Όταν η δεξιά χείρ του Ιωάννου Προδρόμου μεταφέρθηκε από το Άγιο Όρος στον ΠόροΣε ύψος 80μ από τη θάλασσα και σε βράχο απότομο, είναι χτισμένη η Ιερά Μονή Διονυσίου στη Δυτική Πλευρά του Αγίου Όρους. Είναι η 5η στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών και στην κατοχή της έχει το δεξί χέρι του τιμίου Προδρόμου.
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από την Ποριώτισσα εκπαιδευτικό κα Μαρία Κουμπή, στη ραδιοφωνική εκπομπή “ΟΡΘΟΔΟΞΩΣ ΠΕΡΙΠΑΤΕΙΤΕ” – Παραγωγή / Παρουσίαση, Φώτιος Μανιαδής – από τη Ραδ.Εκπ. Ι.Α. Κρήτης, αναφέρθηκε ένα πολύ σημαντικό ιστορικό στοιχείο.
Κατά την Ελληνική Επανάσταση 1821 – 1830 η δεξιά χείρ του Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστή του Κυρίου μεταφέρθηκε μαζί με άλλα κειμήλια της Ιεράς Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους, στον Πόρο για ασφάλεια, όπου σύμφωνα με την Εκκλησιαστική δοξασία, έσωσε θαυματουργικώς τους κατοίκους από την πληγή της ακρίδος. Έως σήμερα η δεξιά χείρ του Ιωάννου του Προδρόμου παραμένει στην Ιερά Μονή Διονυσίου και αποτελεί μαζί με την εικόνα του Ακάθιστου Ύμνου το πολυτιμότερο κειμήλιο της μονής.
Ακούστε την ραδιοφωνική εκπομπή και την συγκεκριμένη αναφορά στο λεπτό 52:58′
Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Τάσος Γκούμας says:

  Επανάληψη εις το ορθόν.
  Η δεξιά χειρ.
  Από ορθογραφικό λάθος μπορεί να γραφεί ”χήρα”.

 2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣ. says:

  Ο δαίμονας του πληκτρολογίου…
  Και Ποριώτισσα αντί ποριώτισσα…

 3. μαρια ανδρεου says:

  Γιατί τεμαχίζουν τους Αγίους;

 4. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΝΙΟΥΔΗΣ says:

  ωραια εκπομπή

 5. Σόνια Δεσποτάκη says:

  Μεγαλη ευλογια πηρε το νησι του Πόρου!

 6. Γιώργος Σταματόπουλος says:

  Μπράβο στο POROSNEWS, στην κυρία Μαρία Κουμπή και ιδιαίτερα στον καθηγητή κ.Φώτιο Μανιαδή για την ωραία αναφορά!Οι ευλογίες του Τιμίου Προδρόμου σε όλους μας Αμήν!

 7. Κατερίνα Αγγελίδη says:

  Ωραίο!

Σχολιάστε