Τσουνάμι αντιδράσεων για τις ΠΟΑΥΗ ΚΥΑ για την χωροθέτηση των Υδατοκαλλιεργειών, έχει ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες σε όλο τον Σαρωνικό. Εκτός από τον Πόρο, στον “χορό” έχουν μπει η Σαλαμίνα και η Επίδαυρος.

Στην Σαλαμίνα
Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συγκέντρωση με θέμα « Όχι στη δημιουργία περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα» μετά από πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Ομίλου, του συλλόγου Μηχανικών, του Συλλόγου αλιέων «Άγιος Ανδρέας», του Συλλόγου Ανάδειξης Μνημείων Σαλαμίνας και της Greenpeace, οι οποίοι και ανέπτυξαν διεξοδικά το θέμα των αρνητικών επιπτώσεων της Π.Ο.Α.Υ. στο νησί
Ακολούθησε συζήτηση στην οποία μίλησαν ο Δήμαρχος, επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων και πολλοί κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες και τους φόβους τους για το θέμα.
Στο τέλος της συζήτησης συμφωνήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:
H διεύρυνση της επιτροπής αγώνα κατά των υδατοκαλλιεργειών με συμμετοχή τοπικών φορέων, στην οποία θα είναι επικεφαλής ο Δήμαρχος και η οποία θα προγραμματίσει τις επόμενες κινητοποιήσεις.
Η Συλλογή υπογραφών κατά της ΚΥΑ.
Εφόσον οι βουλευτές της περιφέρειας δε συνταχθούν με την προσπάθειά μας, θα είναι ανεπιθύμητοι στη Σαλαμίνα.
Είναι ευθύνη όλων μας να μην περάσει η ΚΥΑ που θα καταδικάσει το νησί μας σε άλλη μία περιβαλλοντική καταστροφή.

Στην Επίδαυρο
Αντιδρώντας στην εφαρμογή της απόφασης που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και προβλέπει την ένταξη της περιοχής στο Ειδικό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, οι κάτοικοι του δήμου Επιδαύρου προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο εφαρμοστεί, όπως επισημαίνουν, ο Σαρωνικός θα μετατραπεί σε πραγματικά νεκρή θάλασσα. Υποστηρίζουν επίσης ότι η προτεινόμενη δημιουργία μιας τεράστιας βιομηχανικής ζώνης ιχθυοκαλλιέργειας θα έχει συνέπειες στον Τουρισμό.
Στην απόφαση του υπουργείου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”,  προβλέπεται η δημιουργία και λειτουργία ιχθυοτροφείων, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από τις ακτές της αρχαίας Επιδαύρου.
Ο δήμος της Επιδαύρου ξεκίνησε να πραγματοποιεί τοπικές γενικές συνελεύσεις σε όλα τα διαμερίσματά του, προκειμένου να ενημερώσει τους δημότες για το θέμα και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Η επιτροπή αγώνα πραγματοποίησε σήμερα ενημερωτική εκστρατεία, διανέμοντας φυλλάδια και άλλο υλικό, στα διερχόμενα αυτοκίνητα που στρίβουν από την εθνική οδό και παίρνουν το δρόμο Ισθμού-Επιδαύρου. Μάλιστα, σχεδιάζουν τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιήσουν αντίστοιχη κινητοποίηση στα διόδια.
Ο δήμος έχει στο πλευρό του και τους τρεις βουλευτές της Αργολίδας, την Περιφέρεια, το Τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και όλους τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.
Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των κινητοποιήσεων θα είναι η συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη, αντιπροσωπεία του δήμου Επιδαύρου, στην οποία θα συμμετέχουν και βουλευτές της Αργολίδας, με τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΕΚΑ, Νίκο Σηφουνάκη.
Πηγές: http://news247.gr
http://salamis-news.blogspot.com/
Σχολιάστε