Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Πόρου – αποχώρησε η μειοψηφία πριν από την συνεδρίαση (βίντεο)Με την παρουσία πολύ κόσμου, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συγγρού.

Στις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις – στις οποίες μεσολάβησε και συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής – συζητήθηκαν ιδιαιτέρως σοβαρά θέματα, όπως ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πόρου, o καθορισμός τελών Καθαριότητας, Δημοτικού Φωτισμού και ΤΑΠ, Ύδρευσης – Αποχέτευσης, Δημοτικού Κοιμητηρίου, Κοινοχρήστων Χώρων και διαφήμισης του Δήμου Πόρου για το 2018.

Επίσης συζητήθηκε ο Καθορισμός παραχωρούμενων Κ/Χ δημοτικών χώρων και η Έγκριση Τουριστικού Προγράμματος Δήμου Πόρου για το ερχόμενο έτος.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο αντικαταστάτης του κ. Σπυρίδωνα, ως επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας, κ. Δ. Μωρόπουλος, διάβασε ανακοίνωση διαμαρτυρίας της “Δύναμης Ενότητας”, με την οποία, η παράταξη της μειοψηφίας δήλωσε πως αποχωρεί διαμαρτυρόμενη από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. διότι συγκλήθηκαν σε ένα απόγευμα, δυο δημοτικά συμβούλια με τα παραπάνω σοβαρά θέματα.

Μεταξύ άλλων, με την ανακοίνωση της, η “Δύναμη Ενότητας” άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή, υπό την μορφή ερωτημάτων που αφορούσαν την βιασύνη να συζητηθούν όλα τα παραπάνω θέματα σε ένα απόγευμα, την σύνταξη του προϋπολογισμού πριν καθοριστούν τα δημοτικά τέλη και πριν συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή.

Απαντώντας στην μειοψηφία ο Δήμαρχος Πόρου είπε πως για άλλη μια φορά η αντιπολίτευση, όπως έχει κάνει και άλλες 4-5 φορές στο παρελθόν, εφηύρε έναν λόγο για να ξεφύγει από το θέμα του καθαρισμού των προς παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, επειδή δεν θέλει με τίποτα να ψηφίσει τον καθορισμό ως παραχωρούμενου του χώρου που βρίσκεται μπροστά από το κατάστημα της κ. Λιώση (πράγμα που όπως είναι γνωστό δεν επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του γειτονικού καταστήματος και αδελφός συμβούλου της μειοψηφίας). Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, είναι σύνηθες η ψήφιση του Προϋπολογισμού να γίνεται σε συνεδρίαση που είναι διαδοχική με άλλη συνεδρίαση στην οποία ψηφίζονται άλλα θέματα και πως όλες οι εισηγήσεις εστάλησαν εγκαίρως στην μειοψηφία. Βέβαια το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Πρόγραμμα Δράσης εμπεριέχουν περίπου 100 δράσεις, και μπορεί οι σύμβουλοι της μειοψηφίας να μην αφιέρωσαν το χρόνο να το διαβάσουν” συμπλήρωσε ειρωνικά ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος άφησε αιχμές για το ποιος συνέταξε και ποιους εκφράζει η συγκεκριμένη ανακοίνωση, η οποία δεν έφερε ούτε υπογραφή του κ. Σπυρίδωνα ούτε υπογραφές των μελών της παράταξης.

Τα δημοτικά τέλη

Στην εισήγηση του για τα δημοτικά τέλη, ο Δήμαρχος Πόρου δήλωσε πως αποφασίστηκε να παραμείνουν ίδια με το 2017, με μειωμένα τέλη για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με μοναδικές αλλαγές κάποιες προσαρμογές στα τέλη ύδρευσης- αποχέτευσης, όπου ο Δήμος πρέπει να αντιμετωπίσει δυο σοβαρά θέματα, την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης νερού το καλοκαίρι και την συμμετοχή του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων στις δαπάνες του Βιολογικού. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, για να καταπολεμηθεί η σπατάλη αποφασίστηκε ως αντικίνητρο να αυξηθεί το τέλος στις μεγάλες κλίμακες στο β΄και γ΄τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες της αποχέτευσης, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε την επαναφορά του σχετικού τέλους στο 35% της ύδρευσης (ήταν 35% έως το 2013 και η δημοτική αρχή Δημητριάδη το μηδένισε το 2014 και το διατήρησε στο 17,5% το 2015 και 2016) λόγω των αυξημένων εξόδων που απαιτούνται πλέον για την αποκατάσταση του Βιολογικού. Ωστόσο, η είδηση του Δημοτικού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου ήρθε από την εισήγηση του Δημάρχου για καθορισμό για πρώτη φορά από το 2007, όταν ο Βιολογικός ξεκίνησε την λειτουργία του, τέλους στον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων για την χρήση του κοινού δικτύου του Βιολογικού Καθρισμού. Το τέλος αυτό θα αντιστοιχεί στο 28% των δαπανών του κοινού δικτύου και ο υπολογισμός του προέκυψε από την οικονομοτεχνική μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Πόρου.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ο Δήμος Πόρου, κατά το παρελθόν έχει προσκαλέσει επανειλημμένα με έγγραφά του τον δήμαρχο Τροιζηνίας κ. Καραγιάννη, καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρο, για να συζητήσουν το θέμα, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση, με αποτέλεσμα τελικά ο ιστορικός καθορισμός αυτού του τέλους, να γίνει μονομερώς από τον Δήμο του Πόρου. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, ο Δήμος Πόρου θα πρέπει να διεκδικήσει αναδρομικά από τον όμορο δήμο το ποσοστό αυτό, για τα προηγούμενα χρόνια.
Σχολιάστε