Ιστορικό Ντοκουμέντο: Η χειρόγραφη έκθεση του Καποδίστρια για τον εμφύλιο του 1831kapodistrias1Μετά τη δημοσίευση του ιστορικού ρεπορτάζ του 1831 από την εφημερίδα της Βαλτιμόρης Niles’ Weekly Register σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του ίδιου έτους στο λιμάνι του Πόρου, με την ανατίναξη του ελληνικού στόλου από τον Μιαούλη και τη λεηλασία του Πόρου από τους κυβερνητικούς στρατιώτες, λάβαμε το ακόλουθο ιστορικό ντοκουμέντο από τον αναγνώστη μας κ. Σπύρο Μάνεση.  Πρόκειται για το χειρόγραφο του Ιωάννη Καποδίστρια για τα γεγονότα. Το ντοκουμέντο είναι ευανάγνωστο και μπορείτε να το διαβάσετε, ανοίγοντας το επισυναπτόμενο pdf αρχείο.

Χειρόγραφη Έκθεση Ιωάννη Καποδίστρια 1831

Το μήνυμα του κ. Μάνεση έχει ως εξής:

 

Αγαπητέ Κε Κανατσίδη

 

Με αφορμή την δημοσίευση του ιστορικού ντοκουμέντου – ρεπορτάζ της εφημερίδας της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ (τεύχος 12ης Νοεμβρίου 1831) σχετικά με τα γεγονότα, που διαδραματίστηκαν την 1η Αυγούστου 1831 στο λιμάνι του Πόρου, σας παραθέτω χειρόγραφη έκθεση των γεγονότων από τον ίδιο τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με έγγραφό του από 3 Αυγουστου 1831 «Πρός τους Εκτάκτους Επιτρόπους καί Διοικητάς»

Ευχαριστώ

Με εκτίμηση

Σπύρος Μάνεσης

 

kapodistrias2
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Αντώνης Βιρβίλης says:

  Αγαπητέ κύριε Κανατσίδη,

  Με ενδιαφέρον διάβασα τη “χειρόγραφη” εγκύκλιο του Ι. Καποδίστρια που κατέθεσε ο φίλος Σπύρος Μάνεσης και θα ήθελα να σημειώσω ότι το κείμενο δεν είναι ιδιόγραφο του Κυβερνήτη.
  Από τη φύση του εγγράφου -εγκύκλιος που απευθύνεται σε πολλούς- προκύπτει ότι δεν ήταν δυνατόν να ασχολείται ο Κυβερνήτης με την κοπιώδη αντιγραφή πολλαπλών αντιγράφων. Ο γραφικός χαρακτήρας, εξάλλου του Ι.Κ είναι γνωστός από ιδιόγραφες επιστολές του και απέχει κατά πολύ.

  Ο Καποδίστριας, από την ανάληψη των καθηκόντων του, διέθετε τη Γενική Γραμματεία που αποτελούσε το Προεδρικό Γραφείο.
  Οι άνθρωποι που επάνδρωναν τη Γενική Γραμματεία, νέοι, γλωσσομαθείς, σπουδασμένοι στο εξωτερικό και με ακούραστη διάθεση για δουλειά ήσαν οι εξής:
  Γ. Πραϊδης, Σ. Σκούφος, Γ. Καραγιαννόπουλος-Τισαμενός, Ν. Καρόρης, Π. Σπανόπουλος, Ν. Δραγούμης (με καθήκοντα τη σύνταξη και μετάφραση των εγγράφων), Λιβέριος Λιβερόπουλος (λήψη εγγράφων και αναφορών, σημείωση περιλήψεων),Ν. Λουριώτης (λογιστικό), Θεολόγος Σχινάς (αρχείο, διεκπεραίωση) και Ν. Ολλανδός (αντιγραφή μαζί με τους υπόλοιπους).

  Ευχαριστώ,
  Αντώνης Βιρβίλης

 2. Γιάννης Αικατερινάρης says:

  Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο του κ. Α Βιρβίλη θέλω να καταθέσω και την δική μου μαρτυρία σε ότι αφορά στην συνήθη χρησιμοποίηση γραμματικών από επώνυμους της περιόδου της Επανάστασης, στα επίσημα βεβαίως έγγραφα των φορέων που εκπροσωπούσαν. Έχω σχετικές μαρτυρίες από ένα πρόγονό μου από τον Πολύγυρο, τον Γεώργιο Χρυσίδη, που ήταν εφημεριδογράφος στην πρώτη περίοδο της απελευθέρωσης(“Γενική Εφημερίς”, “Εθνική Εφημερίς”) και γραμματικός του Γ. Κουντουριώτη (Ναύπλιο), του οποίου συχνά έγραφε επιστολές. (Σημ. Πολλοί Χαλκιδικιώτες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και πήραν μέρος στον αγώνα, μετά την πυρπόληση τον Νοέμβρη του 1821 των χωριών της χερσονήσου, του καζά της Κασσάνδρας τότε).
  Και εδώ θα ήθελα να παρακαλέσω όποιον έχει κάποια μαρτυρία ή πληροφορία, σχετική με τον Γ. Χρυσίδη να μας την πει, γιατί ετοιμάζομε στη Χαλκιδική ένα σχετικό αφιέρωμα! Γιάννης Κ. Αικατερινάρης, αρχιτέκτων,
  οδός 17 Μαΐου 1821, αρ. 44
  63100 Πολύγυρος (επικοιν.: τηλεφωνικώς, με δημοσίευσγ στο site ή από το email μου που έχει η εφημερίδα)

 3. Σπυρος Μάνεσης says:

  Αγαπητέ Αντώνη

  Τό ότι η εγκύκλιος ήταν « χειρογραφη » δέν σημαίνει αναγκαστικά ότι ήταν καί « ιδιογραφη ».Αυτό μικρή σημασία έχει άλλωστε.Νομίζω μεγαλύτερη σημασία έχει το περιεχόμενο του εγγράφου,που απηχεί τις απόψεις του ίδιου του Κυβερνήτη Ιωάννου Καποδίστρια μέ την υπογραφή και τη σφραγίδα του,για τα δραματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στό λιμάνι του Πόρου το 1831.
  Αυτά που γράφει πχ οτι « εν τη οπλοθήκη και εν τοις αποθεσιοις,ευρέθησαν φυτύλια βαλμένα εις υπονόμους πρός ολοσχερή καταστροφήν του Πόρου…»νομίζω είναι συναρπαστικά !
  Ευχαριστώ
  Σπυρος Μάνεσης

Σχολιάστε