχνικό & Βιομηχανικό Τομέα πάσης φύσεως. Δεν έχουν τόσο ανεπτυγμένο το Τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, αλλά έχουν σε τεράστια εξάπλωση πολύ πιο ρυπογόνες Βιομηχανίες (Λιπασμάτων, Αυτοκινήτων, Πυρηνικά Εργοστάσια Ενέργειας, Χημικές Βιομηχανίες κλπ), ακόμα και σε Τουριστικές περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα (Βαρκελώνη, Σεβίλλη, Ρίμινι, Μιλάνο κλπ).

  Γ. Κατανοώ και συμπαρίσταμαι πλήρως στον αγώνα κατά των παραβιάσεων της νομιμότητας από τις μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας που βρίσκονται στις Βόρειες πλευρές του νησιού. Γι’αυτό και ψήφισα υπέρ της πρότασης για επιβολή κυρώσεων στις Μονάδες από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Κατσικάρη. Συμφωνώ απόλυτα με την ανάγκη για αποτροπή δημιουργίας νέων μονάδων και στον συνεχή έλεγχο των ήδη υπαρχόντων στα νόμιμα όρια τους και στους περιβαλλοντικούς τους όρους.

  Υπάρχουν πολλά ζητήματα στο χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών που είναι απαράδεκτα και οδηγούν σε λάθος πρακτικές. Σίγουρα πρέπει να διασφαλίσουμε την κύρια πηγή εισοδήματος του Πόρου που είναι ο Τουρισμός. Αυτό σημαίνει να επιδιώξουμε την ανατροπή ορισμένων απαράδεκτων προβλέψεων που έχει η σχετική Κ.Υ.Α και συγκεκριμένα:

  1. Να μην επιτραπεί η συγκέντρωση περισσότερων μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο.
  2. Εφόσον παραμείνουν κάποιες από τις υπάρχουσες μονάδες στο Πόρο να περιοριστούν σε συγκεκριμένο χώρο μακριά από τις ακτές και να μην απλωθούν σε περισσότερο από 300-500 μέτρα ακτογραμμής.
  3. Να μην επιτραπεί η δυνατότητα δημιουργίας μεγάλων χερσαίων εγκαταστάσεων και δικτύων σε βάρος της Δασικής μορφής της περιοχής.
  4. Να περιοριστεί η δυνατότητα για παρέμβαση σε οδικούς άξονες (δημιουργία δρόμων για μεταφορά υλικών και παραγωγής) και τέλος
  5. Να επιτραπεί η παράλληλη αξιοποίηση της Βόρειας Πλευράς του Πόρου για ήπια Οικιστική και Τουριστική Ανάπτυξη.

  Η σχετική Κ.Υ.Α είναι ένα σχέδιο νόμου για την οποία έγινε η Δημόσια Διαβούλευση. Δεν είναι – ακόμα – τετελεσμένο γεγονός. Μπορούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα μόνο εφόσον είμαστε ενωμένοι και συμμετέχοντες δίχως αφορισμούς και μηδενιστικές θέσεις. Όπως έχετε αναφέρει και εσείς στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν πρέπει να μας νοιάζει τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα για το θέμα των Υδατοκαλλιεργειών αλλά τι θα γίνει στην περιοχή μας.

  Εάν πετύχουμε κατ’εξαίρεση στο νησί μας, να μείνουν οι υπάρχουσες Μονάδες με 100+1 στρέμματα, αλλά αντί να γίνει Π.Ο.Α.Υ με συγκέντρωση πολλών μονάδων (όπως προβλέπεται από την Κ.Υ.Α),να χαρακτηριστεί κορεσμένη περιοχή, δεν θα είναι μεγάλη επιτυχία;

  Τέλος σχετικά με την αποχώρηση της Αντιπολίτευσης από το Δημοτικό Συμβούλιο, η προσωπική μου θέση είναι πως προστατεύεις και διαφυλάσσεις ένα θεσμό, όταν συμμετέχεις ενεργά σε αυτόν και όχι όταν αποχωρείς από αυτόν.

  Οι Δημοκρατικοί θεσμοί δεν προσβάλλονται από φωνές και εντάσεις όσο απαράδεκτες και να είναι. Σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να μην υπάρχει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι Κυβερνήσεις των τελευταίων 100 ετών τουλάχιστον, τα περισσότερα Δημοτικά, Νομαρχιακά και περιφερειακά Συμβούλια καθώς και πολλοί άλλοι Δημοκρατικοί θεσμοί, επειδή συνέχεια δέχονται επικρίσεις και εντάσεις από διαμαρτυρόμενους πολίτες (δίκαια ή όχι).

  Θα χαρώ να συνεχίσουμε τη συζήτηση αυτή, αλλά στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου πλέον.

  Με εκτίμηση

  Δημήτρης Α. Συξέρης
  Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου

 6. Γιάννης Δημητριάδης says:

  Αγαπητέ κ. Συξέρη,

  Δυστυχώς το περιεχόμενο της απάντησής σας επιβεβαιώνει αυτό που υπονόησα στην προηγούμενη επιστολή μου: ότι δεν ξέρετε τι ψηφίσατε. Επισημαίνω ορισμένα στοιχεία ανά ερώτημα:

