1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός “Πάμε Λιμάνι”Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά ως μέλος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών ΕΟΑΕΝ, έχει αναλάβει τον συντονισμό του 1ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα τα ηλεκτρικά σκάφη.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΠ κ. Γιάννης Βουτσινάς είναι από τους βασικούς υποστηρικτές του πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος που σκοπεύει να συνδέσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την καινοτομία και την περιβαλλοντική συνείδηση.

Τι είναι ο διαγωνισμός

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), και Οργανισμός Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδας (Ο.Η.Σ.Ε.), με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και υπό την αιγίδα των, Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιώτικής Πολιτικής, Υπουργείου Τουρισμού και Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, συνδιοργανώνουν τον 1ο Πανελλήνιο Νησιώτικό Σχολικό Διαγωνισμό με τίτλο “Πάμε Λιμάνι” και θέμα τα ηλεκτρικά σκάφη & πλοία. Οι αγωνιστικές φάσεις του Διαγωνισμού θα διεξαχθούν σε λιμάνια ανά την Ελλάδα και ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του υπολογίζεται σε 9 μήνες, και πιο συγκεκριμένα από τις 23 Σεπτεμβρίου 2019 έως τις 13 Ιουνίου 2010.

Η ιδέα του διαγωνισμού στηρίζεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των ηλεκτρικών σκαφών με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της διάδοσης της τεχνολογίας αυτής και με ειδικότερους στόχους:

  • την ανάδειξη νέων ταλέντων στο χώρο της Ναυπήγησης και της Μηχανικής των Σκαφών και Πλοίων,
  • τη διασύνδεση της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας μέσω της δημιουργίας εικονικών επιχειρήσεων τεχνολογιών αιχμής και
  • την υποστήριξη της δραστηριότητας αυτών των επιχειρήσεων εντός της Ελληνικής Νησιώτικής Επικράτειας, δίνοντας την δυνατότητα στις τοπικές νησιώτικές  οικονομίες να αναπτύξουν πέραν των παραδοσιακών προφίλ πλούτου, (πχ. παραδοσιακά προϊόντα, υπηρεσίες τουρισμού κλπ), αυτό της κατασκευής και παραγωγής τεχνολογίας, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να συμβάλει στην επανεκίνηση της βιοτεχνίας και βιομηχανίας στην χώρα μας, χρησιμοποιώντας ως άρμα τον ναυπηγικό τομέα στον οποίο η χώρα μας διατηρεί μακραίωνη παράδοση.

 

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων, Λυκείων, ΕΠΑΛ & Ναυτικών Λυκείων) από 13 έως 18 ετών που φοιτούν σε Περιφέρειες της νησιωτικής Ελλάδας και νομούς της ηπειρωτικής χώρας στους οποίους ανήκουν νησιά, όπως οι Περιφέρειες Πειραιά και Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλαδας (Νομός Εύβοιας, Σκύρος), Θεσσαλίας (Νομός Μαγνησίας, Σκιάθος), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Νομός Έβρου, Σαμοθράκη, Νομός Καβάλας, Θάσος).

 

Συντονιστής του Προγράμματος από το ΕΕΠ είναι ο υπεύθυνος συμβουλευτικής και υποστήριξης επιχειρήσεων και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ κ. Δημήτριος Συξέρης.
Σχολιάστε