Είναι ποτέ αργά για να μάθω μία ξένη γλώσσα;Γράφει η Αναστασία Καρούτη* – 

Συχνά επαγγελματίες, νεαρά άτομα ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αποφασίζουν να βελτιώσουν τη γνώση μίας ξένης γλώσσας που άρχισαν να μελετούν όταν ήταν παιδιά ή έφηβοι. Ακόμη, πολλοί ενήλικες αποφασίζουν ευκολότερα –σε σχέση με το παρελθόν− να μάθουν μία ξένη γλώσσα που πιθανόν είναι απαραίτητη για τη σταδιοδρομία τους ή που απλώς τους ευχαριστεί.

Οι παραπάνω τάσεις πιστοποιούνται από μία ολοένα αναπτυσσόμενη αγορά εκμάθησης ξένων γλωσσών σε ενήλικες. Πρόκειται για ένα ευχάριστο φαινόμενο που πιστοποιεί πως η επιθυμία για μάθηση δε σταματά στο πέρασμα του χρόνου.

Είναι, λοιπόν, ποτέ αργά για να μάθει κανείς μία ξένη γλώσσα;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: όχι. Παρόλο που μπορούμε να μάθουμε ευκολότερα μία ξένη γλώσσα όταν είμαστε παιδιά ή έφηβοι, όλοι και όλες μας μπορούμε να τα καταφέρουμε εξίσου καλά σε οποιαδήποτε ηλικία. Πώς γίνεται κάτι τέτοιο;

 • Το κίνητρο παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι ενήλικες μαθητές και μαθήτριες θέτουν στόχους και επιθυμούν αποτελέσματα. Εργάζονται σκληρά και απαιτούν τη συνεχή τους αξιολόγηση.
 • Οι ενήλικες είναι αγωνιστές. Σπάνια ενήλικες μαθητές θα σταματήσουν την προσπάθειά τους να κατακτήσουν μία γλώσσα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε μάλλον συντρέχουν οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα, δυσκολίες στη συνεννόηση με τον καθηγητή ή την καθηγήτρια και έλλειψη χρόνου ή κακός προγραμματισμός.
 • Υπάρχει η συνειδητοποίηση της χρησιμότητας των ξένων γλωσσών. Οι ενήλικες γνωρίζουν γιατί μαθαίνουν μία γλώσσα («για να μιλώ στα ταξίδια μου», «για να εξυπηρετώ τους πελάτες μου», κλπ.). Έτσι, πολλές φορές αναζητούν μόνοι τους αυθεντικό υλικό ώστε να εξασκηθούν (βιβλία, μουσική, τηλεοπτικές σειρές, κλπ.) και μαθαίνουν γρηγορότερα.
 • Ακόμη, οι ενήλικες χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους γύρω από πραγματικές καταστάσεις της καθημερινότητας (π.χ. πώς να παραγγείλουν σε ένα εστιατόριο) και επιταχύνουν τη διαδικασία μάθησης, μιας και γνωρίζουν πού να εστιάσουν την προσοχή τους κάθε φορά.

Τί να προσέξουν οι ενήλικες που θα πάρουν τη μεγάλη απόφαση να μάθουν μία ξένη γλώσσα;

 • Να επιλέξουν έναν καθηγητή ή μία καθηγήτρια που θα τους εμπνέει και θα τους κάνει να αισθάνονται άνετα και που θα χρησιμοποιεί ακόμη και αποκλειστικά την ξένη γλώσσα στην τάξη.
 • Να επιμείνουν στην προσπάθειά τους, παρά τις δυσκολίες. Η γνώση απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.
 • Να γνωρίζουν πως μετά την αρχική περίοδο επαφής με τη γλώσσα, όταν είναι ενθουσιασμένοι και ξεκινούν να μιλούν στα αγγλικά, τα ρωσικά, κ.ό.κ., ακολουθεί μία στάσιμη περίοδος. Είναι κάτι φυσιολογικό (τότε προκύπτουν τα πρώτα κενά στη γραμματική και δεν ξέρουμε πώς να πούμε κάτι) και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο για να τα παρατήσει κανείς.
 • Να γιορτάζουν την απόφασή τους αυτή. Ας σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι σχεδιάζουν να κάνουν πράγματα, που τελικά δεν πραγματοποιούν; Η πρώτη ώρα μαθήματος πρέπει να είναι μία μεγάλη γιορτή!

+ το μυστικό της επιτυχίας:

Το κλειδί για να μάθει κανείς ευκολότερα μία ξένη γλώσσα δεν είναι ούτε η ηλικία, ούτε η καλή μνήμη, αλλά η εξάσκηση. Η καλύτερη εξάσκηση είναι να μιλά κανείς έστω για 30 λεπτά της ώρας/εβδομάδα με ένα άτομο με άριστη γνώση της ξένης γλώσσας και να μη φοβάται να κάνει (στην αρχή πολλά, πάρα πολλά) λάθη.