  Σε ό,τι αφορά το 1ο και 5ο ερώτημα:
  Στις ΠΟΑΥ, η ελάχιστη μισθωμένη επιφάνεια είναι πράγματι 100 στρέμματα. Για την ακρίβεια, εφόσον σε μία περιοχή υπάρχουν πάνω από 100 μισθωμένα στρέμματα ιχθυοκαλλιέργειας, η ΠΟΑΥ δημιουργείται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ! Κι εσείς ψηφίσατε την «παραμονή» 115 στρεμμάτων.
  Τα στοιχεία που αναφέρετε για τις μονάδες του Πόρου είναι απολύτως λανθασμένα. Δεν υπάρχει κανένα θολό τοπίο όσον αφορά στις αποφάσεις, ούτε άδειες στο «περίπου», ούτε εμβαδά «από έως». Οι άδειες και τα νούμερα είναι ξεκάθαρα και εφόσον δεν τα γνωρίζατε θα έπρεπε να απέχετε από τη σχετική ψηφοφορία, η οποία αφορούσε το μέλλον του νησιού μας. Σας ενημερώνω για τα σωστά στοιχεία: Αυτή τη στιγμή στον Πόρο είναι εγκατεστημένες τρεις μονάδες συνολικής έκτασης 55 στρεμμάτων (αναφέρομαι μόνο στα νόμιμα) και η εταιρία προσπαθεί να εγκαταστήσει άλλες τρεις συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων, παρότι είχε δεσμευθεί εγγράφως στο ΔΣ ότι δεν θα τις εγκαταστήσει στον Πόρο. Εσείς ωστόσο στις 10 Αυγούστου ψηφίσατε ότι δεν έχετε αντίρρηση με την παραμονή όλων των «νομίμως αδειοδοτούμενων μονάδων», αποφεύγοντας μάλιστα να εντάξετε στην απόφαση τη λέξη «υφιστάμενων», «εγκατεστημένων» ή «υπαρχουσών», όπως ανακριβώς αναφέρατε στην προηγούμενη επιστολή σας. Αντίθετα, η μετοχή «αδειοδοτούμενων», αναμφισβήτητα αναφέρεται στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Ψηφίσατε λοιπόν ότι συμφωνείτε με την παραμονή όλων των μονάδων που θα αδειοδοτούνται νόμιμα.
  Αυτό που μου κάνει εντύπωση όμως είναι ότι, παρά την παντελώς εσφαλμένη γνώση σας για τα επιμέρους στοιχεία, παραδέχεστε ότι γνωρίζατε σε κάθε περίπτωση ότι οι μονάδες που ψηφίσατε να «παραμείνουν» ξεπερνούν τα 100 στρέμματα και ότι στην περίπτωση αυτή δημιουργείται υποχρεωτικά ΠΟΑΥ (την ίδια στιγμή δηλώνετε κατά της δημιουργίας ΠΟΑΥ).
  Θα πρέπει επίσης να αναφέρω ότι οι υπερβάσεις των τριών υφιστάμενων μονάδων (έως 500%) δεν αφορούν μόνο στην επιφάνεια, αλλά και την παραγωγή και δεν βεβαιώνονται απλώς «σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της Αντιπεριφέρειας Νήσων», όπως λέτε, αλλά σύμφωνα με όλους –τουλάχιστον οχτώ τον αριθμό- τους ελέγχους όλων των αρμοδίων υπηρεσιών (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Νομαρχία Πειραιά, Περιφέρεια Αττικής, Αντιπεριφέρεια Νήσων, Λιμεναρχείο Πόρου, Κτηματική Υπηρεσία) από το 2005 και μετά. Σύμφωνα με τον αρμόδιο εισαγγελέα, οι βεβαιωθείσες παραβάσεις «έχουν ως συνέπεια την αυξημένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του βυθού στην περιοχή» προκαλώντας «μεταβολή… που είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής». Θεωρώ επομένως ότι η διατύπωσή σας για την περιγραφή των παραβάσεων είναι τουλάχιστον επιεικής απέναντι στους παραβάτες (ελπίζω και αυτό να οφείλεται στην ελλιπή γνώση του θέματος).

  Σε ό,τι αφορά το 2ο ερώτημα:
  Τάσσεστε υπέρ της «σημειακής χωροθέτησης», η οποία σημαίνει –όπως λέτε- «μια μονάδα σε συγκεκριμένο σημείο με μεγάλη απόσταση από την επόμενη και όχι πολλές συγκεντρωμένες μονάδες στο ίδιο σημείο», αλλά ψηφίζετε να παραμείνουν τουλάχιστον έξι μονάδες συγκεντρωμένες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Νομίζω δεν χρειάζεται να το σχολιάσω.

  Σε ό,τι αφορά το 3ο & 4ο ερώτημα:
  Και πάλι αποφεύγετε να απαντήσετε ευθέως πόσες μονάδες, με πόση επιφάνεια και πόση παραγωγή θεωρείτε πολλές για τον Πόρο. Ωστόσο, σε άλλο σημείο της επιστολής σας, αναφέρετε ως στόχο να υπάρχουν στον Πόρο μονάδες 100+1 στρεμμάτων δηλαδή να διπλασιαστούν τα στρέμματα που υπάρχουν σήμερα (ως προς αυτό, σας απαντώ κατωτέρω). Σε κάθε περίπτωση, σημασία δεν έχει τι θεωρείτε εσείς –ή εγώ- ως λίγο ή πολύ, αλλά τι θεωρεί ο νομοθέτης. Και οι υφιστάμενες τρεις μονάδες των 55 στρεμμάτων (που αναφέρετε ότι «δεν είναι πολλές»), σύμφωνα με το Χωροταξικό είναι ο λόγος που ο Πόρος εντάσσεται στην κατηγορία των ήδη ιδιαίτερα ανεπτυγμένων περιοχών, στην οποία είναι υποχρεωτική η δημιουργία ΠΟΑΥ.

