18,72 € η επιδότηση του μεταφορικού ισοδύναμου στη διαδρομή Πόρος – ΠειραιάςΑπό τον Εμπορικό Επαγγελματικό Σύλλογο Πόρου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο που ζητούσαν επιτακτικά εδώ και χρόνια τα Νησιωτικά Επιμελητήρια της χώρας μας και έπειτα από μια πιλοτική περίοδο 6 μηνών, μπήκε σε πλήρη λειτουργία τον Ιανουάριο του 2019. Στη διαβούλευση της σχετικής Νομοθεσίας που εισηγήθηκε και ολοκλήρωσε με επιτυχία ο Αν. Υπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, συμμετείχε με την ιδιότητα μέλους του Δ.Σ του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών Ε.Ο.Α.Ε.Ν., ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.Π. κ. Δημήτρης Συξέρης.

Το μέτρο επιδοτεί κατοίκους και επιχειρήσεις των νησιών ολόκληρης της Ελλάδας (με ελάχιστες εξαιρέσεις), χρηματοδοτώντας ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος του εισιτηρίου επιβάτη ή της φορτωτικής για μεταφορά προϊόντων. Συγκεκριμένα επιδοτείται η διαφορά κόστους που αναγκάζεται να πληρώνει ο νησιώτης για μια (σαφώς ακριβότερη) θαλάσσια διαδρομή με πλοίο, από την ίδια χιλιομετρική διαδρομή στην Ηπειρωτική Χώρα που -υποθετικά- θα έκανε με ΚΤΕΛ.

Είναι χαρακτηριστικό πως για την διαδρομή ΠΟΡΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ ή και αντίστροφα, με ταχύπλοο -της οποίας το κόστος είναι περίπου 24 ευρώ- το ποσό που επιστρέφεται στον λογαριασμό του ωφελούμενου είναι 18,72 ευρώ/εισιτήριο για ένα σημαντικό αριθμό εισιτηρίων ανά έτος! Ανάλογα σημαντικά είναι τα οφέλη για τους επαγγελματίες με την επιδότηση των φορτωτικών για προϊόντα που θα εμπορευθούν.

Για να μπορέσει να επωφεληθεί ένας ιδιώτης ή ένας επαγγελματίας από το Μ.Ι. πρέπει να εγγραφεί στην ειδική σελίδα του Μεταφορικού Ισοδυνάμου https://metaforikoisodynamo.gr/ και με απλά βήματα να λάβει τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.). Σε κάθε κράτηση ή έκδοση εισιτηρίου αρκεί να αναφέρεται ο Μ.Α.Ν. στο πρακτορείο και η διαδικασία ολοκληρώνεται αυτόματα. Το ποσό (Α.ΝΗ.ΚΟ) που αντιστοιχεί στα επιδοτούμενα εισιτήρια πιστώνεται τον επόμενο μήνα από τα ταξίδια, στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνεται κατά την αρχική εγγραφή. Αντίστοιχη διαδικασία ισχύει για τις επιχειρήσεις.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, οι αιτήσεις χρηματοδότησης είναι διαθέσιμες από την Τρίτη 12/3/2019 στο Πληροφοριακό Σύστημα του «Μεταφορικού Ισοδυνάμου» και αφορούν όλες τις δαπάνες μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς το νησί μέσω μεταφορικής εταιρείας ή δαπάνης ναύλου επαγγελματικού οχήματος από 1/1/2019 έως και την ημερομηνία οριστικής υποβολής της αίτησης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο Αρωγής Χρηστών του Μ.Ι στο τηλέφωνο 215-215-7830 καθημερινά 9πμ-5μμ καθώς και στον Ε.Ε.Σ.Π. στο 6970801255 ή μέσω email στο eesporou@gmail.com

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ.Π.
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Δύο σε ένα, αλλά άσχετα, ως συνήθως:
  1/Ευτυχώς που έχουμε και τις εκλογές. (Μερικοί παρακαλάνε να έχουμε εκλογές κάθε χρόνο.
  2/Παρατηρώντας την πρώτη φωτο, αναρωτιέται κάποιος με χαμηλό IQ, όπως εγώ: Κι άμα τελειώσουν τα 10… δακτυλάκια κι έχουμε 11 θεματάκια, πώς θα τα μετράμε, εν έτει 2019;
  (Ωχ! τι έχω να ακούσω πάλι!)

