Πρόταση για συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος του νερού στην ΤροιζηνίαΓράφει ο Τάσος Γκούμας –
Εξ αρχής να τονίσουμε το θέμα της απώλειας γεωργικών εδαφών λόγω της μη ορθολογικής διαχείρισης του Υδροφόρου ορίζοντα και της εισχώρησης της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές της χώρας.

Η γη κάτω από τα πόδια μας στην Ελλάδα δεν «χάνεται» μόνο από την οικονομική κρίση, που μας ταλανίζει.

Στο κόκκινο βρίσκονται Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, ενώ μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουν η ορεινή ζώνη των Ιονίων Νήσων, η Πελοπόννησος, μεγάλο μέρος της Στερεάς, η ανατολική Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Χάνεται και στη πράξη, από το έδαφος που υποβαθμίζεται και «εξαντλείται» σε παραγωγικότητα από το φαινόμενο της ερημοποίησης. Σήμερα το 35% των εδαφών της χώρας νεκρώνεται και το 49% αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο!
(Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 19 Ιουνίου 2011
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3 ΕΚΑΤ. ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΓΗΣ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Χάνει έδαφος η Ελλάδα!
ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ rpsoul@enet.gr )

O 21ος αιών θα είναι αιώνας ξηρασίας και ζέστης για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, σε ομιλία του σε πρόσφατη εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από την ανθρωπογενή παρέμβαση στην κλιματική αλλαγή,
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας θα καταστήσουν πιο ευάλωτες τις παραθαλάσσιες περιοχές στη διείσδυση θαλασσινού ύδατος.
http://tvxs.gr/news/ellada/aionas-ksirasias-kai-zestis-o-21os-gia-tin-ellada.

(Για το θέμα αυτό υπάρχει πληθώρα ανακοινώσεων που μπορεί κανείς εύκολα να βρει στο διαδίκτυο).

Με την παρούσα εργασία μας επιδιώκουμε να γνωστοποιήσουμε τις απόψεις και όχι μόνο τις δικές μας για τα παρακάτω θέματα:

1. Τη συγκράτηση των ομβρίων ώστε να μην καταλήγουν στη θάλασσα και να αποταμιεύονται στον Υδροφόρο και
2. Την επαναχρησιμοποίηση των αστικών αποβλήτων Πόρου και Μεθάνων για άρδευση μετά από κατάλληλη επεξεργασία βιολογικού καθαρισμού.
3. Τον διαχωρισμό του δικτύου μεταφοράς νερού σε δύο. Ένα για τη μεταφορά πόσιμου νερού και έναν για τις άλλες αστικές χρήσεις.
Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας για την οικονομία του υδροφόρου αναζητήσαμε μελέτες, παρατηρήσαμε το ανάγλυφο, μιλήσαμε με έμπειρους αγρότες που παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης από πολλές 10ετίες και έχουν σαφή και αξιόπιστη γνώμη.
Οι παρατηρήσεις που βασιστήκαμε είναι:
Η διηθητικότητα των ρεμάτων στον Κάμπο της Τροιζηνίας, όπου ενδείκνυται να κατασκευαστούν φράγματα ανάσχεσης ή δεξαμενές διήθησης δεν είναι η αυτή σε όλο το μήκος τους και άρα η σωστή επιλογή της θέσης έχει καθοριστικό ρόλο.
Η κοίτη των παραπάνω ρεμάτων και ιδιαίτατα της του ‘’Κουμουνδούρου’’ σε ελάχιστη απόσταση προς τα κατάντη των υπαρχόντων φραγμάτων στη διασταύρωση προς το Μοναστήρι, παρουσιάζει σημαντικότατη διαφορά ως προς την διηθητικότητα που εύκολα μπορεί ο παρατηρητής να την διαπιστώσει όταν ρέει ο χείμαρρος.
Επομένως η κατασκευή λεκανών διήθησης (τεχνιτών μικρών λιμνών, όπου τα συγκεντρούμενα νερά της βροχής θα απορροφούνται από το έδαφος) στο σωστό σημείο είναι καθοριστική.
Την προσπάθειά μας για αυτήν την εργασία βοήθησε ο Δήμαρχος Τροιζηνίας-Μεθάνων παραχωρώντας μας την μελέτη που έχει εκπονήσει ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Τροιζηνίας με θέμα ”Εμπλουτισμός του Υδροφόρου ορίζοντα του Κάμπου της Τροιζηνίας”, όπως και αγρότες που από χρόνια παρατηρούν την εξέλιξη του φαινομένου.
Παραθέτουμε κατωτέρω χάρτες της παραπάνω μελέτης όπου απεικονίζονται οι προτεινόμενες τεχνιτές λεκάνες διήθησης και οι λεκάνες απορροής.

Στην ανωτέρω εικόνα με το μπλε χρώμα Δυτικά (αριστερά) η λεκάνη διήθησης στο ρέμα ”Κουμουνδούρου” και Ανατολικά στο ρέμα ”Φρατζή”.

Στον ανωτέρω χάρτη φαίνονται οι λεκάνες απορροής.
Η εισχώρηση της θάλασσας προς τον Κάμπο συνέπεσε χρονικά με την κατασκευή διόδου-διεξόδου των επιφανειακών νερών της βροχής προς τη θάλασσα που έγινε με την διάνοιξη αγωγού αποστράγγισης κάτω από τη άσφαλτο στη θέση ‘’Βίδι’’. Ο δρόμος επειδή η στάθμη του είναι ψηλότερα απ’ το έδαφος ενεργεί σαν φράγμα των επιφανειακών ρεόντων υδάτων προς την θάλασσα.

Στην εικόνα το ρέμα που τώρα πάει στη θάλασσα ενώ άλλοτε πήγαινε στον Υδροφόρο.

Για τα υδρογεωλογικά του κάμπου υπάρχει και μελέτη του Δ/ρος Κάρολου Μπεζέ που αναφέρει για την υποδοχή 2.000.000 κυβικών μέτρων βρόχινου νερού από την λεκάνη απορροής. Ενδεχομένως το ποσό βροχής να πρέπει να αναθεωρηθεί. Αλλά αυτοί οι αριθμοί προκύπτουν ως Μ.Ο. βροχόπτωσης σειράς ετών ή άλλων κλιματικών παραμέτρων.
Το πλουσιότερο σε παροχέτευση όμβριων στη θάλασσα είναι το ρέμα της Καλλονής που, χαρακτηριστικά, έχει δημιουργήσει και πρόβλημα πλημμυρών στο παρελθόν και είναι συχνά λόγος ανησυχίας των ντόπιων παρά τη διευθέτηση του ρέματος που έχει γίνει επειδή το ρέμα αυτό συχνά ‘’φουσκώνει’’ και κατεβάζει εκατομμύρια κυβικά.

Το ρέμα της Καλλονής από το βουνό και το σημείο εκβολής του στη θάλασσα.

Θυμόμαστε λίγοι, γιατί η απουσία μνήμης συνηθίζεται, την πλημμύρα του 1986 επί νομάρχη Ανδρέα Φούρα που κατέστρεψε καταστήματα και καλλιέργειες, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Εδώ η θέση ”Δέση” σε υψόμετρο περίπου 400 μ. όπου και η συμβολή των δύο ρεμάτων, του ”Κλαδούρι” που έρχεται από τη Χώριζα και του ”Σούλι” που έρχεται από τις Αδέρες και που συνενώνονται στο ρέμα του οικισμού της Καλλονής, όπου αν γίνει έργο θα είναι εκτός από συλλογής βρόχινου νερού για τον Κάμπο και αντιπλημμυρικό.

Η φωτογραφία αυτή πάρθηκε φέτος, τον Δεκέμβριο του 2017, μετά από 2,5 χρόνια ανομβρίας.
Η παροχή του είναι τώρα περίπου 30 κ.μ ανά ώρα αλλά μαρτυράει την παροχή που θα έχει σε χρονιά συνήθους βροχόπτωσης. Εκτιμάται σε μερικά εκατομμύρια κυβικά μέτρα

Στο ρέμα αυτό αναφέρεται ακροθιγώς, γιατί δεν ήταν στο αντικείμενό του, και ο Δ/ρ Κάρολος Μπεζές στη μελέτη του για τον Κάμπο της Τροιζηνίας, η οποία μελέτη επισυνάπτεται.  (Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε εδώ)

Εδώ το ρέμα της Καλλονής μετά τη βροχή της νύχτας 12ης προς 13η-01-2018.
Έτσι η κατασκευή διάταξης στα ανάντη της Καλλονής στη θέση που απεικονίζεται σε απόσπασμα του ”Κτηματολόγιο Α.Ε.” ή σε άλλη, θα εξασφαλίσει εκατομμύρια κυβικά μέτρα βρόχινου νερού για όλη την Τροιζηνία.

