STRATFOR: Από το 1820, η Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε τόσο μόνη όσο σήμερα…Δεν υπάρχει πλέον λόγος για το Ελληνικό Κράτος να υφίσταται και η μοναδική λύση θα ήταν η αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αρκεί οι Ευρωπαίοι, να εξοικονομήσουν 2 τρις ευρώ, για να στηρίξουν την αποβολή της χώρας. Αυτό εκτιμά με έκθεση του το αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικής πρόγνωσης STRATFOR σε μια πραγματικά ανατριχιαστική ανάλυση.
Δείτε το βίντεο και διαβάστε το κείμενο που το συνοδεύει:

“Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδας είναι και πάλι για την ευρωζώνη και βλέπουμε πολλά πρόσωπα να έρχονται με πολλές πιθανές λύσεις για το πώς να λυθεί το πρόβλημα της ευρωζώνης. Όλοι, φυσικά,  βασίζουν τις απόψεις τους, στο τι θα πρέπει να γίνει για την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι, ότι βλέπουν τα πράγματα από λάθος «γωνία». Από την πλευρά του το STRATFOR υποστηρίζει την άποψη, ότι η Ελλάδα δεν είχε ιδιαίτερα λαμπρό μέλλον ως κράτος πριν η κρίση της ευρωζώνης ληφθεί υπόψη.

Η σύγχρονη Ελλάδα υποστηρίζεται παραδοσιακά από τρεις πυλώνες. Πρώτη είναι η ναυτιλία. Ως μια κουλτούρα που είναι ως επί το πλείστον παράκτια θα ήταν φυσιολογικό ότι θα οι Έλληνες θα ήταν πολύ καλοί στην ιστιοπλοΐα. Ωστόσο, στην εποχή των σύγχρονων μεταφορών και των σούπερ πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί, και τα περισσότερα ναυπηγία έχουν, εδώ και καιρό, φύγει για τα “πράσινα λιβάδια” σε μέρη όπως η Νορβηγία, η Κίνα ή την Κορέα. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο τουρισμός και αυτό συνεχίζει να είναι μια επιλογή, αλλά ο τουρισμός από μόνος του σαν λύση, δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα σύγχρονο κράτος. Η τελική επιλογή και αυτό που οι Έλληνες έχουν χρησιμοποιήσει σαν σταθερό μοχλό ανάπτυξης, για τη θέση της χώρας τους. Συνήθως επιτρέπουν σε κάποια εξωτερική δύναμη να χρησιμοποιεί τη χώρα ως μέσο, για να μάχεται στη γειτονιά της Ελλάδας.
Όταν η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της στις αρχές της δεκαετίας του 1820 αυτή η εξωτερική δύναμη ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως σύμμαχο εναντίον των Τούρκων. Αργότερα, οι Αμερικανοί έπαιξαν έναν παρόμοιο ρόλο υποστηρίζοντας Ελλάδα ενάντια στους Σοβιετικούς. Και στις δύο περιπτώσεις τεράστιος όγκος κεφαλαίων ήρθε για να στηρίξει την Ελλάδα.
Ωστόσο, στην μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και ενώ οι Έλληνες μπορεί να μη τα πάνε καλά με τους Τούρκους, κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως μια στρατιωτική σύμμαχο εναντίον των Τούρκων.
Η Ελλάδα δεν έχει πλέον κάποιον περιφερειακό εχθρό που να μοιράζεται με κάποιον άλλο. Ο πιο κοντινός μπορεί να είναι οι Τούρκοι και πάλι, αλλά μόνο εάν δεν υπολογίσουν σωστά, οι Τούρκοι τη συνεχιζόμενη σχέση τους με το Ισραήλ ή την Κύπρο και μόνο αν υπολογίσουν πολύ πολύ άσχημα.

Σε τελική ανάλυση, όλα όσα έχουν επιτρέψει στο ελληνικό κράτος να υφίσταται από τη δεκαετία του 1820, απλά δεν υπάρχουν πια και έτσι ο δρόμος πηγαίνει προς τα εμπρός, ως εξής:
Η Ελλάδα δεν διασώζεται. Η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική εκτός εάν της παρέχεται μια συνεχής, σταθερή προσφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό η οποία δεν θα πρέπει αναγκαστικά να επιστραφεί. Και ακόμα κι αν αυτό θα μπορούσε να γίνει με επανεκκίνηση, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τη δικό της φορτίο χρέους. Είναι απλά πάρα πολύ μεγάλο. Η Ελλάδα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη, για να επιβιώσει το ευρώ, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο “πυρασφάλειας”. Η επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) πρέπει να συμβεί διότι, εάν δεν μπορείς να απομονώσεις τα € 280 δισεκατομμύρια του ελληνικού δημόσιου χρέους που υπάρχει έξω από την Ελλάδα, τότε θα προκληθεί μια τεράστια οικονομική καταστροφή της ευρωζώνης, η οποία απλά δεν θα μπορεί να επιβιώσει. Και έτσι για να μπορέσεις να προετοιμαστείς για μια ελληνική εκτόξευση, θα πρέπει να έχεις προετοιμάσει ένα ταμείο που μπορεί να χειριστεί τρία πράγματα, λίγο-πολύ, ταυτόχρονα.
Κατ ‘αρχάς, θα πρέπει να έχεις περίπου 400 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα ως “πυρασφάλεια” μακριά από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Δεύτερον, θα πρέπει να έχεις περίπου 800 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί η ευρείας κλίμακας κατάρρευση των τραπεζών, διότι η ημέρα που η Ελλάδα θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με το χρέος, θα είναι η ημέρα που θα εκδιωχθεί η χώρα από την ευρωζώνη και θα υπάρξουν καταστροφικές καταρρεύσεις τραπεζών στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία και Η Γαλλία, κατά πάσα πιθανότητα με αυτή τη σειρά.

Τρίτον, οι αγορές θα “αγριέψουν” και το κράτος που θα κινδυνεύσει να πέσει μετά την Ελλάδα θα είναι η Ιταλία. Χρησιμοποιώντας τις διασώσεις που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα ως πρότυπο, κάθε σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας θα πρέπει να παρέχει επαρκή χρηματοδότηση για να καλύψει όλες τις ανάγκες της χώρας για τρία χρόνια. Αυτό βγαίνει σε περίπου άλλα 800 δισ. ευρώ. Έτσι, έως ότου οι Ευρωπαίοι έχουν € 2 τρισεκατομμύρια αποταμιευμένα για τη χρηματοδότηση, δεν μπορούν να κλοτσήσουν την Ελλάδα από το σύστημα.”
Σχολιάστε