Η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος αφορμή για μια μικρή απόδρασηP1040181

Γράφει ο Κώστας Λίτσας –

Ξημέρωμα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος  μαζί με τον Πατέρα Γεράσιμο και τον Κο Θανάση τον ψάλτη, αφήνουμε την δημοσιά και ακολουθούμε τον χωματόδρομο που οδηγεί στις πλαγιές των Αδέρων.

Μετά από μια μικρή διαδρομή μέσα στα λεμονοπερίβολα , ακολουθώντας την κοίτη του ρέματος της Ψήφτας συναντάμε την πηγής της Χρυσής. Μιας πηγής που έδωσε ζωή στην Τροιζηνία τα χρόνια της ξηρασίας κατά την κατοχή. Περνούμε κάθετα το ρέμα και συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε.

P1040182

Ο δρόμος στενός και κακοτράχαλος. Αφήνουμε πίσω τα περιβόλια και μπαίνουμε στην φυσική βλάστηση. Πουρνάρια, σχίνα και αγριελιές συνθέτουν το σκηνικό. Μπροστά μας ορθώνεται η οροσειρά των Αδέρων και οι Πόρτες μας καλούν να τις επισκεφτούμε.

Μετά από δέκα λεπτά φτάνουμε σε ένα μικρό οροπέδιο. Κλεισμένο στις τρεις πλευρές του από βουνά και η τέταρτη να καταλήγει στο φαράγγι του  ποταμού. Ένα οροπέδιο κατάφυτο από ελιές.

P1040185

Μπροστά μας ξεπροβάλλει το εκκλησάκι. Χτισμένο δίπλα από τα ερείπια μιας βυζαντινής Ιερής Μονής, σκεπασμένο από τον ίσκιο δύο αιωνόβιων μουριών.

Λίγο πιο πέρα η πηγή το νερό της οποίας γεμίζει την στέρνα απ’ όπου ποτίζονται οι ελαιώνες και που παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί. Η βλάστηση γύρω πυκνή, θέλοντας ίσως να την προστατέψει.

P1040183

Οι πιστοί αρχίζουν να φτάνουν με κάθε λογής αγροτικό όχημα και μηχανάκια. Άνθρωποι από διάφορα χωριά της περιοχής, κυρίως  ιδιοκτήτες των γύρω ελαιώνων αλλά και άνθρωποι που κάθε χρόνο τέτοια μέρα παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι αυτό. Άνθρωποι γεμάτοι χαρά που μοιράζουν ευχές και χαμόγελα.

P1040191

Ο Πατέρας Γεράσιμος έχει αρχίσει ήδη την Ακολουθία και οι πιστοί παρακολουθούν με ευλάβεια ενώ το μόνο που ακούγεται είναι το θρόισμα των φύλλων και ο αέρας που περνά μέσα από το φαράγγι. Κάθε τόσο έρχονται και άλλοι πιστοί, που με την σειρά τους καλημερίζουν τους ήδη παρευρισκόμενους και τους εύχονται χρόνια πολλά.

Η απόλυτη αυτή ηρεμία διακόπτεται μόνο από το χτύπημα της καμπάνας που καλεί τους πιστούς.

P1040193

Μετά το τέλος της Λειτουργίας οι ιδιοκτήτες των γύρω κτημάτων έχουν ετοιμάσει ένα μικρό τραπέζι για να ευχαριστήσουν τους πιστούς που είχαν έρθει, δείγμα της ανθρωπιάς και της φιλοξενίας που τους χαρακτηρίζει. Ένα απλό λιτό γεύμα με μαριδάκι, γαύρο και μπακαλιάρο παστό, όπως ορίζει η συγκεκριμένη ημέρα. Παγωμένο κρασί  ρέει στα ποτήρια και τα πειράγματα μεταξύ των πιστών δεν αργούν να ξεκινήσουν. Ποιος έχει το καλύτερο κρασί, το πιο περιποιημένο κτήμα και άλλα τέτοια που ποτέ δεν παρεξηγούνται και δεν παρεξηγούν.

P1040189

Το μεσημέρι είχε ήδη φτάσει. Γεμάτοι από καινούριες εικόνες και ιδέες και έχοντας ξεχάσει την πραγματικότητα δίνουμε και παίρνουμε τις τελευταίες ευχές και ακολουθούμε τον δρόμο της επιστροφής.

P1040202Μπροστά μας η κοιλάδα της Ψήφτας και στο τέλος της η θάλασσα και τα Μέθανα απέναντι. Στιγμές ευτυχίας που μόνο η φύση και η απλότητα των ανθρώπων μπορεί να σου χαρίσουν. Φεύγουμε με την υπόσχεση ότι και του χρόνου κάπου εκεί θα είμαστε.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ιωάννης Πουλάκης says:

    Συγχαρητήρια. Πρέπει όλοι μας να καταγράψουμε τέτοιες όμορφες και παραδοσιακές εκδηλώσεις για ολόκληρη την Τροιζηνία. Πολύ όμορφες και οι φωτογραφίες.
    Αυτά τα ταπεινά εκκλησάκια πολλές φορές μας δίνουν μια ανάταση καρδιάς και γαληνεύουν τη ψυχή μας.

Σχολιάστε