Ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου Πόρου αναφορικά με την υπόθεση Γιάννη και Παναγιώτη ΡούσουΟ Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης δημοσιοποίησε την ακόλουθη ανοικτή επιστολή:

“Όπως είναι γνωστό, η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου μας από το 2014 και μετά γίνεται με βάση τη νομοθεσία και με ενιαία αντιμετώπιση απέναντι σε όλους τους επιχειρηματίες, ανεξάρτητα αν είναι φίλοι μου, συγγενείς μου, ψηφοφόροι μου ή όχι. Η πρακτική αυτή είναι πρωτόγνωρη για τον Πόρο, αφού μέχρι το 2014 ο Δήμος διαχειριζόταν τους κ/χ χώρους με παράνομο τρόπο προς όφελος λίγων συγγενών και φίλων, οι οποίοι ανταγωνίζονταν αθέμιτα τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Σε ό,τι αφορά τις παραχωρήσεις στη χερσαία ζώνη λιμένα (αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου), η δημοτική μου αρχή έχει τηρήσει έναν βασικό κανόνα ο οποίος είναι ότι δεν «δημιουργεί» νέους παραχωρούμενους χώρους εκεί που δεν υπήρχαν. Ο κανόνας αυτός τηρείται σαν ευαγγέλιο από το 2015, ώστε να αποκλείονται οι ευνοϊκές ή δυσμενείς διακρίσεις και με βάση αυτόν έχουν απορριφθεί μέχρι σήμερα αρκετά αιτήματα επιχειρηματιών που έχουν ζητήσει παραχωρήσεις σε ζώνες στις οποίες ποτέ δεν υπήρχαν τραπεζοκαθίσματα (δυτική ζώνη λιμανιού και Πούντα). Η τήρησή του κανόνα αποτελεί λόγο ισορροπίας της τοπικής αγοράς, καθώς είναι εύκολα αντιληπτό ότι αν ξαφνικά τα τραπεζοκαθίσματα στην παραλία του Πόρου διπλασιάζονταν και επεκτείνονταν σε νέες ζώνες, αυτό θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των μισών καταστημάτων που λειτουργούν σήμερα, αλλά και στην βίαιη ανακατανομή όλης της αγοράς ακινήτων. Επίσης, είναι θέμα αρχής για τη δημοτική μου αρχή να εφαρμόζει κανόνες, να μην κάνει παζάρια και εξυπηρετήσεις και να μην υποκύπτει σε εκβιασμούς ή σε δελεαστικές προτάσεις, όποιον και αν έχουμε απέναντί μας, είτε είναι ο αδελφός μας, είτε είναι κάποιος που μάς εχθρεύεται.

