Ερώτηση της Ν. Δούνια για την ανάγκη στελέχωσης Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου λόγω πανδημίαςΤην ανάγκη να πληρωθούν οι πέντε οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου (Π.Π.Ι.), που μέχρι σήμερα δεν έχουν στελεχωθεί, επισημαίνει η Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ, Νόνη Δούνια, σε Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Η ερωτώσα Βουλευτής αναφέρει ότι ιδίως στη σημερινή συγκυρία, που σε κάθε νησί θα πρέπει να λειτουργούν οι ελάχιστα αυτονόητες πρωτοβάθμιες παροχές υγείας για τη διαχείριση κάθε περιστατικού που σχετίζεται με τον Κορωνοϊό, είναι απαραίτητο να εκλείψουν οι στρεβλώσεις στην στελέχωση και λειτουργία του Π.Π.Ι. Πόρου. Η κυρία Δούνια ρωτά τον Υπουργό Υγείας σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Υγείας, ώστε να προχωρήσει η στελέχωση των οργανικών θέσεων του Π.Π.Ι. Πόρου και να αποφασιστούν, αφενός η αυτοτελής λειτουργία του Π.Π.Ι. Πόρου από το Κ.Υ. Γαλατά και αφετέρου η υποχρέωση του προσωπικού του Π.Π.Ι. να διενεργεί 24ωρες βάρδιες ετοιμότητας και να μην καλύπτει τα όποια κενά προκύπτουν στο Κ.Υ. Γαλατά.

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης της κας Δούνια:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια

Θέμα: Ανάγκη στελέχωσης Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πόρου λόγω πανδημίας

Πειραιάς, 7 Απριλίου 2020

 

Στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου, το οποίο έχει ιδρυθεί στις 2.11.2017 (ΦΕΚ 3830/Β) ως αναβάθμιση της έως τότε υφιστάμενης δομής του Περιφερειακού Ιατρείου, υπάρχουν πέντε οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δυστυχώς, οι θέσεις αυτές δεν έχουν στελεχωθεί ποτέ και έτσι το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Π.Ι.) υπολειτουργεί, αφού σε αυτό υπηρετεί μόνο μία μόνιμη ιατρός και ενίοτε κάποια επιπλέον αγροτική ιατρός.

Μάλιστα, στο προσωπικό του Π.Π.Ι. ανατίθενται παγίως απογευματινές εφημερίες στο Κ.Υ. Γαλατά, με συνέπεια συχνά να λαμβάνει αντίστοιχες ημερήσιες άδειες και το Π.Π.Ι. να παραμένει κλειστό κατά τις μέρες αυτές. Επιπλέον, παρότι ο νησιωτικός χαρακτήρας του Δήμου Πόρου το επιτάσσει, στο Π.Π.Ι. δεν λειτουργεί 24ωρη βάρδια ετοιμότητας και έτσι, ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ο πληθυσμός και οι επισκέπτες του Πόρου στερούνται ακόμα και τις ελάχιστες υπηρεσίες που αφορούν στην επέμβαση και διακομιδή σε επείγοντα περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζονται μέσω του Κ.Υ. Γαλατά.
Όλες οι παραπάνω ελλείψεις αποδεικνύονται ακόμα περισσότερο κρίσιμες στη σημερινή συγκυρία, που σε κάθε νησί θα πρέπει να λειτουργούν οι ελάχιστα αυτονόητες πρωτοβάθμιες παροχές υγείας για τη διαχείριση κάθε περιστατικού που σχετίζεται με τον Κορωνοϊό.

Είναι αναγκαία η άμεση στελέχωση των οργανικών θέσεων του Π.Π.Ι. Πόρου και η απόφαση λειτουργίας του εφεξής αυτοτελώς από το Κ.Υ. Γαλατά και υποχρεώσεως του προσωπικού του να διενεργεί 24ωρες βάρδιες ετοιμότητας και να μην καλύπτει τα όποια κενά στο Κ.Υ. Γαλατά.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

– Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Υγείας, ώστε να γίνει η στελέχωση των οργανικών θέσεων του Π.Π.Ι. Πόρου, που κρίνεται σήμερα, με την έξαρση της πανδημίας του Κορωνοϊού, πιο αναγκαία παρά ποτέ; Πρόκειται το Υπουργείο να εκδώσει ρητές οδηγίες για την λειτουργία του Π.Π.Ι. Πόρου αυτοτελώς από το Κ.Υ. Γαλατά και υποχρεώσεως του προσωπικού του να διενεργεί 24ωρες βάρδιες ετοιμότητας και να μην καλύπτει τα κενά που προκύπτουν στο Κ.Υ. Γαλατά;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής Παναγιώτα Δούνια Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΠΑΚΩΜΟ says:

    Επρεπε να προηγηθεί η ενέργεια του Δημάρχου ώστε να σπεύσουν να ενεργήσουν και οι κκ Βουλευτές

Σχολιάστε