Ο Πόρος και τα τουριστικά Μέθανα το 1953, μέσα από το φακό της Ellen AuerbachΣτις 30 Ιουλίου, συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο της Ellen (Rosenberg) Auerbach, Η Αμερικανίδα φωτογράφος, γερμανικής καταγωγής, γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1906, στο Karlsruhe της Γερμανίας και πέθανε στις 30 Ιουλίου 2004 στην Νέα Υόρκη. Γεννήθηκε σε μια φιλελεύθερη εβραϊκή οικογένεια και ήταν η κόρη του Max Rosenberg και της Melanie Gutmann.

Η  Ellen Auerbach υπήρξε μέλος του καλλιτεχνικού κινήματος Bauhaus και διάσημη φωτογράφος από την δεκαετία του 1930 και έπειτα.

Το 1953 η Ellen Auerbach, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της σε όλο τον κόσμο, επισκέφθηκε και φωτογράφησε την Ελλάδα.

Η φωτογράφος βρέθηκε και στον Αργοσαρωνικό και απαθανάτισε την καθημερινή ζωή των Ελλήνων, από το λιμάνι του Πειραιά, μέχρι την Ύδρα.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, η Ellen Auerbach, μας μεταφέρει εικόνες από τον Πειραιά, την Αίγινα, τον Πόρο, τα Μέθανα και την Ύδρα.

Στα Μέθανα, η Ellen Auerbach, μας μεταφέρει εικόνες τουριστικής ανάπτυξης από τις καθημερινές εργασίες των ντόπιων στα ξενοδοχεία που εξυπηρετούσαν τα λουτρά της χερσονήσου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι φωτογραφίες του Πόρου, καθώς αποτυπώνονται στιγμές από την καθημερινότητα των νησιωτών, πρόσωπα και καταστήματα της εποχής, ενώ μεταφέρεται η ατμόσφαιρα και η χωροταξία του νησιού το έτος 1953.

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο Akademie der Kunste.

 

 

ΜΕΘΑΝΑ

 

ΠΟΡΟΣ
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΝΤΑΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ says:

  Ανεκτίμητα αρχεία. Τέτοια μας εμφανίζει συχνά το Porosnews και μας εκπλήσσει ευχάριστα.
  Στην πρώτη και τελευταία φωτο, νομίζω ότι ο κύριος με τη τσάντα είναι “Δικολάβος”, που αναλάμβανε, μέσα στα καφενεία, αντί για γραφείο, υποθέσεις κτηματικών διαφορών, κυρίως, μεταξύ των κατοίκων.
  Πολλές φορές η αμοιβή του ήταν σε …είδος, δηλαδή καμιά κότα (ζωντανή συνήθως), αβγά (με βήτα, λέει ο Μπαμπινιώτης), λάδι, κανά λαγό, μπεκάτσες, χυλοπίτες, τραχανά κλπ.
  Είχαμε και στον Πόρο περίφημο Δικολάβο. (Δεν αναφέρω όνομα χωρίς την άδεια συγγενών του).
  Υπάρχει και ένα διήγημα με τίτλο “Γενοβέφα”, στο βιβλίο μου “Στήλες Άλατος” (Ποριώτικες ιστορίες, εκδόσεις ‘Αναζήτηση’ 1982 και 1983- 2 εκδόσεις).
  Και πάλι ευχαριστίες προς το Porosnews. Αρχειοθετούνται αυθωρεί στον φάκελο: ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ”, φυσικά με αναφορά στην πηγή (Εν προκειμένω στο “Porosnews”.
  AA
  arimari@otenet.gr

Σχολιάστε