  Σε ό,τι αφορά τις ανακρίβειες που εμπεριέχονται στις επιστολές σας (τις οποίες αποδίδω στην ελλιπή γνώση του θέματος και όχι σε συνειδητή απόπειρα παραπλάνησης), πώς βγάλατε το συμπέρασμα ότι η μετεγκατάσταση των μονάδων «σε απόσταση που ορίζει ο φορέας αδειοδότησης τους από την ακτογραμμή» (όπως πράγματι αναφέρεται στην απόφαση) σημαίνει ότι το ΔΣ ζητά τη μετακίνησή τους σε μεγαλύτερη απόσταση; Για να μην δημιουργούνται λάθος συμπεράσματα λοιπόν, επισημαίνω και πάλι ότι ζήτημα μεγαλύτερης απόστασης ούτε τέθηκε από το ΔΣ, ούτε αν τίθετο θα είχε κάποιο νόημα. Η σχετική αναφορά αποτελεί απλώς μια ανούσια αερολογία που (όπως και το υπόλοιπο κείμενο της απόφασης) είναι ντροπή να περιλαμβάνεται σε μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
  Ντροπή είναι επίσης η αναφορά: «…ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΟΘΕΙ –ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ καμία νέα άδεια στο μέλλον και να χαρακτηριστεί ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ περιοχή»! Τι σημαίνει «νέα άδεια» όταν η άτολμη δημοτική αρχή δεν διευκρινίζει ποιες είναι οι «παλιές»; Ποιο το νόημα της διευκρίνισης «στο μέλλον»; Δηλαδή, με όσες είναι υπό έκδοση «στο παρόν» δεν έχετε αντίρρηση; Και, πάνω απ’ όλα, αυτό το «να» τι σημαίνει; Διατάζετε κάποιον ή μήπως προσεύχεστε; Γνωρίζετε ότι τα θέματα αυτά δεν είναι στην αρμοδιότητά του Δήμου;

  Σε ό,τι αφορά την ατυχή σύγκριση της βιομηχανικής δραστηριότητας της υδατοκαλλιέργειας με τον γεωργικό πρωτογενή τομέα, θα σας παραπέμψω στο νόμο 1650 του 1986 και στην ΚΥΑ 15393 του 2002 για να μάθετε σε ποια κατηγορία παραγωγικών δραστηριοτήτων εντάσσονται οι ιχθυοκαλλιέργειες, ώστε να το γνωρίζετε την επόμενη φορά που θα κληθείτε να ξαναψηφίσετε για σχετικό θέμα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία λοιπόν, «τα δημόσια ή ιδιωτικά έργα και δραστηριότητες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες… ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Κριτήρια για την κατάταξη αυτή είναι: α) το είδος και το μέγεθος του έργου ή της δραστηριότητας, β) το είδος και η ποσότητα των ρύπων που εκπέμπονται, καθώς και κάθε άλλη επίδραση στο περιβάλλον, γ) η δυνατότητα να προληφθεί η παραγωγή ρύπων από την εφαρμοζόμενη παραγωγική διαδικασία, δ) ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος και η ανάγκη επιβολής περιορισμών για την προστασία του περιβάλλοντος». Οι υδατοκαλλιέργειες εντάσσονται (όπως και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες βιομηχανικού χαρακτήρα) στην ανώτατη (Α) κατηγορία, η οποία «περιλαμβάνει τα έργα και τις δραστηριότητες που λόγω της φύσης, του μεγέθους ή της έκτασής τους είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον»

  Τέλος, σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες σκέψεις που καταθέτετε, οφείλω να σας πω ότι αδυνατώ να καταλάβω τις θέσεις σας, ώστε να τις σχολιάσω. Λέτε ότι η ΠΟΑΥ δεν είναι βιομηχανική περιοχή και αμέσως μετά επιχειρηματολογείτε υπέρ της βιομηχανικής ανάπτυξης. Δεν θέλετε νέες μονάδες, αλλά ψηφίζετε να έρθουν. Είστε κατά των παρανομιών, αλλά ψηφίζετε να μείνουν οι παράνομες μονάδες. Χαρακτηρίζετε πολλές προβλέψεις στο χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών απαράδεκτες, αλλά ψηφίζετε να «παραμείνουν» 115 στρέμματα, ώστε όλες αυτές οι απαράδεκτες προβλέψεις να εφαρμοστούν αύριο το πρωί στο νησί μας. Θέλετε να είμαστε ενωμένοι, αλλά ξαφνικά αποφασίζετε μονομερώς να διεκδικήσετε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που αποφασίσαμε όλοι μαζί ομόφωνα.

  Κύριε Συξέρη μέχρι τις 10 Αυγούστου νόμιζα ότι δεν είχαμε άλλο στόχο εγώ και άλλο εσείς. Υποτίθεται ότι είχαμε ένα κοινό στόχο, τον οποίο η κοινωνία μας έδωσε εντολή να πετύχουμε. Ο στόχος αυτός είναι να μην γίνει ΠΟΑΥ! Αυτό ζήτησε ο λαός του Πόρου από το ΔΣ – χωρίς καμία προϋπόθεση- και απορώ πώς δεν το έχετε καταλάβει, ώστε να λέτε ότι «πρέπει να μιλήσει ο λαός του Πόρου για το θέμα». Γιατί θέλετε να ρωτήσουμε πάλι τον λαό του Πόρου; Μήπως δεν σας άρεσε η απάντησή του; Μήπως θέλετε να τον ρωτάμε κάθε δυο μήνες μέχρι να του αλλάξουμε γνώμη; Ποιον συμφέρει αυτό άραγε; Ο λαός του Πόρου μίλησε στις 27 Απριλίου: Ο Δήμαρχος συγκάλεσε ανοικτή συγκέντρωση των κατοίκων, ζήτησε τις έγγραφες απόψεις όλων των συλλογικών φορέων και σύσσωμη η κοινωνία του Πόρου είπε όχι στην ΠΟΑΥ. Με δεδομένο αυτό, εγώ λέω απλά και υπεύθυνα ότι ο στόχος αυτός είναι νομικά εφικτός μόνο αν φύγουν όλες οι μονάδες (ή έστω αν μείνει μόνο μία κάτω από 40 στρέμματα).

