Ενδιαφέρον για τους υδροφόρους ορίζοντες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΓράφει ο Τάσος Γκούμας – 

 

Αγαπητοί συμπατριώτες,
μια ακόμα ευκαιρία για ένα έργο ζωτικότατης σημασίας για την Επαρχία, μας βρίσκει απροετοίμαστους.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με έγγραφό του ζητεί προτάσεις – μελέτες, που να αποσκοπούν στη διαφύλαξη και αύξηση των υδατικών αποθεμάτων υδροφόρων οριζόντων προς αποφυγήν ερημοποιήσεων λόγω υφαλμύρωσης, που ήδη, όπως σημειώνει το έγγραφό του, παρατηρείται σε περιοχές της Ελλάδας όπως Λάρισα, Κομοτηνή, Αργολικό πεδίο και αλλού.

Δυστυχώς η προσπάθεια που αναπτύχθηκε πριν 4 χρόνια, το 2016, για την αναθεώρηση και επικαιροποίηση υπαρχουσών μελετών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου του Κάμπου Τροιζηνίας, απέβη άκαρπος.

Να υπενθυμίσουμε ότι 200 περίπου συμπατριώτες συνυπoγράψαμε κείμενο που στάλθηκε σε όλη την πολιτική ηγεσία, η οποία, ευαισθητοποιούμενη, σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2016 στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Γαλατά, αποφασίστηκε η υπαγωγή των σχετικών μελετών στον αναμορφωμένο προϋπολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων του Μαρτίου του 2017, που δεν έγινε ποτέ, για άγνωστους, σε μας, εδώ κάτω, λόγους.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, από την Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, τους δημάρχους και τον δ/ντή της δ/νσης Υδάτων Πελοποννήσου αποφάσισε σ’ αυτήν την λαϊκή συνέλευση να προχωρήσουν οιμελέτες.

Γιατί δεν έγινε; Ποιοι αντέδρασαν;

Κανείς, εδώ κάτω, δεν ξέρει.

Είναι δηλαδή απαράδεκτο να μας σκοτώνει η κλιματική αλλαγή και ο ανορθολογισμός στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και εμείς να διαθέτουμε χρηματικούς πόρους, για να καταστρέφουμε υπάρχουσες δομές δημόσιας περιουσίας και να τις ‘’ανακατασκευάζουμε’’ χωρίς να υπάρχει κανείς λόγος, παρά μόνο να λυμαίνονται τα χρήματα τα δικά μου, τα δικά σου, κάποιοι προφανώς αδιάφοροι να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Γι αυτό, λοιπόν, το θεμελιώδες πρόβλημα της οικονομίας του νερού, που αν δεν το αντιμετωπίσουμε στρώνουμε πολύ κακό μέλλον για τα παιδιά μας, δεν έχει καμμιά σχέση με διοικητικά όρια και άλλες ”ανακαλύψεις”.

Όλοι οι φορείς, αλλά και απλοί πολίτες έχουμε, όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, θά ‘λεγα, ΙΕΡΗ, να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο και από τις δύο υπηρεσίες που πράγματι ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου, την δ/νση Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων τμήμα διαχείρισης Υδατικών Πόρων και τη δ/νση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής, τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων, οι οποίες συλλέγουν προτάσεις, μελέτες και ότι υλικό υπάρχει και τα προωθούν στην προϊσταμένη δ/νση της Περιφέρειας και από εκεί στο Υπουργείο.

Από πλευράς μελετών υπάρχει η μελέτη που παρήγγειλε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Τροιζηνίας επί προέδρου Νικολάου Δημ. Λαζάρου με τίτλο: «ΜΕΛΕΤΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣΕΡΓΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ»,που χρήζει αναθεώρησης και επικαιροποίησης και η πρόταση του γεωλόγου Δρος Καρόλου Μπεζέ, που αναφέρεται στο χείμαρρο της Καλλονής για αξιοποίηση της παροχής του, που είναι ο σπουδαιότερος χείμαρρος της Επαρχίας από πλευράς ποσότητας υδάτων και συνάδει με την πρόσκληση του Υπουργείου για μελέτες φραγμάτων αποταμίευσης, με σκοπό την αξιοποίηση επιφανειακών υδάτων και όχι υπόγειων, όπως οδηγεί η απόφαση της Ε.Ε.Οι δύο Δήμοι μας λοιπόν, που πρώτοι έλαβαν αυτήν την πρόσκληση από το Υπουργείο για προτάσεις, έχουν την υποχρέωση να συνεργαστούν.
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γεια σας!
  Το θέμα είναι πολύ σοβαρό! Δεν είναι για πλάκα και πρέπει να γίνει μία σοβαρή προσπάθεια!
  1. Αναδάσωση σε όλα τα βουνά της περιοχής γιατί μαζεύουν και κρατάνε βρόχινο νερό.
  2. Τέρμα με τα φυτοφάρμακα στον κάμπο γιατί από εκεί αντλούμε το νερό.
  3. Δεν είναι δυνατόν βενζινάδικα να πλένουν αμάξια και τα απόβλητα να τρέχουν στο χωράφι.
  Η προστασία του περιβάλλοντος είναι η προστασία του εαυτού σας!
  Καλό κουράγιο!

 2. Τάσος Γκούμας says:

  Καλά, ρε παιδιά, βάλαμε κάποια ερωτήματα. Δεν θα απαντήσει κανείς; Το θέμα είναι άνευ σημασίας;

 3. Το θέμα, κύριε Γκούμα, είναι ζωτικής σημασίας, αλλά πέρα από το να αναγνωρίζουν όλοι το πρόβλημα, προτάσεις πολύ λίγοι μπορούν να καταθέσουν. Αυτό είναι δουλειά εξειδικευμένων επιστημόνων -υδρογεωλόγοι, χημικοί μηχανικοί και μηχανικοί περιβάλλοντος, περιβαλλοντολόγοι και λοιποί σχετικοί με το θέμα.

  Οπότε, οι περισσότεροι παραμένουμε απλοί αναγνώστες, όχι μόνο στο ενδιαφέρον θέμα που βάζετε εσείς (προσωπικώς σας ευχαριστώ γι αυτό), αλλά και σε πολλά άλλα που απλώς τα διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε.

  Μη μας μαλώνετε, σχωρνάτε μας 🙂

 4. Τάσος Γκούμας says:

  Κα Κατερίνα, ασφαλώς αυτοί που θα αναλάβουν να προτείνουν λύσεις είναι οι ειδικότητες που αναφέρετε. Αλλά αυτοί που υποφέρουν από την κατάσταση, είναι αυτοί που ωφείλουν να ”υποχρεώσουν” την Πολιτεία να αναθέσει και την μελέτη και την υλοποίηση των λύσεων.

Σχολιάστε