Στις αρχές του χρόνου ο κ. Γιάννης Ρούσος ήρθε στο γραφείο μου και με ενημέρωσε φιλικά ότι σκοπεύει να κλείσει το κρεοπωλείο του. Επίσης μού έθεσε την ερώτηση «αν τυχόν αποφάσιζα να το μετατρέψω σε κατάστημα εστίασης, τι ισχύει με τις παραχωρήσεις». Τού απάντησα ότι σε εκείνη τη ζώνη παραχωρήσεις γίνονται μόνο από την «πάνω» μεριά της οδού (δημοτικός χώρος) και όχι στην λιμενική ζώνη, με μοναδική εξαίρεση το κατάστημα SKIPPER, στο οποίο η προηγούμενη διοίκηση του ΔΛΤ (όταν Αντιπρόεδρός ήταν η αδελφή της ιδιοκτήτριας του καταστήματος) παραχώρησε λιμενικό χώρο καταστρατηγώντας τον υγιή ανταγωνισμό και στο οποίο, λόγω ευαισθησίας για να μην το κλείσουμε, συνεχίζουμε να παραχωρούμε χώρο και εμείς. Ο κ. Ρούσος με ευχαρίστησε για την ενημέρωση και έφυγε. Η συνάντησή μας δεν διήρκησε πάνω από πέντε λεπτά. Σε λιγότερο από μία ώρα μού είχαν τηλεφωνήσει αρκετά άτομα στα οποία ανακοίνωσε ότι ο γιος του θα κατέβει ως δημοτικός σύμβουλος απέναντί μου «επειδή δεν τού κάνω παραχώρηση» (ευτυχώς ήταν ειλικρινής).
Τις επόμενες βδομάδες πράγματι έκλεισε το κρεοπωλείο του και ο γιος του έκανε αίτηση για έκδοση άδειας υγειονομικού ενδιαφέροντος, την οποία ο Δήμος μας εξέδωσε αμέσως. Στη συνέχεια, χωρίς να έχει λάβει άδεια παραχώρησης δημοτικού χώρου, τοποθέτησε τραπεζοκαθίσματα στον χώρο πάνω από τον δρόμο και έκανε αυθαίρετες εργασίες στο δημοτικό σκίαστρο, για τις οποίες και κινήθηκε αυτόφωρη διαδικασία μετά από καταγγελία γείτονα. Ακολούθως, έκανε αίτηση στο ΔΛΤ για να τού παραχωρηθεί χώρος και στη λιμενική ζώνη, δηλαδή εκεί ακριβώς που τον είχα ενημερώσει εκ των προτέρων -πριν καν αλλάξει χρήση στο μαγαζί του- ότι δεν γίνονται παραχωρήσεις. Η αίτησή του εξετάστηκε στο Δ.Σ. του ΔΛΤ την Παρασκευή 8.3.2019 και, όπως ήταν φυσικό, απορρίφθηκε. Αμέσως, η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα του Πόρου δημοσίευσε στο διαδίκτυο πύρινο κείμενο περί «επαγγελματικής εξόντωσης του επιχειρηματία» και «προεκλογικού εργαλείου απέναντι στους αντιπάλους μου», ενώ ο ίδιος ο επιχειρηματίας κατήγγειλε δημόσια την «χούντα»(!) που έχω επιβάλει στον τόπο.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι σοβαρό, τόσο σε ό,τι αφορά την ουσία του, όσο και σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από εκείνους που νοσταλγούν έναν Δήμο εξυπηρετήσεων και οικογενειακής διαπλοκής. Εκτός από την επί της ουσίας διαφωνία για το ποιοι χώροι πρέπει να παραχωρούνται και με ποια κριτήρια, το δεύτερο ζήτημα που ανακύπτει είναι ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι απαιτούν την προνομιακή μεταχείρισή τους κατά παράβαση των κανόνων που ισχύουν για όλους τους άλλους. Η αντιπολιτευτική συνιστώσα που ονομάζεται Εμπορικός Σύλλογος Πόρου δεν έχασε ευκαιρία να ταχθεί υπέρ του «αδικούμενου» κ. Ρούσου, ενώ μέχρι και ο βουλευτής κ. Κ. Κατσαφάδος τηλεφώνησε επανειλημμένα και ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΔΛΤ κ. Γ. Αλιφέρη να ικανοποιήσει το αίτημα του συγκεκριμένου επιχειρηματία (και έτσι ο Πρόεδρος να έλθει σε ρίξη με εμένα).
Βέβαια, κανένας από τους ανωτέρω «υποστηρικτές» δεν είχε δείξει τις ίδιες ευαισθησίες τα προηγούμενα χρόνια, όταν το ΔΛΤ, με βάση τους ίδιους κανόνες, απέρριπτε αντίστοιχα αιτήματα παραχώρησης που είχαν υποβάλει άλλοι επιχειρηματίες. Ούτε βέβαια όταν το Λιμεναρχείο και η αντιπολίτευση από το 2015 έως το 2017 έφτασαν στα όρια του λουκέτου τα ιστορικά καταστήματα της Πέρλιας, καταψηφίζοντας τα αιτήματα παραχώρησης που υπέβαλαν. Και από την άλλη, κανένας από τους τελευταίους επιχειρηματίες τόσα χρόνια, παρότι οι αποφάσεις της Διοίκησης τον στεναχωρούσαν ή τον οδηγούσαν σε τέλμα, δεν ξεσήκωνε «επανάσταση» και δεν έσπερνε τη διχόνοια στην μικρή μας κοινωνία, όπως κάνει σήμερα ο κ. Ρούσος ή όπως έκανε το 2018 ο κ. Γ. Αναγνωστόπουλος για παρεμφερή διαμάχη του με τον Δήμο (αμφότεροι από σήμερα στο ψηφοδέλτιο των νοσταλγών του Πόρου του Μεσαίωνα).