  Από τη μεριά σας – ως παράταξη- τι λέτε; Αερολογίες, ψέματα (αναφέρομαι στον Δήμαρχο) και ψηφίζετε αντιφατικές αποφάσεις. Εσείς, ως δημοτικός σύμβουλος, εκφράζετε ξαφνικά την θέση να επιδιώξουμε «κατ’ εξαίρεση στο νησί μας, να μείνουν οι υπάρχουσες μονάδες με 100+1 στρέμματα (δηλαδή να παραμείνουν, αφού διπλασιαστούν), και αντί να γίνει Π.Ο.Α.Υ με συγκέντρωση πολλών μονάδων, να χαρακτηριστεί κορεσμένη περιοχή». Αφενός, ο λαός του Πόρου, και το ΔΣ (με οχτώ αποφάσεις του μέχρι σήμερα) δεν αποφάσισαν ποτέ κάτι τέτοιο και αφετέρου σας απαντάω ευθέως ότι θεωρώ επικίνδυνη και καταστροφική για τον τόπο μια τέτοια στρατηγική, ακόμα και αν πετύχαινε. Εκατό στρέμματα ιχθυοκαλλιέργειας σε ένα τουριστικό νησί συγκροτούν εκ των πραγμάτων μια βιομηχανική περιοχή ακόμα και αν καταφέρουμε την «τρομερή επιτυχία» να την βαφτίσουμε με άλλο όνομα.
  Παρ’ όλα αυτά, εφόσον αυτή είναι η θέση σας, θα έπρεπε να την είχατε εκφράσει στις 27 Απριλίου μπροστά στο λαό του Πόρου. Θα έπρεπε επίσης να την είχατε εκφράσει στην αντίστοιχη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής τον Απρίλιο και να είχατε παραιτηθεί (τότε) από Πρόεδρός της. Ελπίζω ότι η θέση αυτή οφείλεται στην ελλιπή γνώση που είχατε μέχρι σήμερα για το ζήτημα και ότι μετά την παρούσα ενημέρωση, καθώς και μετά την ενημέρωση που μου ζητήθηκε και παρείχα στην προχθεσινή συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής, η θέση σας αυτή να έχει αλλάξει. Κλείνοντας, θα εκφράσω και εγώ την επιθυμία η συζήτηση αυτή να συνεχιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώπιον του λαού του Πόρου, κάτι που οι παρατάξεις της μειοψηφίας θα ζητήσουν εγγράφως από τον Πρόεδρο του ΔΣ.

  Ευχαριστώ,
  Γιάννης Δημητριάδης,
  επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου

 7. Πάνος Θεοχάρης says:

  “Ο λαός του Πόρου μίλησε στις 27 Απριλίου: Ο Δήμαρχος συγκάλεσε ανοικτή συγκέντρωση των κατοίκων, ζήτησε τις έγγραφες απόψεις όλων των συλλογικών φορέων και σύσσωμη η κοινωνία του Πόρου είπε όχι στην ΠΟΑΥ.”

  Ουάου έγινε στον Πόρο δημοψήφισμα και δεν το πήρα χαμπάρι ?

  Ψήφισε σύσσωμη η κοινωνία του Πόρου ?!?!?!

  Δηλαδή πόσες χιλιάδες ψήφισαν ? Ήταν μόνο οι 4010 της απογραφής ? Η’ ήταν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ? Οι μετανάστες του νησιού ψήφισαν ? Πόσο αποχή υπήρχε ? Τι έβγαλε το αποτέλεσμα ?

  Λυπάμαι αλλά αυτά τα σύσσωμη η κοινωνία, μου θυμίζουν κάτι αποφάσεις σε Γενικές Συνελεύσεις Σχολών, που εκεί παίρνονται ένα σωρό σύσσωμες αποφάσεις από όλους όσους πήγαν. Μόνο που αυτοί που πηγαίνουν είναι ένα μικρό ποσοστό του πραγματικού συνόλου.

  Πέραν από της λαοπλάνες δηλώσεις του πρωθυπουργού μας για άμεση δημοκρατία (που φυσικά δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα) το πολίτευμα μας ορίζει τρόπο διοίκησης, αυτού του τόπου. Στην περίπτωση μας είναι μέσα των τοπικών αρχών, όπου αποτελείτε μέλος. Όλα τα άλλα είναι για το θεαθήναι, όπως ήταν το κατάπτυστο φυλλάδιο που μοιράστηκε το Πάσχα που παραπλανούσε τον κόσμο ότι θα βάλουν κλουβιά μέχρι στο λιμανάκι της αγάπης και στο Μόδι…

  Ωραία όλα αυτά που λέτε με τον φίλτατο Δημήτρη Συξέρη, μπορώ και εγώ να μιλήσω με νόμους, διατάγματα, και άλλα σχετικά, αλλά αυτά δεν έχουν σχέση με την ουσία.

  Εδώ και λίγα χρόνια που βρεθήκατε αγαπητέ κύριε Δημητριάδη στο κοινωνικό προσκήνιο του Πόρου, έχετε βαλθεί ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες. Έχετε προφανώς αφιέρωσή αρκετό χρόνο και χρήμα, το πόσο έχετε να σπαταλήσετε και από τα δύο, προφανώς και δεν με αφορά. Καταφέρατε με τον τρόπο αυτό να ενημερώσετε τον τοπικό λαό και όχι μόνο για την ύπαρξη των ιχθυοκαλλιεργειών, γιατί χωρίς εσάς, αρκετοί δεν θα ήξεραν καν την ύπαρξη τους.

  Και γιατί δεν θα ήξεραν την ύπαρξη τους ? Γιατί πολύ απλά στην πραγματικότητα δεν πιστεύω ότι ενοχλούν κανέναν πέραν των οικοπεδούχων της βόρειας πλευράς του νησιού.

  Βλέπετε προσβάσιμες παραλίες βόρεια δεν υπάρχουν (πλην της Βαγιονιάς), άντε και των δύο μικρών κολπίσκων που ο δρόμος ανοίχτηκε για να εξυπηρέτηση τις ίδιες τις ιχθυοκαλλιέργειες. Τίγκα στα βράχια είναι οι ακτές, ενώ στα περισσότερα σημεία το δάσος φτάνει λίγα μέτρα από την θάλασσα, ενώ ο βοριάς κατεβαίνει ελεύθερος με αρκετό κύμα. Κοινώς τουριστικά είναι μη αξιοποιήσιμες, τουλάχιστον όχι με τους παραδοσιακούς τρόπους.

