Το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον των ιαματικών πηγών των ΜεθάνωνΦωτό: Γιάννης Λαζάρου

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στα Μέθανα, η είδηση που αφορά την λειτουργία των Δημόσιων ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης των Μεθάνων, που ανήκουν στο ΕΤΑΔ.

Με σχετικό δελτίο τύπου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων ανακοίνωσε την Τρίτη 20 Ιουνίου, ότι δεν κατέστη δυνατή η πιστοποίηση των δύο από τις τρεις πηγές, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία των ιαματικών πηγών, ούτε και η έκδοση της Υπουργικής απόφασης.

Σύμφωνα με ανάρτηση της προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μεθάνων κας Δήμητρας Ψηχογυιού, εχθες στις 08:00 το απόγευμα στο Δημοτικό Κατάστημα Μεθάνων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των Τοπικών Δημοτικών Συμβούλων & του Επαγγελματικού Συλλόγου για να συζητηθούν οι δυσάρεστες εξελίξεις που είχαμε με τις Δημόσιες Ιαματικές Πηγές των Μεθάνων. Δυστυχώς, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την ΕΤΑΔ, στην οποία ανήκουν οι Ιαματικές Πηγές.

“Η μοναδική πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι οι Δημόσιες Ιαματικές Πηγές σφραγίστηκαν από Δικαστικό Επιμελητή, φυλάσσονται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης και θα γίνει απογραφή.

Ενημερώθηκαν όλοι οι βουλευτές που εμπλέκονται στην Α’ Πειραιώς, η Περιφέρεια Αττικής και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων.

Η Δημοτική Αρχή έχει ζητήσει εδώ και 2 μήνες συνάντηση με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Εταιρείας “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα” για να ενημερωθεί και να συζητήσει για την πορεία των ιαματικών πηγών. Έχει ενημερώσει γι αυτή την συνάντηση όλους τους βουλευτές της εκλογικής Περιφέρειας καθώς επίσης και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Νήσων.

Δυστυχώς όμως, μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις δεν κατέστει δυνατόν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε να ενταθούν οι πιέσεις προς την ΕΤΑΔ για να συζητηθεί τι μέλλει γενέσθαι μετά τις τελευταίες εξελίξεις.” αναφέρει στην ενημέρωση της η κα. Ψυχογυιού.

Εντωμεταξύ, ένα ενδιαφέρον – για το θέμα – άρθρο, αναρτήθηκε στο mymethana.gr:

Ανοιχτά τα Λουτρά των “Αγίων Αναργύρων” και ανοίγουν παράθυρο στο μέλλον…

Από το Σάββατο 10 Ιουνίου άνοιξαν και λειτουργούν οι λουτροπηγές των “Αγίων Αναργύρων” στα Μέθανα που στεγάζονται στο ξενοδοχείο ΑΙ ΠΗΓΑΙ του κ. Γεωργίου Νάνου. Το γεγονός αυτό αποτελεί το αισιόδοξο σενάριο για την περιοχή μας και πρέπει να το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Παράλληλα όμως πρέπει να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα και αμέσως να κινήσουμε τις διαδικασίες να ομαλοποιηθεί η εξυπηρέτηση των τουριστών που έρχονται στα Μέθανα για λουτροθεραπείες, Είναι γεγονός ότι τα Μέθανα διαθέτουν τρεις πηγές που ανήκουν ιδιοκτησιακά στην Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου, αλλά ιδιωτικοποιήθηκαν το 2003 και μία στο ξενοδοχείο ΑΙ ΠΗΓΑΙ. Τα τελευταία χρόνια οι τρεις πρώην κρατικές πηγές εξυπηρετούσαν το 75% και ΑΙ ΠΗΓΑΙ του Γ. Νάνου το 25%. Από τις λούσεις ο Δήμος προβλέπεται από την νομοθεσία να εισπράττει το 15%.