Το θέμα επομένως είναι αμιγώς πολιτικό! Πρέπει ο Δήμος να κάνει εξυπηρετήσεις; Πρέπει να παίρνει αποφάσεις ανάλογα με το πόσο μάγκας ή πόσο νταής είναι αυτός που ζητάει κάτι; Πρέπει οι παραχωρήσεις να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης για το σε ποια παράταξη θα κατέβει κάποιος ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος; Πρέπει κάθε αίτημα να εξετάζεται με υποκειμενικά κριτήρια και όχι με βάση αδιαπραγμάτευτους κανόνες που ισχύουν για όλους; Πρέπει η δημοτική αρχή να εκμεταλλεύεται την εξουσία της για να γιγαντώνονται τα μαγαζιά των συγγενών και φίλων της σε βάρος όλων των άλλων; Πρέπει να υποκύπτει σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις που ασκεί ο κάθε βουλευτής ή επίδοξος δημοτικός σύμβουλος;

Μπορείτε όλοι να αντιληφθείτε πόσο δύσκολο είναι για έναν Δήμαρχο να λέει ΟΧΙ σε όλα τα παραπάνω μόλις 2,5 μήνες πριν από τις εκλογές.
Οι δημότες του Πόρου έχουν αποφασίσει με τέτοιο τρόπο πρέπει να διοικείται ο Δήμος τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της τρέχουσας περιόδου τον ερχόμενο Αύγουστο. Και είμαι σίγουρος ότι τον ίδιο τρόπο θα αποφασίσουν και στις 26 Μάϊου. Όποιος δεν συμφωνεί με τα παραπάνω ξέρει σε ποια δημοτική παράταξη μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και ποια δημοτική παράταξη ή ποιον βουλευτή να ψηφίσει.

Γιάννης Δημητριάδης
Δήμαρχος Πόρου”
Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Scarlet says:

  Για αυτό δε θα δεις ούτε την ψήφο σου
  Γιατί, αγνοείς κοντόφθαλμα οτι ο τοπος, όπως κάθε τόπος πρέπει να αλλάζει σύμφωνα με τις επιταγές της αγοράς και των καιρών.
  Wise man is the one who adapts
  Ευτυχώς για όλους τους άλλους ο Πόρος όπως κ κάθε τόπος θέλει να είναι κοντά στην αγορά, να είναι αγορά. Αν δεν προσφέρεις ωραία σημεία δε θα έχεις επισκεψιμότητα, αλλά χρειάζεται να έχεις εργαστεί για να το καταλάβεις.

  Ντροπή ολόκληρος Δήμαρχος να τα βάζει ονομαστικά με ένα επιχειρηματία, ένα νέο παιδί. Ντροπή!

 2. sferos says:

  δυστυχώς το όμορφο αυτό νησί πάσχει από επαγγελματίες!!!!!

 3. nikolis says:

  σταματήστε το προσωπικό συμφέρον και κοιτάξτε το κοινωνικό και το μέλλον τότε θα σας ανήκει σε εσάς και στο όμορφο νησί σας !!!!!!!!!!!!!!!

 4. ΠΑΚΩΜΟ says:

  Βεβαίως κ Scarlet ο τόπος πρέπει να ακολουθεί τις επιταγές τη αγοράς.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες είναι ,τελικά,εις βάρος του,εφ’ όσον αυτές προκαλούν αλλοίωση του τοπίου ή του περιβάλλοντος και πάντως όχι καθ’ υπόδειξη ή απαίτηση του κάθε ενδιαφερομένου πολίτου

 5. loveporos says:

  Το άρθρο στοχοποιεί 2 Ποριώτες, ένα εν ενεργεία βουλευτή και τους υποψήφιους ενός συνδυασμού.

