Ενημέρωση του ΕΕΣΠ για τη χρήση ελαιόλαδου στην εστίαση και το περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλεςΤους επαγγελματίες και τους έμπορους του Πόρου, ενημερώνει ο Ε.Ε.Σ.Π. σχετικά με τις νέες διατάξεις του νόμου, που αφορούν τη χρήση ελαιολάδου στην εστίαση και τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσεως:

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΠΟ 1/1/2018 ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου, ενημερώνει τα μέλη του που διατηρούν επιχειρήσεις εστίασης για τη υποχρέωση χρήσης συσκευασιών ελαιολάδου μιας χρήσης. Συγκεκριμένα από την 1-1-2018, το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων Μαζικής εστίασης & αναψυχής, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά παράβαση.

Με την απόφαση αυτή που ισχύει ήδη σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε, επιτυγχάνεται η βελτίωση της προστασίας και της ανάδειξης της ποιότητας του ελαιολάδου, η διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας και νομιμότητας στον τρόπο λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και η προστασίας της υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτικού κοινού.

 

Διευκρινήσεις:

  1. Tα μπουκαλάκια με ελαιόλαδο ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να βρίσκονται από πριν πάνω στο τραπέζι. Όταν όμως θα ζητηθεί πρόσθετο ελαιόλαδο π.χ. για μιά σαλάτα (η οποία έρχεται σερβιρισμένη με ελαιόλαδο από την κουζίνα), τότε ο καταστηματάρχης υποχρεώνεται να φέρει σφραγισμένο και μη επαναγεμιζόμενο, μπουκαλάκι στο τραπέζι μας ή να πάρει το πιάτο μας και να προσθέσει ελαιόλαδο στην κουζίνα.

 

  1. Ο νομοθέτης το επιβάλει για την προστασία του καταναλωτή. Το γνωστό ανοιχτό λαδόξιδο είναι επικίνδυνο για τον πελάτη μιας και είναι προσβάσιμο σε κάθε κακόβουλο που ενδεχόμενα να ρίξει κάτι μέσα.

 

  1. Το μέτρο προς το παρόν δεν αφορά τα ξενοδοχεία με τις μέχρι τώρα διευκρινήσεις γιατί αυτά υπάγονται στον ΕΟΤ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Δ.Σ στα τηλέφωνα

6970801255 (Δ.Συξέρης) & 6973600425 (Π.Κουνέλης)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΑΠΟ 1/1/2018

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου Ε.Ε.Σ.Π. σε συνεργασία με την Ο.Ε.Σ.Α.Ο.Ν.Ν.Α. και την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Ε.Ε.Σ.Ε., ενημερώνει τα μέλη του που διατηρούν εμπορικές επιχειρήσεις για την επιβολή Περιβαλλλοντικού Τέλους στις λεπτές πλαστικές σακούλες. Συγκεκριμένα από την 1-1-2018, δεν θα διατίθενται δωρεάν στους καταναλωτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, αντιθέτως αυτές θα χρεώνονται στον καταναλωτή, ενώ μία ακόμη πινακίδα θα προστεθεί στο κατάστημα και σε εμφανές σημείο, όπου θα αναγράφεται το κείμενο «Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος  με σκοπό τη μείωση χρήση τους». Τέτοιες Πινακίδες προσφέρει δωρεάν στα μέλη του ο Ε.Ε.Σ.Π. Το ύψος του τέλους καθορίζεται ως εξής:

 

α) Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών.

β) Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών.

 

Επομένως κάθε έμπορος, ο οποίος διαθέτει στον καταναλωτή λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, υποχρεούται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους. Το τέλος αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί η επιχείρηση.

 

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του νέου πλαισίου από τους συναδέλφους, δεδομένου ότι οι κυρώσεις είναι σημαντικές και δεν επιτρέπεται –ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- να επιβάλλονται λόγω λάθους. Συγκεκριμένα, για τον έμπορο που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους λογιστές σας και με το Δ.Σ στα τηλέφωνα 6970801255 (Δ.Συξέρης) &  6974366525 (Γ.Μαστροπέτρος)

 
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Για ό,τι αφορά στις πλαστικές σακούλες:

    ΣΥΠΑ: Εδώ καράβια χάνονται …σακούλες αρμενίζουν:

    http://www.aftodioikisi.gr/ota/perifereies/sypa-edo-karavia-chanonte-sakoules-armenizoun/

Σχολιάστε