Με κίτρινο χρώμα το φράγμα που προτείνεται μέσα στο ρέμα της Καλλονής.

Το ρέμα αυτό προσφέρεται για κατασκευή φραγμάτων σε διάφορα ύψη. Η επιλογή της θέσης ή των θέσεων εξαρτάται από την ποσότητα των υδάτων που θέλουμε να συγκεντρώσουμε που όσο πιο χαμηλά προσδιοριστεί τόσο πιο ευρεία είναι η λεκάνη απορροής και από το αν θέλουμε να παροχετεύσουμε το πλεονάζον νερό στον κάμπο της Τροιζηνίας χωρίς αντλητικά συγκροτήματα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλεγεί θέση ψηλότερα.
Πιθανή επιλογή η κατασκευή δύο μικρότερων φραγμάτων ανάλογα με την οικονομικότητα και τους στόχους.
Κατά τη διαδρομή του κεντρικού ρέματος σύμφωνα με τους ντόπιους αλλά και παρατηρώντας τις λεκάνες απορροής συναντώνται νερά από πολλές μεριές και ρέματα και η πιθανή ύπαρξη και εκεί Υδροφόρου ορίζοντα θα μπορούσε να εξασφαλίσει πόσιμο νερό για όλη την Τροιζηνία. Γι αυτό θα πρέπει να γίνουν και εκεί δοκιμαστικές γεωτρήσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχει και εκεί υπόγεια λεκάνη συγκέντρωσης.
Τη διαπίστωση αυτή περί ισχυρής παροχής του ρέματος της Καλλονής συμμερίζεται και η Υ.Ε.Β. (Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων), της Περιφέρειας Αττικής που σχεδιάζει να παρέμβει στο ρέμα.
Η Υπηρεσία αυτή, όπως και το Ι.Γ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών), γνωρίζει τα υδρογεωλογικά της Τροιζηνίας.
Τα παραπάνω μπορούν να ελεγχθούν και επιβεβαιωθούν από τους μηχανικούς, γεωλόγους και γεωπόνους της Περιφέρειας παρατηρώντας τις λεκάνες απορροής και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υφιστάμενες αλλά καταχωνιασμένες γεωλογικές και κατασκευαστικές μελέτες που βρίσκονται στα αρχεία Οργανισμών ξεχασμένες.

Η λίμνη της Ψήφτας αποτελεί έναν φυσικό ταμιευτήρα με τα 1.200 στρέμματα επιφάνειάς της και ταυτόχρονα ένα βιότοπο που από πάντα εκμεταλλεύονταν οι περίοικοι ψαρεύοντας αλλά και προσέχοντας για την διατήρησή του, όπως και καταφύγιο για αποδημητικά πουλιά
Η σωστή διαχείριση της λίμνης της Ψήφτας, όπως γινόταν από πάντα αλλά που άλλαξε τις τελευταίες δύο-τρεις 10ετίες συνίστατο στην αποτροπή εισδοχής θαλασσινού νερού στη λίμνη όταν αυτή εφοδιάζετο με βρόχινο νερό από το ρέμα της ”Χρυσορρόας” (του Διαβολογέφυρου) και στην ελεγχόμενη εισδοχή του θαλασσινού νερού όταν η στάθμη της λίμνης χαμήλωνε λόγω ανεπαρκούς παροχέτευσης γλυκού νερού, εξασφάλιζε και την προστασία του βιότοπου και του υδροφόρου ορίζοντα.
Ειδικότερα η στάθμη της επιφάνειας του νερού εντός της λίμνης πρέπει να διατηρείται σε επίπεδο που να αποτρέπει την ξήρανση τόσο του εδάφους όσο και του βιότοπου.
Η αποφυγή ξήρανσης του πυθμένος της λίμνης είναι απαραίτητη και για τον λόγο ότι έτσι αποφεύγεται η σχάση του πυθμένος-εδάφους που αν γίνει, τότε διευκολύνεται η εισδοχή του θαλασσινού νερού στα παρακείμενα πηγάδια και γεωτρήσεις με δυσμενείς επιπτώσεις στις παρακείμενες καλλιέργειες αλλά και στον Υδροφόρο.

Η λίμνη της Ψήφτας.

Διακρίνονται τρεις αύλακες που συνδέουν κοιλώματα μέσα στη λίμνη όπου βρίσκουν καταφύγιο ψάρια και άλλα, όταν η στάθμη του νερού κατεβαίνει επικίνδυνα για την επιβίωσή τους, επίσης, με λίγη προσοχή, φαίνεται η κοίτη του Χρυσορρόα που καταλήγει στη λίμνη.

Εδώ το νερό που μεταφέρει ο Χρυσορρόας στην Ψήφτα.
Λήψη φωτογραφίας την 13η-01-2018.

Η λίμνη φιλοξενεί Φλαμίγκος, Φραγκόκοτες και άλλα.

Ας σκεφτούμε ότι ένα μέτρο νερού στα 1200στρεμμ. της λίμνης είναι 1 εκκατομμύριο διακόσιες χιλ. κυβικά μέτρα.

Τα ανωτέρω αποτελούν και παρατηρήσεις και προτάσεις ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ που συντάχθηκε από τους:
Σπύρο Παπαγρηγορίου, Πολιτικό μηχανικό, Μηχανικό και οικονομολόγο περιβάλλοντος, Δρ. Γιώργο Κοτζαγεώργη, Βιολόγο, περιβαλλοντολόγο, Δρ. Παναγιώτη Παναγιωτίδη, Υδροβιολόγο και Δρ. Χρήστο Καραβίτη, Μηχανικό περιβάλλοντος.
Επισυνάπτεται.  (Για να την διαβάσετε πατήστε εδώ)

Σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση του ζητήματος θα αποτελέσει η χρησιμοποίηση των λυμάτων Πόρου-Γαλατά και Μεθάνων αφού υποστούν την προβλεπόμενη βιολογική επεξεργασία ώστε να γίνουν κατάλληλα για άρδευση.
Η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των νερών είναι πραγματικότητα σε πολλές χώρες – ΗΠΑ, Αυστραλία, Γαλλία, Ισραήλ, Κύπρο, Τυνησία, Γερμανία, Μαρόκο, όπου αξιοποιούνται νερά από βιολογικούς καθαρισμούς είτε για αστικές, είτε για γεωργικές χρήσεις.
Η πρακτική επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης νερών που προκύπτουν από την επεξεργασία των λυμάτων είναι σχετικά πρόσφατη στη χώρα μας.
Συζητήθηκε για πρώτη φορά μαζί με το ζήτημα της συλλογής και επεξεργασίας των λυμάτων στην Αττική.
Μεταξύ άλλων, είχε προταθεί, τότε, να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό της επεξεργασίας λυμάτων της Αττικής, η δυνατότητα χρήσης νερού από βιολογικούς καθαρισμούς (επανάχρηση). Όμως κάτι τέτοιο δεν εντάχθηκε στα σχέδια.
(http://www.pure-hersonissos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=58).

Απόφαση της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής το 2016 προτείνει την επαναχρησιμοποίηση των βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως λυμάτων αλλά ως πολύτιμων υδάτινων πόρων. Για να δείτε ολόκληρη την απόφαση της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής πατήστε εδώ.