  Και έτσι αναρωτιέμαι, που είναι στην ουσία το πρόβλημα με τις ιχθυοκαλλιέργειες ?

  Υπάρχει πράγματι οικολογική επιβάρυνση ?

  Και μάλιστα υπάρχει στις υπάρχουσες παραλίες στην νότια πλευρά του νησιού ?

  Κάτι μετρήσεις που θυμάμαι, μεγαλύτερο ήταν το πρόβλημα από τα νιτρικά των λιπασμάτων, παρά από τις ιχθυοκαλλιέργειες…

  Το μόνο που θυμάμαι ήταν μια ατυχής προσπάθεια δυσφήμισης ολόκληρου του νησιού για ψόφια ψάρια, που χάθηκε, γιατί ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να δικαιολογήσει πως ψόφαγαν τα ψάρια μέσα στον Πόρο από τις ιχθυοκαλλιέργειες στα βόρεια….

  Οπότε που είναι το πρόβλημα ?

  Ενοχλούν οι ιχθυοκαλλιέργειες στα βόρεια πραγματικά την τοπική κοινωνία (δεν μιλάω για τους οικοπεδούχους των βορείων), ή είναι “εικαστική” η ενόχληση όπως με τις ανεμογεννήτριες που φώναζαν κάποιοι συντοπίτες μας ?

  Και πείτε μου, η ευαισθησία σας για το περιβάλλον είναι μόνο για τις ιχθυοκαλλιέργειες ? Τίποτα μπαζομένες με τσιμέντο παραλίες σας ενοχλούν ? Γιατί δεν σας είδα να φωνάζετε, για την ακρίβεια κανέναν δεν είδα να φωνάζει για την προβλήτα του Σειρήνα που αναρωτιέμαι αν το τσιμεντάρισμα εκεί που έγινε πριν από λίγα χρόνια έχει άδεια, ούτε είδα κανένα να φωνάζει για την επέκταση της παραλίας στο Καλυψώ (βλέπε Poros Image).

  Πολύ θα χαιρόμουν να απασχολήστε και με κανένα άλλο σοβαρό θέμα εκεί στο δήμο από το να αναλώνεστε σε ατελείωτες διαμάχες για τις ιχθυοκαλλιέργειες, οι δήμοι έχουν και μικρά θέματα, και μεγάλα, και πολλές φορές τα μικρά καταλήγουν να γίνονται σοβαρότερα από τα μεγάλα….

 8. Manos P. says:

  “Εθελοτυφλεί όποιος δεν θέλει να δει το οφθαλμοφανές και να αγνοήσει την εκπεφρασμένη βούληση του ίδιου του λαού του Πόρου” τάδε εφη Δημήτρης Στρατηγός στην συνέντευξη του στην εφημερίδα «Εν Πειραιεί» στις 31 Μαϊου.
  Εμπορικός – Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου : «Συντασσόμαστε με κάθε νόμιμο τρόπο εναντίωσης στην εφαρμογή του άνωθεν σχεδίου (ΚΥΑ για τις ιχθυοκαλλιέργειες) και ζητούμε από το Δήμο Πόρου και το Δημοτικό Συμβούλιο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξαίρεση του Πόρου από τις ΠΟΑΥ.
  Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών «Η Ποριώτισσα»: «διαφωνούμε ολοκληρωτικά με την ένταξη του Πόρου στις Π.Ο.Α.Υ. και αντ’ αυτού προτείνουμε την ένταξη του νησιού μας στις περιοχές Σημειακών Χωροθετήσεων (κατηγορία Ε), αφού τα χαρακτηριστικά του νησιού μας συνάδουν με την συγκεκριμένη κατηγορία και με τον όρο ότι θα τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας»
  Σύλλογος Καταναλωτών Πόρου: «Ο Σύλλογος μας ήδη από το 1999 έχει ταχθεί –ενεργά- ενάντια στην υποβάθμιση που προκαλούν τα ιχθυοτροφεία στον τόπο μας. Έχουμε μαζέψει υπογραφές ενάντια στις παρανομίες τους, έχουμε προσφύγει και δικαιωθεί αρκετές φορές σε αρμόδιες υπηρεσίες και δικαστήρια κι έχουμε πετύχει νίκες σημαντικές σ αυτόν τον αγώνα.
  Η θέση μας πρέπει να είναι κοινή και η απόφαση ομόφωνη. Είναι καιρός να καταλάβουν οι διαπλεκόμενοι κάθε μορφής ότι το νησί ενωμένο σαν μια γροθιά μπορεί και θέλει να τους αντιμετωπίσει. Είστε πλέον μπροστά σε μια μεγάλη ευθύνη και μια ακόμα μεγαλύτερη απόφαση. Αντιμετωπίστε τις.»
  Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πόρου: «η απόφαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Πόρου, είναι η εξαίρεση του Πόρου από τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών».
  Και το κερασάκι στην τούρτα το συμπέρασμα από τις παραπάνω τοποθετήσεις: «Ως βουλευτής της περιφέρειας Α΄ Πειραιά και Νήσων θα φέρω το θέμα στη Βουλή, ενώνοντας τη φωνή μου με τις φωνές δίκαιης διαμαρτυρίας και αντίθεσης όλων των φορέων και των κατοίκων του Πόρου. Είμαι στο πλευρό σας για να μην υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί αυτοί που αγνοούν το αυτονόητο.» Δημήτρης Καρύδης.
  Δημοψήφισμα μπορεί να μην έγινε, αλλά οι Ποριώτες ρωτήθηκαν φίλτατε θεοχάρη, όμως εσύ όντως δεν το πήρες χαμπάρι, γιατί αν το είχες πάρει χαμπάρι θα μπορούσες να ήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Απριλίου και να εκφραστείς.
  Και να σου πω και κάτι; Τι σημαίνει «μπορώ και εγώ να μιλήσω με νόμους, διατάγματα, και άλλα σχετικά, αλλά αυτά δεν έχουν σχέση με την ουσία»; Από τι καθορίζεται η ουσία; Από την προσωπική βούληση του καθένα; Ζούμε ή δεν ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία; Να αρχίσουμε να κάνουμε ότι γουστάρουμε γιατί η ουσία είναι το χρήμα;
  Είτε σου αρέσει είτε όχι, η κοινωνία του Πόρου, έχει εκφράσει την αντίθεση της στις ιχθυοκαλλιέργειες μέσα από τις δημοτικές παρατάξεις που εξέλεξε (και τις τρεις) για να την εκπροσωπεί και μέσα από συλλόγους. Με τις υπογραφές που συλλέχτηκαν πριν τρία χρόνια (και που αν χρειαστεί θα συλλεχθούν και αύριο).
  Λοιπόν, για να τελειώνει το παραμύθι σου. Μπορείς να εκφράζεις ότι άποψη γουστάρεις, άλλα δεν έχεις το δικαίωμα να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα και να υποτιμάς τη νοημοσύνη του κόσμου.
  Όσο για τους συμψηφισμούς που παραθέτεις ως επιχείρημα… το αφήνω στην κρίση του καθενός…
  Bye…

