Ο Σαρωνικός κορυφαίος νησιωτικός προορισμός στα World Travel Awards (WTA)Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, όπως αρμόζει σε έναν τέτοιο θεσμό, πραγματοποιήθηκε εχθές Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, στην Αθήνα, η Τελετή Γκαλά των World Travel Awards (WTA), το σημείο συνάντησης των ηγετών της τουριστικής βιομηχανίας από όλη την Ευρώπη.

Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του κλάδου συναντήθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου στρώθηκε το κόκκινο χαλί των «Τουριστικών Όσκαρ», όπως συχνά αποκαλούνται.

Η ανάληψη της διοργάνωσης των Παγκοσμίων Βραβείων Τουρισμού 2018, έγινε από την κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων στην Ευρώπη την HotelBrain, του Ποριώτη επιχειρηματία Πάνου Παλαιολόγου.

Στην διοργάνωση βραβεύτηκε ως κορυφαίος νησιωτικός προορισμός της Ελλάδας (GREECE’S LEADING ISLAND DESTINATION), ο Αργοσαρωνικός και τα νησιά του, με την εντεταλμένη σύμβουλο τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, κ. Ελένη Δημοπούλου, να παραλαμβάνει περίχαρη το βραβείο.

Το βραβείο αποτελεί επιβράβευση, τόσο της κ. Δημοπούλου για τις προσπάθειες της, μέσω της Περιφέρειας Αττικής, όσο των δημάρχων των νησιών αλλά και ολόκληρου του επιχειρηματικού κόσμου του Σαρωνικού, που με συντονισμένες προσπάθειες έχουν καταφέρει να επαναφέρουν την τουριστική ανάπτυξη στα όμορφα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Αφού δεν μου δημοσιεύετε τα κείμενα που σας στέλνω τα βάζω κι εγώ ως σχόλια. Ειδικά το ακόλουθο κείμενο καλό θα ήταν να το διαβάσουν Ποριώτες και μη Ποριώτες για 2 λόγους:
  1/Είναι μικρό, βατό και δεν κουράζει και
  2/Καλό είναι να μαθαίνουμε ή και να θυμόμαστε κάποια εγκυκλοπαιδικά στοιχεία για τον τόπο μας.
  (Διευκρινίζω ότι δεν είναι δικό μου, αλλά μου το έστειλε ένας φίλος μου που γνωρίζει πόσο νοιάζομαι για το νησί μας. Κι εγώ κάτι θυμήθηκα, και ακόμα και έμαθα. Η ιστορία του Πόρου είναι ανεξάντλητη και πολύ ενδιαφέρουσα. Και πάντα ήταν ένα νησί όπου υπερίπταται το καλωσόρισμα, το χιούμορ, η γαλήνη, η έμπνευση, και είναι επιδεκτιοκό ακόμα και σε … θαύματα. Μήπως δεν είναι ένα θαύμα ότι επί τόσα αέλειωτα χρόνια συμβιώνουν με επιτυχία άνθρωποι με τόσο διαφορετικές ρίζες και απόψεις; Τώρα τελευταία τα έχουμε χαλάσει λίγο, αλλά θα τα ξαναφτειάξουμε.

