“ΦΟΥΡΝΙΑΔΕΙΑ”: αφορμή για μεγάλη συζήτησηφωτογραφία από την εκδήλωση του 2011

Μπορεί η εκδήλωση στην Τροιζήνα «Φουρνιάδεια 2012» που οργάνωσε η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας, στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη, στις 29-7-12, να μην ήταν μια φαντασμαγορική εκδήλωση. Ήταν μια λιτή ανθρώπινη εκδήλωση που κατέδειξε ότι η Τροιζήνα, ζει, οραματίζεται, ξέρει να τιμά, να προγραμματίζει, να βλέπει προς το μέλλον, όπως μας τόνισε χαρακτηριστικά και η ΓΓ της Κίνησης κα Αθανασία Κρίκωνα.
Μετά το τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου αρχαιοδίφη καθηγητή Χρήστου Φουρνιάδη, μίλησε ο δήμαρχος Τροιζηνίας κ. Γιάννης Σαμπάνης ο οποίος εκτός από την διαχρονική ιστορική αναφορά του στην Τροιζήνα και στην σημαντική πολιτιστική προσφορά του Χρήστου Φουρνιάδη, αναφέρθηκε στις μελέτες αρχιτεκτόνων-πολιτικών μηχανικών ώστε να χαρακτηριστεί η Τροιζήνα «πράσινο χωριό», στην επικείμενη ιστορική έκδοση του Δήμου, με θέμα την προετοιμασία του Αγώνα του 1821 στην περιοχή, και κυρίως στην μελέτη δημιουργίας του «Πάρκου των Ηρώων», στον ιστορικό χώρο της Γ.Εθνοσυνέλευσης, σε οικόπεδο που ήδη έχει αγοράσει η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας.
Κατά το χαιρετισμό της η πρόεδρος της Κίνησης κα Μαρία Μπουτσιφάκου, κάλεσε τους παριστάμενους μαθητές του καθηγητή Χρήστου Φουρνιάδη να μιλήσουν για τον καθηγητή τους.
Στην πρόσκλησή της αυτή ανταποκρίθηκαν ο λογοτέχνης Αρης Αντάνης, ο γλύπτης Γιώργος Ξενούλης και ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Κουτουζής.
Πηγή: KOUTOUZIS NEWS
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Άρις Αντάνης says:

  ΣΧΟΛΙΑ του Άρι Αντάνη
  ———————-
  1. Προς τιμήν του αείμνηστου Χρήστου Φουρνιάδη θα έπρεπε να αναρτηθεί αναθηματική πλάκα και στα σχολεία των Δήμων της περιοχής μας. Ο κ α λ ό ς αυτός άνθρωπος υπήρξε ακριβό υπόδειγμα Έλληνα. Και θα έπρεπε ακόμα κάποια οδός να πάρει το όνομά του στον Πόρο.
  2. Εντυπωσιακή και τιμητική για όλους μας η παρουσία και η ομιλία του Δημάρχου Τροιζηνίας κ. Γιάννη Σαμπάνη.
  3. Εντυπωσιακή και κόσμια η προσέλευση του κόσμου. Διέκρινε κανείς το σεβασμό στα μάτια όλων και την επίγνωση της σπουδαιότητας της εκδήλωσης.
  4. Θερμότατα συγχαρητήρια στην Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας και ειλικρινείς ευχαριστίες για την πρόσκληση των μαθητών του Χρήστου Φουρνιάδη.
  5.Στο υπέροχο κείμενο της Κας Κονσολάκη από την περσινή ομιλία της, συγκινηθήκαμε όταν διαβάσαμε πως ο καθηγητής μας είχε τονίσει πολλές φορές ότι, στο δύσκολο έργο του, τον βοηθούσαν οι μαθητές του.
  6. Μετά την εκδήλωση καθώς συνομιλούσαμε μεταξύ μας και με τον Δήμαρχο Γιάννη Σαμπάνη, μας πλησίασε κάποιος ηλικιωμένος κύριος, προφανώς κάτοικος Τροιζήνας- ο Δήμαρχος τον γνώριζε- και έδωσε σε μένα ένα χαρτί.
  Ήταν ένα ποίημα που είχε γράψειο ίδιος για τον καθηγητή Χρήστο Φουρνιάδη και δεν πρόλαβε ή δίστασε να το απαγγείλει πριν τελειώσει η λιτή βραδιά. Του υποσχέθηκα να το προτείνω στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομά του που δεν το είχε γράψει και στο ποίημά του. Επιτρέψτε μου όμως να το παραθέσω εδώ με την ελπίδα ότι θα το δει ο ίδιος ή και άλλος και θα προσθέσει και το όνομά του:

  ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΦΟΥΡΝΙΑΔΗ

  Ο καιρός τέλος δεν έχει
  κι η ζωή μας προχωράει
  ο κοσμάκης όλο τρέχει
  και μαθαίνει και ρωτάει.

  Έτσι γράφεται η Ιστορία
  και το δρόμο μας φωτίζει
  η θυσία κι η ανδρεία
  τους ανθρώπους εξαγνίζει.

  Με τη φλόγα της καρδιάς σου
  χάραξες κι εσύ σημάδι
  και θα ηχεί το όνομά σου
  αιώνια, Χρήστο Φουρνιάδη.

  Σε θυμόμαστε ακόμα
  και στο νού μας πάντα θά’σαι
  στης Τροιζήνας τ’ άγιο χώμα
  με τη Δόξα θα κοιμάσαι []

Σχολιάστε