 9. Παπαϊωαννου Αθανάσιος says:

  Μήπως τελικά το κεφάλαιο εσκασε ξανά φράγκα και εξαγόρασε συνειδήσεις?
  Δεν είναι λίγοι αυτοί που εχουν σχιματίσει αυτή την άποψη στον Πόρο…
  Όσο για το ερώτημα του κ. Θεοχάρη.
  Ναι, εγω ενοχλούμαι από τις ιχθυοκαλλιέργειες στο Βόρειο Πόρο όπως κι εσυ ενοχλήσε με τα σκουπίδια κάτω από το μπαλκόνι σου – και δεν έχω οικόπεδο εκεί… Κάτι άλλο?

 10. Γρηγόρης Γιαννούλης says:

  Κύριε Δημητριάδη,
  • μετά από σχεδόν 16 χρόνια εργασίας μου στην περιοχή σαν υπεύθυνος παραγωγής αποφάσισα να σας απαντάω σε ότι αρθρογραφείτε σχετικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες. Είναι αρκετά κουραστική για εμένα αυτή η ενασχόληση και γίνεται μετά το πέρας της εργασίας μου , αλλά δε μπορώ πλέον να συνεχίσω να διαβάζω τις ανακρίβειες και τα ψέματα που γράφετε.
  • Λέτε και ξαναλέτε περί βιομηχανίας για να φοβίσετε τον κόσμο που στο μυαλό του πάνε φουγάρα κτλ. Η απάντησή σας στον Συξέρη λέει άλλα αντί άλλων. Για την αποκατάσταση της αλήθειας η πρόσφατη ΚΥΑ στη σελίδα 6 λέει επί λέξει:

  Δηλαδή στο Πόρο γίνεται μόνο το πρώτο, παραγωγή σε θαλάσσιο χώρο (πρωτογενής τομέας),το δεύτερο που γίνεται στη Κοκκινιά Τροιζηνίας είναι η συσκευασία και η υποστήριξη (είναι βιομηχανία;), το τρίτο η διακίνηση γίνεται και θα γίνετε κεντρικά από τη Μάνδρα Αττικής.
  Αν παράγαμε αυτοκίνητα θα είμαστε βιομηχανία
  • Η παραγωγή ψαριών στο Πόρο απασχολεί 47 άτομα πλήρης απασχόλησης με 14 μισθούς και αφήνει στο Πόρο ποσό που ετησίως ξεπερνά το 1,5 εκατ ευρώ. Δεν ανακυκλώνουμε ντόπιο χρήμα, φέρνουμε χρήμα και πλούτο από έξω μιας και είμαστε εξαγωγική επιχείρηση. Είναι , θέλετε δε θέλετε η μεγαλύτερη επιχείρηση της περιοχής και σας ερωτώ, ποιο είναι (το νόμιμο) σχέδιό σας για τις βόρειες ακτές που θα επιφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα στη περιοχή; Με νούμερα και όχι με ευχολόγια.
  • Ως προς το περιβάλλον και την ευαισθησία σας , σας υπενθυμίζω τα εξής:
  Η Greenpeace θεωρεί την ιχθυοκαλλιέργεια ως την πιο φιλική παραγωγή για το περιβάλλον.
  Το μόνο ουσιαστικό παραπροϊόν της παραγωγικής διαδικασίας είναι τα περιττώματα των ψαριών που μαζεύονται κάτω από τα κλουβιά. Αποτελούν δε το φυσικό λίπασμα της θάλασσας και είναι πλήρως βιοδιασπώμενα.
  ( Στη θάλασσα καταλήγουν τα δικά μας περιττώματα που δεν αποτελούν μέρος της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας).
  Εντός της επόμενης διετίας τα ψάρια στο Πόρο θα είναι βιολογικής εκτροφής ( Η εταιρία ξεκίνησε τις διαδικασίες για να πιστοποιηθεί).
  Ανακυκλώνουμε πραγματικά το 100% των πλαστικών, υλικών συσκευασίας, νεκρών, ελαίων, κτλ.
  Ως προς τη του ΠΑΚΟΕ αν με τσιγκλήσετε θα επανέλθω για το πώς έγινε και πως πληρώθηκε, η πιάτσα είναι μικρή και όλοι γνωρίζονται.
  Η νομοθεσία προβλέπει ότι ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να γίνει και μέσα σε ζώνες Nature 2000 και καλώς , γιατί αποτελεί ελάχιστη μεταβολή στο περιβάλλον

