Ωμός εκβιασμός από την ΕΚΤ – Δεν κάνει πίσω η ΚυβέρνησηeuroΜόνο ως ωμός εκβιασμός μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου.

Αν και η απόφαση ήταν, μάλλον, αναμενόμενη και γνωστή στους παροικούντες , δεν παύει να έχει προκλητικό χαρακτήρα. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνία με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ξεκαθάρισε στον Μάριο Ντράγκι ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί μία κοινή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται αρκετές ημέρες πριν ολοκληρωθεί και τυπικά το μνημονιακό πρόγραμμα που ισχύει για την Ελλάδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται μόνο μέσω της διαδικασίας του ELA, δηλαδή, χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω της ΤτΕ, με την έγκριση της ΕΚΤ. Όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία εχθές το βράδυ, η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, καθώς νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε εγκρίνει τη συνέχιση της γραμμής παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ, το πρόγραμμα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Σημειώνεται ότι μέσω του μηχανισμού ELA, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δέχεται τίτλους ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες ώστε να παρέχει τη ρευστότητα που αιτείται με επιτόκιο 1,55%.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο είχε συμβεί και το 2012, ενώ, εντελώς… συμπτωματικά η 11η Φεβρουαρίου είναι και η ημερομηνία που πιθανότατα θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup.

«Το τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο από άποψη ρευστότητας και  χρηματοδότησης  και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την απόφαση της ΕΚΤ» υποστήριξε σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Έκανε λόγο για πολιτική πίεση εκ μέρους της ΕΚΤ προς όλα τα μέρη, κάτι που αποτελεί μέρος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και τόνισε: «Δεν εκβιάζουμε, αλλά δεν εκβιαζόμαστε».

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να έρθει σε ρήξη και πως υπάρξει καλή διάθεση για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς λύσης, υπογράμμισε ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης γίνονται στη βάση της εντολής που έλαβε από τον ελληνικό λαό, «που σίγουρα δεν είναι το e-mail Χαρδούβελη».

Τέλος κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές έχουν ζητήσει γραπτές εγγυήσεις με την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι υπάρχει τέτοιο αίτημα.

 
Σχολιάστε