Αναφέρεται στην απόφαση της επιτροπής της Βουλής ότι σε ημιαστικές αγροτικές και ημιαστικές περιοχές όπου πάνω από το 80% των διαθέσιμων υδάτινων πόρων καταναλώνεται σε κάλυψη αρδευτικών αναγκών τονίζουν ότι δράσεις επαναχρησιμοποίησης πρέπει να περιλαμβάνουν και τους άμεσα ενδιαφερομένους δηλ. το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους αγρότες.
Η μέθοδος εμπλουτισμού του ορίζοντα περιλαμβάνει διήθηση από τεχνιτές δεξαμενές αλλά και από απ’ ευθείας διήθηση μέσω άρδευσης. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη από την οικονομία κατανάλωσης ηλ. ρεύματος από τις αντλίες των υδροληψιών και από αποφυγή γενικότερα νέων γεωτρήσεων καθώς και εκβαθύνσεων αφού η εφαρμογή συνολικά του συστήματος θα αποτρέψει περαιτέρω αύξηση του βάθους της επιφάνειας του Υδροφόρου . Τέτοιο σύστημα συλλογικής άρδευσης εφαρμόζεται από 10ετιών στην Ιεράπετρα Κρήτης με πολλαπλά πλεονεκτήματα.
Για όποιον επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν πλήθος ανακοινώσεων πληκτρολογώντας στο Search στο Google τη φράση ” επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων”.
Ας γίνουμε πρωτοπόροι. Δεν είναι δύσκολο. Η τεχνολογία υπάρχει και είναι φθηνότερη από άλλα έργα εύκολα και ‘’βολικά’’.
Δεν μας φαίνεται ακατόρθωτο να πάμε μπροστά.
Τα ανακυκλούμενα νερά μπορούν να παροχετευτούν σε πηγάδια ή γεωτρήσεις, πρακτική που είναι γνώριμη και εφαρμόζεται, παράλληλα με την ακτογραμμή της χερσαίας Τροιζηνίας που έχουν ήδη καταστεί ανενεργά λόγω υφαλμύρωσης.
Η πλήρωση αυτών των πηγαδιών με το ανακυκλούμενο νερό θα απωθήσει το θαλάσσιο μέτωπο που έχει καταστήσει άγονο κατά τη μισή έκτασή του τον, κάποτε, εξαιρετικής γονιμότητας και παραγωγικότητας, κάμπο της Τροιζηνίας που μπορεί να επανακτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά του.
Όσον δε αφορά την επάρκεια νερού ποιοτικώς άριστου προς πόση υπάρχει η παληά πρόταση της Υ.Ε.Β. για διάνοιξη γεωτρήσεων στα ριζά του βουνού δηλ. πάνω από τις καλλιέργειες, ώστε να είναι αδύνατη η ρύπανση του αντλούμενου νερού από τα νιτρικά των καλλιεργειών. Η πρόταση αυτή της Υ.Ε.Β. συνοδευόταν και από την κατασκευή χωριστού δικτύου για το πόσιμο νερό.
Η λύση αυτή που δυστυχώς δεν αξιολογήθηκε θα αποτελέσει και λύση εις το διηνεκές του ζητήματος του καλού νερού για πόση χωρίς να επιβαρύνεται ο Υδροφόρος, ως προς τις διαθέσιμες ποσότητες αρδευτικού νερού.
Αυτό το σύστημα ξεχωριστού δικτύου για το πόσιμο λειτουργεί στην Κύπρο όπου επιπροσθέτως, ενημερώνουμε, ότι ούτε λίτρο βρόχινου νερού δεν πάει στη θάλασσα.
Στην Κύπρο στο νεροχύτη του σπιτιού η βρύση έχει διακόπτη δύο θέσεων. Μια για το προς πόσιν νερό και μια για τις άλλες χρήσεις.
Έργο με αυτά τα χαρακτηριστικά που προτάθηκε από την Υ.Ε.Β. πριν 30 χρόνια και προτείνονται και από εμάς υπάρχει σε μικρή κλίμακα και λειτουργεί εδώ στην Τροιζηνία από το 1996.
Κατασκευάστηκε από τον Νίκο Δημ. Λαζάρου, τότε κοινοτάρχη Τακτικούπολης και λειτουργεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για μια απλή σωλήνα από γεώτρηση στην Κοκκινιά μέχρι τα χωριά Μεταμόρφωση και Τακτικούπολη.
Το σύστημα λειτουργεί με ροή βαρύτητας, χωρίς αντλίες μεταφοράς, κόστη συντήρησης κλπ.
Η προώθηση λύσεων όπως απονιτροποιήσεις και αφαλατώσεις θέτουν επιτακτικότερα το θέμα του ξεχωριστού δικτύου επειδή η διαδικασία της απονιτροποίησης κατά την οποίαν απορρίπτεται στη θάλασσα η μισή ποσότητα του αντλούμενου νερού, θα επιβαρύνει δραματικά τον Υδροφόρο, επειδή για την ίδια κατανάλωση θα αντλείται διπλάσια ποσότητα νερού.
Το απονιτρωμένο ή αφαλωτεμένο νερό με το υπάρχον δίκτυο θα παροχετεύεται και για πόση αλλά και για πάσαν άλλη χρήση που σημαίνει πολλαπλάσιες δυναμικότητες για τις σχετικές επεξεργασίες αλλά και πολλαπλάσια άντληση από τον Υδροφόρο.
Δηλαδή επουλώνοντας την μια πληγή χειροτερεύουμε την άλλη, τη μεγάλη.
Αυτό το γνωρίζουν οι αγρότες και ανησυχούν ακόμα περισσότερο για την μη επάρκεια του αρδευτικού νερού και για την καταστροφή των εκμεταλλεύσεών τους.
Να σημειώσουμε δε ότι η μετρούμενη από τους υδρομετρητές των καταναλωτών για αστική χρήση καταναλισκόμενη ποσότητα νερού υπολείπεται σημαντικά της αντλούμενης.
Δεν είμαστε αντίθετοι στην απονιτροποίηση αν πρόκειται για την υγεία μας, αλλά έπρεπε προηγουμένως να παρθούν άμεσα και μέτρα εμπλουτισμού του ορίζοντα.
Η κατά τρίτη χρονιά συνέχιση της ανομβρίας, αν συμβεί, θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη Επαρχία.
Εξ άλλου η διαδικασία υποχρέωσης για έκδοση άδειας χρήσης νερού των υδροληψιών που αναγκάζει τους αγρότες σε τοποθέτηση υδρομετρητή και άρα σε ορθολογική χρήση της αναγκαίας μόνο ποσότητας εφαρμοζόμενου στις καλλιέργειες νερού, θα συμβάλει στην αποφυγή της σπατάλης και στην εξοικονόμησή του.
Με αυτές τις παρεμβάσεις ικανοποιούνται οι εξής βασικές παράμετροι:
1. Γίνεται οικονομία στο νερό που ήδη έχουμε.
2. Είναι η πιο οικονομική λύση ως προς τη σχέση κόστους κατασκευής- απόδοσης.
3. Χαμηλό κόστος λειτουργίας των διατάξεων για την παροχέτευση στον Κάμπο των αποβλήτων και των αποταμιευομένων στα φράγματα.
4. Η συντήρηση είναι σπανιότατη αφού αφορά μόνο τον καθαρισμό της κοίτης των ρεμάτων και των λεκανών από τα φερτά υλικά που μπορεί να γίνεται αυτόματα και χωρίς κόστος με την απόληψη και χρησιμοποίησή των φερτών από ενδιαφερομένους εργολάβους, αγρότες και όσους άλλους τα χρειάζονται.
5. Υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη στο αρχείο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Τροιζηνίας που χρειάζεται μόνο προσαρμογή στα χρειαζούμενα.
6. Και τέλος αξιοποιούνται οι Υπηρεσίες του Δημοσίου επειδή κατέχουν την σχετική τεχνογνωσία. Ήδη τα φράγματα ανάσχεσης στο ρέμα ‘’Κουμουδούρου’’ και ‘’Φρατζή’’ έχουν κατασκευαστεί με μελέτη και εποπτεία της Υ.Ε.Β. όπως και η σχεδιαζόμενη, όπως προαναφέραμε, παρέμβαση στο ρέμα της Καλλονής που απασχολεί επίσης, και ορθά, την Υ.Ε.Β., η δε αξιοποίηση της ήδη υφιατάμενης μελέτης του Αναπτυξιακού Συνδέσμου δεν απαιτεί εξ ολοκλήρου νέα μελέτη.
Όμως η πρώτη εργασία που πρέπει να γίνει προκειμένου για λεπτομερέστερη προσέγγιση του αντικειμένου είναι να υπάρξει συνεργασία των Υπηρεσιών της Περιφέρειας με την Αρχαιολογία και το Δασαρχείο, πριν την σύνταξη των αναγκαίων μελετών ώστε να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η τελική έγκριση και απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος.
Όπως ήδη έχει αντιληπτό το κάθε ένα από τα παραπάνω προτεινόμενα έργα λειτουργεί αυτόνομα και έτσι μπορούν να γίνουν τμηματικά και να αποδίδουν αποτέλεσμα πριν κατασκευαστούν τα υπόλοιπα.

