Υδροληψίες για πυροσβεστική χρήση στο ΛεμονοδάσοςΜε την οικονομική συνδρομή του Δήμου Πόρου και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική εγκαταστάθηκαν οι δύο πρώτες υδροληψίες για πυροσβεστική χρήση.

Γράφει ο Τάσος Γκούμας – 

Σαφώς και δεν ισχυρίζεται κανείς ότι αρκούν, αλλά δείχνουν τον προβληματισμό και την πρόθεση.

Ο Δήμος Πόρου γίνεται ο πρώτος και μοναδικός μέχρι τώρα, εις χρήμα, χορηγός για το Λεμονοδάσος.

Καθοριστική βοήθεια έχουμε από την Περιφέρεια Αττικής, πέρσυ, στον εξοπλισμό με αντλητικό συγκρότημα της πρώτης γεώτρησης στη θέση ‘’Μάγειρα’’, και φέτος της δεύτερης στη θέση ‘’Μπούντρι’’, που δημοπρατείται εντός της επόμενης εβδομάδας και που περιλαμβάνει επισκευή δεξαμενών και προμήθεια των υπολοίπων αναγκαίων για το σύστημα υδρομετρητών.

Το σύστημα άρδευσης που υλοποιούμε εξασφαλίζει συνεχή πλήρωση του υπόγειου δικτύου σωληνωτών αγωγών που επί 30ετία ήταν ανενεργό το οποίο συμπληρώνουμε με υπέργειους αγωγούς.

Έτσι είναι δυνατή η παροχή νερού κατά βούληση σε κάθε σημείο του Λεμονοδάσους και άρα και σε κάθε σημείο αρδευτικής υδροληψίας με δυνατότητα και την πυρόσβεση.

Οι δεξαμενές έχουν χωρητικότητα γύρω στα 350κ.μ. και με την ταυτόχρονη λειτουργία των γεωτρήσεων η διαθέσιμη ποσότητα νερού είναι πρακτικά απεριόριστη για το μέγεθος του Λεμονοδάσους πράγμα που δεν συνέβαινε με το σύστημα των αυλάκων.

Να σημειώσουμε με την ευκαιρία ότι η επέκταση του δικτύου που υλοποιούμε τα τελευταία δύο χρόνια με άμεσες συνέπειες την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού κατά 50% κατ’ ελάχιστον και κατ’ ακολουθίαν και του κόστους κατανάλωσης ηλ. ενέργειας έχει συντελεστεί χωρίς καμιά χρηματική βοήθεια.

Έχουν τοποθετηθεί 4,5 χιλιόμετρα επιφανειακού αγωγού,  έχουν γίνει περί τις 100 νέες συνδέσεις του κεντρικού αγωγού με περιφερειακούς και με λεμονοπερίβολους, έχουν αντικατασταθεί παληές διακλαδώσεις (ταφ) που ήταν από μαντέμι και είχαν πρόβλημα οι ελαστικοί δακτύλιοι που τις στεγανοποιούσαν με ορειχάλκινες φλατζωτές εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής στο χρόνο.

Έχουν τοποθετηθεί περί τις 150 βάνες σε αγροκτήματα, έχουν επιδιορθωθεί βλάβες που έχουν προκληθεί από κακοτεχνίες (αγωγοί που ακουμπούσαν σε πέτρες με αποτέλεσμα να σπάζουν) κ.λ.π..

Το κόστος των όλων παραπάνω έχει ανέλθει σε 25.000€ εκ. των οποίων έχουν πληρωθεί αποκλειστικά από τον Τ.Ο.Ε.Β. τα 15.000€.

Να σημειωθεί ότι 4-5 χρόνια πριν, είχε γίνει μια σύσκεψη στο Δημαρχείο και είχε προταθεί να γίνει νέα μελέτη και νέο έργο εξ αρχής.

Θα χρειαζόταν χρόνος 4 ετών περίπου για τη μελέτη και κάποιο ποσό 1εκ. μήπως και παραπάνω; για την κατασκευή.

