Το τίμημα και το αποτίμημα της παγκοσμιοποίησηςΓράφει η Κατερίνα Ανδρέου – 

Δεν είναι ειρωνικό;

…Το ότι δεν μπορεί κάποιος αυτή τη στιγμή να βρεθεί μέσα σε μια μέρα, κάνοντας χρήση των παγκοσμιοποιημένων συστημάτων και δικτύων μετακίνησης, πχ από την Τεχεράνη για διακοπές στον Πόρο μέσα σε μια μέρα, είναι μια πραγματικότητα που θα καθιστούσε πλέον απίθανο εξ αρχής να ξεσπάσει πανδημία από κάποιον πχ που έφαγε μια κακομαγειρεμένη νυχτερίδα στη Γουχάν…

Δεν είναι ειρωνικό;

…Στην εξελικτική του προσπάθεια ο Homo Universalis, να “τακτοποιήσει” την “χαώδη” οικουμένη, δημιούργησε στην πράξη τις συνθήκες ώστε η λειτουργία της παγκοσμιοποίησης να διέπεται τελικά από τη θεωρία του χάους!

(Σύμφωνα με την εκλαϊκευμένη μορφή της θεωρίας, “Το τίναγμα των φτερών μιας πεταλούδας στο Πεκίνο μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα στη Νέα Υόρκη”. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική)…

Να δουλέψει άραγε και ανάποδα;

Να ανακοινωθεί από στιγμή σε στιγμή (μέρα, βδομάδα, μήνα), ή πολυαναμενόμενη θεραπεία, που μαγειρεύεται πυρετωδώς από τις διεθνείς επιστημονικές κοινότητες, στις πλατφόρμες της παγκοσμιοποίησης…

Και να ανασταλεί η περαιτέρω διασπορά διεθνώς, επειδή ένας (για την ακρίβεια, εδώ “ο κάθε ένας”) άνθρωπος σε κάποιο (κάθε) επαπειλούμενο χωριό της υφηλίου, φερθεί για το επόμενο διάστημα σαν να ήταν ο ίδιος φορέας και σαν να περιβάλλεται από επιμολυσμένες επαφές και επιφάνειες…

Η παγκοσμιοποίηση μας χαντάκωσε, αυτή και να μας σώσει.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣΤ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Αγαπητή μου Κατερίνα,
  Σε χαιρετώ. Διάβασα με προσοχή το κείμενό σου. Δεν θα το σχολιάσω, διότι κρίνω ότι δεν πρέπει, όχι μόνο αυτό, αλλά και άλλα δημοσιεύματα, συναφή ή όχι.
  Δράττομαι, εν τούτοις, της ευκαιρίας, λόγω της μεγάλης εκτίμησής που τρέφω προς εσένα, αλλά και μιας παρηγορητικής και στοργικής έκφρασης αγάπης προς εμένα, που επέδειξαν όλοι -μηδενός εξαιρουμένου -όσοι παρευρέθηκαν στην πρόσφατη κηδεία του μεγάλου μου αδελφού, Αντώνη Αντάνη, να παραθέσω ένα κείμενο άλλου αρθρογράφου και να σου γνωστοποιήσω ότι συμφωνώ σε πολύ υψηλό ποσοστό, με αυτά που παραθέτει, αφού κι εγώ, σε ανύποπτο χρόνο, έλεγα κι έγραφα και συζητούσα τα ίδια σχεδόν πράγματα, με το δικό μου ύφος, φυσικά.
  /////////////////////////////////////////////////////////////
  Γράφει λοιπόν ο άνθρωπος, επί του θέματος που θίγεις στο φιλόξενο Poronews, τα ακόλουθα:
  (Σημειώνω ότι κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο δεν διαφέρουν προς όσα γράφεις, λακωνικά όπως πάντα, αλλά επιτείνουν τα λεγόμενά σου και τα συγκεκριμενοποιούν. Ο λόγος είναι ότι, πάλι κατά τη γνώμη μου, η παγκοσμιοποίηση προϋποθέτει ότι κάτι “ποιείται” από τα μέλη που συνθέτουν όλον τον Κόσμο. Και σ’αυτόν το Κόσμο μέλος είναι και η Ελλάς, άρα και το μεγαλύτερο μέρος της, δηλαδή οι Έλληνες.)