Τάσος Γκούμας.
Comments (26)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Τάσος Γκούμας says:

  Αγαπητοί συμπατριώτες,
  Αν δεν ρίξει 2-3 καλά ποτιστικά νερά που να πάνε σιγά-σιγά κάτω στον Υδροφόρο θα έχουμε πολύ δύσκολο Καλοκαίρι, χειρότερο από τα προηγούμενα.
  Θα χαθούν περιουσίες και κόποι μιας ζωής για αγρότες που δεν θα έχουν νερό να ποτίσουν αλλά και για όλους μας που δεν θάχουμε να πιούμε καθαρό νεράκι.
  Κι αυτό γιατί οι υπεύθυνοι φορείς αρνούνται πεισματικά και ανοήτως να ακολουθήσουν τις ειδοποιήσεις και προειδοποιήσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών που εδώ και 30 χρόνια εισηγούνται να παρθούν μέτρα για την Οικονομία του Υδροφόρου.
  Η σημερινή Πολιτική ηγεσία, η Περιφέρεια, από πέρσυ ανταποκρίθηκε άμεσα και έδωσε οδηγία σχετικές μελέτες για το θέμα να ενταχθούν στα πρώτα 5 έργα του 2017, μετά από αίτημά μας που υπογραφόταν από 250 και πλέον συμπατριώτες μας.
  Αυτό όμως δεν έγινε και όπως μας ενημέρωσαν υπεύθυνα χείλη κατά την λαϊκή Συνέλευση που έγινε πέρσυ τέτοιον καιρό στο Γυμνάσιο Γαλατά, οι μελέτες αυτές θα εντάσσονταν στον αναμορφωμένο προϋπολογισμό του Μαρτίου 2017, που όμως και αυτό δεν έγινε.
  Άρα, κάποιοι φρενάρουν αυτήν την υπόθεση. Κάποιοι που διαφεντεύουν τις τύχες μας και προκρίνουν άλλα έργα, πολλές φορές άχρηστα αλλά και επιζήμια από την άποψη της κατασπατάλησης δημόσιων πόρων και γράφουν στα παληά τους τα παπούτσια τις πραγματικές και ζωτικές ανάγκες μας, όπως αυτή του Νερού.
  Τι κάνουμε;
  Περιμένουμε να ξεραθεί και ο άλλος μισός Κάμπος για να αντιδράσουμε;
  Πολύ αργά.
  Πρέπει άμεσα, τώρα, να ενταχθούν στο προϋπολογισμό του Μαρτίου οι εξής μελέτες:
  1. Μελέτη επανάχρησης των προϊόντων του Βιολογικού για άρδευση και ανάσχεση της εισχώρηρησης του θαλασσινού νεού στον Κάμπο.
  2. Μελέτη νέων γεωτρήσεων πιο ψηλά από τις καλλιέργειες και ξεχωριστό δίκτυο μεταφοράς και διανομής μόνο του προς πόσιν νερού.
  3. Αναμόρφωση της υφιστάμενης μελέτης Εμπλουτισμού του Υδροφόρου Ορίζοντα που υπάρχει στα αρχεία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Τροιζηνίας για την ανάσχεση της κατάληξης των νερών των ρεμάτων στη θάλασσα.
  4. Μελέτη κατασκευής διατάξεων στο ρέμα της Καλλονής με στόχους α) την μείωση του κινδύνου πλημμύρας στην Καλλονή, β) την αποτροπή κατάληξης των νερών στη θάλασσα, γ) τον εφοδιασμό του Υδροφόρου της Καλλονής με επαρκές νερό, και δ) Την ενίσχυση του Υδροφόρου του Κάμπου .

  Εμείς με ότι γνώσεις και εμπειρίες και πληροφορίες έχουμε, προτείνουμε, και ας υιοθετηθούν άλλες προσφορότερες προτάσεις.
  Αλλά κάτι πρέπει να γίνει άμεσα, Τώρα.
  Να ανατεθούν οι μελέτες ώστε του χρόνου να μπορούν να ξεκινήσουν τα κατάλληλα έργα.
  Ας βοηθήσουμε όλοι με τη διατύπωση απόψεων και σχολίων που καταδεικνύουν ότι όλοι νοιώθουμε την Ανάγκη και το Πρέπον

 2. Τάσος Γκούμας says:

  Πόρος 27-01-2018

  Αγαπητοί φίλοι,
  σας δημοσιοποιώ επιστολή που μου έστειλε φίλος μου από τα φοιτητικά μου χρόνια, χημικός μηχανικός του Ε.Μ.Π. που αγαπά την Τροιζηνία την μελετάει στο πεδίο των γνώσεών του και την επισκέπτεται συχνά.
  …………………………………………………………………………………………………..
  Αγαπητέ Τάσο,

  συγχαρητήρια για την μελέτη σου που δημοσιεύτηκε στο POROS NEWS. Εξέφραζε με σαφήνεια και κατανοητό τρόπο γραφής τις απόψεις σου.
  Απετέλεσε αυτό αφορμή να σου Τ/Φ απόψε και να διατυπώσω την άποψη ότι οι γεωτρήσεις που έχουν γίνει έχουν πιθανότατα επιτρέψει την διείσδυση θαλασσινού νερού στον αντλούμενο υδροφόρο ορίζοντα στην πεδιάδα της Καλλονής και στον Κάμπο.
  Οι γεωτρήσεις αυτές έχουν διατρήσει τα διάφορα στρώματα γλίνας (άργιλλος-clay) που σχηματίστηκαν στο γεωλογικό παρελθόν (και εξακολουθούν να σχηματίζονται) από την συνάντηση των νερών των χειμάρρων με φερτά υλικά διάβρωσης των ορεινών όγκων ποικίλων πετρωμάτων αλλά και οργανικής ύλης εν λεπτώ διαμερισμώ με το νερό της θάλασσας οπότε γίνεται ιοντοεναλλαγή του Να(1+) με Ca (2+) & Mg (2+) πού οδηγεί σε κροκιδώσεις και καθιζήσεις στον πυθμένα της θάλασσας συμπαρασύροντας και άλλα στερεά εν αιωρήσει στο θαλασσινό νερό (βλ.GLINA, ΨΙΦΤΑ1..pdf).
  Αυτό που προτείνω για να λειτουργήσει σωστά η λιμνοθάλασσα της Ψίφτας με είσοδο/έξοδο ανοιχτές για θαλασσινό ή λιμναίο νερό είναι να γίνει λήψη στρωματικού γεωλογικού καρότου μέχρι βάθους μεγαλύτερου από την βαθύτερη γεώτρηση στην περιοχή της λίμνης και να διαπιστωθεί η ύπαρξη και το πάχος των διαφόρων στρωμάτων γλίνας στο υπέδαφος.
  Αυτή η γλίνα , ως γνωστόν, μονώνει από άποψη υδατοπερατότητας τις υπόγειες υδατοδεξαμενές γλυκού/αλμυρού νερού. Εάν όμως διατρηθεί με γεωτρήσεις τότε επικοινωνούν τα αλμυρά με τα γλυκά νερά και γίνονται υφάλμυρα ακατάλληλα για αρδεύσεις. Πιστεύω ότι με έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα (μικρά και διαδοχικά φράγμα στους χειμάρρους, αναδασώσεις και αναβαθμίσεις στους ορεινούς όγκους, κατασκευή τάφρων κατείσδυσης των ομβρίων υδάτων κλπ) το μέτωπο του γλυκού νερού θα εκτοπίσει σταδιακά τα μέτωπα των θαλασσινών υπόγειων διαδρομών , θα ανυψώσει το ύψος του υδροφόρου ορίζοντα ώστε να αρκούν τα πηγάδια που υπήρχαν και να ταπωθούν-απομονωθούν οι γεωτρήσεις.
  Σε ό,τι αφορά την πεδιάδα της Καλλονής έχει γίνει η ίδια αμαρτία των γεωτρήσεων και θα χρειαστούν πολλές μικροφραγματοανασχέσεις καθ όλη την διαδρομή ροής του μεγάλου ρέμματος (χείμαρρου με την μεγαλύτερη λεκάνη περισυλλογής ομβρίων στην Τροιζηνία). Οχι μεγάλο φράγμα εκατοντάδων ή εκατομμυρίων κυβικών πάνω από τον οικισμό όταν σε 10 ΚΜ υπάρχουν υπέργεια και, κυρίως, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο “Παυσανίας” που αναλύφτηκε πρόσφατα 5 ΚΜ Β/ΒΔ της Κρασοπαναγιάς με βάθη 300 μ η βάση και 150 μ οι κορυφές και εμβαδόν βάσης 6,000 στρέμματα (2-πλάσιο της πεδιάδας της Καλλονής) και παρακολουθείται με βαθυσκάφος από ερευνητική ομάδα (βλ κα. Παρασκευή Νομικού, Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών) ενώ η χερσόνησος των Μεθάνων παρακολουθείται γεωδαιτικά σαν ενεργό τμήμα του Αιγαιακού Ηφαιστειακού Τόξου (Σουσάκι, Αίγινα, Μέθανα, Πόρος, Σαντορίνη, Νίσσυρος κλπ).
  Επίσης στην Καλλονή η κατείσδυση των ομβρίων και ο εξ αυτής φυσικός εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα είναι σχετικά ευχερής αφού ακόμα και σε μέτρια ετήσια βροχόπτωση ο υδροφόρος ορίζοντας στη ζώνη του παραλιακού μετώπου φτάνει στην επιφάνεια του εδάφους και νερά μέσω αποστραγγιστικών καναλιών κατευθύνονται στη θάλασσα. Άρα μεγάλο φράγμα μπορεί σε βροχερή χρονιά να μετατρέψει την πεδιάδα της Καλλονής σε βάλτο !!!
  Αυτά φίλε Τάσο,
  σού επισυνάπτω βιβλιογραφία και οπτικό υλικό για ενημέρωσή σου.
  ΜΦΧ
  (Ακολουθεί υπογραφή)

  ΥΓ1:Ενδεχομένως να έχω λάθη. Το καρότο γεωλογικής διαστρωμάτωσης ή άλλος ειδικός τρόπος καθώς και οι ειδικοί υδρογεωλόγοι θα δώσουν τις σωστές λύσεις.