  Ως προς τη συνύπαρξη της ιχθυοκαλλιέργειας με άλλες δραστηριότητες πχ τουρισμό παρακαλώ να μου υποδείξετε έναν πραγματικό ή δυνητικό τουρίστα που να τον διώξανε οι ιχθυοκαλλιέργειες. Εγώ μπορώ να σας πω ότι η κ. Αγγελοπούλου έκανε ski 200 μέτρα από τα κλουβιά στο βίδι και ότι έδωσα τσιπούρες με τα χέρια μου στο σκάφος van-mar του κ. Βαρδινογιάννη.
  Επίσης έχουμε και το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Stella mares που είναι κλειστό και περιμένει τους τουρίστες σας, πάρτε το και δουλέψτε το για να εργαστεί και κάποιος κόσμος.
  • Ως προς τη κοινωνική σας προσφορά στα τοπικά δρώμενα με όλο το σεβασμό στο αξίωμά σας και με πάσα ειλικρίνεια , έχω να σας επισημάνω τα εξής:
  Παρακαλώ να μας πείτε ,με τις παρεμβάσεις σας πόσες θέσεις εργασίας ζητήσατε να κλείσουν και πόσες να δημιουργηθούν, νομίζω ότι είναι 100-0. ΟΧΙ σε όλα.
  Είστε οπαδός στο να κλείσουν όλα και να στηριχτεί ένα νησί σε ένα μόνο προϊόν. Δε μας λέτε όμως ότι μεγάλοι τουριστικοί νησιωτικοί προορισμοί ,Κέρκυρα, Ρόδος, Κρήτη έχουν και ντόπια ΠΑΡΑΓΩΓΗ. Μόνο σε ένα μέρος στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό που λέτε, στη Μύκονο το νησί των gay.Μήπως έχετε στο μυαλό σας κάποια άλλη κατηγορία πληθυσμού για να γίνει διάσημος προορισμός ο Πόρος;
  Για εμένα είστε οπαδός της φτώχιας και θέλετε να μετατρέψετε το νησί σε ησυχαστήριο-(νεκροταφείο) για εσάς και πλούσιους φίλους σας, με τι θα ζουν οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού;
  Πολλά πράγματα που βλέπω γύρω μου δε μου αρέσουν , όμως σέβομαι απολύτως το δικαίωμα των συμπολιτών μου στην εργασία για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Ο λόγος σας είναι βαθύτατα ταξικός .Από τη μια πλευρά έχουμε τους και από την άλλη εσάς να λέτε με στενεύουν τα Timberland.

 11. Maria Koumpi says:

  Δε γνωρίζω πλήρως το θέμα, αλλά,αυτό που μπορώ να πω -ζώντας μια 5ετία στη Μεγάλη Βρετανία – είναι πως η Ελληνική τσιπούρα και τα γιαούρτια ΦΑΓΕ αποτελούν τα μοναδικά εξαγώγιμα Ελληνικά προϊόντα που συναντώ στα μεγάλα Super markets του Λονδίνου… Συγκινητικό δε είναι όταν ακούς τους Βρετανούς να λένε πως τα αγοράζουν όχι μόνο για την ποιότητά τους, αλλά, και γιατί θέλουν -έστω και με αυτό τον τρόπο- να βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας…

 12. Manos P. says:

  Α τι ωραία… Από τους συμψηφισμούς και τον νεοφιλελευθερισμό του κ. θεοχάρη, στα ψυχολογικά επιχειρήματα και το Pandiera Rossa του κ. γιαννούλη.

  «Μόνο σε ένα μέρος στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό που λέτε, στη Μύκονο το νησί των gay. Μήπως έχετε στο μυαλό σας κάποια άλλη κατηγορία πληθυσμού για να γίνει διάσημος προορισμός ο Πόρος;». «Για εμένα είστε οπαδός της φτώχιας και θέλετε να μετατρέψετε το νησί σε ησυχαστήριο-(νεκροταφείο) για εσάς και πλούσιους φίλους σας». Κύριε Γιαννούλη, ρωτήστε τους Ποριώτες πως ξεκίνησε και ποια κατήγορία τουριστών προσέλκυε τη δεκαετία του ’60 και ελάτε μετά να το συζητήσουμε. Όλη αυτή η ανάπτυξη, η αρχοντιά και ο πλούτος που βλέπετε γύρω σας, προέρχονται από τα λεφτά των τουριστών. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και κάποιοι …γκει.

  Κύριοι, βρίσκεστε σε πλήρη σύγχυση, ο πρώτος να μιλάει με γνώμονα το κεφάλαιο και ο δεύτερος με τον δίκιο του εργάτη, με το κορυφαίο και ανεκδιήγητο «Ο λόγος σας είναι βαθύτατα ταξικός»!!!

  Ας σοβαρευτούμε επιτέλους…

 13. Γρηγόρης Γιαννούλης says:

  (Ορθή επανάληψη). Κύριε Δημητριάδη,
  μετά από σχεδόν 16 χρόνια εργασίας μου στην περιοχή σαν υπεύθυνος παραγωγής αποφάσισα να σας απαντάω σε ότι αρθρογραφείτε σχετικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες. Είναι αρκετά κουραστική για εμένα αυτή η ενασχόληση και γίνεται μετά το πέρας της εργασίας μου , αλλά δε μπορώ πλέον να συνεχίσω να διαβάζω τις ανακρίβειες και τα ψέματα που γράφετε.
  • Λέτε και ξαναλέτε περί βιομηχανίας για να φοβίσετε τον κόσμο που στο μυαλό του πάνε φουγάρα κτλ. Η απάντησή σας στον Συξέρη λέει άλλα αντί άλλων. Για την αποκατάσταση της αλήθειας η πρόσφατη ΚΥΑ στη σελίδα 6 λέει επί λέξει:
  2. Η δραστηριότητα της υδατοκαλλιέργειας περιλαμβάνει κλάδους όλων των τομέων παραγωγής.
  Στον πρωτογενή τομέα κατατάσσονται οι δραστηριότητες της καθαυτού παραγωγής σε θαλάσσιο ή χερσαίο χώρο.
  Στο δευτερογενή οι δραστηριότητες που συνδέονται με την υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας , τη συσκευασία και την επεξεργασία των παραγόμενων προϊόντων.
  Στο τριτογενή κατατάσσονται οι δραστηριότητες διακίνησης, και εμπορίας των παραγόμενων προϊόντων.

