Χατζοπούλειος Βιβλιοπαρουσίαση: «Στοιχεία Ελαιοκομίας» του Γιώργου ΚωστελένουvivlioΣτο βιβλίο ο Ποριώτης γεωπόνος Γιώργος Δ. Κωστελένος προσεγγίζει αρχικά την ιστορία των ελληνικών ποικιλιών της ελιάς από την Αρχαιότητα, και στη συνέχεια περιγράφει, όσο το δυνατόν αναλυτικά, τις 80 από αυτές τις ποικιλίες, ορισμένες από τις οποίες απειλούνται με εξαφάνιση.
Η ελιά, δέντρο σύμβολο της Μεσογείου απαριθμεί περισσότερες από 600 ποικιλίες από όλο τον κόσμο, από τις οποίες περίπου 100 είναι ελληνικής καταγωγής. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος για τη γεωγραφική έκταση της Ελλάδας και δικαιολογείται από το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται δευτερογενές κέντρο καταγωγής της, με μακραίωνη παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια.
Η ενασχόληση του Γιώργου Κωστελένου με την ελιά δεν περιορίζεται μόνο στη τυπική παραγωγή σύγχρονου φυτωριακού υλικού, αλλά επεκτείνεται στην έρευνα, τη μελέτη, τη διάδοση και τη διάσωση των ελληνικών ποικιλιών της ελιάς. Στο φυτώριό του στον κάμπο του Δαμαλά διατηρεί μία συλλογή ποικιλιών της ελιάς από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, που απαρτίζεται από 100 περίπου ελληνικές και 140 περίπου ξένες ποικιλίες. Παράλληλα ασχολείται με τη μελέτη της ελληνικής και της διεθνούς βιβλιογραφίας της ελιάς από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

kostelenos
Σχολιάστε