  (Σχόλιο δικό μου: Παρακαλώ να σημειώσετε την διακριτικότητα του Υ.Γ. του φίλου μου).

  Για τη δημοσιοποίηση

  Τάσος Γκούμας.

 3. Μαρία Ανδρέου says:

  Διάβασα πολύ προσεκτικά και με μεγάλο ενδιαφέρον τη μελέτη και τα σχόλια. Ήξερα πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα του νερού στην περιοχή μας. Δεν ήξερα όμως τις τόσο σοβαρές και μακρόχρονες επιπτώσεις του στον περιορισμό του Υδροφόρου ορίζοντα.
  Η μελέτη και τα σχόλια, με την επιστημονική τους τεκμηρίωση, με έπεισαν πως οπωσδήποτε κάτι πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ. Κι αυτό το “κάτι” προτείνεται απλά και κατανοητά στις μελέτες των ειδικών επιστημόνων.
  Χαίρομαι που υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες που και το πρόβλημα έχουν μελετήσει και προτάσεις έτοιμες έχουν.
  Τώρα είναι ανάγκη να πιεστούν οι αρμόδιοι ώστε να ενταχθεί το έργο άμεσα στους προϋπολογισμούς.
  Εδώ πρέπει – μάλλον – να ενεργήσουν δραστικά, Δήμος, Περιφέρεια, ιδιώτες και όποιος έχει τον τρόπο να βοηθήσει ώστε χαρακτηριστεί ΕΠΕΙΓΟΝ και ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ το έργο.
  Με εκτίμηση,
  μαρια ανδρεου

 4. Βαγγέλης Τυχόπουλος says:

  Θέλω με αυτό το μήνυμά μου να αναφερθώ στο μεγάλο πρόβλημα του νερού στην περιοχή της Τροιζηνίας και ιδιαίτερα,. του Πόρου του οποίου είμαι δημότης.
  Το νερό ειναι ακριβό και αμφιβόλου ποιότητος, ειδικά το καλοκαίρι.
  Άκουσα ότι υπάρχουν πιθανότητες στην περιοχή της ΑΡΤΙΜΟΥ να υπάρχει ανάβαλος.
  ΜΗπως και πρέπει να το ψάξουμε///?
  Ένα πράγμα που αφορά την εύρεση νερού έχει να κάνει με τον βιολογικό καθαρισμό ο οποίος, σε δεύτερο και τρίτο στάδιο δίνει νερό για πότισμα ακόμη και πόσιμο.
  Γι αυτό πιστεύω οτι το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού θα έπρεπε να βρίσκεται στο ΄΄ηπειρωτικό΄΄ τμήμα της επαρχίας.

  Με τιμη

  Βαγγέλης Τυχόπουλος

 5. Γεράσιμος Μαγριπής says:

  Όσοι ασχολούμαστε με τον γεωργικό τομέα στην περιοχή της Τροιζηνίας,γνωρίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα που υπάρχει στο υδατικό δυναμικό της επαρχίας.Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έπρεπε να είχαν χτές .
  Η εμπεριστατωμένη πρόταση του Τάσου Γκούμα είναι μια ευκαιρεία και μια πρόκληση γι’αυτούς που έχουν τον θεσμικό ρόλο αλλά και ευθύνη για την εκτέλεση των κατάλληλων έργων για τον εμπλουτισμό και την διαχείρηση των υδάτων της επαρχίας.

 6. ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ says:

  ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΚΟΥΜΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ.
  ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΑΛΛΗ ΑΝΑΒΟΛΗ.
  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΑΦΗ Η ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ.
  ΑΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΤΟ ΤΟΥ, ΕΣΤΩ ΚΙ Μ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΥΔΑΤΩΝ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΗΠΟΥΣ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΠΑΤΑΛΗ ΣΕ ΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ, ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ.

 7. Δημήτρης Καστριώτης says:

  Αγαπητέ φίλε Τάσο
  Συγχαρητήρια για την μελέτη σου “Πρόταση για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος του νερού στην Τροιζηνία”. Τη διάβασα με προσοχή και πολύ εύκολα συνειδητοποίησα πόσο σημαντική για τον τόπο είναι η επίλυση προβλήματος. Σχετικά με την χρήση των προϊόντων του Βιολογικού είναι φανερό πιστεύω στους περισσότερους , ότι το εργοστάσιο έπρεπε να βρίσκεται κάπου αλλού, προκειμένου να χρησιμοποιούνται τα προϊόντα του για άρδευση και όχι στον Πόρο. Για τα υπόλοιπα δυστυχώς δεν είμαι ειδικός για να κρίνω τις λύσεις που προτείνονται. Από αυτά που διάβασα, είδα ότι λύσεις υπάρχουν, αξιόλογοι επιστήμονες ειδικευμένοι στο θέμα υπάρχουν και θα τις κρίνουν. Αυτό που απουσιάζει είναι οι αρμόδιοι να λάβουν τις αποφάσεις που απαιτούνται. Και αυτοί (απ’ότι κατάλαβα αρμόδια είναι η Περιφέρεια Αττικής)σίγουρα γνωρίζουν τη σπουδαιότητα του θέματος, αλλά για να ενεργοποιηθούν πρέπει να πιεστούν από πολίτες, Δήμους, Φορείς και όλους όσους ενδιαφέρονται για το θέμα. Δυστυχώς στην Ελλάδα μας, χωρίς την ανάλογη πίεση δεν γίνεται τίποτα. Και πάλι συγχαρητήρια και ευχές για ευόδωση των προσπαθειών σου.

 8. Ελένη Στρουχέλη says:

  Αγαπητέ φίλε Τάσο,
  Με ιδιαίτερη προσοχή, διάβασα τις στοιχειοθετημένες και ολοκληρωμένες προτάσεις σου ,για την διαχείριση της συνολικής αντιμετώπισης του νερού στην Τροιζηνία.
  Δεν είμαι ειδική, καθόλου, στα τεχνικά θέματα, όμως οι μελέτες και οι προτάσεις των ανθρώπων που διαθέτουν την σχετική τεχνογνωσία, με έπεισαν για την αναγκαιότητα και το κατεπείγον της λύσης του προβλήματος, που ταλανίζει την περιοχή και τους κατοίκους της , με τις γνωστές περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες.
  Δυστυχώς, τα προβλήματα τα καταλαβαίνουμε, μόνον αφού έχει συντελεσθεί η καταστροφή , μια καταστροφή που έχει προκαλέσει η αδιαφορία των κρατικών φορέων, είτε από άγνοια ,είτε από επιπολαιότητα. Αυτή η καταστροφή που σταδιακά συντελείται, παρά τις “κραυγές αγωνίας των κατοίκων”, πρέπει να οδηγήσει κυρίως τα όργανα της Κεντρικής Διοίκησης, να συνεργασθούν, ώστε να εξασφαλισθούν εγκρίσεις και μελέτες, να ενταχθούν στους προυπολογισμούς , για να υλοποιηθούν τα έργα που απαιτούνται.
  Οι λύσεις των προβλημάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων, είναι ενταγμένες σε διαδικασίες με σαφείς κατανεμημένους όρους και αρμοδιότητες και κάθε ένας που έχει θεσμική θέση, οφείλει να γνωρίζει , αλλά και πρέπει να θεωρεί υποχρέωσή του, να προχωρήσει την λύση τους. Αυτός είναι ο ρόλος τους και η ευθύνη τους.
  Μόνο με συνεχή συλλογική προσπάθεια και συντονισμό , μπορούν να ξεπερασθούν τα προβλήματα.
  Εύχομαι ο αγώνας σου και οι προσπάθειές σου , να βρουν σύντομα την καλύτερη επιθυμητή λύση.

