Το εκκλησάκι της Αγίας Άννας στο Γαλατά


http://www.poros.nu/

http://www.poros.nu/

Γράφει ο Γιάννης Πουλάκης –

Το εκκλησάκι της Αγίας Άννας βρίσκεται λίγο έξω από το Γαλατά, στο πλάι του δρόμου προς την Αθήνα. Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το πεύκο που είναι αγκαλιασμένο με το κυπαρίσσι, σαν φλογεροί εραστές  κι ενώνονται πάνω από το ιερό της εκκλησίας.

Είναι για τους τουρίστες ένα από τα πιο αξιοζήλευτα αξιοπερίεργα. Ο κόσμος, ιδιαίτερα τα ερωτευμένα ζευγάρια, από τα παλιά χρόνια ήθελε να    φωτογραφηθεί με φόντο το μικρό αυτό  εκκλησάκι με τα  δυο  αγκαλιασμένα  δέντρα  στο ιερό του. Πολλοί  ζωγράφοι το έχουν επιλέξει και έχουν μεταφέρει την όμορφη αυτή εικόνα με νερομπογιές ή μολύβι σε πολλούς ζωγραφικούς πίνακες.

Το εκκλησάκι της Αγίας Άννας, πολλοί το λένε το εκκλησάκι των δυο ερωτευμένων. Γι’ αυτό σύμφωνα με την παράδοση, τα πολύ παλιά χρόνια, ζούσαν στην περιοχή δυο νεαρά παιδιά, που αν και ήταν ξαδέρφια, είχαν αγαπηθεί παράφορα και δε μπορούσε να ζήσει ο ένας μακριά από τον άλλονε. Αυτό όμως θεωρήθηκε από τους δικούς τους θανάσιμο αμάρτημα κι αποφάσισαν      να τους χωρίσουνε. Όχι μόνο δεν τους άφηναν να ξανανταμώσουνε, αλλά φέρανε και προξενιό να παντρέψουνε με κάποιον άλλο την κοπέλα. Τότε αυτοί, μην αντέχοντας τον χωρισμό και μη έχοντας άλλο διέξοδο, συναντηθήκανε για τελευταία φορά, ήπιανε φαρμάκι  κι αυτοκτόνησαν.

Επειδή τότε η εκκλησία απαγόρευε στους αυτόχειρες να κηδεύονται σε νεκροταφείο με νεκρώσιμη ακολουθία, οι δικοί τους αποφασίσανε να τους θάψουνε πίσω από το ιερό της μικρής εκκλησίας της Αγίας Άννας.

Χαρακτηριστική φωτογραφία της εκκλησίας της Αγίας Άννας με το λεοφωρείο της γραμμής (Αρχείο Κ. Παπούλιας).

Χαρακτηριστική φωτογραφία της εκκλησίας της Αγίας Άννας με το λεοφωρείο της γραμμής (Αρχείο Κ. Παπούλιας).

Σε λίγα χρόνια από τους τάφους των δύο νεαρών παιδιών ξεφυτρώσανε δύο δέντρα. Ένας πεύκος κι ένα κυπαρίσσι.  Τα δυο αυτά δέντρα, που φυτρώσανε το καθένα από τη μια μεριά του ιερού, το ψηλό κυπαρίσσι και το στριφτό και φουντωτό πεύκο, γέρνοντας περισσότερο το πεύκο και λιγότερο το κυπαρίσσι αγκαλιαστήκανε σφιχτά πάνω από τη σκεπή της μικρής αυτής εκκλησίας και οι ψυχές των ερωτευμένων νεαρών ενώθηκαν για πάντα..

Όπως λένε οι παλιοί, το κυπαρίσσι ήτανε η γυναίκα με την όμορφη κορμοστασιά και το πεύκο με το στιβαρό σώμα που πάει και μπλέκεται κι αγκαλιάζει το κυπαρίσσι ήτανε ο νεαρός άντρας του ζευγαριού. Φαίνεται πως ο πραγματικός έρωτας είναι θείο πράμα και υπερκαλύπτει το θάνατο, αφού ο πεύκος αγκαλιασμένος με το κυπαρίσσι θα είναι εκεί για κάμποσους ακόμα αιώνες.-

 
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. aris adanis says:

  Ψηλός σαν κυπαρίσσι…
  Κυπαρισσάκι ειν’ αψηλό το παλληκάρι π’ αγαπώ…

  Κυπάρισσος ήταν ο γιός του Τήλεφου και εγγονός του ημίθεου Ηρακλή. Νέος πανέμορφος από την Κέα. Ήταν τόσο όμορφος που ακόμα και οι Θεοί Απόλλωνας και Ζέφυρος του είχαν αδυναμία. Αυτό όμως ο ίδιος δεν το ανεχόταν και ζήτησε από τους Θεούς να τον αφήσουν να πεθάνει. Οι θεοί δεν το δέχθηκαν και τον μεταμόρφωσαν σε…κυπαρίσσι.
  Το κυπαρίσσι στην Αγία Άννα συμβολίζει μάλλον το παλληκάρι, αλλά αυτό δεν είναι και θέσφατο.

  Κατά τα άλλα πολύ ωραίο το κείμενο του αγαπητού μου φίλου Γιάννη Πουλάκη.
  Υποβάλλουμε τις θερμές μας ευχαριστίες που μας θυμίζει με ωραίες περιγραφές και εικόνες, αλλοτε τα έθιμα, άλλοτε τις παραδόσεις κι άλλοτε μας φέρνει στο νου διάφορα τοπία και περιστατικά από τον τόπο μας.
  Αυτή η ενασχόληση θέλει πραγματικό μεράκι και δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Καλή συνέχεια, φίλε Γιάννη.
  Με μεγάλη εκτίμηση
  Άρις Αντάνης

 2. Ιωάννης Πουλάκης says:

  Άρι, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, καθώς και το συμπληρωματικό σου ένθετο. Θα χαρώ πολύ, αν περάσεις για καφέ στο σπίτι μου στη Φούσα, από παραμονή της Αγίας Παρασκευής και μετά. Θα το βρεις εύκολα. Είναι λίγο πιο κάτω από το εξοχικό κέντρο “Παράδεισος” του Δρούγκα, στο δρόμο που οδηγεί στα ιχθυοτροφεία.

 3. ΔΗΜΟΤΗΣ ΓΑΛΑΤΑ says:

  ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ?????????????

  ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ????????

  ΤΟ ΠΕΥΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΑΡΡΙΣΙ?????????

  Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ??????????

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΡΑΒΗΧΤΟΥΝ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ???????????

  ΑΠΟΡΩ ΔΗΛΑΔΗ…….ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ 17 ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΠΛΕΓΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ , ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ??????

  ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΙ …….
  Η ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ , ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΉΣΕΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ!!!!!!!!!

  ΚΑΝΕΝΑΝ!!!!

Σχολιάστε