  Δεν θέλω να είμαι επιθετικός πια. Δεν έχει νόημα. Η βλακεία είναι ανίκητη. Όταν μάλιστα συνοδεύεται από άγνοια της Ελληνικής γλώσσας και ημιμάθεια, γίνεται ένα ισχυρό κοκτέιλ εναντίον της λογικής, που είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί.
  <<>>
  Ας πάρουμε τα πράγματα από την περασμένη Τρίτη, που η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία, για να αποφευχθούν οι συναθροίσεις.
  >Από την Τετάρτη, γέμισαν οι παιδικές χαρές και οι καφετέριες, λες και τους είπαν:
  «Ορμάτε, ρε, μετά μανίας για διακοπές, και μέχρι να γυρίσετε, εμείς θα τον έχουμε εξαφανίσει τον ιό».
  >Την Πέμπτη κλείνουν τις παιδικές χαρές, και την Παρασκευή τις καφετέριες.
  >Το Σάββατο ο Έλληνας ξαμολιέται στις παραλίες με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό, παρέες- παρέες και, όχι μόνο «συναθροίζεται», αλλά βάζει και τα κοντομάνικα, φοράει και το πλουμιστό μαγιό και βουτάει στη θάλασσα, μήνα Μάρτη. (Ψόφος η θάλασσα, απ΄ το κρύο).
  <<>>
  Ο πραγματικά καταρτισμένος – έχει και από αυτούς η Ελλάς- κ. Τσιόρδας, μάταια φωνάζει μέρες τώρα, ότι «στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν σταδιακή μόλυνση του πληθυσμού, ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας». Προφανώς η άγνοια της γλώσσας είναι παντοδύναμη.
  Ο Έλληνας, λένε είναι απείθαρχος. Λάθος. Ο Έλληνας είναι ανόητος, με την ακριβή έννοια της λέξης. Δηλαδή χωρίς νόηση. Και είναι και «μάγκας». Και αυτό είναι ηλίου φαεινότερο, αφού:
  1/ Η επιδημία υπάρχει, είναι πάρα πολύ μεταδοτική, και προκαλεί ακόμα και θάνατο.
  2/ Στόχος των μέτρων είναι να μεταδοθεί με όσο το δυνατόν μικρότερη ταχύτητα, ώστε να προλαβαίνουν τα νοσοκομεία να περιθάλπουν τους ασθενείς. Γιατί αν εσύ βοηθάς με τον τρόπο σου να μεταδοθεί με ταχύτητα ο ιός, τότε στα νοσοκομεία, όταν θα χρειαστεί να πάνε σε «ΜΕΘ» τρεις ασθενείς και υπάρχει μόνο μία ΜΕΘ διαθέσιμη, τότε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ οι γιατροί θα διαλέξουν τον ΕΝΑ, και θα αφήσουν τους άλλους δύο εκτός ΜΕΘ, κι ας πεθάνουν. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει στην Ιταλία.
  3/ Η Μέρκελ είπε ότι στην Γερμανία θα μολυνθεί το 60% του πληθυσμού.
  4/Ο κ. Τσιόρδας για την Ελλάδα, μας λέει ότι στην καλύτερη περίπτωση, που θα είναι και τεράστια επιτυχία, θα μολυνθεί μόνο το 10 με 15% του πληθυσμού. Ξέρεις πόσος είναι ο πληθυσμός της Ελλάδας; Έχεις καταλάβει τι λέει ο άνθρωπος προσπαθώντας να μας ξυπνήσει με ευγένεια; Ότι πράγματι θα πρόκειται για παγκόσμια επιτυχία, αν στην Ελλάδα μολυνθούν,
  ΜΟΝΟ ΕΝΑΜΙΣΥ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!
  <<>>
  Να υποθέσω ότι αυτά τα έχεις καταλάβει; Και παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο δεν μένεις σπίτι, αλλά επί πλέον, βγαίνεις και πας για μπάνιο Μάρτη μήνα, ξεντύνεσαι στις παραλίες και κόβεις βόλτες, είκοσι πόντους απόσταση, ο ένας από τον άλλον, με κοντομάνικα; Αλλιώς τι να υποθέσω;
  Ότι προκαλείς τους εποχιακούς ιούς, τα κρυολογήματα και τους εποχιακούς πυρετούς, που θα σε βρούνε λόγω της ανοησίας σου, να επιβαρύνουν ΑΚΟΜΑ πιο πολύ το σύστημα υγείας, έτσι που και αυτή η μία ΜΕΘ, που θα υπήρχε, με τη δική σου ανοησία, να μην είναι διαθέσιμη για αυτούς που θα πάθουν πνευμονία.
  Και βέβαια αυξάνεις και τη διάδοση του ιού, με τις στενές… επαφές παντός τύπου, και τις «συναθροίσεις».Να υποθέσω ότι καταλαβαίνεις τη λέξη «συναθροίσεις»; Εάν ναι, τότε όταν σας είπαν στο κρεοπωλείο σήμερα να μπαίνετε ένας – ένας μέσα, εσύ τουλάχιστον, γιατί δεν έκανες ουρά απ’ έξω, όντας σε απόσταση αναπνοής με τον άλλον και πιάνοντας κουβέντα, που σημαίνει ότι τα σταγονίδια του ενός βομβαρδίζουν κατ’ ευθείαν το πρόσωπο του άλλου.
  <<>>
  Από τον ιό, θα προσβληθούν στη Ελλάδα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, πάνω από ΕΝΑ εκατομμύριο άνθρωποι. Ίσως κι εγώ ίσως και εσύ.
  Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ σού ζητάει να πάρεις μέτρα, ώστε να αρρωστήσουμε λίγοι-λίγοι, για να μπορεί το σύστημα υγείας, να μας περιθάλπει όσο το δυνατόν καλύτερα.
  Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ σού ζητάει να βοηθήσεις να καθυστερήσουμε τη διάδοση του ιού, ώστε να προλάβουμε να βρούμε φάρμακο ή εμβόλιο.
  Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ σού ζητάει να δράσεις, ΕΣΤΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, όχι σαν άτομο, ούτε σαν «γιαλαντζί» επαναστάτης, αλλά σαν μέλος της, και να υπακούσεις στις οδηγίες και τις συμβουλές, ώστε να μπορέσουν να σωθούν οι άνθρωποι.
  Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, δεν θα σε δικάσει, αν, εξ αιτίας της δικής σου μαγκιάς και επιπολαιότητας, πεθάνουν αρκετοί παραπάνω, είναι όμως πολύ πιθανόν, να κτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο, όταν φτάσει η στιγμή που θα έχεις τον πατέρα σου στο νοσοκομείο με τον ιό, και σου πει ο γιατρός «δεν υπάρχει ΜΕΘ, γιατί τη μία που έχουμε θα την διαθέσουμε για έναν νέο σε ηλικία», που αυτός ο ένας μπορεί να είσαι κι εσύ.
  Εκείνη την ώρα, θα είναι πολύ αργά για κάτι σαν «συγνώμη, ρε πατέρα, δεν το είχα καταλάβει».
  Εκείνη την ώρα, η σημερινή σου αδιαφορία και ανευθυνότητα , θα γίνουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ και αμετάκλητα, οι δολοφόνοι του πατέρα σου.
  <<>>
  Ειλικρινά δεν το πιστεύω ότι θα αλλάξεις συμπεριφορά, φίλε Ελληνάρα.
  Γιατί η βλακεία συνδυασμένη με ημιμάθεια και «μαγκιά», είναι πραγματικά δολοφονικό μείγμα. Ο μόνος λόγος που τα γράφω σε σένα, είναι μπας και κάνεις παρέα με κάποιον που έχει βλακωδώς παρασυρθεί από τη δική σου βλακεία, και καταφέρει να ξεκόψει από σένα.
  Κι εγώ παρακαλάω να μείνεις μόνος σου, τουλάχιστον μέχρι να περάσει και αυτή η δοκιμασία του ανθρώπου, με κάποιο θαύμα του Θεανθρώπου, αλλά και της Επιστήμης, που κι αυτή κάνει τα δικά της θαύματα.
  ΥΓ Άντε, θα σου κάνω μια χάρη. Θα σου πω ότι σε ολόκληρο τον παγκόσμιο κόσμο, δεν είσαι μόνος. Υπάρχει άλλος ένας. Και το όνομα αυτού: Μπόρις Τζόνσον. (Καλά αυτόν, δεν τον φτάνεις με τίποτα)[]