Τώρα, τι εισέπρατε αυτά τα χρόνια αρμόδιος να απαντήσει είναι ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων και να απαντήσει πως διασφάλισε τα συμφέροντα του. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές ότι υπήρξαν άδικες και αδικαιολόγητες παρεμβάσεις και ενέργειες που προκάλεσαν ασφυξία στις επιχειρήσεις των υδροθεραπευτηρίων. Έχουμε υπόψη μας στοιχεία που δεν τιμούν κανένα. Σήμερα, δυστυχώς, αρκετοί χύνουν κροκοδείλεια δάκρυα για το “σφράγισμα” των τριών λουτροπητών και όχι των δύο όπως λανθασμένα επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αλλά αυτοί είναι που επί σειρά ετών …σιωπούσαν σε εξόφθαλμες καταστάσεις. Αυτοί ήταν που στήριζαν με μεγάλες πλειοψηφίες πολιτικές που ερημοποίησαν τα Μέθανα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι επί δημαρχίας Πάλλη έκλεισε το Νησάκι, καταστράφηκαν οι λουτήρες, ιδιωτικοποιήθηκαν τα Λουτρά του ΕΟΤ, έκλεισε η εξυπηρέτηση του ΟΤΕ και υπάρχει το κτίριο ως αποθήκη, έκλεισε το ΚΛΑΜΠ των Αναπήρων και καταργήθηκε ο Δήμος Μεθάνων. Επί δημαρχίας Γ. Σαμπάνη “σφραγίστηκε” ο ξενώνας ΑΡΣΙΝΟΗ, χάσαμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά και μας υπόσχονταν πούλμαν που δεν ήρθαν ποτέ.

Επί δημαρχίας Κ. Καραγιάννη κλείνουν τα τρία κτίρια των λουτροπηγών και χρεοκόπησαν τέσσερις τουλάχιστον επιχειρήσεις. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. θα αναρωτηθείτε φταίνε οι δήμαρχοι. Σαφώς και δεν φταίνε αποκλειστικά αυτοί. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχουν όσοι τους στήριξαν και τους στηρίζουν με ιδιοτελείς στόχους και σκοπούς. Επικράτησαν λογικές των χασάπηδων “όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω” με ικανοποίηση όταν παρέλευναν πότε ως βραζιλιάνες και πότε ως μόρτες της περιοχής. Τι έχει μείνει, μα βέβαια το καρναβάλι.

Όλα αυτά τα χρόνια μας έλεγαν ότι ήταν καλό το πόσιμο νερό, αλλά υποχρεώθηκε ο προηγούμενος δήμαρχος να ξεκινήσει τον απονιτροποιητή που τον εγκαινίασε ο σημερινός. Οι υπόλοιποι “ιδιοκτήτες” του τόπου που διατυμπάνιζαν ότι δεν έχει πρόβλημα το νερό, σήμερα με υπερηφάνεια διαλαλούν ότι με τον απονιτροποιητή το νερό πίνεται. Οι οπαδοί τους και οι ψηφοφόροι τους ας κάνουν όχι μόνο την αυτοκριτική τους αλλά ας κάνουν και χαρακίρι γιατί αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση της χερσονήσου.

Δυστυχώς, παρά τα τραγικά και δραματικά γεγονότα υπάρχουν ορισμένοι και εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ως ολετήρες. Βέβαια, θα επισημαίναμε και σε άλλους να μην επιχαίρουν γιατί οι επιχειρηματικές αποτυχίες, ιδιαίτερα στο σημερινό ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε. Κρίνουμε αναγκαίο να διευκρινίσουμε ότι η διαδικασία για τις λουτροπηγές είναι η ακόλουθη: Αναγνώριση, πιστοποίηση και εξασφάλιση άδειας λειτουργίας.

Επίσης, να επισημάνουμε ότι ελπίζουμε να πείσθηκαν και οι πλέον ακραίοι οπαδοί του φιλελευθερισμού ότι η ιδιωτικοποίηση δεν οδηγεί από μόνη της στην ανάπτυξη. Τα κρατικά κτίρια που είναι σήμερα κλειστά λειτούργησαν επί δεκαετίες με ευθύνη των κρατικών υπηρεσειών. Η ανικανότητα όμως ορισμένων απαξίωσαν τα περισσότερα κρατικά κτίρια που επί δεκαετίες απασχολούσαν δεκάδες υπαλλήλους.

 
Σχολιάστε