«CHARTER YACHT SHOW – POROS 2010»Το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δεν επηρέασε 9ης Έκθεσης Τουριστικών Σκαφών «CHARTER YACHT SHOW – POROS 2010», η οποία άνοιξε τις πύλες της, την Τρίτη 27 Απριλίου, στο γραφικό λιμάνι του Πόρου. Τα εκατό περίπου σκάφη, που συμμετείχαν φέτος, αποτέλεσαν ρεκόρ για την έκθεση, καθώς οι συμμετοχές τόσο των μεσιτών, όσο και των σκαφών, αυξήθηκαν κατά 25%.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έκανε η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου, η οποία επέκρινε τις προηγούμενες ηγεσίες των υπουργείων τουρισμού για αποσπασματική αντιμετώπιση, τόσο του θαλάσσιου τουρισμού, όσο και του τουρισμού της χώρας, γενικότερα.
«Ο Θαλάσσιος Τουρισμός, για το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αλλά και για τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του συνολικού τουριστικού προφίλ της χώρας μας – και ως τέτοιο, τον αντιμετωπίζουμε με την ανάλογη σοβαρότητα και ευθύνη μέσα από ολοκληρωμένες ενέργειες και δράσεις» δήλωσε η Άντζελα Γκερέκου στον χαιρετισμό που απηύθυνε.

Για το καμποτάζ

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την άρση του καμποτάζ, η Υφυπουργός, επεσήμανε ότι στην απόφαση αυτή, η πολιτική ηγεσία δεν οδηγήθηκε από «αδιαφορία» ή «αναλγησία» για τα συμφέροντα των λιμενεργατών και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Οδηγήθηκε κυρίως με βάση την κοινή λογική αλλά και την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Αργότερα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, για την εικόνα της χώρας μετά τα επεισόδια με επιβάτες σε κρουαζιερόπλοιο και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στον Πειραιά, η Άντζελα Γκερέκου απάντησε, ότι «κάθε εικόνα που δείχνει την αρνητική πλευρά της χώρας, επηρεάζει την ψυχολογία των εν δυνάμει επισκεπτών και ότι η Ισπανική εταιρία ενδέχεται να αποσύρει όλο το πρόγραμμα κρουαζιέρας» (όπως και έγινε).

Η Λούκα Κατσέλη

Η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στο χαιρετισμό της, τόνισε: ««Η εξίσωση Τουρισμός συν Ναυτιλία ίσον Ανάπτυξη είναι οδηγός των ενεργειών μας και του προγραμματισμού μας» και συνέχισε «Οι μεγάλοι τομείς για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού είναι: Απλοποίηση διαδικασιών και ταχύτερη διεκπεραίωση. Καθορισμός σαφέστατων όρων και προϋποθέσεων για τον διαχωρισμό των σκαφών σε επαγγελματικά και μη, καθώς και διαφανή και αντικειμενικό τρόπο ελέγχου. Καθορισμός ελάχιστου επιπέδου εκπαίδευσης για την απόκτηση άδειας χειριστού σκάφους αναψυχής. Διαδικασία απόσυρσης σκάφους αναψυχής, καθώς και αποχαρακτηρισμού. Διόρθωση / επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τις Ναυτιλιακές Εταιρείες Πλοίων Αναψυχής (NEPA) (όπως το άρθρο 27, όπου ο προβλεπόμενος χρόνος των έξι 6 μηνών για την αυτοδίκαιη λύση δεν επαρκεί για την ναυπήγηση σκάφους). Λειτουργία – Επάνδρωση Ημερόπλοιων, Διαδικασία εκτέλεσης θαλασσίων εκδρομών και περιηγητικών ταξιδιών».
Για το καμποτάζ η κα Κατσέλη επανέλαβε ότι η αρμόδια επιτροπή, θα παραδώσει έως τις 15 Μαΐου το πόρισμά της στην Επιτροπή Θαλάσσιου Τουρισμού, η οποία μέχρι την 25 Μαΐου θα μου υποβάλει την τελική εισήγηση και τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Κλείνοντας την ομιλία της η Υπουργός Οικονομίας, ανέφερε ότι έχει προχωρήσει η καταγραφή των υπαρχόντων μαρίνων, καθώς και του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει. Παράλληλα, η κ. Κατσέλη είπε ότι μελετάται η εκπόνηση μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης τουριστικών λιμενικών υποδομών στη χώρα.
Ο δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός, ο οποίος άνοιξε την τελετή, είπε «Αποτελεί πάγια επιδίωξη μας, παραμονή μας στην κατηγορία Β2 του ειδικού χωροταξικού, σχεδίου για τον τουρισμό, στην οποία προβλέπεται, ήπια τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού». Επίσης ο κ. Στρατηγός, αναφέρθηκε στο έργο του «Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών» – το οποίο δείχνει ότι έχει ολοκληρωθεί – χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στους λόγους, για τους οποίους δεν το έχει παραλάβει, μέχρι σήμερα, το Λιμενικό Ταμείο Πόρου.
Το «CHARTER YACHT SHOW – POROS 2010» διοργανώθηκε κι εφέτος από την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών & Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών (ΕΣΜΕΘ) και τον Δήμο Πόρου.
Να σημειώσουμε ότι η φετινή έκθεση, διάρκεσε μόνο τρείς μέρες (27-30 Απριλίου), σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που τα σκάφη έμεναν στο νησί για τουλάχιστον πέντε μέρες.
Σχολιάστε