Τσίπρας σε Ιερώνυμο: Άμεσα η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας173401-14922555Επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έστειλε ο πρωθυπουργός προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την πρόταση του να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει στον Αρχιεπίσκοπο την άμεση ενεργοποίηση της «Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος» προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για την επεξεργασία σχεδίου υλοποίησης της πρότασης.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το Μεγάλο Σάββατο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει μαζί με το κράτος στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα έσοδα να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους.

Διευκρίνισε ότι δεν μιλά για πώληση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά για αξιοποίησή της, προκειμένου να παραμείνει σε ελληνικά χέρια, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδά που θα προκύψουν, θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Επισήμανε παράλληλα ότι το θέμα θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω με τον πρωθυπουργό.

Η επιστολή Τσίπρα στον Ιερώνυμο

Αθήνα, 15.04.2015

Μακαριότατε,

Χριστός Ανέστη. Σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μου για την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας της οποίας το χαρμόσυνο μήνυμα Αγάπης αφορά όχι μόνο τους πιστούς αλλά το σύνολο της ανθρωπότητας.

Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την συνέντευξη Σας σε τηλεοπτικό σταθμό το Μεγάλο Σάββατο και θα ήθελα να Σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την πολύ σημαντική αναφορά Σας σχετικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε μια συγκυρία που ασκείται για πολιτικούς λόγους πολύ μεγάλη πιστωτική πίεση στα δημόσια οικονομικά, πρωτοβουλίες σαν τη δική Σας μπορούν να δώσουν πραγματικές ανάσες προς όφελος όχι μόνο των κρατικών ταμείων, αλλά του κοινωνικού συνόλου γενικά καθώς, όπως Εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, η Πολιτεία έχει ανάγκη κάθε δυνατής υποστήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την χώρα μας και τους ανθρώπους της τα τελευταία χρόνια.

Πέρα όμως από το άμεσο υλικό αποτέλεσμα, η πρωτοβουλία Σας έχει ταυτόχρονα  θετικότατο αντίκτυπο στο φρόνημα όλων μας. Στέλνει μήνυμα γενικής συσπείρωσης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή των προκλήσεων τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Δείχνει επίσης ότι το μεγάλο όπλο μας απέναντι στην κρίση είναι η αλληλεγγύη, η έγνοια και η φροντίδα για τον άλλο, τον πλησίον. Φανερώνει, τέλος, ότι η Εκκλησία εισακούει τα κελεύσματα των καιρών και ανταποκρίνεται στα μεγάλα αιτήματα της κοινωνίας.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται από την παραπάνω αναφορά Σας θα ήθελα να Σας προτείνω την άμεση ενεργοποίηση της «Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος» προκειμένου να εκκινήσει άμεσα ο διάλογος για την επεξεργασία σχεδίου υλοποίησης της πρότασης Σας.

Με Σεβασμό και Τιμή

Ο Πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας

http://tvxs.gr/news/ellada/epistoli-tsipra-se-ieronymo-amesa-i-aksiopoiisi-tis-ekklisiastikis-perioysias

 

 
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΠΑΚΩΜΟ says:

  Από την ημέρα ορκωμοσίας της Κυβέρνησης όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις από αμέσως εκτελεστές μετετράπησαν σε “εν ευθέτω χρόνω”.Στο πνεύμα αυτό λοιπόν και η παροχή του Μακαριωτάτου.Βεβαίως εδώ θα πρέπει να επισημάνω ότι είμαι σύμφωνος με την πρόταση του Αρχιεπισκόπου,αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι πρώτος μεταξύ ίσων και δεν έχει την δυνατότητα να επιβάλλει προσωπικές αποφάσεις στους υπολοίπους αρχιερείς.Αποφάσεις γενικής εφαρμογής λαμβάνει ΜΟΝΟΝ η ιερά σύνοδος.Προσωπικές αποφάσεις εκτελούνται μόνον στην μητρόπολη εκάστου μητροπολίτου και προκειμένου περί του Αρχιεπισκόπου Αθηνών μόνο δια την μητρόπολη Αθηνών.

 2. christos says:

  Πλην πλούτου, παντός χρήματος εστι κόρος.

  Θέογνις, 6ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής ‐ Ελεγείαι Α 596

  μτφρ: σε όλα τα πράγματα υπάρχει κορεσμός εκτός από τον πλούτο

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Λέτε η Ιερά Σύνοδος να πράξει από μόνη της τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας και κάθε πολίτης να συμμετέχει στα βάρη της δικής του πίστης; Ή θα αποφασίσει να είναι ένα πράμα με το κράτος και να συμμετέχει και στα δημόσια βάρη;
  Υπάρχει και η τρίτη οδός, να συμμετέχει στο “καλό” κράτος και να μην συμμετέχει στο “κακό” κράτος, όπως έγινε με την ΑΤΕ, τον ΟΤΕ, τα αεροδρόμια, το ΤΑΙΠΕΔ γενικά. Όταν αποφασίσει, θα έρθει και η ώρα για τα συμπεράσματά μας.

Σχολιάστε