 9. Γιάννης Μανιάτης says:

  Οι γεωπολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο επόμενος Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει για το νερό.
  Το πρόβλημα στην Τροιζηνία, όπως και σε άλλες περιοχές, είναι πολύ σοβαρό. Ήδη ο ΤΟΕΒ αρχίζει και το αντιμετωπίζει και στο Λεμονοδάσος.
  Δεν είμαι ο αρμοδιότερος να κρίνω αν τα προτεινόμενα μέτρα από τον Τάσο το Γκούμα είναι αρκετά. Ως γεωπόνος και απασχολούμενος τόσα χρόνια στην περιοχή, γνωρίζει τα πράγματα πολύ καλά.
  Πάντως οι αρχές θα πρέπει επιτέλους να αρχίσουν από κάπου. Η αδράνεια είναι αδικαιολόγητη.

 10. Τάσος Γκούμας says:

  Ευχάριστα νέα.
  Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο Δήμαρχος Πόρου κ. Γιάννης Δημητριάδης μας ενημέρωσε ότι υπάρχει χρηματοδότηση μελέτης για το νέο βιολογικό η οποία προβλέπει κατασκευή εξ αρχής της μονάδας και επεξεργασία των λυμάτων μέχρι και του Γ’ σταδίου, που σημαίνει την καταλληλότητα του αποτελέσματος της επεξεργασίας για άρδευση. Χρησιμοποιούμε αυτήν την έκφραση γιατί το αποτέλεσμα της βιολογικής επεξεργασίας δεν θεωρείται πλέον ”λύματα” αλλά πολύτιμοι υδάτινοι πόροι.
  Επίσης ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι υπάρχει δέσμευση της Περιφέρειας να χρηματοδοτηθεί το έργο.
  Συζητήσαμε και την αναγκαιότητα να επιλεγεί μια διάταξη που να συνδυάζεται με τη διάθεση του αρδευτικού, πλέον, νερού στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του Κάμπου.
  Μιας και πρόκειται να γίνει αυτό το έργο ας γίνει εις τρόπον ώστε να ανταποκρίνεται και στην αναγκαιότητα της εξοικονόμησης νερού.
  Γι αυτό θα χρειαστεί να επιλεγεί μια κατάλληλη χωροθέτηση του βιολογικού ως και η κατασκευή μιας δεξαμενής υποδοχής του αρδευτικού πλέον νερού, εις τρόπον ώστε η διανομή στους αγρούς να γίνεται με ελεύθερη ροή χωρίς αντλίες κλπ.
  Η κατασκευή μιας δεξαμενής στο κατάλληλο υψόμετρο είναι αναγκαία για να λειτουργεί το δίκτυο, όπως λειτουργεί το δίκτυο ύδρευσης.
  Αυτό θα απαλλάξει τους αγρότες από γεωτρήσεις, πηγάδια, αντλίες, κατανάλωση ηλ. ρεύματος, συντηρήσεις κ.λ.π. που σημαίνει μείωση του κόστους παραγωγής.
  Για τη διαχείριση του αρδευτικού δικτύου θα χρειαστεί η δημιουργία ενός Ο.Ε.Β. (Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων) του Κάμπου ή ενός οργανισμού διαχείρισης του δικτύου.
  Ήδη στην Επαρχία μας έχουμε δύο τέτοιους οργανισμούς: Τον Τ.Ο.Ε.Β. Λεμονοδάσους Πόρου και τον Τ.Ο.Ε.Β. Λεμονοπερίβολου Τροιζήνας.
  Να σημειώσουμε ότι ο κ. Δήμαρχος έχει από πέρσυ ανταποκριθεί σε αίτημά μας να γίνει κάτι για το θέμα του νερού όταν είχαμε υποβάλλει το σχετικό αίτημα που είχε συγκεντρώσει περίπου 300 υπογραφές ενδιαφερομένων, κυρίως αγροτών, και αξιολογεί το θέμα του νερού ως πρωταρχικό για την Επαρχία.
  Παρακαλούμε για γνώμες.

 11. Τασος Γερασιμου says:

  Αγαπητε Τασο
  Βλεπω οτι η υπομονη σου κ η επιμονη σου για το θεμα της επιλυσης του προβληματος του εμπλουτισμου του υδροφορου οριζοντα του καμπου της Τοιζηνιας αρχιζεινα αποδιδει μετα την επικοινωνια που ειχες με τον Δημαρχο Πορου.
  Ελπιζω κ oi υπολοιποι αρμοδιοι φορεις να αντιληφθουν το μεγεθος του προβληματος κ να εκδηλωσουν αναλογο ενδιαφερον.

 12. Σοφια Κολλια says:

  Αγαπητε Τασο
  Παρακολουθω με μεγαλο ενδιαφερο την προσπαθεια σου για την οριστικη επιλυση του εμπλουτισμου του υδροφορου οριζοντα κ διαχειρισης του νερου.Ειναι καιρος και οι αρμοδιοι φορεις να δειξουν αναλογο ενδιαφερον διοτι ειναι θεμα που αφορα τοσο την υδρευση οσον και την αρδευση των καλλιεργειων.
  Πρεπει οι αρμοδιοι φορεις να χρηματοδοτησουν το συντομοτερο δυνατον τις σχετικες μελετες και εργασιες καινα μην τις καταχωνιαζουν στα συρταρια των διαφορων υπηρεσιων οπως εγινε και με τις μελετες διαφορων επιστημονων.

 13. Στέλλα Σταματέλου says:

  Παρακολουθούμε χρόνια τώρα τη θάλασσα να μπαίνει στα χωράφια μας και να τα αχρηστεύει. Πότε θα κάνουμε κάτι γι’ αυτό;

 14. Ελένη Μπουρίτη says:

  Επιτέλους επισημαίνεται ένα από τα πιο καίρια προβλήματα του τόπου μας. Στην περιοχή “Βίδι” διατηρώ δύο γεωτρήσεις όπου και στις δύο έχει εισχωρήσει η θάλασσα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ξεραθεί περιβόλι 25 στεμμάτων με εσπεριδοειδή, μεγάλος αριθμός ελαιοδένδρων καθώς και καλλιέργεια 10 στρεμμάτων με κυδωνιές, βυσσινιές και ακτινίδια. Αυτή η καταστροφή δεν είναι πρόσφατη, αλλά όντας τόσο κοντά στη θάλασσα ήμασταν από τους πρώτους που επλήγησαν εδώ και 15 με 20 χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν παρθεί μέτρα, με εξαίρεση τη δημιουργία κάποιων υδατοφρακτών, οι οποίοι δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα σε όλη του την έκταση. Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στο άρθρο, χωρίς να είμαι ειδικός, φαίνονται υλοποιήσιμες, ικανές να λύσουν το θέμα και στα πλαίσια ενός λογικού για το πρόβλημα προϋπολογισμού. Ειδικά οι προτάσεις περί της χρήσης του νερού των βιολογικών και του διαχωρισμού των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη αρκεί το νέο δίκτυο να καλύπτει και να εξυπηρετεί όλον τον Κάμπο της Τροιζηνίας. Αυτό το επισημαίνω, γιατί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών στην περιοχή “Βίδι” είναι η επέκταση του δικτύου του ΤΟΕΒ Τροιζήνας προς την περιοχή μας ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ξανά τα χωράφια μας και δεν θα ήθελα να δημιουργηθεί παρόμοια κατάσταση σε άλλους. Έτσι, όπως διατυπώνεται και στο άρθρο, θα μειωθεί η χρήση των ιδιωτικών γεωτρήσεων και άρα η κατασπατάληση από κάποιους, αυτού του πολύτιμου αγαθού.

 15. Νικόλαος Γ. Δημητρίου, Φωτεινή Γκιώνη says:

  Έχουμε ένα αγρόκτημα 25 στρ. στη θέση ‘’Βίδι’’ Τροιζήνας όπου καλλιεργούμε βιολογικά προϊόντα σε 4στρεμμ. καλυμμένα με χαμηλά ‘’tolls’’ και τα υπόλοιπα υπαίθρια.
  Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το δύσκολο αυτό τρόπο καλλιέργειας προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστικοί, να σταθούμε στην αγορά και μέχρι τώρα έχουμε την εμπιστοσύνη και των ντόπιων και των επισκεπτών.
  Παρακολουθήσαμε εκπαίδευση για τις μεθόδους παραγωγής βιολογικών προϊόντων και από το 2007, επίσημα και πιστοποιημένα, παράγουμε βιολογικά προϊόντα αγωνιζόμενοι με τους φυτικούς και ζωικούς εχθρούς των καλλιεργειών μας χωρίς να χρησιμοποιούμε χημικά σκευάσματα, πράγμα που είναι αρκετά δύσκολο.
  Βλέπουμε όμως να ανεβαίνει η ηλεκτροαγωγιμότητα (E.C.) του νερού στο πηγάδι μας από τις 400-500 μονάδες στις 800-1300 που σημαίνει αύξηση της αλατότητας.
  Όταν, με το ρυθμό που πάει, με τις ανομβρίες, φτάσει τις 2.500 μονάδες θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε να παράγουμε.
  Αυτά είναι γνωστά σε όλους από τις επανειλημμένες από πολλών ετών προειδοποιήσεις της Υ.Ε.Β. αλλά και από την απλή παρατήρηση της εξέλιξης της εισχώρησης του θαλασσινού νερού στον Κάμπο.
  Μέτρα δεν έχουν παρθεί μέχρι τώρα.
  Κρίμα δεν είναι;