  Δηλαδή στο Πόρο γίνεται μόνο το πρώτο, παραγωγή σε θαλάσσιο χώρο (πρωτογενής τομέας),το δεύτερο που γίνεται στη Κοκκινιά Τροιζηνίας είναι η συσκευασία και η υποστήριξη (είναι βιομηχανία;), το τρίτο η διακίνηση γίνεται και θα γίνετε κεντρικά από τη Μάνδρα Αττικής.
  Αν παράγαμε αυτοκίνητα θα είμαστε βιομηχανία
  • Η παραγωγή ψαριών στο Πόρο απασχολεί 47 άτομα πλήρης απασχόλησης με 14 μισθούς και αφήνει στο Πόρο ποσό που ετησίως ξεπερνά το 1,5 εκατ ευρώ. Δεν ανακυκλώνουμε ντόπιο χρήμα, φέρνουμε χρήμα και πλούτο από έξω μιας και είμαστε εξαγωγική επιχείρηση. Είναι , θέλετε δε θέλετε η μεγαλύτερη επιχείρηση της περιοχής και σας ερωτώ, ποιο είναι (το νόμιμο) σχέδιό σας για τις βόρειες ακτές που θα επιφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα στη περιοχή; Με νούμερα και όχι με ευχολόγια.
  • Ως προς το περιβάλλον και την ευαισθησία σας , σας υπενθυμίζω τα εξής:
  Η Greenpeace θεωρεί την ιχθυοκαλλιέργεια ως την πιο φιλική παραγωγή για το περιβάλλον.
  Το μόνο ουσιαστικό παραπροϊόν της παραγωγικής διαδικασίας είναι τα περιττώματα των ψαριών που μαζεύονται κάτω από τα κλουβιά. Αποτελούν δε το φυσικό λίπασμα της θάλασσας και είναι πλήρως βιοδιασπώμενα.
  ( Στη θάλασσα καταλήγουν τα δικά μας περιττώματα που δεν αποτελούν μέρος της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας).
  Εντός της επόμενης διετίας τα ψάρια στο Πόρο θα είναι βιολογικής εκτροφής ( Η εταιρία ξεκίνησε τις διαδικασίες για να πιστοποιηθεί).
  Ανακυκλώνουμε πραγματικά το 100% των πλαστικών, υλικών συσκευασίας, νεκρών, ελαίων, κτλ.
  Ως προς τη μελέτη του ΠΑΚΟΕ αν με τσιγκλήσετε θα επανέλθω για το πώς έγινε και πως πληρώθηκε, η πιάτσα είναι μικρή και όλοι γνωρίζονται.
  Η νομοθεσία προβλέπει ότι ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να γίνει και μέσα σε ζώνες Nature 2000 και καλώς , γιατί αποτελεί ελάχιστη μεταβολή στο περιβάλλον
  17. Η βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια μπορεί να συνυπάρχει με τις ζώνες ¨Nature 2000¨ και μπορεί ακόμη να συμβάλει θετικά στη διαχείρισή τους στις περιπτώσεις που το επιτρέπουν οι στόχοι προστασίας της κάθε περιοχής.
  Ως προς τη συνύπαρξη της ιχθυοκαλλιέργειας με άλλες δραστηριότητες πχ τουρισμό παρακαλώ να μου υποδείξετε έναν πραγματικό ή δυνητικό τουρίστα που να τον διώξανε οι ιχθυοκαλλιέργειες. Εγώ μπορώ να σας πω ότι η κ. Αγγελοπούλου έκανε ski 200 μέτρα από τα κλουβιά στο βίδι και ότι έδωσα τσιπούρες με τα χέρια μου στο σκάφος van-mar του κ. Βαρδινογιάννη.
  Επίσης έχουμε και το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Stella mares που είναι κλειστό και περιμένει τους τουρίστες σας, πάρτε το και δουλέψτε το για να εργαστεί και κάποιος κόσμος.
  • Ως προς τη κοινωνική σας προσφορά στα τοπικά δρώμενα με όλο το σεβασμό στο αξίωμά σας και με πάσα ειλικρίνεια , έχω να σας επισημάνω τα εξής:
  Παρακαλώ να μας πείτε ,με τις παρεμβάσεις σας πόσες θέσεις εργασίας ζητήσατε να κλείσουν και πόσες να δημιουργηθούν, νομίζω ότι είναι 100-0. ΟΧΙ σε όλα.
  Είστε οπαδός στο να κλείσουν όλα και να στηριχτεί ένα νησί σε ένα μόνο προϊόν. Δε μας λέτε όμως ότι μεγάλοι τουριστικοί νησιωτικοί προορισμοί ,Κέρκυρα, Ρόδος, Κρήτη έχουν και ντόπια ΠΑΡΑΓΩΓΗ. Μόνο σε ένα μέρος στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό που λέτε, στη Μύκονο το νησί των gay.Μήπως έχετε στο μυαλό σας κάποια άλλη κατηγορία πληθυσμού για να γίνει διάσημος προορισμός ο Πόρος;
  Για εμένα είστε οπαδός της φτώχιας και θέλετε να μετατρέψετε το νησί σε ησυχαστήριο-(νεκροταφείο) για εσάς και πλούσιους φίλους σας, με τι θα ζουν οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού;
  Πολλά πράγματα που βλέπω γύρω μου δε μου αρέσουν , όμως σέβομαι απολύτως το δικαίωμα των συμπολιτών μου στην εργασία για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Ο λόγος σας είναι βαθύτατα ταξικός .Από τη μια πλευρά έχουμε τους μεροκαματιάρηδες και από την άλλη εσάς να λέτε με στενεύουν τα Timberland.

Σχολιάστε