  Ερωτώ τους αναγνώστες:
  Έχετε ποτέ δει ή ακούσει άλλο δήμαρχο να καταφέρεται δημόσια εναντίον συμπολιτών του?

  Ερωτώ το δήμαρχο:
  Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός αν κάποιος πετάξει πέτρες στα κεφάλια των υπόψηφιοων δημοτικών συμβούλων γιατί ένας ολόκληρος δήμαρχος (εκλεγμένος από την πλειοψηφία) τους ονομάζει νοσταλγούς της χούντας και του μεσαίωνα?

  Αν θέλετε να σταθούμε στην απόφαση είναι άδικη και ετσιθελική. Ο “δήμαρχος που δεν εργάστηκε ποτέ” δε βλέπει ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν εμποδίζεται καμία πρόσβαση. Αντίθετα δημιουργείται, άλλο ένα σημείο που ο επισκέπτης μπορεί να κάτσει και να θαυμάσει το μοναδικό ηλιοβασίλεμα που του προσφέρει ο Πόρος. Αν δεν βρει να κάτσει, θα το θαυμάσει όρθιος, χωρίς να ξοδέψει να αγοράσει κάτι, χωρίς να βγει από το σκάφος του ή το αυτοκίνητο του. Σε μια πολύ απλή ανάλυση θα αναρωτηθεί “μα καλά γιατί δεν ανοίγουν ένα μαγαζάκι εδω να πιούμε μια πορτοκαλάδα?”

  Ας μη δωθεί άδεια στο συγκεκριμένο κατάστημα επειδή ο “δήμαρχος που δεν εργάστηκε ποτέ” θέλει να τηρήσει το πλάνο συνταξιόδοτησης που έχει στο μυαλό του και ας χαθούν 2-4 θέσεις εργασίας. Ομοίως τόσα χρόνια, ομοίως και όταν επανεκλεγεί.

  Μια μικρη επιχείρηση καφέ στον Πόρο – 6 θέσεις εργασίας
  Μια μικρή ταβέρνα – 6-8 θέσεις εργασίας
  Μια μεγάλη ταβέρνα 20+ θέσεις εργασίας κλπ
  Ένα beach bar (λέμε τώρα, στον Πόρο του δημητριάδη) – 10 θέσεις εργασίας

  Όποιος κατάλαβε κατάλαβε

 6. Ηθικός Αυτουργός says:

  QUIZ ΠΡΟΣ SCARLET KAI LOVEPOROS:
  ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ;
  “Καθημερινώς αντιμετωπίζουμε καθεστώς (χούντας) και όχι δημοκρατίας που θα πρεπε να έχουμε. Ενα άτομο κινει τα νήματα και ότι αποφάσισει το πράττει χωρίς να σκεφτεί τις επιπτώσεις του τόπου μας. Σήμερα είναι για το δικό μου μαγαζί, αύριο θα είναι κάποιου άλλου. Πραγματικά απορώ πως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ακολουθούν πιστά έναν άνθρωπο που δεν ήξερε τίποτα για το νησί μας και τώρα το κάνει άνω κατω; Σίγουρα με κάποιο τρόπο τους κρατάει (δεμένους)”
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: (Α) Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, (Β) ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, (Γ) Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΣΟΣ
  Ο ΕΥΡΩΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙ!

 7. Scarlet says:

  Αγαπητε Ηθικε Αυτουργε
  Εσυ ποιο troll είσαι, ο αδερφός ή η κοπέλια;
  Χαίρομαι που επιβεβαιώνεις αυτά που σου γράφει ο Loveporos κ οπλίζεις τα χέρια των ανεγκέφαλων

  Ποιος δημαρχος έχει ξαναβάλει στο κάδρο 2 συμπολίτες του θα μας απαντήσεις;

Σχολιάστε