 16. Τάσος Γκούμας says:

  Αγαπητοι φίλοι,
  η δημόσια διαβουλευση που ξεκινήσαμε φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς.
  Ήδη κέντρα λήψης αποφάσεων, πληροφορούμαστε, έχουν δώσει οδηγία να προχωρήσουν τα κατάλληλα μέτρα για το θέμα.
  Αλλά και άλλοι φορείς που δεν έχουν μέχρι τώρα εκδηλώσει τους προβληματισμούς τους, είμαστε βέβαιοι ότι απασχολούνται με το πρόβλημα.
  Εκτός από τις δημοσιευμένες απόψεις-σχόλια που έχουν μέχρι τώρα διατυπωθεί είμαστε δέκτες παρατηρήσεων, από αγρότες κυρίως, που προτείνουν βελτιώσεις των προτάσεών μας που είναι κυρίως οι εξής:
  1. Να γίνουν δεξαμενές διήθησης σαν αυτές που προτείνει η μελέτη του Αναπτυξιακού συνδέσμου αλλά σε περισσότερα σημεία, αν είναι δυνατόν, σε όλα τα ρέμάτα που καταλήγουν στη θάλασσα συμπεριλαμβανομένου και του Χρυσορρόα (Διαβολογέφυρο).
  2. Όπου χρειάζονται φράγματα να μην γίνουν ένα-δύο μεγάλα αλλά περισσότερα μικρά.
  3. Και εκείνο που υποστηρίζουν με πολλή ένταση είναι η επανάχρηση των προϊόντων του βιολογικού που είναι σταθερή παροχή πολύτιμου υδάτινου πόρου, για άρδευση.
  Εμείς που, οπωσδήποτε, δεν διεκδικούμε το αλάθητο θα συμπεριλάβουμε τις προτάσεις αυτές στην τελική πρόταση που θα υποβάλουμε σε Υπηρεσίες και φορείς ενημερώνοντας προηγουμένως γι αυτές τις τροποποιήσεις όλους τους συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση για να υπάρξει η δυνατότητα τυχόν νέων παρατηρήσεων επί των τροποποιήσεων.

 17. ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΪΚΟΥ says:

  Το πρόβλημα της έλλειψης νερού στην περιοχή μας είναι εντονότατο και μας απασχολεί όλους, είτε ασχολούμαστε με τις γεωργικές εργασίες είτε όχι. Το νερό είναι Ζωή για όλους μας. Χρόνο με το χρόνο μειώνονται τα αποθέματα νερού του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας και υποβαθμίζεται η ποιότητά του, ενώ οι προβλέψεις για τα ερχόμενα χρόνια είναι δυσοίωνες. Η διαχείριση λοιπόν του υδροφόρου ορίζοντα είναι θέμα μείζονος σημασίας και απαιτεί την άμεση ανάληψη δράσεων από όλους τους φορείς προκειμένου να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής, με συλλογικό πνεύμα, σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια σε εσάς κύριε Γκούμα τόσο για τη μελέτη – πρότασή σας μα περισσότερο για το ενδιαφέρον και την προσπάθεια ενεργοποίησης των αρμοδίων.

 18. Μανώλης Γκούμας says:

  Ο μοναδικός τρόπος για να μην υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον με τον κάμπο της Τροιζηνίας στο θέμα του νερού είναι να αντιστραφεί το φαινόμενο που παρατηρείται να μπαίνει το θαλασσινό νερό στον υδροφόρο ορίζοντα του κάμπου. Θα πρέπει οποιαδήποτε έργα γίνουν στην περιοχή να έχουν ως στόχο να συγκρατούν τα ύδατα είτε από τα ρέματα είτε από την βροχή και να μην απορρέουν στην θάλασσα άμεσα. Θα πρέπει να κατεισδύουν στον κάμπο για να καταλαμβάνουν τα κενά στις υπόγειες υδροφόρες λεκάνες του κάμπου για να δημιουργηθεί τελικώς το φαινόμενο της αντίστροφης όσμωσης στην οριακή επιφάνεια μεταξύ γλυκού και θαλασσινού νερού και να προελαύνει μετά προς τη θάλασσα το γλυκό. Αυτό θα συμβεί γιατί ώς γνωστόν ο αέρας ασκεί μικρότερη πίεση στα μόρια του νερού, ενώ αν τα κενά γεμίσουν με νερό, τότε θα ασκούν μεγαλύτερη πίεση προς το θαλασσινό νερό και θα μειωθεί το φαινόμενο της υφαλμύρινσης του κάμπου όπως διαμαρτύρονται πολλοί αγρότες που έχουν τα κτήματα τους στις λεγόμενες “κόκκινες περιοχές του χάρτη”. Το φαινόμενο της υφαλμύρνινσης μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει και φαινόμενα ερημοποίησης τα οποία μετά είναι μη αναστρέψιμα και θα καταστρέψουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης. (γεωλόγος)

 19. Τάσος Γκούμας says:

  Μαρία, για το θέμα αυτό έχουν εργαστεί κι άλλοι, όπως ο Νάσος που πριν 1,5 χρόνια ξεκινήσαμε μαζί να συλλέγουμε υπογραφές για να ενεργοποιήσουμε τους αρμόδιους, όπως λες.
  Αισιοδοξία.
  Εργαζόμαστε για να επιτύχουμε.

 20. Μαχαίρας Αντώνης, Δεμάγκος Φάνης Ανδριανόπουλος Γεώργιος, Μαρουλάς Παναγιώτης. says:

  Οι κάτωθι παραγωγοί της Επαρχίας Τροιζηνίας εκφράζουμε την αγωνία μας για την εισχώρηση της θάλασσας στον Κάμπο με αποτέλεσμα να αχρηστεύονται γεωτρήσεις και πηγάδια και να ξεραίνονται τα κτήματά μας.
  Πολλοί από μας έχουμε επενδύσει μεγάλα ποσά σε θερμοκήπια και έχουμε δουλέψει μια ζωή σ’ αυτά για να επιβιώσουμε, για να παράγουμε.
  Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια με την ανομβρία έχει χειροτερέψει πολύ. Κινδυνεύουμε να καταστραφούμε.
  Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή από πολλά χρόνια και κανείς επίσημος δεν έχει καταδεχτεί να ασχοληθεί με το πρόβλημα αυτό εκτός από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Τροιζηνίας που έκανε μια μελέτη που όμως απορρίφθηκε από την Ν.Ε.Χ.Ω.Π.
  Ζητάμε από τους αρμόδιους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα και όχι μόνο ασφαλτικά, δρόμοι, πλατείες κ.λ.π.
  Μαχαίρας Αντώνιος ανθοκαλλιεργητής.
  Δεμάγκος Ευστάθιος (Φάνης) εσπεριδοειδοκαλλιεργητής.
  Ανδριανόπουλος Γεώργιος Διάφορα είδη.
  Μαρουλάς Παναγιώτης Διάφορα είδη.

 21. Οικογένεια Ελένης και Κωναταντίνου Νικ. Κόλλια says:

  Προσυπογράφουμε τις παρατηρήσεις των συναδέλφων Μαχαίρα, Δεμάγκου, Ανδριανόπουλου Μαρουλά.
  Είναι απαράδεκτο να ξηλώνουμε την άσφαλτο για να την ξαναφιάξουμε και να μην κάνουμε ένα σωστό έργο για το νερό που είναι το πρώτο ζήτημα στην Επαρχία μας.

 22. Ανδρέας Παν. Ανδρέου says:

  Συμφωνώ με τους συναδέλφους αγρότες και την οικογένεια Κόλλια.
  Είναι πραγματικά κρίμα οι άνθρωποι που διαχειρίζονται το υστέρημά μας να μην ενδιαφέρονται για τις πραγματικές ανάγκες μας.

 23. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι να μας χτυπήσουν καμπανάκι για αυτο το Μεγάλο Πρόβλημα που θα έχουμε σε λιγο καιρο’!Δεν θα έχουμε σταγόνα νερό αν δεν κάνουμε κατι τωρα! Αν και έπρεπε να εχουμε προετοιμαστεί εδώ και πολλα χρόνια! Μπράβος τον κύριο Τάσο!

