Προβλήματα σε Πόρο και Γαλατά από τα νέα μέτρα περιορισμού μετακίνησης των μη μονίμων κατοίκων των νησιώνΣοβαρή αναστάτωση έχει προκαλέσει η νεότερη Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε στις 11 Απριλίου 2020 και αφορά την απαγόρευση μετακίνησης των μη μονίμων κατοίκων στα νησιά, στα πλαίσια των μέτρων περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19.

Η συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. έρχεται να αντικαταστήσει εκείνη που εκδόθηκε στις 20 Μαρτίου 2020 από τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία απαγόρευε τη μετακίνηση των μη μονίμων κατοίκων στα νησιά και κάθε τύπου πλοίου και σκάφους για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, πορθμείων, λαντζών και θαλασσίων ταξί, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια.

Ωστόσο η Κ.Υ.Α. της 20ης Μαρτίου, περιελάμβανε εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα την μετακίνηση των μονίμων κατοίκων των νησιών από το ένα νησί στο άλλο, την μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων κλπ.

Τα μέτρα περιορισμού προκάλεσαν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών των δήμων Τροιζηνίας – Μεθάνων και Πόρου, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που συνδέουν τους δύο αυτούς δήμους.

Συγκεκριμένα, η οικονομική, κοινωνική και παραγωγική αλληλεπίδραση των δύο δήμων αλλά και το γεγονός ότι έκταση της Πελοποννήσου ανήκει διοικητικά στην επικράτεια του Δήμου Πόρου, επιρεάζουν δεκάδες εργαζόμενου και επιχειρηματίες της περιοχής, και η απαγόρευση της μετακίνησης έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρού προβλήματος στην καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής.

Τα προβλήματα έδειξαν να ξεπερνιούνται προσωρινά, καθώς στις 23 Μαρτίου 2020, με σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων, ενημέρωσε τους Πολίτες του ότι, επιτρέπεται η μετακίνησή τους προς τον Πόρο, αρκεί ο καθένας που μετακινείται, από και προς το γειτονικό μας νησί, να έχει στα χέρια του, συμπληρωμένη -με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία- Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου ή Βεβαίωση Κατ΄ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών.Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, το πρόβλημα, που διαμορφώθηκε προς στιγμήν, αντιμετωπίστηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Δημάρχου Τροιζηνίας – Μεθάνων κ. Σπύρου Πολλάλη με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος αντιλήφθηκε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Ωστόσο όπως αποδείχθηκε, η παραπάνω ενημέρωση του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων δεν ήταν ακριβής, καθώς δικαίωμα μετακίνησης στον Πόρο – εκτός από τους εξαιρούμενους – αποκτούσαν όσοι λάμβαναν ειδική άδεια από το Λιμεναρχείο, όπως προέβλεπε η σχετική ΚΥΑ.

Το σοβαρό θέμα της μετακίνησης εργαζομένων και εμπορευμάτων από τον Γαλατά στον Πόρο, επανήλθε δριμύτερο με την έκδοση της νεότερης Κ.Υ.Α. η οποία απαγορεύει όλες τις μετακινήσεις των μη μονίμων κατοίκων νησιών στα νησιά, όπως επίσης μεταξύ αυτών, με μοναδικές εξαιρέσεις εκείνες της μετακίνησης των κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα, του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για εκτέλεση υπηρεσίας, του του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των ερευνητών και επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, για άσκηση καθηκόντων και του τεχνικού προσωπικού κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

 

Αναστάτωση στο λιμάνι του Γαλατά

 

Η εφαρμογή της νεότερης πιο αυστηρής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον περιορισμό των μετακινήσεων, προκάλεσε αναστάτωση το πρωί της Δευτέρας 13 Απριλίου στην προβλήτα του Γαλατά καθώς το Λιμεναρχείο δεν επέτρεψε την μετακίνηση των εργαζομένων και των επιχειρηματιών από τον Γαλατά στον Πόρο, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι, που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα μετέβαιναν στην εργασία τους με βεβαίωση μετακίνησης, να μην μπορούν να μεταβούν στο νησί, αν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού του Πόρου.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι εκτός από την μετακίνηση των εργαζομένων, προβλήματα έχουν προκύψει και στην τροφοδοσία των καταστημάτων του Πόρου, καθώς η σχετική απόφαση, δεν επιτρέπει πλέον τη μετάβαση των οδηγών που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, παρά μόνο των εμπορευμάτων, πράγμα που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την τροφοδοσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται σχετικές διευκρινίσεις προς τα Λιμεναρχεία για να επιτρέπουν την μετακίνηση των φορτηγών και των οδηγών τους.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Μητσος says:

    Κοροϊδευομαστε όλοι μαζί μεταξύ μας.μπαινοβγαινουν νεαροί και νεαρές μη μόνιμοι κάτοικοι πορου να δουν τα αμόρε τους κάθε μέρα,κάθε μέρα καινούριες φάτσες εμφανίζονται,άλλοι φέρνουν τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις,και εμείς φτιάχνουμε χαρτιά για σουπερμάρκετ και φυσική άσκηση.μαγαζια είναι ανοιχτά και εξυπηρετούν κόσμο που κανονικά έπρεπε να είναι κλειστά,κάποιοι μέρα με τη μέρα βγάζουν όλο και περισσότερη πραμάτεια στο πεζοδρόμιο να φαίνεται γιατί είναι εξυπνότεροι των υπολοίπων κ.λ.π.ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ…

Σχολιάστε