*Η Αναστασία Καρούτη είναι εκπαιδευτικός 

Φωτογραφία: Αναστασία Καρούτη
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. μεταφοραί ο μήτσος says:

  Στη σημερινή εποχή, παράλληλα με τη διδασκαλία υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες ευχάριστης εξάσκησης: Το να δεις την αγαπημένη σου ταινία μεταγλωτισμένη στη γλώσσα που θες να μάθεις (και με υπότιτλους στην ίδια γλώσσα). Να διαβάσες βιβλία χωρίς να χρειάζεται να ανοίγεις λεξικό κάθε φορά (Κindle). Να έχεις άμεση πρόσβαση σε τραγούδια γλώσσας που θες να μάθεις μέσω Youtube και να τα τραγουδάς.

  Γενικα, ιδίως τώρα με το ίντερνετ, η εκμάθηση ξένης γλώσσας έχει γίνει πιο ευχάριστη απο ποτέ. Ειναι υπέροχο να διαβάζεις manga στα Ιαπωνικά, να ακούς Πουτσίνι και να κατανοείς λιμπρέτο, να τραγουδάς Ramstein ή να απολαμβάνεις τον Saramago στο πρωτότυπο.

  Eκτός απο την ευχαρίστηση, η εκμάθηση ξένων γλωσσών προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Ιδίως για τους ενήλικες κι ακόμα μεγαλύτερους σε ηλικία, η επαφή με μια ξένη γλώσσα τους ανανεώνει, βελτιώνει τη μνήμη και απομακρύνει τον κίνδυνο αλτσχάιμερ. Εκτός απο εξάσκηση του σώματος, χρειαζόμαστε και εξάσκηση του πνεύματος.
  Σε τουριστικές περιοχές είναι ακόμα χρησιμοτερη η ομιλία πολλών ξένων γλωσσών καθώς βοηθάει στην επικοινωνία. Με αυτό δεν εννοώ την απλή συνεννόηση που μπορεί να γίνει και με βασικά αγγλικά, αλλα κάτι πολύ βαθύτερο. Οταν μαθαίνεις τη γλώσσα του άλλου, κατανοείς τον πολιτισμό του, τον τρόπο σκέψης του. Όπως είπε και ο Νέλσον Μαντέλα “If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his language, that goes to his heart.”

 2. Αναστασία Καρούτη says:

  Ακριβώς! Παράλληλα με τη διδασκαλία, που μπορεί να βοηθήσει τους αρχάριους και εκείνους που κατέχουν ένα βασικό επίπεδο της ξένης γλώσσας και θέλουν να εξελίξουν τις γνώσεις τους, το διαδίκτυο προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες.

  Η διδασκαλία πλέον έχει ξεφύγει από τις παραδοσιακές μεθόδους και το μάθημα γίνεται σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ένα συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά με υλικά που προσαρμόζονται στις ανάγκες του μαθητή και με βάσει μη-τυπική μεθοδολογία (δηλαδή μαθαίνει κανείς μέσα από συζήτηση, παιχνίδι, παιχνίδι ρόλων και έκθεση σε πραγματικές καταστάσεις της καθημερινότητας). Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουμε ξένες γλώσσες τονίζουμε τη σημασία που έχει η επαφή με “αυθεντικά” υλικά (ταινίες, σειρές, μουσική, ντοκιμαντέρ, βιβλία κλπ.). Προσοχή χρειάζεται μόνο έως ότου (ως άτομα που μελετάμε μία ξένη γλώσσα) ανακαλύψουμε τις κατάλληλες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που μπορούν να μας βοηθήσουν ανάλογα με το επίπεδό μας και τον στόχο που έχουμε θέσει.

  Επίσης, όταν μαθαίνει κανείς μία ξένη γλώσσα αξίζει να μελετήσει και κανόνες διαπολιτισμικής επικοινωνίας, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο σε τουριστικές περιοχές. Για το λόγο αυτό αναφέρω ως τρόπο εξάσκησης και την επικοινωνία με φυσικούς ομιλητές της γλώσσας στο παραπάνω κείμενο. Αφού κανείς μάθει τα βασικά, καλό είναι να προχωρήσει σε ένα επίπεδο όπου θα απολαμβάνει βιβλία και άρθρα στο πρωτότυπο, αλλά και θα μάθει πώς να επικοινωνεί ουσιαστικά με ανθρώπους από άλλες χώρες (όχι μόνο λεκτικά, αλλά και με τις κινήσεις του σώματος, με τον κατάλληλο τόνο στη φωνή, κλπ).

Σχολιάστε