 2. Γιάννης Γκούμας says:

  Το σκεπτικό των συχνών εκλογών δουλεύει καλύτερα με εκλογές ανά εξάμηνο. Τόσο συνήθως κρατάει η προεκλογική περίοδος για τα περισσότερα όπως παροχές από την κεντρική εξουσία και έργα οδοποιίας.

  Να απαντήσω στο 2ο λίγο έξω από την πεπατημένη και να προσπαθήσω να μεταφέρω ότι δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου να τα λύσει όλα, πόσο μάλλον να τα βάλει με το τρέχον “σύστημα”, που όλοι λίγο πολύ ξέρουμε ποιοι το αποτελούν.

  Το λέω στους γνωστούς μου, το λέω σε αγνώστους, το λέω σε φίλους και σε συμπολίτες. Δεν φτάνει να ρίχνουμε τα κουκιά κάθε τέσσερα χρόνια και να καθόμαστε στο παρασκήνιο μετά. Θέλει συμμετοχή από όλους μας, να διαμορφώσουμε πολιτικές και να παίρνουμε αυτό που θέλουμε.

 3. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Δεν είναι ακριβώς έτσι, τα πράγματα, και είμαι βέβαιος ότι εν έτει 2019:
  1/Δεν είναι δυνατόν να μετράμε με τα δάκτυλά μας, όπως έκανε η προγιαγιά μας.
  2/Δεν αρκεί η επίσκεψη και η φάτσα μας για να δείξουμε το νοιάξιμό μας για “μπίζνες”.
  3/Πρέπει να είμαστε 100% προετοιμασμένοι, ως αρμόδιοι αξιωματούχοι, και να ερχόμαστε μελετημένοι, με τον γραμματέα και το σύμβουλό μας, που γι αυτό το λόγο τον αμείβουμε αδρά.
  4/Πρέπει να σεβόμαστε τον τόπο που επισκεπτόμαστε και το συνομιλητή μας και να φοράμε τη γραβάτα μας όπως κάνουν εκείνοι που μας υποχδέχονται. (Γιατί αν δεν φοράς γραβάτα, πού ξέρουν οι άλλοι ότι έχεις αλλάξει και σώβρακο! Γι αυτό στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει τη γραβάτα με το σώβρακο).
  Κι αυτό όχι πιο παλιά, αλλά πιο πρόσφατα. Παλιά υπήρχε σεβασμός, και αν ο Έλληνας μάθαινε σεβασμό, δεν θα χρειαζόταν- με τα χαρίσματα που του έχει δώσει ο Θεός και η φύση- να μάθει ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
  4/Και τέλος, ας κρατήσουμε ως σοβαρότατη σημείωση, ότι ο καθένας από μας στο επάγγελμά του έχει πάει σε σχολές, έχει εκπαιδευτεί, έχει μετεκπαιδευτεί και μετεκπαιδεύεται συνεχώς, έχει παρακολουθήσει ειδικά συνέδρια, ειδικές συνεδριάσεις και ειδικά σεμινάρια, χρησιμοποιεί τα μέσα της μοντέρνας τεχνολογίας. Ξέρετε κανένα πολιτικό σε όλα τα στάδια της πολιτικής, να έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, για να ακολουθήσει το επάγγελμα του πολιτικού; (Διότι μη μας πει κανείς ότι δεν πρόκειται για 100% επάγγελμα, αλλά για ανιδιοτελή και αφιλοκερδή και άμμισθη και εθελοντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, διότι θα γελάσει και η κυρά Διαμάντω, 100 ετών, στο ισόγειο της πολυκατοικίας μας). Οι πολιτικοί μας, κάθε επιπέδου, μου θυμίζουν τους παλαιούς κρεοπώλες, που έκλειναν το κρεοπωλείο των προγόνων τους και άνοιγαν… “Video club”!