Και θα δούλευε;

Το παληό γιατί δεν δούλεψε;

Με ασυγκρίτως λιγότερα χρήματα και τη σιγουριά ότι το σύστημα δουλεύει προχωρούμε.

Χρειάζονται μερικές βελτιώσεις ακόμα και θα έχουμε ένα σύστημα ημιαυτόνομου ποτίσματος, δυνατότητα πυρόσβεσης και παροχή νερού όλο το χρόνο που είναι προϋπόθεση για νέες φυτεύσεις που οπωσδήποτε χρειάζονται για την ανανέωση των γηρασμένων φυτειών, ίσως και με άλλες ποικιλίες με παραγωγή σε χρονικές περιόδους μεγαλύτερης ζήτησης του προϊόντος.

Φέτος ποτίζουμε και άλλα δύο νεοφυτεμένα λεμονοπερίβολα δύο Λεμονοδασιτών που δεν ξέρω αν θέλουν να δημοσιευτούν τα ονόματά τους.

Τα λεμονοπερίβολα αυτά ποτίζονται με συχνότερη περίοδο ποτίσματος που δεν ήταν δυνατόν να γίνει με τα ”κοντίτα”.

Ο Σταύρος προτιθεται να φυτέψει άλλα 10 στρεμμ. Λεμονιές έκταση σημαντική για το Λεμονοδάσος.

Η χρήση των κοντίτων  ήταν η βασική αιτία της μη παροχής νερού όποτε το χρειαζόταν το νεοφυτεμένο, γι αυτό και η μη, ως τώρα, αντικατάσταση των γηρασμένων λεμονοδένδρων με νέα, συν την οικονομική συγκυρία.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι μη αναστρέψιμες και έχουν ήδη ‘’πιάσει τόπο’’ αδράχνουμε την ευκαιρία και με την τοποθέτηση των πρώτων πυροσβεστικών υδροληψιών να ζητήσουμε οικονομική βοήθεια από όλους τους Ποριώτες και από όσους άλλους αξιολογούν θετικά τη δουλειά που γίνεται.

Να σημειωθεί δε ότι κάθε 1€ που προσφέρεται αντιστοιχεί σε 3€ έργου, λόγω της εθελοντικής εργασίας και απουσίας εργολαβικών.

 

Εκτός από το αρδευτικό σύστημα με την αυταπόδεικτα καθοριστική του σημασία ο σύλλογος ‘’Φίλοι του Λεμονοδάσους’’ εδώ και ενάμισυ έτος εργάζεται προς την κατεύθυνση να ενταχθούν στο LEADER έργα μικρής κλίμακας ,όπως διευθέτηση και ανάδειξη μονοπατιών, μνημείων, όπως νερόμυλων, ξωκλησιών ή άλλων σημείων ενδιαφέροντος .

Θα ήταν ικανοποίηση να συμμετέχουν όσοι περισσότεροι στη προσπάθεια που ήδη διαρκεί περίπου 6 χρόνια και θα συνεχίζεται ίσως για άλλα τόσα, να έχουμε υγεία, με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό.

Για να δώσουμε ένα μέτρο θάλεγα ότι όταν θα διαβάζεται το παρόν θα έχει ο υπογραφόμενος καταθέσει ένα ποσό 5€  και τον άλλο μήνα θα συμπληρώσει με όσα ακόμα μπορεί.

 

Θα μας ήταν βέβαια ευχάριστο και θα βοηθούσε, ένα μεγαλύτερο ποσό!

 

Ο λογαριασμός του Τ.Ο.Ε.Β. που μπορούμε να καταθέσουμε είναι:

IBAN GR 5701 7135 3000 6353 1384 51731 στην Τράπεζα Πειραιώς

(Ή καλύτερα στην Αγροτική).

Για περαιτέρω οικονομικές και άλλες πληροφορίες Τάσος Γερασίμου, 697 471 1541, πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β.

 

 

 

Για το σύλλογο

”Φίλοι του Λεμονοδάσους”

 

 

Τάσος Γκούμας.

 
Σχολιάστε