Εκδήλωση αφιερωμένη στο Μοναστήρι – Την έναρξη διαβούλευσης για την αλλαγή πολιούχου ανήγγειλε ο ΔήμαρχοςΜε μία πολύ όμορφη και ζεστή εκδήλωση στο Κτήριο Συγγρού, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ο Δήμος Πόρου, ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών “η Ποριώτισσα”, τίμησαν την ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου και την ιστορική προσφορά της στον τόπο.

 Η εκδήλωση είχε τον τίτλο “Το Μοναστήρι του Πόρου ο Θησαυρός μας” και για την προσφορά του Μοναστηριού μας μίλησαν διακεκριμένες προσωπικότητες του τόπου μας.

Η κ. Λιάνα Σακελλίου, καθηγήτρια στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., αναφέρθηκε στην ανάδειξη του Μοναστηριού στις σελίδες της ελληνικής λογοτεχνίας.

Ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Μάνεσης μίλησε για την παρουσία της Μονής στο εικαστικό έργο του Κ. Παρθένη και Ρ. Τσέκολι.

Τέλος, ο εμπνευστής της εκδήλωσης, π. υπουργός και συγγραφέας κ. Γεώργιος Καλός, μίλησε για την ιστορική διαδρομή του Μοναστηριού και την προσφορά του στους εθνικούς αγώνες.

Δήμαρχος Πόρου: Ξεκινάει διαβούλευση για την αλλαγή πολιούχου

Από την εκδήλωση της Κυριακής, προέκυψε και μια είδηση. Όπως ανακοίνωσε κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ξεκινάει άμεσα διαβούλευση για την αλλαγή πολιούχου. 

Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως, όπως είχε δεσμευθεί και προεκλογικά, η συγκεκριμένη συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει πάνω στην κοινή παραδοχή ότι ο εορτασμός του Αγ. Λεωνίδη ως πολιούχου δεν έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία, και πλέον, είναι ώριμες οι συνθήκες για να ανοίξει επισήμως η σχετική συζήτηση.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, το ζητούμενο είναι να γίνει η επιλογή και να παρθεί η απόφαση που θα εκφράζει την επιθυμία της κοινωνίας και σε καμία περίπτωση να επιλέξει από μόνη της η δημοτική αρχή τον και κάλεσε όλους τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο της διαβούλευσης.  Ωστόσο, ο Δήμαρχος υπονόησε και την δική του άποψη για το θέμα, αφού, όπως ανέφερε «Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ανοίγω τη συγκεκριμένη συζήτηση σήμερα που είμαστε εδώ για να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής».Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Papa says:

  Αφού τα λύσαμε όλα τα σοβαρά προβλήματα, ας ασχοληθούμε με τον πολιούχο ….

  Βάζω στοίχημα ότι ο Καλός οσονούπω θα βγάλει “βιβλίο” για την Μονή, οπότε γίνεται προκαταβολικά ντόρος.

  Βέβαια αν θα έπρεπε να αλλάξει ο πολιούχος, μάλλον προς τον Αη Γιώργη θα έπρεπε να στραφούμε, που και αυτόν έχει εικονογραφήσει ο Παρθένης.

  Και όλα αυτά χωρίς να έχει γίνει συζήτηση εδώ και πολύ καιρό για τις βέβηλες αλλαγές που έχουν γίνει στο Μοναστήρι, χωρίς να έχει καμία απολύτως σχέση η τοπική κοινωνία.

 2. ΠΑΚΩΜΟ says:

  Δεν γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους κατά το παρελθόν έγινε η αλλαγή πολιούχου(διάφορες φήμες κυκλοφορούσαν περί σκοπιμοτήτων και συμφερόντων).Αυτό όμως που ισχύει είναι ότι ο Αγιος Λεωνίδης ουδεμία σχέση είχε με τον Πόρο και προφανώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ποριώτες ,στην πλειοψηφία τους,ουδέποτε απ εδέχθησαν την αλλαγή

 3. ΑΡΙΣ.ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Ακόμα κι αν κάποιος έχει δίκιο, πώς είναι δυνατόν να ληφθούν σοβαρά υπόψη απόψεις ατόμων που μιλάνε με ψευδώνυμα και κρύβονται πίσω από τις λέξεις τους;
  Και ποιος μπορεί άραγε να δώσει βαρύτητα σε σχόλια αγνώστων, οι οποίοι δεν διστάζουν όμως να αναφέρουν τα ονόματα των άλλων και μάλιστα χωρίς τη δέουσα ευγένεια και την αρμόζουσα συμπεριφορά;
  Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι, που μόνο “κύριοι”δεν πρέπει να είναι;
  Αν αγαπάτε τον τόπο σας φανερωθείτε και με θάρρος και παρρησία εκφράστε τη γνώμη σας. Εξ άλλου αυτό σημαίνει η λέξη “διαβούλευση”.
  Πώς κατάντησε έτσι αυτός ο τόπος! Και να ήταν μόνο δύο, αυτά τα όντα που είναι πανταχού παρόντα, όντας πάντοτε απόντα! Χίλιοι δεκαδύο είναι και … μετράμε ακόμα.
  ΑΝΤΑΝΗΣ

 4. Αντώνης Βιρβίλης says:

  Με εξέπληξε ευχάριστα η πρόθεση αλλαγής Πολιούχου !

  Όπως και να το κάνουμε, προστάτης του νησιού είναι ο Αγιος Γεώργιος από τα προεπαναστατικά χρόνια…και αποδεικνύεται από τις σφραγίδες της Καγκελαρίας του νησιού !

 5. Παναγιώτης Μουστάκας says:

  Συμφωνώ με την άποψη του κ Βιρβίλη κατά την οποία πολιούχος θα πρέπει να είναι ο Αγιος Γεώργιος,για ιστορικούς λόγους,των οποίων η παράθεση στον παρόντα σχολιασμό δεν είναι εφικτή λόγω χώρου.

 6. ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  ΕΠΙ ΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΛΟΙΠΟΝ. ΠΡΑΓΜΑΤΙ Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΤΟΝΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑΦΙΕΤ=ΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ. ΚΑΠΟΤΕ, ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΘΥΜΑΜΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΩΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ. ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ.
  ΤΩΡΑ ΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΟΡΙΣΘΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΒΙΡΒΙΛΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΚΑ.
  ΑΝΤΑΝΗΣ

 7. ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΟΡΑΜΑΤΑ. Η ΒΙΑΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΝΤΙ ΠΕΖΑ. ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.
  ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ.
  ΑΝΤΑΝΗΣ
  (ΕΚ ΠΟΡΟΥ)

Σχολιάστε