20 Σεπτεμβρίου: 46 χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη (βίντεο)Σαν σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου 1971, έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σεφέρης, ο ποιητής που συνέδεσε το όνομα του με τον Πόρο. Το νησί που αγάπησε και όπου έγραψε την “Κίχλη” 

Το όνομα «Πόρος», όπως εξηγεί σ’ ένα γράμμα προς τον Ντάρελ λίγο μετά την άφιξη του εκεί, «σημαίνει δίοδος, δίοδος όμως προς τα πού; Αυτό είναι το ερώτημα που μου θέτω λοιπόν εδώ. Μετά την ουδετερότητα, μετά τον πόλεμο, μετά την “απελευθέρωση”, εδώ, μου θέτω το ερώτημα αυτό».

Στο ημερολόγιό του κατασκευάζει το λογοπαίγνιο: «Πόρος, πόρος, άπορος». Στον Πόρο έχει έρθει με τη Μαρώ το καλοκαίρι του 1936 και  λέγεται ότι έγιναν για πρώτη φορά εραστές.


Σαν σήμερα, πριν 46 χρόνια, έφυγε από την ζωή ο ποιητής, ο οποίος καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Η «Στροφή», η «Στέρνα»,το «Μυθιστόρημα», τα «Τετράδια γυμνασμάτων»,το «Ημερολόγιο καταστρώματος» (Α΄, Β΄ και Γ΄) είναι μόνο ορισμένα από τα σημαντικά έργα του σπουδαίου ποιητή, που διαβάστηκε και διαβάζεται όσο λίγοι, μελοποιήθηκε και τραγουδιέται μέχρι σήμερα.

Ο Γιώργος Σεφέρης εργάστηκε ως διπλωμάτης. Βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Η κηδεία του Γιώργου Σεφέρη μετατράπηκε σε μια μεγάλη αντιδικτατορική διαδήλωση.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Aris Adanis says:

  Μηδέν σχόλια για τον Σεφέρη. Άδικα έγινε υπόμνηση της σημερινής ημέρας, όταν “ταξίδεψε” αυτός που μας ταξιδεύει σε όλη μας τη ζωή με την ποίησή του.Βραδιάζει…
  “Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιο πικρό.
  Ευνουχισμένοι διανούμενοι, μικροί ανίκανοι και τυφλοί κυβερνήτες…Κύριε, ας γίνει αλλιώς το θέλημά Σου.
  Κράτησα τη ζωή μου… Βραδιάζει”

  Για την αντιγραφή
  ΑΡΙΣ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ
  ΕΚ ΠΟΡΟΥ

 2. ΑΡΙΣ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Τι σού’μελε, ποιητή μου! Να μην απασχολεί κανένα η επέτειος της “αναχώρησής” σου, παρά μόνο τον καλό συντάκτη του άρθρου, που έκανε και την ωραία υπόμνηση.
  Όλοι αρχολούνται πλέον με την “παραποίηση” και όχι την ποίηση της αλήθειας. Και οι Έλληνες συμπατριώτες μας είναι κλίνουν δραστικά προς οινόπνευμα (και μάλιστα το ξενόφερτο ουίσκι) παρά προς το πνεύμα, το αρχαίο και το νέο.
  Τώρα θα μου πεις: Για νέα μου το λες;
  Πάντως εμείς σε θυμόσμαστε σε διαβάζουμε, σε απαγγέλουμε και σε τραγουδάμε. Κι εμείς οι … ψευτοποιητές, κι έναν μόνο ανγνλωστη αν συγκινήσουμε, έχουμε πετύχει. Γι αυτό επιμένουμε.
  ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ

Σχολιάστε