  Αλήθεια, ποιος γνωρίζει “πολιτική”; Ονομάστε μου έναν. Ακόμα κι αν έχει τελειώσει Πολιτικές Επιστήμες, και με άριστα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κουμαντάρει ένα πολιτικό πόστο, μιας πατρίδας; Για να μη πω για τον γιατρό, που περνάει χρόνια ολόκληρα στα θρανία και στην πράξη, αλλά για ένα πτυχιούχο πχ της Γεωπονικής: Νομίζετε ότι μόνο με το θεωρητικό πτυχίο του μπορεί να ασκήσει το σπουδαίο επάγγελμα του γεωπόνου; Για ρωτήστε δικούς σας ανθρώπους. Θα σας πουν. Κατά μείζονα λόγο δεν κάνουν για πολιτικοί οι ανειδίκευτοι και ανεπάγγελτοι. (Κατά μείζονα λόγο, επαναλαμβάνω. Και απορώ με το θράσος τους).
  Μπορούσα άραγε εγώ να γίνω πολιτικός; Με τι φόντα; Τι σχέση έχει ο τραπεζικός με την πολιτική;
  Ακόμα και αν μετρήσω, εδώ, δημόσια και ενώπιον όλων, πόσα σεμινάρια περάσαμε οι Τραπεζικοί στην καριέρα μας, επί περίπου 40 χρόνια, από τον καιρό που χρησιμοποιούσαμε πχ στο κατάστημα Πόρου, γραμμάτια εισπράξεως και εντάλματα πληρωμής, και λογιστικές, πρωτόβουλες και από συμφώνου χρεωπιστώσεις, όλα με το χέρι και με “καρμπόν” για τα αντίγραφα, και αρχεία ολόκληρες αποθήκες με τεράστια ράφια, μέχρι σήμερα, που όλα βρίσκονται σε ένα “στικάκι”, αλλά που πρέπει να ξέρεις να το χειρίζεσαι και όχι …”κόπι πάστε”, ειλικρινά θα μας λυπηθείτε. Αλλ’α αυτός δεν είναι λόγος να μας ψηφίσετε για πολιτικά πόστα.
  Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν Ειδικές Σχολές Δημοτικών Συμβούλων, Δημάρχων, Περιφερειαρχών, Βουλευτών, Υπουργών; Πού πας, ρε Καραμήτρο, να με κουρέψεις, χωρίς να έχεις κάνει τουλάχιστον ένα χρόνο δωρεάν σε κομωτήριο; Ακόμα και ο παλιός ποδοσφαιριστής περνάει από σχολή για να γίνει προπονητής και στην αρχή γίνεται βοηθός σε μικρή ομαδούλα και σιγά-σιγά ανέρχεται. Ο άλλος ξύπνησε μια μέρα και βρέθηκε …υπουργός!
  <<>>
  Το παρατράβηξα, ομολογώ, κυρίως σε μακρηγορία και ζητώ συγγνώμη, αλλά εδώ στην Ελλάδα όλοι τα ξέρουμε όλα, και κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, νέοι κυρίως, Ποριώτες, βρίζουνε εμένα ως “ξερόλα”. Ε! λοιπόν κι εγώ τους απαντάω ότι λέω μόνο αυτά που ξέρω, όχι μόνο εγώ, αλλά κι εκείνοι, αλλά δεν τους αφήνουν οι παρωπίδες και στριφογυρίζουν στο μαγγανοπήγαδο, νομίζοντας πως πάνε ευθεία. Και επίσης τους συμβουλεύω να μη με φωνάξουν να τους φτειάξω τα υδραυλικά, γιατί δεν έχω ιδέα, άμα τρέχει ο νεροχύτης τους.
  Ακριβώς όπως δεν είναι δυνατόν να έχει ιδέα περί πολιτικής ο ηθοποιός, ο δάσκαλος, ο γιατρός, ο τραγουδιστής, ο ποδοσφαιριστής, ο καλαθοσφαιριστής, ο τηλεπαρουσιατής. Πολιτικός πρέπει να γίνεται αυτός που έχει τα εφόδια, θεωρητικά και πρακτικά. Αλλιώς, ευτυχώς που δεν βάζει υποψηφιότητα η αξιότιμη και ταλαντούχα Κα Ελένη Μενεγάκη, γιατί θα έβγαινε με τα τσαρούχια. Όλοι θα την ψήφιζαν. Κι εγώ μαζί. (Ίσως).
  Όλα αυτά για το 2ο σημείο του προηγούμενου σχολίου μου, αγαπητέ μου συμπατριώτη, Κε Γιάννη.
  Με εκτίμηση και εγκάρδιο χαιρετισμό.
  ΑΑ

Σχολιάστε