 24. Χρυσούλα και Νικόλαος Αντ. Μερτύρης says:

  Παίρνουμε και μεις μέρος στη δημόσια διαβούλευση που διεξάγεται για το θέμα του Υδροφόρου ορίζοντα του Κάμπου της Τροιζηνίας για να τονίσουμε την αγωνία μας για ένα πρόβλημα που εξελίσσεται μερικές 10ετίες και δεν έχει προβληματίσει, ακόμα, την Πολιτεία.
  Ζητάμε από τους ιθύνοντες, την κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και τους κ.κ. Δημάρχους Πόρου και Τροιζηνίας – Μεθάνων, να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους για το θέμα για να γνωρίζουμε όλοι τι πρόκειται να γίνει και να υπάρξει δημόσια δέσμευση γι αυτό.

 25. Τάσος Γκούμας says:

  Ενημέρωση.

  Με αφορμή το σχόλιο της Χρυσούλας και του Νίκου Μερτύρη να ενημερώσω η εργασία μας μετά από αναζήτηση υφιστάμενων μελετών και μετά από μακρές συζητήσεις με αγρότες και επιστήμονες κατέληξε να προτείνει τις παρακάτω μελέτες που αναφέρονται στο δημοσίευμά μας:
  1.Μελέτη επανάχρησης των προϊόντων του Βιολογικού για άρδευση και ανάσχεση της εισχώρηρησης του θαλασσινού νεού στον Κάμπο.
  2. Μελέτη νέων γεωτρήσεων πιο ψηλά από τις καλλιέργειες και ξεχωριστό δίκτυο μεταφοράς και διανομής μόνο του προς πόσιν νερού.
  3. Αναμόρφωση της υφιστάμενης μελέτης Εμπλουτισμού του Υδροφόρου Ορίζοντα που υπάρχει στα αρχεία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Τροιζηνίας για την ανάσχεση της κατάληξης των νερών των ρεμάτων στη θάλασσα.
  4. Μελέτη κατασκευής διατάξεων στο ρέμα της Καλλονής με στόχους α) την μείωση του κινδύνου πλημμύρας στην Καλλονή, β) την αποτροπή κατάληξης των νερών στη θάλασσα, γ) τον εφοδιασμό του Υδροφόρου της Καλλονής με επαρκές νερό, και δ) Την ενίσχυση του Υδροφόρου του Κάμπου.
  Η εργασία μας αυτή που έχει ήδη υποβληθεί στους αρμόδιους φορείς, θα τροποποιηθεί αφού ληφθούν υπ’ όψιν οι παρατηρήσεις και τα σχόλια των συμμετεχόντων στη δημόσια διαβούλευση που διεξάγεται μέσω του Porosnews και θα υποβληθούν εκ νέου στις Υπηρεσίες που ασχολούνται με τέτοια αντικείμενα για να διατυπωθούν και από αυτές σχόλια και παρατηρήσεις που θα υποβληθούν και αυτά στις πολιτικές αρχές.
  Προσπαθούμε δηλ. να συγκεντρώσουμε όλες τις απόψεις για το θέμα ώστε να διευκολύνουμε την Πολιτική ηγεσία στις σωστές αποφάσεις.
  Μετά το πρώτο αίτημά μας που συγκέντρωσε πάνω από 250 υπογραφές και υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής στα τέλη του 2016 δόθηκε οδηγία από την κ. Περιφερειάρχη να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες το 2017 με προτεραιότητα.
  Κατόπιν αυτού πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Γαλατά την 27/11/2016 με πρωτοβουλία της Π.Ε. Νήσων και με συμμετοχή των Δημάρχων Πόρου και Τροιζηνίας – Μεθάνων και του Δ/ντη της υπηρεσίας υδάτων της Αποκεντρωμένοης Τρίπολης κ. Δημήτρη Μήλιου.
  Στη συγκέντρωση αναπτύχθηκαν τα ζητήματα του Υδροφόρου που περιγράφονται και στην εργασία μας, και αναφέρθηκε ότι οι σχετικές με το θέμα μελέτες θα περιληφθούν στον αναμορφωμένο προϋπολογισμό της Π.Ε. Νήσων του Μαρτίου ’17, εξαγγελία όμως που δεν υλοποιήθηκε.
  Μετά και τη νέα υποβολή της παρούσης εργασίας πάλι στην Περιφέρεια Αττικής, στην Π.Ε. Νήσων και στους δήμους δόθηκε εκ νέου εντολή από την κ. Περιφερειάρχη για την σύνταξη των μελετών.
  Ως τώρα έχουμε έγγραφη πληροφόρηση από τον Δήμο Πόρου, ότι έχει ήδη συμπεριληφθεί στην νέα μελέτη για τον βιολογικό επεξεργασία των αποβλήτων μέχρι και το Γ’ στάδιο ώστε να είναι κατάλληλα για άρδευση.
  Έχουμε την πρόθεση να παρακολουθήσουμε από κοντά τόσο την κατάστρωση των δράσεων όσο και την υλοποίησή τους σύμφωνα με τις εξαγγελίες επισήμων “ότι πρέπει όχι μόνο να συμμετέχει η τοπική κοινωνία στον προγραμματισμό των κατάλληλων δράσεων για την επίλυση των προβλημάτων κάθε τόπου αλλά να συμμετέχει ο τοπικός πληθυσμός και στην διαδικασία της υλοποίησης των δράσεων”.
  θα επιμείνουμε να είμαστε παρόντες και στις δύο δραστηριότητες.

 26. Γιάννης Γκούμας says:

  Είναι πολύ θετική η προσέγγιση του προβλήματος από αρκετό κόσμο για την εξεύρεση περισσότερου νερού. Εκεί που θα πρέπει να συμμετέχει ακόμη περισσότερο ο πληθυσμός είναι στην άλλη πλευρά του προβλήματος, την οικονομία στο νερό που έχουμε τώρα, αλλά και στην μη σπατάλη του νερού που θα έχουμε επιπλέον στην διάθεσή μας μετά τα έργα.
  Η οπτική αυτή έχει έντονη προσωπική αντιμετώπιση από τον καθένα μας.
  Θα υπάρχουν κρούσματα πάντα συνειδητής αδιαφορίας, καθώς η αντίληψη ότι το νερό που τρέχει από την βρύση μου, από το λάστιχο της δικής μου αυλής, από το δικό μου πηγάδι, από την δική μου γεώτρηση, από την γεώτρηση του δήμου μου, κλπ είναι το δικό μου νερό και κατά συνέπεια μπορώ να κάνω ότι θέλω και με αυτό τον τρόπο δεν παίρνω από το νερό του γείτονα και συνανθρώπου μου.
  Το δίλημα είναι το εξής:
  Ο γείτονάς μου χρησιμοποιεί το νερό που εν δυνάμει θα χρησιμοποιήσω για να πιω – πλυθώ – μαγειρέψω, για να ξεπλύνει τον δρόμο από την σκόνη. Θα κάνω και εγώ το ίδιο; Θα κοιτάξω την δουλειά μου και θα κάνω εγώ μόνο οικονομία; Θα τον μαρτυρήσω; Θα συζητήσω μαζί του φιλικά να τον συνετήσω; Και τι θα πουν οι υπόλοιποι για αυτό που αποφάσισα να κάνω τελικά;

  Το ίδιο και στα χωράφια: Εγώ έβαλα να ποτίσω με σταγόνες. Έμπηξα τα λάστιχα 1 μέτρο κάτω από την γη και έριξα και πέτρες στους λάκους, να μην έχω εξάτμηση. Και βλέπω τον γείτονα να φτάνει να ξεχνάει να κλείσει την γεώτρηση μερικές μέρες. Βλέπω να μαζεύουν το νερό σε υπέργειες λιμνοδεξαμενές με τεράστια εξάτμιση….κλπ

  Μήπως θα πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε για αυτή την κατάσταση; Μήπως πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε:
  1) τι πρέπει να κάνει η πολιτεία;
  2) τι πρέπει να κάνει ο καθένας ατομικά;
  3) πώς θα φροντίσουμε να γίνει το κάθε τι;

  Όλοι μας κατέχουμε ένα κομμάτι της γνώσης. Να μοιραστούμε τα κομμάτια αυτά και να κάνουμε μία μεγάλη πίτα της γνώσης, όπου όλοι θα έχουμε πρόσβαση.

  Έπιασα την 2η πτυχή του προβλήματος, καθώς η πρώτη είναι αρκετά καλυμμένη. Επίσης η 1η αφορά την πλευρά της “απόμακρης” πολιτείας όπου προσεγγίζεται πιο εύκολα από τους πολίτες. Η 2η αφορά το δικό μας ατομικό μερίδιο ευθύνης, η οποία συναντά μέχρι σήμερα “αμυντική” στάση από πολλούς.

Σχολιάστε