Όταν ο Πόρος υποδέχθηκε τον ΚαποδίστριαΣυµπληρώθηκαν φέτος 190 χρόνια από την άφιξη του πρώτου Kυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, στον Πόρο, τον Φεβρουάριο του 1828.

Hταν το πρωινό της 12ης Φεβρουαρίου 1828 (24 Φεβρουαρίου με το νέο ημερολόγιο), Κυριακή της Ορθοδοξίας, όταν στο Μπογάζι του λιμανιού του Πόρου φάνηκε η νηοπομπή των μεγάλων πολεμικών ιστιοφόρων, η οποία είχε ξεκινήσει από την Αίγινα, με επιβάτη τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας. Ακολουθούσαν τα πλοία της τιμητικής συνοδείας του: οι ρωσικές φρεγάτες ΕΛΕΝΗ και ΚΑΣΤΩΡ μαζί με τη γαλλική φρεγάτα ΗΡΑ, παραχωρημένη στην υπηρεσία του Καποδίστρια, με απόφαση του ναυάρχου Δεριγνύ.

Οι «εκ Πόρου Ειδήσεις» στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 1828, δίνουν το κλίμα της στιγμής: «Ο πολυπληθής λαός του Πόρου είδε μετ’ αγαλλιάσεως ότι όλα τα ευρωπακά πολεμικά πλοία, καθ ην στιγμήν απέβη εις την γην του Πόρου ο Κυβερνήτης, τον εχαιρέτησαν με πολυάριθμον κανονιοβολισμόν και με την επί τας κεραίας (αντέννας εκάστου πλοίου) παράταξιν των ναυτών των τιμά, αι οποίαι δεν αφήνουν εις τους συμπολίτας μας να αμφιβάλουν ότι ο κυβερνήτης μας ανεγνωρίσθη ως αρχηγός λαού ελευθέρου…».

Διαβάστε τη συνέχεια στο Saronic Magazine.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Ατράνταχτο παράδειγμα τιμιότητας και ακεραιόττητας, φιλοπατρίας και αφοσίωσης στην πατρίδα, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Και στην Ελλάδα- ούτε να τον προφέρουμε σωστά δεν ξέρουμε, αφού κάποιος, όνομα και μη χωριό, σε ομιλία του, θέλοντας να “μεταγλωττίσει” το όνομα στην νεοελληνική τον είχε αποκαλέσει… Γιάννη Καποδίστρια, όχι μία φορά, κατά λάθος, αλλά 3-4 φορές. Ο…Γιάννης λοιπόν έμεινε στην ιστορία. Αναρωτιέμαι όλοι αυτοί που κυβερνάνε κι έχουν μπουχτίσει στα λεφτά, δεν νοιάζονται να μείνει το όνομά τους στην Ιστορία ως άλλος Καποδίστριας; Κανένας; Ρε, κανένας; Κακομοιριασμένα ανθρωπάρια, δεν φταίτε εσείς. Ο λαός φταίει που σας πιστεύει.
  Ο αγνός και εύπιστος Ελληνικός λαός που παίρνει τις βρομιές και τις ψευτιές σας, ως νέες ελπίδες. Τόσα χρόνια κι ακόμα σας πιστεύει. Παλιοψεύτες, κονομημένοι και αχρείοι άχρηστοι, λιμάρηδες.
  Κανείς δεν πρέπει να μιλάει όπως εγώ, γι αυτό μη το κάνετε. Ατράνταχτο παράδειγμα τιμιότητας και ακεραιόττητας, φιλοπατρίας και αφοσίως στην πατρίδα, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Και στην Ελλάδα- ούτε να τον προφέρουμε σωστά δεν ξέρουμε, αφού κάποιος όνομα και μη χωριό μσε ομιλία του, θέλοντας να μεταγλωττίσει το όνομα στην νεοελληνική0 τον είχε αποκαλέσει… Γιάννη Καποδίστρια, όχι μία φορά κατά λάθος αλλά 3-4. Ο…Γιάννης λοιπόν έμεινε στην ιστορία. Αναρωτιέμαι όλοι αυτοί ου κυβερνάνε κι έχουν μπουχτίσει στα λεφτά, δεν νοιάζονται να μείνει το όνομά τους στην Ιστορία ως άλλος Καποδίστριας; Κανένας; Ρε κανένας; Κακομοιριασμένα ανθρωπάρια, δεν φταίτε εσείς. Ο λαός φταίει που σας πιστεύει.
  Ο αγνός και εύπιστος Ελληνικός λαός που παίρνει τις βρομιές και τις ψευτιές σας ως νέες ελπίδες. Τόσα χρόνια κι ακόμα σας πιστεύει. Παλιοψεύτες, κονομημένοι και αχρείοι άχρηστοι λιμάρηδες.
  Φταίμε γιατί δίνουμε τεράστια ποσοστά τηλεθέασης στο survivor, στον Σπύρο Παπαδόπουλο, με τα τσιφτετέλια, στα τούρκικα ερωτικά σίριαλ, στις βλακώδεις ελληνικές σειρές, στα αισχρά τηλεπαιγνίδια, the power of love, στην ηλίθια δήθεν μόδα, Ελλάδα έχεις ταλέντο, Voice, Dancing with the stars, και ένα σωρο εκπομπές μαγειρικής, με τεράστια τηλεθέαση, που την παρακαλουθούμε όλοι με μεγάλη προσοχή, γράφουμε τις συνταγές και μετά παραγγέλνουμε… delivery(!!!).
  Καλά, ρε Προέδροι, πάσης φύσεως, από το μικρότερο σωματείο μέχρι τα ύπατα, εσείς που σας μετρήσουμε γεμίζετε ένα ολόκληρο Μαρακανά, δεν έχετε καμία φιλοδοξία να αφήσετε κάτι καλό σε αυτή τη χώρα για να σας θυμούνται οι επόμενες γεννιές; Μόνο το χρήμα σας νοιάζει; (Γιατί για δόξα, ο βλάκας και να αγιάσει @@@@νια δόξα θάχει). Και τα λεφτά τι να τα κάνετε; Δεν σας νοιάζει που σας οικτίρουν και σας σιχτιριάζουν όλοι πλέον;
  Δεν σας ενοχλεί που το αξίωμά σας δεν έχει καμία αξία;
  Καμία. Απολύτως καμία…
  Για οίκτο είστε κι εσείς και οι παρατρεχάμενοί σας, τα δουλικά που σας ακολουθούν για λίγα ψίχουλα και σας προσκυνάνε.

 2. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΟΡΑΜΑΤΑ.

Σχολιάστε