  “Ο Πόρος είναι νησί του Σαρωνικού Κόλπου. Η αρχαία ονομασία του ήταν Καλαυρία. Έχει 3.993 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 που αποτελούν ομώνυμο δήμο. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή Πελοποννήσου και το απέναντι χωριό Γαλατάς. Είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για το σπουδαίο λεμονοδάσος που βρίσκεται στην παραπάνω ακτή, ενώ είναι δημοφιλής σαν τόπος μικρών αποδράσεων από την Αθήνα
  Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο νησιά, την Σφαιρία και την Καλαυρία, τα οποία χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι θάλασσας αμέσως μετά τον Ναύσταθμο (Προγυμναστήριο).
  Αναπαράσταση της αρχαίας Σφαιρίας, 1887
  Η Καλαυρία είναι το αρχαιότερο νησί που ανεδύθη μετά τον κατακλυσμό, είναι ιζηματογενής και κυριαρχείται από ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά πετρώματα. Η Σφαιρία είναι ηφαιστειογενούς προελεύσεως και ανεδύθη από έκρηξη του ηφαιστείου των Μεθάνων, η δε πόλη του Πόρου είναι κτισμένη ακριβώς επάνω σε έναν μικρό θολωτό κρατήρα.
  Το ιστορικό ρολόϊ, δωρεά του έμπορου και βουλευτή Ιωάννη Παπαδόπουλου[1], υψηλά στο λόφο της Σφαιρίας, στο κέντρο του Πόρου, αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού. Στο νοτιοανατολικό μέρος της Καλαυρίας, βρίσκεται η ιστορική Μονή Καλαυρίας, ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, που κτίσθηκε το 1713.
  Μετά την επανάσταση του 1821, στον Πόρο δημιουργήθηκε ο πρώτος Ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού. Στις εγκαταστάσεις αυτές σήμερα φιλοξενείται το Κέντρο Νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού (Προγυμναστήριο). Στον Ναύσταθμο του Πόρου παροπλίστηκε, για αρκετά έτη, το εύδρομο “Γεώργιος Αβέρωφ”, πριν μεταφερθεί στον όρμο του Φαλήρου.
  Ο Πόρος φιλοξένησε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, όπως π.χ. η ταινία με τον μεγάλο Έλληνα κωμικό Θανάση Βέγγο «Τύφλα να’ χει ο Μάρλον Μπράντο», τμήμα της ταινίας “Η Αλίκη στο Ναυτικό” κ.α
  Ο Δήμος Πόρου περιλαμβάνει την διπλή νήσο του Πόρου και τις κοντινές νησίδες. Συστάθηκε το 1941 (ΦΕΚ 257Α – 31/07/1941) οπότε και η πρώην κοινότητα Πόρου αναγνωρίστηκε σε δήμο.[2] Παρέμεινε αμετάβλητος στην συνέχεια και με την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας το 1997 αλλά και με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης το 2010.

  Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο Πόρος κατοικείται από την Εποχή του Ορείχαλκου. Οι τάφοι στο νησί χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή Περίοδο και τα ανθρώπινα κτίσματα υπάρχουν σε αυτό τουλάχιστον από το 1000 π.Χ
  Στην αρχαία πόλη της Καλαυρίας, στην κορυφή του λόφου, υπάρχει αφιερωμένος ναός στον θεό Ποσειδώνα, τα ερείπια του οποίου είναι ακόμα προσβάσιμα.
  Εδώ, το 322 π.Χ., o μεγάλος ρήτορας Δημοσθένης, δηλητηριάστηκε με κώνειο, αφού διέφυγε την σύλληψη από τον κυβερνήτη της Μακεδονίας Αντίπατρο.
  Επίσης, στην βόρεια παραλία της Καλαυρίας (Βαγιονιά), βρέθηκε καταποντισμένο μέσα στην θάλασσα το αρχαίο λιμάνι.
  Αρχαίοι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι ο Πόρος ήταν μέρος μίας Αμφικτυονίας στην Αρχαϊκή Περίοδο, δηλαδή μιας συμμαχίας με την πόλη της Αθήνας, του Πόρου, της Αίγινας, της Επιδαύρου, της Ερμιόνης, της Τροιζήνας, του Ναυπλίου, του Ορχομενού και των Πρασιών. Ωστόσο, αποδείξεις δεν υπάρχουν, γι’ αυτό σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν ότι η Αμφικτυονία είναι μία ελληνική εφεύρεση.
  Μία τεράστια γιορτή, απεικονισμένη επάνω σε μια πλάκα, που δείχνει τον εορτασμό της αναβίωσης της Συμμαχίας της Καλαυρίας, η οποία χρονολογείται στην Ελληνιστική Περίοδο, βρέθηκε στα ερείπια του ασύλου στην Καλαυρία.”

 2. Παν.Μουστάκας says:

  Αγαπητέ Αρι.Με αφορμή μια αναφορά σου στις διαφορετικές ρίζες και απόψεις των κατοίκων του Πόρου,σου υπενθυμίζω το λεχθέν από τον μακαρίτη Γιάνκο Αντωνιάδη για τους επιτυχημένους επίληδες Ποριώτες.”Πόρος και πορεύομαι”

Σχολιάστε