 2. Παναγιώτης Γ. Ανδρέου says:

  Κατερίνα (και αναγνώστριες/τες), καλημέρα.

  Βάζεις, ξανά με το σημείωμά σου, το πλαίσιο μιας «κουβέντας», ευτυχώς, χωρίς τις υπερβολές ανάλογων περιπτώσεων. Η «Παγκοσμιοποίηση» και ο «Καθολικός Άνθρωπος» είναι, πλέον, μια κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της «επαυξημένης πραγματικότητας». Η ανταπόκριση ή μη στις επερχόμενες προκλήσεις είναι η απάντηση που, με αγωνία, καλείται η επερχόμενη γενιά να δώσει. Προσωπικά, το ελπίζω.

  Υπαινίσσεσαι («ο κάθε ένας») την αβελτηρία κάποιων να σταθούν υπεύθυνα στα ζητήματα της προφύλαξης και της μη διασποράς του κινδύνου. Ο ίδιος αναγνωρίζω τη σημασία και την αξία των παρεμβάσεων του κ. Τσιόρδα. Σκέφτομαι, μάλιστα, ότι θα ήταν ευχής έργο να αξιοποιούνταν κι άλλοι «Τσιόρδες» στους διάφορους τομείς. Γιατί, «Τσιόρδες» υπάρχουν. Τους «θάβουν» όμως τα γνωστά «λούκια» εξουσίας και παραεξουσίας.

  Ευχαριστώ. Επιμένουμε και υπομένουμε.

Σχολιάστε