Τραυματισμός του Μ. Βερνίκου από ναύτη ημερόπλοιου στο λιμάνι του ΠόρουΈνα σοβαρό περιστατικό σημάδεψε την άφιξη των παραδοσιακών σκαφών στο λιμάνι του Πόρου, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το ημερόπλοιο “Πλατυτέρα των Ουρανών” προσέγγισε στο λιμάνι του Πόρου και παρά τις διαμαρτυρίες των διοργανωτών του Ναυτικού Σαλονιού, προσέδεσε στον χώρο που είχε καθορισθεί για την πρόσδεση των παραδοσιακών σκαφών του 5ου Ναυτικού Σαλονιού Παραδοσιακών Σκαφών, που φιλοξενείται αυτό το Σαββατοκύριακο στο νησί.
Στο σημείο βρίσκονταν άνθρωποι της διοργάνωσης του Ναυτικού Σαλονιού, ανάμεσα τους ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πόρου κ. Αλέξανδρος Δημητριάδης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών κ.κ. Μάνος Βερνίκος και Αννίκα Μπαρμπαρίγου. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά την άφιξη των παραδοσιακών σκαφών σήμερα στο λιμάνι, κανείς από το Λιμεναρχείο Πόρου δεν βρισκόταν στον χώρο για να διασφαλίσει τον σωστό ελλιμενισμό των σκαφών του Σαλονιού, όπως αποφασίστηκε χθες από το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και του ημερόπλοιου, το οποίο θα έπρεπε να δέσει κοντά στο περίπτερο.
Βλέποντας το ημερόπλοιο να δένει στην καρδιά της έκθεσης, και αφού εκείνοι που έπρεπε να είναι στον χώρο για να κάνουν την δουλειά αυτή δεν εμφανίστηκαν, παρά την άφιξη και την μη – προβλεπόμενη πρόσδεση του πλοίου, οι διοργανωτές πλησίασαν διαμαρτυρόμενοι ζητώντας από τους αξιωματικούς του πλοίου, να δέσουν στο προβλεπόμενο σημείο εκτός της έκθεσης.
Ξαφνικά, μέλος του πληρώματος του “Πλατυτέρα” έσπρωξε με δύναμη τον κ. Μάνο Βερνίκο, ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος και τραυματίστηκε, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλα μέλη του πληρώματος, αλλά και ο καπετάνιος του, ήταν ιδιαίτερα εριστικοί βρίζοντας τους διοργανωτές, αλλά και το νησί του Πόρου (!) και απειλώντας ότι το πλοίο τους δεν θα έρθει ξανά.
Όπως ήταν φυσικό, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση ανάμεσα στους ανθρώπους του Λ.Τ. Πόρου και τα πληρώματα των παραδοσιακών σκαφών, με το πλήρωμα του “Πλατυτέρα”. Παρά την ένταση και παρά την παραβίαση του υποδεικνυόμενου χώρου πρόσδεσης από το Πλατυτέρα, το Λιμεναρχείο εξακολουθούσε να είναι απόν από τον χώρο και τελικά όργανά του, έφτασαν στο σημείο μόνο αφού οι διοργανωτές τηλεφώνησαν και κατήγγειλαν την βιαιοπραγία κατά του κ. Βερνίκου και την αυθαίρετη πρόσδεση του πλοίου.
Στο σημείο έφτασαν άμεσα ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γιώργος Αλιφέρης και ο Αντιδήμαρχος Τάσος Παπαχρήστου, καθώς η εντεταλμένη σύμβουλος υγείας του Δήμου Μαρία Βαρβάρου και ο ιατρός Χριστόφορος Αναστασάκης, προκειμένου να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στον κ. Βερνίκο. Όπως αποδείχθηκε, ο τραυματισμός του είναι αρκετά σοβαρός και χρειάστηκε η διακομιδή του με ασθενοφόρο του Δήμου καταρχήν στο Κ.Υ. Γαλατά και στη συνέχεια σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Αθήνα.
Από την πλευρά τους οι λιμενικοί συνέλαβαν με την διαδικασία του αυτοφώρου τον ναύτη του “Πλατυτέρα”, ο οποίος αρχικά κρύφτηκε στο εσωτερικό του σκάφους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά την άφιξη του, το ημερόπλοιο έπρεπε να λάβει εντολή από το VHF από το Λιμεναρχείο να δέσει στην θέση μπροστά από το περίπτερο, στην πιάτσα των ταξί. Ωστόσο, είτε το Λιμεναρχείο δεν έδωσε ποτέ την εντολή αυτή, είτε την έδωσε καθυστερημένα, είτε την έδωσε μεν, αλλά αδιαφόρησε παντελώς δε για το αν το πλοίο την τήρησε. Σε κάθε περίπτωση, το Λιμεναρχείο θα όφειλε να είχε συνεχή παρουσία στον χώρο του Σαλονιού και καταρτισμένο ειδικό σχέδιο έκτακτων μέτρων για την περιφρούρηση της διοργάνωσης.
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. aixmiros says:

  Άλλο ένα επεισόδιο με το κατ ευφημισμό λιμενικό ταμείο Πόρου με πρωταγωνιστές τον Σουλτάνο Δημητριάδη και το ανύπαρκτο λιμεναρχείου Πόρου το οποίο εφαρμόζει το νόμο και εμφανίζεται ala carte.

 2. babis says:

  Ναι μεν κακως έδεσε το Πλατυτέρα εκεί, αλλά από που κι ως που ο εκάστοτε κ. Βερνίκος πάει να καθαρίσει ποιος θα δέσει που ?

  Τώρα για τα σχέδια έκτακτων μέτρων, σιγά μην κατεβάζαν και τα ΟΥΚ, για 3 καΐκια που ήταν δεμένα εκείνη την ώρα στο σημείο. Το τρίτο μάλιστα ήρθε και έδεσε μετά το Πλατυτέρα, ενώ το επόμενο σκάφος ήρθε και έδεσε στον χώρο 3 ώρες μετά….

  Πολύ φασαρία για τα 30′ που έμεινε εκεί το Πλατυτέρα, που δεν ενόχλησε κανέναν στην πραγματικότητα ….

  Όποιος θέλει βλέπει και μόνος του : http://www.meteocam.gr/PorosLimenikoTameio

 3. labis says:

  Από τοτε που το λιμεναρχείο δεν είναι παρών σε μια θαλασσινη εκθεση και ο καθενας κανει οτι γουσταρει στο λιμανι. Προφανως αγαπητοι ενας 75 χρονος με σπασμενη λεκανη δεν σας αφορα. Δεν πρεπει το λιμεναρχειο να ειναι παρων οταν ερχεται ενα βαπορι με 200 ατομα στο λιμανι; συνεχιστε να βλεπετε οτι σας κατεβαινει. Επρεπε να ειναι ο πατερας σας στη θεση του Βερνικου

Σχολιάστε